Κυριακή, 30 Αυγούστου 2009

Ρυζοσαλάτα

Εύκολη, γρήγορη και πολύ δροσερή.

Λύση της στιγμής αν δεν εχω μαγειρέψει κάτι άλλο αλλά επίσης πολύ νόστιμη και ευπαρουσίαστη για να συνοδέψει κρέατα όταν έχω κόσμο στο σπίτι.

Για ένα μεγάλο μπολ σαλάτας, βράζω 2 φλιτζάνια τσαγιού ρύζι Μπάρμπα-Μπεν σε 4 φλιτζάνια νερό με 1 κύβο ζωμό βοδινό.
Ψιλοκόβω μια σφικτή ντομάτα, αγγούρι, πιπεριά πράσινη και κόκκινη, 2 αυγά βραστά, ζαμπόν ή γαλοπούλα, κρεμμύδι ξερό και τα ανακατεύω με το ρύζι, αφού κρυώσει.
Αν θέλω να την κάνω πιό πλούσια σε γεύση ανακατεύω 4 κουταλιές σούπας μαγιονέζα με 2 κουταλιές κέτσαπ, προσθέτω και λίγη σόγια σος που την κάνει πικάντικη και περιχύνω τη ρυζοσαλάτα. Την αφήνω στο ψυγείο και την σερβίρω δροσερή.

Σάββατο, 29 Αυγούστου 2009

Κουνέλι στιφάδο

Το κουνελάκι είναι ένα φαγητό που λόγω Κρήτης βρίσκεται πολύ συχνά στο τραπέζι μας μαγειρεμένο με διάφορους τρόπους... Εδώ είναι η δική μου εκδοχή για το στιφάδο...

Υλικά:

1 κουνέλι
6-7 μέτρια κρεμμύδια
2 ώριμες ντομάτες τριμμένες
1 ½ ποτήρι κόκκινο κρασί
Αλάτι και πιπέρι
Δάφνη
Πελτές
Πιπέρι σε κόκκους
ελαιόλαδο

Κόβουμε τα κρεμμύδια σε φετούλες.

Κόβουμε το κουνέλι σε μέτρια κομμάτια, το πλένουμε και το στεγνώνουμε.
Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε 1 ποτήρι ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τα κομμάτια του κουνελιού να ροδίσουν καλά.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσουν.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να βράσει για λίγο για να τραβήξει το κουνέλι το άρωμα του κρασιού.
Προσθέτουμε τις ντομάτες, το αλάτι και τα πιπέρια, 3-4 φύλλα δάφνη και 3-4 κουταλιές πελτέ.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 45 λεπτά περίπου. Νερό δεν βάζουμε καθόλου, ψήνεται μόνο στο κρασί και στη ντομάτα.

Το κρέας πρέπει να κρατάει λίγο και η σάλτσα να είναι πηχτή.

Το σερβίρουμε σκέτο ή με τηγανιτές πατατούλες...μμμ νοστιμότατο!!!

Το κρασί αυτό είναι δικής μας παραγωγής, εμφιαλώνεται για λίγους και εκλεκτούς φίλους και είναι εξαιρετικά αφιερωμένο στη φίλη μου ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ με την ευχή να πραγματοποιήσει το όνειρό της και να φτιάξει γρήγορα το δικό της - πετυχημένο - κρασάκι...

Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2009

Χρωματιστή σαλάτα με μαυρομάτικα

Είπαμε...μπορεί να κάνουμε κραιπάλες πότε-πότε αλλά μετά το ρίχνουμε στις σαλάτες και ερχόμαστε στα ίσα μας !!!

Υλικά για 6-8 μερίδες:

500 γρ μαυρομάτικα
2 κρεμμύδια ξερά
1 πιπεριά πράσινη, 1 κίτρινη και 1 κόκκινη
1 ματσάκι μαϊντανός
1 αγγούρι (προαιρετικά)
2-3 ντομάτες
1/2 ποτήρι λάδι
¼ ποτήρι ξύδι
Αλάτι και πιπέρι

Βράζουμε τα φασόλια για 50-60 λεπτά και τα ξεπλένουμε με αρκετό νερό.
Ψιλοκόβουμε όλα τα υλικά και τα προσθέτουμε στα φασόλια.

Βάζουμε σε βαζάκι το λάδι, το ξύδι, αλάτι και πιπέρι, τα χτυπάμε πολύ καλά και περιχύνουμε τη σαλάτα.
Βάζουμε τη σαλάτα στο ψυγείο και την σερβίρουμε κρύα.

Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2009

Πατάτες ωγκρατέν


Οι εύκολες και γρήγορες συνταγές είναι η αδυναμία μου...αυτές οι πατάτες είναι πανεύκολες και πεντανόστιμες...

Καθαρίζουμε 4-5 μέτριες πατάτες και 2 κρεμμύδια και τα κόβουμε σε λεπτές ροδέλες.

Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τριμμένο μοσχοκάρυδο και τα στρώνουμε σε βουτυρωμένο πυρέξ προσθέτοντας ανάμεσα μικρά κομματάκια βούτυρο.
Περιχύνουμε με 1 φλυτζάνι τσαγιού γάλα και 350 γρ κρέμα γάλακτος.

Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1 ώρα και ένα τέταρτο στους 180 βαθμούς.

Στο τέλος αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε για 15 λεπτά ακόμα να ροδίσει λίγο η επιφάνεια.

Πιο απλό δεν γίνεται, έτσι? Όσο για τη νοστιμιά του....

Τρίτη, 25 Αυγούστου 2009

Το ρολό της Κικής

Η Κική αυτοσχεδιάζει, φτιάχνει νοστιμιές και τις μοιράζεται μαζί μας...


900 γρ κιμάς χοιρινός, μοσχαρίσιος και γαλοπούλας (από 300γρ ο καθένας)
Μισή πιπεριά κίτρινη, μισή κόκκινη και μισή πράσινη
1 κρεμμύδι
1 αυγό
1 φλυτζάνι τριμμένη φρυγανιά
Αλάτι και πιπέρι
Ρίγανη και θυμάρι
Μαϊντανός
Πάπρικα και ταμπάσκο
Σόγια σος
2-3 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλιά μουστάρδα
Ψιλοκόβουμε πιπεριές, κρεμμύδι και μαϊντανό.

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και τα ζυμώνουμε καλά.
Βάζουμε το μίγμα σε μακρόστενη φόρμα που την έχουμε λαδώσει καλά.

Στρώνουμε να είναι ομοιόμορφο και ψήνουμε στους 180ο για μιάμιση ώρα περίπου.

Σερβίρουμε το ρολό με σαλάτα πράσινη ή χωριάτικη.

Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2009

Ντοματοσαλάτα με λιαστή ντομάτα

Μια ακόμα σαλάτα για να ξεφεύγουμε από την μονοτονία...

Την ιδέα την πήρα από κάποιο περιοδικό, την προσάρμοσα στα γούστα μου και ορίστε τι έφτιαξα:

Τα υλικά είναι για μία μερίδα:

1 ντομάτα
1 μικρό κρεμμύδι
1 αγγουράκι (προαιρετικά)
1/2 πράσινη πιπεριά
3-4 κουταλιές κατίκι
1 πίτα ολικής αλέσεως για σουβλάκι

Για τη σάλτσα:
2 κουταλιές ξύδι
1 κουταλιά ελαιόλαδο
2-3 λιαστές ντομάτες

Ψιλόκοψα την ντομάτα, την στράγγιξα ελαφρά και την έβαλα σε πιάτο. Πρόσθεσα το κρεμμύδι και την πιπεριά ψιλοκομμένα.

Έψησα την πίτα ελαφρά λαδωμένη στο γκριλ,
την έκοψα σε κομμάτια και στόλισα την σαλάτα.
Στο μπλέντερ χτύπησα τα υλικά της σάλτσας

και περιέχυσα τη σαλάτα, αφού πρόσθεσα το κατίκι
Έβαλα λίγο αλάτι και ελάχιστη ρίγανη, στόλισα με τις πιτούλες και απόλαυσα το δείπνο μου!

Σάββατο, 22 Αυγούστου 2009

Φέτα με ντομάτα στο φούρνο

Ένα μεζεδάκι που γίνεται τάκα-τάκα και είναι πολύ νόστιμο...
200 γρ σκληρή φέτα
4 κουταλιές ελαιόλαδο
Ρίγανη
1 πιπεριά πράσινη
1 ντομάτα
καυτερή πάπρικα (μπούκοβο)

Σε πυρίμαχο σκεύος απλώνουμε τη φέτα. Στρώνουμε τη ντομάτα σε ροδέλες και την πιπεριά σε κομμάτια πάνω στη φέτα.
Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τη ρίγανη και τέλος το μπούκοβο, σε ποσότητα ανάλογη με το πόσο καυτερό θέλουμε να γίνει.

Ψήνουμε στο γκριλ για 15 λεπτά περίπου και σερβίρουμε αμέσως.

Τετάρτη, 19 Αυγούστου 2009

Σαλάτα πεντανόστιμη και χορταστική

Μια σαλάτα πλούσια και χορταστική – ένα πλήρες γεύμα θα έλεγα καλύτερα – φτιαγμένη στο σπίτι με φρέσκα υλικά, για όλους εμάς που περνάμε στο γραφείο πάρα πολλές ώρες και θέλουμε να αποφύγουμε το πρόχειρο φαγητό…

Ιδού λοιπόν πως την εμπνεύστηκα σήμερα:

Τα υλικά είναι για μία μερίδα…

1 φύλλο κινέζικο λάχανο
2 φύλλα σαλάτα κατσαρή
2 λιαστές ντομάτες
2-3 μπαστουνάκια καρότο μαρινάτο
2-3 μπαστουνάκια κολοκύθι μαρινάτο
1 κουταλιά κάπαρη
1 φέτα ζαμπόν
1 κουταλιά ηλιόσπορους
λίγα κρουτόν
1 κουταλιά ελαιόλαδο
2 κουταλιές μπαλσάμικο


Πλένουμε καλά το λάχανο και την σαλάτα, τα στραγγίζουμε και τα κόβουμε σε μέτρια κομμάτια.
Κόβουμε και τις λιαστές ντομάτες, το καρότο, το κολοκυθάκι και το ζαμπόν.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και στολίζουμε με την κάπαρη, τους ηλιόσπορους και τα κρουτόν.
Χτυπάμε σε βαζάκι το λάδι με το μπαλσάμικο και περιχύνουμε τη σαλάτα.
Για να καταναλωθεί στο γραφείο μπήκε σε ταπεράκι, ενώ το λαδόξυδο σε ένα τόσο δα βαζάκι! Δεν ήθελα να το βάλω από το πρωί και να μαλακώσουν τα υλικά...

Σκέφτεστε κάτι καλύτερο για ένα γρήγορο αλλά ελαφρύ και υγιεινό γεύμα;...

Τρίτη, 18 Αυγούστου 2009

Δίχρωμες ταλιατέλες φούρνου

Απλή στην εκτέλεση, πολύ γευστική σαν αποτέλεσμα... Έχουμε δηλώσει ήδη ότι στα ζυμαρικά δεν λέμε ποτέ όχι, ας απολαύσουμε λοιπόν μαζί τις νοστιμότατες αυτές ταλιατέλες.

Τα υλικά που χρησιμοποίησα είναι απλούστατα και πάντα βρίσκονται στην κουζίνα μας, η δε ποσότητα που έφτιαξα μας έδωσε 6 μερίδες.

1 κουτί ταλιατέλες δίχρωμες
300 γρ κρέμα γάλακτος ή αντίστοιχη ποσότητα γάλα εβαπορέ
5-6 φέτες ζαμπόν ή μπέικον
200 γρ κίτρινο τυρί τριμμένο
200 γρ άσπρο τυρί (εδώ έβαλα ξυνομυζήθρα)
Αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο

Βράζουμε τις ταλιατέλες για 6 λεπτά. Δεν πρέπει να παραβράσουν.


Τις σουρώνουμε και τις ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα. Τις ανακατεύουμε με τα τυριά και το ψιλοκομμένο ζαμπόν ή μπέικον. Πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο και μοσχοκάρυδο και περιχύνουμε με την κρέμα γάλακτος. Για λίγο πιο ελαφριά γεύση αντικαταστήστε την κρέμα γάλακτος με γάλα εβαπορέ.
Ανακατεύουμε καλά, ρίχνουμε τα ζυμαρικά σε πυρέξ και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο στους 180C για 45 λεπτά περίπου, να πιούν τα υγρά τους και να ροδίσει η επιφάνεια.

Δευτέρα, 17 Αυγούστου 2009

Κοτόπουλο Teriyaki (τεριγιάκι)

... και μετά τα κινέζικα, ας δοκιμάσουμε κάτι γιαπωνέζικο...

Υλικά για 2 μερίδες

1 κουταλάκι Tabasco
2 κουταλιές μέλι
2 κουταλιές σησαμέλαιο
2 κουταλιές σόγια σος
2 μπούτια κοτόπουλο σε κομμάτια (350 γρ)
2 κουταλιές σπορέλαιο
1 κουταλιά βούτυρο

Βάζουμε το ταμπάσκο, το μέλι, το σησαμέλαιο και τη σόγια σε ένα μπολ και ανακατεύουμε καλά.

Βάζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου στο μπολ, ανακατεύουμε να ανακατευτούν και να καλυφθούν και αφήνουμε να μαριναριστούν για 5-6 λεπτά.
Στραγγίζουμε το κοτόπουλο και κρατάμε τη μαρινάδα.

Ζεσταίνουμε το σπορέλαιο σε τηγάνι, ρίχνουμε μέσα το κοτόπουλο και τηγανίζουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να ψηθούν καλά.

Βγάζουμε το κοτόπουλο και το διατηρούμε ζεστό.
Ρίχνουμε τη μαρινάδα στο τηγάνι και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για λίγα λεπτά μέχρι να μειωθεί το υγρό. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε ζωηρά 2-3 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να γίνει γλασέ.
Βάζουμε το κοτόπουλο στα πιάτα, περιχύνουμε με τη σάλτσα και συνοδεύουμε με ρύζι λευκό.

Πρέπει να σερβιριστεί αμέσως, αλλιώς η σάλτσα καραμελώνει πολύ...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...