Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2009

Μπακαλιάρος με σκορδαλιά πατάτας

Υλικά για 6 μερίδες:
1 κιλό φιλέτο μπακαλιάρος παστός
Σπορέλαιο για το τηγάνι

Για το κουρκούτι:
3 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ½ φλυτζάνι μπύρα
½ φλυτζάνι νερό
1 αυγό
1 μικρό κρεμμύδι
Αλάτι και πιπέρι

Για την σκορδαλιά πατάτας:
5-6 μέτριες πατάτες
3-4 σκελίδες σκόρδο (ή περισσότερο ανάλογα με το γούστο σας)
Ελαιόλαδο και ξύδι
Αλάτι και πιπέρι

Από τo προηγούμενo βράδυ κόβουμε τον μπακαλιάρο σε μικρά κομμάτια, τον ξεπλένουμε και τον βάζουμε σε μεγάλο μπολ με μπόλικο κρύο νερό. Μέχρι να τον μαγειρέψουμε αλλάζουμε το νερό 3-4 φορές, ώστε να ξαλμυρίσει αλλά όχι περισσότερο γιατί γίνεται άνοστος.
Την επόμενη μέρα φτιάχνουμε το κουρκούτι ανακατεύοντας τη μπύρα, το νερό, αλάτι και πιπέρι, το κρεμμύδι λιωμένο και το αυγό ελαφρά χτυπημένο.
Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι ανακατεύοντας καλά, μέχρι να πετύχουμε ένα σχετικά πηχτό χυλό.
Στραγγίζουμε καλά τον μπακαλιάρο, τον προσθέτουμε στο κουρκούτι να καλυφθεί καλά, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες. Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε αρκετό νερό να βράσει, καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε χοντρά κομμάτια και τις ρίχνουμε να βράσουν. Μόλις μαλακώσουν αρκετά αποσύρουμε απο τη φωτιά, στραγγίζουμε, αφήνουμε να κρυώσουν και τις λιώνουμε με το πηρούνι. Σε γουδί ρίχνουμε το σκόρδο με λίγο αλάτι και το χτυπάμε καλά μέχρι να λιώσει. Το ρίχνουμε στις πατάτες, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και λίγο-λίγο το λάδι και το ξύδι ανακατεύοντας διαρκώς. Εδώ για το λαδόξυδο επικρατεί η λογική του "όσο πάρει" που σημαίνει ότι προσθέτουμε μέχρι να πετύχουμε μια σκορδαλιά μαλακή και ομοιογενή. Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε καλά το λάδι και τηγανίζουμε τα κομμάτια του ψαριού λίγα-λίγα μέχρι να ροδίσουν καλά από όλες τις πλευρές.
Σερβίρουμε με τη σκορδαλιά και σαλάτα της αρεσκείας μας, χωριάτικη ή πράσινη ή ακόμα καλύτερα με πατζάρια βραστά.

Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2009

Κοτόπουλο με κριθαράκι και μανιτάρια

Το κριθαράκι με μανιτάρια που είχα φτιάξει προ καιρού άρεσε πολύ. Ήταν ένα νοστιμότατο, ελαφρύ και εύκολο φαγάκι. Σκέφτηκα λοιπόν να το εμπλουτίσω λίγο ώστε να ικανοποιηθούν και αυτοί που θέλουν οπωσδήποτε κρέας στο πιάτο τους!

Υλικά για 4 μερίδες:

1 φλιτζάνι κριθαράκι
2 φιλέτα κοτόπουλου σε κομματάκια
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
1/2 κουταλιά θυμάρι
1/2 φλυτζάνι ζωμός κοτόπουλου
7-8 φρέσκα στρογγυλά μανιτάρια σε φετούλες
4-5 κουταλιές παρμεζάνα τριμμένη
2 κουταλιές μαϊντανός ψιλοκομμένος

Βράζουμε το κριθαράκι σε αλατισμένο νερό για 14 λεπτά. Το σουρώνουμε και το στραγγίζουμε καλά.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα μανιτάρια και το θυμάρι. Σοτάρουμε για 5 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν καλά. Προσθέτουμε το κοτόπουλο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σοτάρουμε για 7-8 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά το κοτόπουλο. Ρίχνουμε και το λιωμένο σκόρδο και ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Ρίχνουμε το ζωμό και τον μαϊντανό και αφήνουμε να βράσει μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε στο μίγμα το κριθαράκι, την παρμεζάνα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε με λίγη έξτρα παρμεζάνα.

Καλή μας όρεξη!!!

Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2009

Μακαρόν

Τραγανά εξωτερικά και μαλακά εσωτερικά, αυτά τα μικρά μπισκοτάκια κατάγονται από την Βενετία! Πανεύκολα στην παρασκευή τους, μπορούν να αρωματιστούν με κάποιο λικέρ της αρεσκείας μας. Συνήθως δύο μακαρόν ενώνονται με κρέμα ή και μαρμελάδα σαν σάντουιτς. Αυτά που έφτιαξα σήμερα τα άφησα μονά, την επόμενη φορά θα παραθέσω και την συνταγή για την κρέμα...
Τα υλικά 3 όλα κι όλα:

200 γρ αμύγδαλα πούδρα
200 γρ πολύ ψιλή ζάχαρη συν λίγη ακόμα για πασπάλισμα
2 ασπράδια

Χρησιμοποιούμε αμύγδαλα χωρίς φλούδα, τα οποία βάζουμε στο μούλτι και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν πούδρα.
Το ίδιο κάνουμε και με την ζάχαρη για να την κάνουμε πολύ ψιλή. Προθερμαίνουμε το φούρνο με αέρα στους 180ο .
Σε μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με τα αμύγδαλα και προσθέτουμε ένα-ένα τα ασπράδια, χτυπώντας με το μίξερ ή το σύρμα.
Το μίγμα γίνεται υγρό χωρίς όμως να είναι νερουλό.
Στρώνουμε λαδόχαρτο στο ταψί του φούρνου και τοποθετούμε μικρές κουταλιές από το μίγμα αφήνοντας αρκετή απόσταση μεταξύ τους. Αν θέλουμε μπορούμε να το κάνουμε με το κορνέ.
Βρέχουμε πολύ ελαφρά τα μπισκοτάκια με ελάχιστο νερό, τα πασπαλίζουμε με ελάχιστη τριμμένη ζάχαρη και τα ψήνουμε για 12 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν ελαφρά.
Βγάζουμε από το φούρνο, περιμένουμε 5 λεπτά και τα μεταφέρουμε με σπάτουλα σε σχάρα να κρυώσουν εντελώς.

Απολαύστε τα με το καφεδάκι σας και όχι μόνο!

Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2009

Μανιταρόπιτα με τυριά

Τη συνταγή τη βρήκα πάνω σε μια συσκευασία με φρέσκα μανιτάρια Agaricus. Έγινε πολύ νόστιμη και την συνιστώ ιδιαίτερα σε όσους αρέσουν πολύ τα μανιταράκια...
Υλικά:
500 γρ μανιτάρια στρογγυλά φρέσκα
120 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
120 γρ. γραβιέρα τριμμένη
120 γρ. ρεγκάτο τριμμένο
120 γρ. γκούντα τριμμένο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
2 αυγά
λίγο πιπέρι
½ φλυτζάνι κρασί λευκό
1 κουταλιά μαϊντανός και 1 άνιθος
2 φύλλα σφολιάτα
2 κουταλιές λάδι
200 γρ. κρέμα γάλακτος

Κόβουμε τα μανιτάρια σε φετούλες.
Σωτάρουμε ελαφρά στο λάδι το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον μαϊντανό και τον άνιθο. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και σωτάρουμε για 3 λεπτά, ρίχνουμε το πιπέρι και το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180. Χτυπάμε τα αυγά και ανακατεύουμε τα τυριά, τα αυγά, την κρέμα γάλακτος και το μίγμα των μανιταριών.
Λαδώνουμε ελαφρά ένα ταψί, στρώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας, ρίχνουμε τη γέμιση, σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο σφολιάτας, χαράζουμε σε κομμάτια, αλείφουμε με λίγο λάδι και γάλα και ψήνουμε στους 180ο μέχρι να ροδίσει.
Καλή όρεξη!!!

Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2009

Ευγνωμοσύνη !

Άσχετο απο συνταγές, μαγειρική και λοιπά με τα οποία ασχολούμαι συνήθως σε αυτό το blog, αλλά αυτό το κείμενο που ήρθε στο email μου σήμερα από κάποια γνωστή μου με συγκίνησε τόσο που θέλησα να το μοιραστώ μαζί σας...

Δυστυχώς η προέλευση του email είναι άγνωστη και δεν μπορώ να δώσω URL...



Ετοιμάστε τα μαντήλια σας:


Το ντόμπερμαν είναι έγκυος. Ο πυροσβέστης μόλις την έσωσε από μια φωτιά.

'Οταν τελικά κατάφερε να σβήσει τη φωτιά,

κάθισε κάτω να πάρει μιαν ανάσα.

'Ενας φωτογράφος πρόσεξε ότι η σκυλίτσα δεν έφευγε

αλλά καθόταν και κοίταζε τον πυροσβέστη.

Ξαφνικά, την είδε να πηγαίνει προς τον Πυροσβέστη

και αναρωτήθηκε τι πήγαινε να κάνει...


Εμείς, τα αχάριστα ζώα (*),

πόσες φορές δείχνουμε την ευγνωμοσύνη μας;

Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2009

Κανελλόνια με μυζήθρα και σάλτσα ντομάτα

Η φίλη μου η Κωνσταντίνα – εκείνη που μου είχε δώσει τη συνταγή για τα υπέροχα τσουρέκια – μου έδωσε και αυτή τη συνταγή για τα κανελλόνια. Την υλοποίησα αμέσως και το αποτέλεσμα ήταν ένα πολύ εύγευστο και αρκετά ελαφρύ πιάτο ~ και αφού μιλάμε για ζυμαρικά ήταν φυσικά απολαυστικότατο!!!

1 πακέτο κανελλόνια
½ κιλό μυζήθρα ανάλατη
¼ κασέρι τριμμένο
1 αυγό
Αλάτι και πιπέρι Μια δόση σπιτική σάλτσα ντομάτα

Λιώνουμε με πηρούνι τη μυζήθρα και την ανακατεύουμε με το κασέρι, λίγο αλατοπίπερο και το αυγό.
Γεμίζουμε τα ωμά κανελλόνια με ένα κουταλάκι, φροντίζοντας να πάει η γέμιση προς τα μέσα, αλλά να μην παραγεμίσουν. Τα αραδιάζουμε σε ταψί και τα περιχύνουμε με την σάλτσα ντομάτας φροντίζοντας να τα καλύψει τελείως. Αν μας φανεί η σάλτσα πολύ πηχτή και δεν φτάνει να τα καλύψει προσθέτουμε λίγο νεράκι ή ακόμα καλύτερα λίγο γάλα. Πασπαλίζουμε με μπόλικο κασέρι και παρμεζάνα και καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 45-50 λεπτά περίπου.

Καλή όρεξη!!!

Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2009

Χαλβάς νηστήσιμος

Ένα σπιτικό, μαμαδίστικο νηστήσιμο γλυκάκι, που μου θυμίζει έντονα τα παιδικά μου χρόνια...
Υλικά:

2 φλυτζάνια σιμιγδάλι χοντρό
1 φλυτζάνι σπορέλαιο
5 φλυτζάνια νερό
2 φλυτζάνια ζάχαρη
1 φλυτζάνι μέλι
3-4 γαρύφαλλα
1 κομμάτι κανέλλα
1 φλούδα λεμονιού
¼ φλυτζανιού καρύδια χοντροκομμένα
Σταφίδες και καβουρντισμένο κουκουνάρι προαιρετικά

Σε κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι, τα γαρύφαλλα, την κανέλλα και τη λεμονόφλουδα να βράσουν για 3-4 λεπτά.
Σβήνουμε τη φωτιά, πετάμε τα γαρύφαλλα, την κανέλλα και τη φλούδα και διατηρούμε το σιρόπι καυτό.
Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι λίγο-λίγο, ανακατεύοντας διαρκώς με ξύλινη κουτάλα σε μέτρια φωτιά, προσέχοντας γιατί αρπάζει εύκολα και μπορεί να καεί. Μόλις το σιμιγδάλι πάρει ένα καστανό χρώμα, προσθέτουμε τα καρύδια και αν θέλουμε το κουκουνάρι και τις σταφίδες, ανακατεύουμε καλά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε το καυτό σιρόπι στο σιμιγδάλι με μεγάλη προσοχή γιατί πιτσιλάει και μπορεί πολύ εύκολα να καούμε.
Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά και ανακατεύουμε διαρκώς για 3 λεπτά περίπου, μέχρι να απορροφήσει όλο το σιρόπι.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά.
Βάζουμε τον χαλβά σε φόρμα του κέικ, περιμένουμε για 5 λεπτά και ξεφορμάρουμε σε πιατέλα. Πασπαλίζουμε με κανέλλα και απολαμβάνουμε!
Για πιό πλούσια γεύση και για όσους δεν νηστεύουν, υπάρχει και ένας διαφορετικός χαλβάς κατσαρόλας που μπορείτε να δοκιμάσετε ~ εξ ίσου νόστιμος!

Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2009

Μηλόπιττα ψιχουλιαστή

Η φίλη του blog Ελένη Π. είχε την καλoσύνη να μου στείλει προ καιρού μια συνταγή για μηλόπιτα. Μου άρεσε πάρα πολύ ως ιδέα, μόλις βρήκα χρόνο λοιπόν την υλοποίησα και την μοιράζομαι μαζί σας με μεγάλη χαρά γιατί έγινε υπέροχη! Οι επίσημοι δοκιμαστές της οικογένειας είπαν ότι επισκίασε μέχρι και την ανοιχτή μηλόπιτα που φτιάχνω εδώ και χρόνια!!!

Τα υλικά έδωσαν 2 ταρτιέρες όπως αυτή της φωτό...

Για τη ζύμη:
5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κούπα καλαμποκέλαιο
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
2 αυγά
3 βανιλλιες

Για τη γέμιση:
6 κόκκινα μήλα
1 1/2 κούπα ζάχαρη
2-3 κουταλιές κανέλλα

Προαιρετικά για γαρνίρισμα:
Λίγη ζάχαρη άχνη

Τρίβουμε τα μήλα στον τρίφτη του κρεμμυδιού και τα αφήνουμε λίγο να σουρώσουν.
Μετά σε ένα μπωλ ανακατεύουμε τα μήλα, τη ζάχαρη και την κανέλλα.

Σε μια λεκανίτσα χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε το λάδι, το αλεύρι με το μπέικιν και τις βανίλιες και ζυμώνουμε με το χέρι. Γίνεται μια ζύμη σκληρή και ψιχουλιαστή.Σε ένα καλά βουτυρωμένο ταψί απλώνουμε τη μισή ζύμη και την πατάμε καλά να απλώσει και να στρώσει, μετά ρίχνουμε το μίγμα με τα μήλα και από πάνω την υπόλοιπη ζύμη "ψιχουλιαστή" (εξ ου και το όνομα...) Ψήνουμε τη μηλόπιττα στους 180 βαθμούς για περίπου 45-50 λεπτά.
Όταν την σερβίρουμε ρίχνουμε αν θέλουμε από πάνω λίγη ζάχαρη άχνη.
Ευχαριστώ πολύ Ελένη, έγινε πραγματικά τέλεια!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...