Κυριακή, 27 Δεκεμβρίου 2009

Ορεκτικά

Νόστιμα και εύκολα, συνοδεύουν ιδανικά ένα ποτήρι κρασί ή και οποιοδήποτε άλλο ποτό...
Εδώ εγώ χρησιμοποίησα μαύρη μπαγκέτα, μπορούμε όμως να χρησιμοποιήσουμε κράκερς ή ψωμί του τοστ
...

Τα υλικά που έβαλα είναι:

Σε κάποια σκέτο πατέ ελιάς, σε άλλα λίγο αλατισμένο βούτυρο με μια φέτα αγγουράκι, σε άλλα λίγο τυρί κρέμα με μισό ντοματίνι, κάποια άλλα έχουν ζαμπονοσαλάτα και τα υπόλοιπα σαλάτα του κηπουρού ή λίγο βούτυρο με κομματάκια καπνιστού σολομού ή μια κουταλίτσα μπρικ...
Καλή Χρονιά, γελαστή και χαρούμενη !!!

Σάββατο, 26 Δεκεμβρίου 2009

Ζαμπονοσαλάτα

Αυτή η συνταγή είναι απο τις πιο εύκολες, την φτιάχνω συχνά όταν καλώ κόσμο στο σπίτι και πάντα με βγάζει ασπροπρόσωπη.

Ψιλοκόβω 1 φλιτζάνι τσαγιού ζαμπόν, 2 αυγά βραστά, 2 κουταλιές σούπας μαϊντανό, 2 κουταλιές σούπας κρεμμύδι ξερό και άλλες 2 κουταλιές κρεμμυδάκι φρέσκο, 4 κουταλιές σούπας αγγουράκι τουρσί και 1 φλιτζάνι τσαγιού μαγιονέζα.
Τα ανακατεύω όλα μαζί και τα αφήνω στο ψυγείο.

Βέβαια επειδή συνήθως έχω αρκετούς καλεσμένους (και οι περισσότεροι είναι καλοφαγάδες) βάζω διπλή δόση υλικών...

Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2009

Κουραμπιέδες με αμύγδαλο

Και πάλι με συνταγή της Κλαίρης έφτιαξα κουραμπιέδες και μοσχοβόλισε το σπίτι!
Τραγανοί, πεντανόστιμοι και πολύ μυρωδάτοι!

Βγήκαν 99 κομμάτια (ναι, 99 !)

650 γρ. Φυτίνη με ελαιόλαδο
2 κρόκοι
250 γρ. Αμύγδαλο ακαθάριστο, ωμό και ανάλατο

1 φλυτζανάκι κονιάκ
1 κουταλάκι σόδα
150 γρ άχνη
1 κιλό περίπου αλεύρι Νο 2 (όσο πάρει)


Μισό μπουκαλάκι ανθόνερο για το ράντισμα
500 γρ περίπου άχνη για το πασπάλισμα




Ψήνω τα αμύγδαλα 10 λεπτά στο φούρνο
και μετά τα χοντροκόβω.
Σε μεγάλο μπολ βάζω τα 150γρ άχνη, το βούτυρο και τους κρόκους και χτυπάω με το μίξερ πολύ, για 20 λεπτά περίπου, να ασπρίσουν καλά.
Προσθέτω τα αμύγδαλα, τη σόδα και το κονιάκ, ανακατεύω καλά και μετά το αλεύρι ανακατεύοντας ελαφρά με ένα κουτάλι. Σε αυτό το σημείο προθερμαίνω το φούρνο στους 175 βαθμούς.


Πλάθω μικρά κουραμπιεδάκια, τα αραδιάζω σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνω στους 175 βαθμούς, στις αντιστάσεις, για 25 λεπτά περίπου.
Αν χρησιμοποιήσουμε αέρα μειώνουμε τον χρόνο ψησίματος στα 20-22 λεπτά περίπου. Βγάζω από το φούρνο και αφήνω να κρυώσουν ελάχιστα.
Όπως είναι ζεστά, με ένα πινελάκι περνάω τους κουραμπιέδες με ανθόνερο και τους πασπαλίζω καλά με μπόλικη άχνη. Χρόνια πολλά σε όλους!
Υ.Γ. Η συνταγή αυτή είναι ειδικά αφιερωμένη στην Σοφιάννα που δεν φτιάχνει κουραμπιέδες γιατί την ενοχλεί η μυρωδιά από το φρέσκο βούτυρο...

Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου 2009

Αρνί με χυλοπίτες στο φούρνο

Αρνάκι Κρητικό με χυλοπίτες Λουτρακίου...
Ωραίος συνδυασμός για το κυριακάτικο τραπέζι!
Yλικά για 8 μερίδες:

1 κιλό αρνάκι
2-3 ντομάτες ώριμες
2-3 κουταλιές πελτές
Αλάτι, πιπέρι, κανέλα
1/4 κούπας ελαιόλαδο
1 πακέτο χυλοπιτάκι Λουτρακίου

Κόβουμε το αρνάκι σε μερίδες, το πλένουμε καλά και το βάζουμε σε ταψί.
Ψιλοκόβουμε τις ντομάτες και τις προσθέτουμε στο ταψί μαζί με τον πελτέ, αλατοπίπερο, την κανέλα, το λάδι και μια κούπα νερό.
Ψήνουμε στους 180ο για 1 ώρα περίπου.
Μόλις το κρέας μαλακώσει αρκετά προσθέτουμε 2 κούπες ζεστό νερό και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε το χυλοπιτάκι.
Ανακατεύουμε καλά, ρίχνουμε λίγο ακόμα αλατοπίπερο και αφήνουμε να ψηθεί για 10' περίπου. Πρέπει οι χυλοπίτες να χυλώσουν χωρίς να στεγνώσουν εντελώς αλλά και να μην παραβράσουν.

Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2009

Τυροπιτάκια μελαχροινά

Γρήγορα τυροπιτάκια με ζύμη σαν κουρού αλλά ακόμα πιο γευστική λόγω του κρασιού...

Για τη ζύμη θα χρειαστούμε:

1 πακέτο φαρίνα ολικής άλεσης
1 κούπα σπορέλαιο
1 κούπα κρασί λευκό
½ κουταλάκι αλάτι

Και για τη γέμιση ό,τι μας αρέσει... Εγώ εδώ για τα μισά έβαλα:

1 γιαούρτι πλήρες
150 γρ φέτα τριμμένη
½ κούπα τυρί κίτρινο τριμμένο
λίγο πιπέρι

Και στα άλλα μισά πρόσθεσα 2 φέτες ζαμπόν ψιλοκομμένο

Επίσης χρειαζόμαστε 1 κρόκο αυγού για να τα αλείψουμε.

Ανακατεύουμε τη φαρίνα, το σπορέλαιο, το κρασί και το αλάτι και ζυμώνουμε καλά να πετύχουμε μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη. Δεν χρειάζεται πολύ ζύμωμα, 2-3 λεπτά είναι αρκετά.
Την αφήνουμε στην άκρη σκεπασμένη με πετσέτα για μισή ώρα περίπου. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο.
Ανακατεύουμε την τριμμένη φέτα, το τριμμένο τυρί, το γιαούρτι και το πιπέρι. Με το χέρι μας ανοίγουμε τη ζύμη σε μικρά πιτάκια, τα γεμίζουμε με λίγο από το μίγμα των τυριών και τα κλείνουμε καλά, πιέζοντας τις άκρες με ένα πηρουνάκι ή με τα δάχτυλά μας.
Τα τοποθετούμε σε ταψί που το έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και τα αλείφουμε ελαφρά με τον κρόκο ανακατεμένο με λίγο νεράκι. Ψήνουμε για μισή ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσουν καλά.

Αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά και τα τσακίζουμε!

Τον τίτλο τον δανείστηκα από την φίλη 50fm ~ είχε χαρακτηρίσει έτσι κάποια τυροπιτάκια της πεθεράς μου...

Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2009

Πλεξούδα με φέτα και πιπεριά

Τη συνταγή τη βρήκα πάνω σε μια συσκευασία σφολιάτας Κανάκη και μου άρεσε πολύ σαν ορεκτικό για το γιορτινό τραπέζι. Τη δοκίμασα λοιπόν και ιδού...

Υλικά για 1 πλεξούδα:

1 φύλλο σφολιάτα Κανάκη κουρού
6 κουταλάκια πολτός ελιάς
150 γρ φέτα λιωμένη
1 πιπεριά Φλωρίνης (από βάζο)
1 κουταλάκι ρίγανη
1 αυγό
Λίγο σουσάμι

Ξεπαγώνουμε τη σφολιάτα.
Ανοίγουμε το φύλλο και το απλώνουμε όπως είναι στο χαρτί της συσκευασίας του.
Το κόβουμε κάθετα σε 3 λωρίδες από την μεγαλύτερη πλευρά.
Αλείφουμε κάθε λωρίδα με 2 κουταλάκια από τον πολτό ελιάς. Πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανη και μοιράζουμε τη φέτα. Κόβουμε την πιπεριά σε λωρίδες και την μοιράζουμε στις λωρίδες της ζύμης. Αλείφουμε τις άκρες με λίγο νερό και τυλίγουμε τις λωρίδες σε ρολό.
Τις πιέζουμε καλά να κολλήσουν.
Ενώνουμε τις 3 λωρίδες μαζί και πιέζουμε να κολλήσουν καλά στην άκρη. Μετά πλέκουμε όπως κάνουμε με το τσουρέκι. Χτυπάμε το αυγό με μια κουταλία νερό και αλείφουμε καλά την πλεξούδα. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι και τοποθετούμε σε ταψί που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου.

Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και κόβουμε σε χοντρές φέτες.

Νοστιμότατο και πολύ εμφανίσιμο!

Κυριακή, 13 Δεκεμβρίου 2009

Το Σάμαλι της Λενιώς

Μετά τη μεγάλη επιτυχία της ψιχουλιαστής μηλόπιτας, η φίλη Ελένη Π. μου παραχώρησε άλλη μια συνταγή της, την οποία φυσικά έφτιαξα πάραυτα και την παραθέτω χωρίς παρεμβολές, με μια εντολή: Δοκιμάστε την άμεσα, θα ξετρελαθείτε!!!


Υλικά:
1 πακέτο σιμιγδάλι ψιλό
3 γιαούρτια αγελάδας
1 κιλό ζάχαρη
1 φουσκωτό κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1/3 από ένα φακελάκι μαστίχα Χίου
3 1/2 κούπες νερό
Χυμό από μισό λεμόνι και 1 φλούδα λεμονιού
Γαρυφαλοκαρφάκια


Σε ένα μπολ αδειάζεις τα δύο γιαούρτια. Γεμίζεις το ένα άδειο κεσεδάκι του γιαουρτιού με ζάχαρη από το πακέτο του 1 κιλού, το ρίχνεις και αυτό στο μπολ. Στο τρίτο γιαούρτι ρίχνεις τη σόδα, το ανακατεύεις και όταν αρχίζει και φουσκώνει το ρίχνεις και αυτό στο μπολ.
Αδειάζεις και το σιμιγδάλι.Στο τέλος ρίχνεις και την κοπανισμένη μαστίχα (όχι πολύ γιατί πικρίζει)
Τα ανακατεύεις με ένα κουτάλι, αδειάζεις το μίγμα σε ένα ταψί (όχι βουτυρωμένο)και το ψήνεις στους 175-180 βαθμούς μέχρι να πάρει ένα καστανόχρυσο χρώμα. Το κόβεις σε κομμάτια και αν θέλεις μπήγεις σε κάθε κομμάτι ένα γαρυφαλοκαρφάκι.Αδειάζεις πάνω στο σάμαλι το σιρόπι χλιαρό και περιμένεις να το ρουφήξει όλο.

Σιρόπι Την υπόλοιπη ζάχαρη την αδειάζεις σε μια κατσαρόλα με το νερό, τη φλούδα και το χυμό και τα βάζεις να βράσουν. Από την ώρα που θα αρχίσουν οι "χοντρές φουσκάλες" μέτρησε 3-4 λεπτά , βγάλε την κατσαρόλα από τη φωτιά, πέταξε τη λεμονόφλουδα και αφησέ το σιρόπι να κρυώσει λίγο.
Καταπληκτικό με παγωτό καΐμάκι!!!!!!!

Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2009

Μελομακάρονα - τα υπέροχα !!!


Έφτιαξα τα πρώτα μελομακάρονα των γιορτών – με συνταγή της Κλαίρης φυσικά !
Περάστε να κεραστείτε…
Βγήκαν 72 μελομακάρονα:

1200 γρ περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ποτήρι σιμιγδάλι ψιλό
2 ποτήρια ζάχαρη
3 ποτήρια σπορέλαιο
1 κουταλιά σούπας κανέλλα
1 κουταλιά σούπας γαρύφαλλο
1 ½ κουταλάκι γλυκού σόδα
1 ποτήρι φρέσκος χυμός πορτοκάλι
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια

Για το σιρόπι
2 ποτήρια νερό
2 ποτήρια ζάχαρη
2 ποτήρια μέλι
2-3 κουταλιές κονιάκ

Σε μεγάλο μπολ ρίχνουμε το λάδι, την κανέλλα, το γαρύφαλλο και το ξύσμα
 και χτυπάμε λίγο το μείγμα.
Σε άλλο μπολ ρίχνουμε το χυμό και μέσα διαλύουμε τη σόδα
 με προσοχή γιατί φουσκώνει.

Ρίχνουμε αυτό το μείγμα στο μείγμα του λαδιού, προσθέτουμε και τη ζάχαρη 

και ανακατεύουμε ελαφρά. Η ζάχαρη δεν πρέπει να λιώσει.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς.
Ρίχνουμε το σιμιγδάλι και κατόπιν, ανακατεύοντας διαρκώς, 
προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι, κοσκινίζοντάς το. 
Ίσως να μη χρειαστεί όλη η ποσότητα του αλευριού,
 εδώ επικρατεί η λογική του «όσο σηκώσει».
 Η ζύμη θα πρέπει να γίνει σφιχτή αλλά να πλάθεται εύκολα και να μην τρίβεται.

Πλάθουμε μικρά τα μελομακάρονα, για να απορροφήσουν καλύτερα το σιρόπι
 και τα αραδιάζουμε σε καλά λαδωμένο ταψί ή σε λαδόκολλα.

Πατάμε επάνω ελαφρά τον τρίφτη του κρεμμυδιού 
ή το εργαλείο που καθαρίζουμε τα ψάρια για να κάνουμε σχέδιο

και τα ψήνουμε για 25 λεπτά.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.

Σε φαρδιά κατσαρόλα βράζουμε 2 ποτήρια ζάχαρη με 2 ποτήρια νερό. 
Μόλις δέσει λίγο το σιρόπι, σε 3-4 λεπτά, αποσύρουμε από τη φωτιά, 
προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε καλά. 
Ρίχνουμε και το κονιάκ και αφήνουμε το σιρόπι να μισοκρυώσει.

Με τρυπητή κουτάλα τοποθετούμε με προσοχή τα μελομακάρονα μέσα στο σιρόπι, 
τα αφήνουμε για 1 λεπτό και τα βγάζουμε σε πιατέλα.

Πασπαλίζουμε με μπόλικο καρύδι κοπανισμένο.

Και του χρόνου !!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...