Τρίτη, 30 Μαρτίου 2010

Κουλουράκια με γλυκάνισο

Νηστίσιμα, πολύ-πολύ μυρωδάτα και με ελάχιστη ζάχαρη!

Βγαίνουν περίπου 60 κουλουράκια:

1 ποτήρι ελαιόλαδο
1 ποτήρι κρασί λευκό
6-7 κουταλιές ζάχαρη
2 κουταλιές σούπας γλυκάνισο
½ κουταλάκι αλάτι
3 κουταλάκια μπέικιν
1 κουταλάκι σοδα
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Ρίχνουμε το γλυκάνισο στο κρασί και το αφήνουμε λίγο να φουσκώσει.
Σε μπολ βάζουμε το λάδι, τη ζάχαρη και το αλάτι.
Προσθέτουμε το κρασί με το γλυκάνισο και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά.
Ανακατεύουμε το μπέικιν και τη σόδα με λίγο αλεύρι και το προσθέτουμε και σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι ανακατεύοντας.
Προς το τέλος ζυμώνουμε με τα χέρια μας να πετύχουμε μια ζύμη μάλλον σφιχτή. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο.
Πλάθουμε τα κουλουράκια στο σχήμα που θέλουμε, ούτε πολύ μεγάλα ούτε πολύ μικρά, στρώνουμε με λαδόκολλα το ταψί, αραδιάζουμε τα κουλουράκια σε απόσταση μεταξύ τους και ψήνουμε για 18 λεπτά περίπου. Δεν πρέπει να ροδίσουν!
Τα βγάζουμε απο το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν ~ μετά τα διατηρούμε σε μεταλλικό κουτί.

Σάββατο, 27 Μαρτίου 2010

Καρυδόπιτα

Αυτή είναι η 350η ανάρτηση του Betty’s Cuisine!

Για να την γιορτάσω λοιπόν, όπως είχα πει και σε προηγούμενη ανάρτηση, θα στείλω ένα συμβολικό δωράκι σε όποιον κάνει το πρώτο σχόλιο!

Και για να σας γλυκάνω, ορίστε μια υπέροχη καρυδόπιτα ~με συνταγή της Κλαίρης βεβαιώς~ δοκιμάστε την οπωσδήποτε...


6 αυγά
1 φλυτζάνι ζάχαρη
2 φλυτζάνια καρύδια χοντροκοπανισμένα
1 ½ φλυτζάνι φρυγανιά κοπανισμένη
1 κουταλάκι μπέικιν
Ξύσμα 1 λεμονιού
4 κουταλιές κονιάκ
1 κουταλάκι κανέλλα σκόνη
1 κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο

Για το σιρόπι:
2 φλυτζάνια ζάχαρη
2 φλυτζάνια νερό
Σε μπολ ανακατεύω τα καρύδια, τη φρυγανιά, το μπέικιν, το ξύσμα, την κανέλλα και το γαρύφαλλο.Χτυπώ τα 4 ασπράδια με το μίξερ να γίνουν σφιχτή μαρέγκα. Χτυπώ τους κρόκους και τα άλλα 2 αυγά με τη ζάχαρη. Ρίχνω τα στεγνά υλικά (καρύδια κλπ), ανακατεύω και τελευταία προσθέτω την μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά με κουτάλι να ενσωματωθεί.
Αδειάζω το μίγμα σε ταψί Νο 30 καλά λαδωμένο ή ντυμένο με λαδόκολλα.
Ψήνω στους 200 βαθμούς για 30-35 λεπτά.
Βράζω το σιρόπι για 2-3 λεπτά.

Βγάζω το γλυκό από το φούρνο και περιχύνω το ζεστό γλυκό με το χλιαρό σιρόπι.

Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2010

Κουλουράκια με πετιμέζι και πορτοκάλι

Τις προάλλες, για να φτιάξω τα λαδοκούλουρα Νάξου, αγόρασα ένα βαζάκι πετιμέζι.
Στην προχτεσινή εκκαθάριση του ψυγείου, σκέφτηκα ότι δεν πρέπει να πάει χαμένο. Τροποποίησα λοιπόν λίγο τη συνταγή για μουστοκούλουρα της φίλης Βασούλας και ιδού!
Κουλουράκια τραγανά, μυρωδάτα και πολύ-πολύ εύκολα!

Βγήκαν 70 κουλουράκια:

1 ποτήρι πετιμέζι
1 ποτήρι φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
1 ποτήρι ελαιόλαδο
¾ ποτηριού ζάχαρη
1 κουταλάκι κανέλλα
1 κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο
1 κουταλάκι σόδα
1 κουταλάκι baking powder
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Σε μεγάλο μπολ ανακάτεψα καλά το πετιμέζι, τον χυμό πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, την κανέλλα, το γαρύφαλλο, σόδα και μπέικιν. Πρόσθεσα λίγο-λίγο το αλεύρι, ανακατεύοντας στην αρχή με το σύρμα και κατόπιν με τα χέρια. Υπολογίστε ότι μπορεί να μην πάρει όλο το αλεύρι (εμένα περίσσεψε ελάχιστο) ή ότι ίσως χρειαστείτε όλο το πακέτο και λίγο ακόμα. Πάντως πρέπει να γίνει μια αρκετά μαλακή ζύμη που δεν θα κολλάει όμως στα χέρια.
Προθέρμανα τον φούρνο στους 170ο.
Έπλασα τα κουλουράκια σχετικά μικρά, άλλα στρογγυλά και άλλα κοτσιδάκια, τα έβαλα, όπως πάντα, σε ταψί καλυμμένο με αντικολλητικό χαρτί και τα έψησα στον αέρα για 12 λεπτά.
Μοσχοβόλισε το σπίτι!

Τρίτη, 23 Μαρτίου 2010

Ζαμπονοτυροπιτάκια

Σήμερα είπα να αδειάσω λίγο το ψυγείο. Και τι προέκυψε; Κάτι ζαμπονοτυροπιτάκια... μούρλια!

Χρησιμοποίησα ένα φύλλο ζύμη με προζύμι που το άφησα να μισο-ξεπαγώσει.
Έκοψα σε κυβάκια 3-4 φέτες ζαμπόν και άλλες τόσες τυρί του τοστ. Ψιλόκοψα μια πιπεριά Φλωρίνης από βάζο και πρόσθεσα 2 κουταλιές μουστάρδα. Έτομη η γέμιση!

Έκοψα το φύλλο σε 16 ίσα κομμάτια και τα πάτησα λίγο με το χέρι να ανοίξουν. Έβαλα λίγη γέμιση σε κάθε κομμάτι, το δίπλωσα τετράγωνα και με τα δάχτυλα το δούλεψα στις άκρες για να κολλήσει η ζύμη καλά και να μην ανοίξει στο ψήσιμο.Τα έβαλα σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, τα άλειψα ελαφρά με λίγο κρόκο αυγού και πασπάλισα τα μισά με σουσάμι. Τα άλλα μισά τα άφησα σκέτα γιατί έχουμε και περιέργους στην οικογένεια!
Τα έψησα στους 170ο για 25 λεπτά περίπου.Επειδή δεν χώρεσαν όλα μαζί στο ταψί, όσα περίσσεψαν τα τηγάνισα... Ότι και να λέμε πάντως, άλλη νοστιμιά το τηγανιτό !!!
Και μια συμβουλή: μην αφήσετε την ζύμη να ξεπαγώσει τελείως γιατί θα σας βασανίσει στο γέμισμα και στο δίπλωμα...

Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2010

Μίνι μπισκοτάκια για τον καφέ

Για να αρχίσει η βδομάδα μας γλυκά και ευχάριστα...
Βγήκαν 150 μπισκοτάκια:

1 πακέτο βούτυρο LURPACK ανάλατο
3 αυγά
1 ½ φλυτζάνι ζάχαρη άχνη
1 πακέτο φαριν-απ (και λίγο ακόμα)
5 βανίλιες
Ρούμι ή αμαρέτο ή κονιάκ

Χτύπησα καλά το βούτυρο με την άχνη.
Πρόσθεσα ένα-ένα τα αυγά, τι βανίλιες και το ρούμι συνεχίζοντας το χτύπημα.Πρόσθεσα και το αλεύρι λίγο-λίγο, ζυμώνοντας ελαφρά με το χέρι.
Η ζύμη πρέπει να γίνει μαλακή, αλλά να μην κολλάει στα χέρια.
Προθέρμανα το φούρνο στους 180ο.
Η επιτυχία αυτών των μπισκότων είναι να γίνουν πάρα πολύ μικρά και λεπτά. Χρησιμοποίησα πολύ μικρά κουπ-πατ λοιπόν και αράδιασα τα μπισκοτάκια σε ταψί του φούρνου καλυμένο με λαδόκολλα. Για να τα κάνω πιο τσαχπίνικα στόλισα τα μισά περίπου με λίγες σταγόνες κουβερτούρας!
Έψησα για 20-25 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Εγώ τα έψησα στον αέρα, αν βάλετε μόνο αντιστάσεις θα υπολογίσετε 3-4 λεπτά περισσότερο ψήσιμο. Προσοχή γιατί αρπάζουν εύκολα!

Θερμές ευχαριστίες στην φίλη μου την Βασούλα που μου παραχώρησε την συνταγή αυτή!

347 οι αναρτήσεις... 3 ακόμα για να γίνουν 350!

Παρασκευή, 19 Μαρτίου 2010

Τυρόπιτα τεμπέλικη!!!

Κυριολεκτικά γίνεται σε χρόνο μηδέν αλλά χωρίς να υστερεί καθόλου σε γεύση!

5-6 φύλλα κρούστας
3 αυγά
2 φλυτζάνια γάλα
200 γρ κατίκι
200 γρ φέτα
200 γρ ανθότυρο
3-4 κουταλιές δυόσμος
Λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 φλυτζάνι λάδι
Σουσάμι

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο.
Χτυπάμε τα αυγά με το σύρμα και ρίχνουμε λίγο-λίγο το γάλα.
Προσθέτουμε τα τυριά λιωμένα με το πηρούνι και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε λίγο αλάτι και πιπέρι. Με το χέρι μαδάμε τα φύλλα και τα προσθέτουμε στο μίγμα των τυριών.
Ανακατεύουμε, προσθέτουμε το δυόσμο ψιλοκομμένο και το μισό λάδι.
Λαδώνουμε καλά ένα ταψί (Νο 30) και ρίχνουμε μέσα το μίγμα.
Επάνω ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι και μπόλικο σουσάμι.
Ψήνουμε για 1 ώρα περίπου.Νοστιμότατη ζεστή αλλά και κρύα!


Αυτή η ανάρτηση είναι η υπ'αριθμ. 346... άλλες 4 και γίνονται 350!

Για να το "γιορτάσουμε" λοιπόν, σκέφτηκα το εξής:

Ο πρώτος που θα κάνει σχόλιο στην 350η ανάρτηση, θα κερδίσει ένα συμβολικό δωράκι από την Betty's Cuisine!

Τι λέτε;

Τετάρτη, 17 Μαρτίου 2010

Πίτσα… στα γρήγορα!!!

Ωραιότατη η πίτσα με σπιτικό ζυμαράκι… Όταν βιαζόμαστε όμως, φτιάχνουμε μία με έτοιμη ζύμη, γίνεται τραγανή και νοστιμότατη!

1 πακέτο Ζύμη με προζύμι (1 φύλλο)
2 φλυτζάνια διάφορα τριμμένα τυριά (γκούντα, ένταμ, ρεγκάτο)
7-8 φέτες μπέικον σε κομματάκια
2 φέτες ζαμπόν σε κομματάκια
1 πράσινη πιπεριά σε λωρίδες
1 ντομάτα σε ροδέλες
1 μικρή κονσέρβα μανιτάρια σε φετούλες
ρίγανη

Αν έχουμε έτοιμη σάλτσα ντομάτα , περίσσευμα από άλλο φαγητό, έχει καλώς. Αλλιώς ετοιμάζουμε μια σάλτσα στα γρήγορα με:
2 ώριμες ντομάτες
1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
2 κουταλιές λάδι
2-3 κουταλιές ξερό βασιλικό ~ αν έχουμε φρέσκο ακόμα καλύτερα
Αλάτι, πιπέρι και λίγη ζάχαρη

Περνάμε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο μούλτι. Το ίδιο κάνουμε και με την ντομάτα.
Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το λάδι και προσθέτουμε όλα τα υλικά της σάλτσας.
Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 7-8 λεπτά, μέχρι να σωθούν τα υγρά.
Αλείφουμε ένα ταψί με λίγο λάδι και στρώνουμε τη ζύμη, απλώνοντάς την ελαφρά.
Τοποθετούμε τη σάλτσα, τα τυριά, τα αλλαντικά, την πιπεριά και λεπτοκομμένες ροδέλες ντομάτας. Από πάνω ρίχνουμε λίγη ρίγανη.
Αν θέλουμε προσθέτουμε και μανιτάρια σε φετούλες ή ότι άλλο υλικό μας αρέσει.
Ψήνουμε στις αντιστάσεις, στη μεσαία σχάρα, στους 180ο για 20 λεπτά περίπου.

Την τσακίζουμε ζεστή!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...