Δευτέρα, 31 Μαΐου 2010

Μίνι πεϊνιρλί

Οι βαρκούλες με ανθότυρο ήταν τόσο εύκολες και νόστιμες που σκέφτηκα με τον ίδιο τρόπο να φτιάξω μικρά πεϊνιρλί... Τα απολαύσαμε μια βραδυά με συνοδεία παγωμένης μπυρίτσας αλλά και την επομένη σαν σνακ στο γραφείο...
Χρησιμοποίησα και πάλι Ζύμη με προζύμι ~ πόσες νοστιμιές έχω φτιάξει πια μ'αυτήν!
Η διαδικασία γνωστή ~ ξεπάγωσα το φύλλο (αλλά όχι εντελώς) και το έκοψα σε 16 ίσα τετράγωνα. Σε μπολ έριξα ό,τι κίτρινο τριμμένο τυρί είχα (ρεγκάτο και γραβιέρα), έσπασα από πάνω ένα αυγό, πρόσθεσα και λίγο πιπεράκι και ανακάτεψα καλά. Σε κάθε τετράγωνο ζύμης έβαλα μια κουταλιά από το μίγμα τυριού και από πάνω 3-4 κομμάτια μπέικον. Έβρεξα τα χέρια μου και έδωσα στη ζύμη το σχήμα του πεϊνιρλί, πιέζοντας ελαφρά τις άκρες να κολλήσουν. Τα αράδιασα στο ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα, τα άλειψα με λίγο γάλα και τα έψησα στους 170ο για 20 λεπτά περίπου.
Απολαύστε!

Σάββατο, 29 Μαΐου 2010

Τιραμισού

Γενέθλια σήμερα στο σπίτι και για τούρτα επέλεξα μια υπέροχη τιραμισού!

Υλικά για μια στρογγυλή φόρμα Νο 20:

300 γρ μπισκότα σαβαγιάρ
500 γρ μασκαρπόνε
150 γρ ζάχαρη
4 αυγά
250 γρ γάλα
2 κουταλιές στιγμιαίος καφές
3 κουταλιές κονιάκ
Λίγο κακάο
Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια.
Σε μεταλλικό μπολ ενώνουμε τους κρόκους με την ζάχαρη και βάζουμε σε μπεν-μαρί ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να κάψει το μίγμα ~ έτσι παστεριώνονται τα αυγά. Αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει καλά και το ενσωματώνουμε με το μασκαρπόνε.
Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και την προσθέτουμε λίγη-λίγη στο μίγμα των αυγών, ανακατεύοντας ελαφρά.
Βράζουμε για 1 λεπτό το γάλα με τον καφέ, προσθέτουμε και το κονιάκ και το αφήνουμε να κρυώσει.
Βουτάμε ελαφρά τα μπισκότα στο γάλα και τα στρώνουμε σε πυρέξ ή σε επίπεδη φόρμα με έλασμα.
Απλώνουμε από πάνω τη μισή κρέμα, επαναλαμβάνουμε μια στρώση μπισκότων και στρώνουμε την υπόλοιπη κρέμα. Αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον 5 ώρες για να πήξει.
Πριν σερβίρουμε, πασπαλίζουμε την επιφάνεια με λίγο κακάο.
Θαυμάσιο γλυκό, συνταγή του Στέλιου Παρλιάρου!

Παρασκευή, 28 Μαΐου 2010

Ντομάτες με αυγά

Τελευταία με έχει πιάσει μια νοσταλγία για φαγάκια που μου θυμίζουν τα παιδικά μου χρόνια... Θυμάμαι έντονα πόσο μου άρεσαν οι ντομάτες με τα αυγά στο τηγάνι ~ στραπατσάδα το λέγαμε... πριν χρόνια έμαθα ότι σε κάποια μέρη λέγεται καγιανάς.
Όπως και να το πούμε, είναι φαγάκι νόστιμο, χορταστικό και γρήγορο...


Υλικά για 2 άτομα:

4 ντομάτες ώριμες
4 αυγά
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
5-6 κουταλιές ελαιόλαδο
Μισό κουταλάκι ζάχαρη
Λίγη ρίγανη
Λίγη φέτα θρυμματισμένη

Τρίβουμε τις ντομάτες και τις βάζουμε μαζί με το λάδι και τη ζαχαρίτσα σε τηγάνι να πάρουν βράση.
Μόλις αρχίσουν να βράζουν χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και τις αφήνουμε για 25-30 λεπτά περίπου, μέχρι να πιούν τα υγρά τους.
Προσθέτουμε αλατοπίπερο και τη ρίγανη.
Χτυπάμε τα αυγά με ελάχιστο αλατοπίπερο και τα ρίχνουμε στις ντομάτες, ανακατεύοντας να ενσωματωθούν καλά.
Σιγοψήνουμε για 2-3 λεπτά, ρίχνουμε τη θρυμματισμένη φέτα και σερβίρουμε…
Αν θέλουμε προσθέτουμε τη φέτα σε κάθε πιάτο χωριστά.

Τετάρτη, 26 Μαΐου 2010

Μοσχάρι κοκκινιστό

Aυτό το φαγάκι μου θυμίζει Κυριακάτικα μεσημέρια στην κουζίνα της μαμάς ~ και πιστεύω ελάχιστοι θα βρεθούν να πουν πως δεν τους αρέσει...

Για 6-7 μερίδες:

1 ½ κιλό μοσχάρι - ποντίκι ή ελιά
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2-3 ώριμες ντομάτες
½ φλυτζάνι ελαιόλαδο
½ φλυτζάνι κρασί λευκό
1 κομμάτι κανέλα ξύλο
4-5 γαρύφαλλα
αλατοπίπερο

Κόβουμε το κρέας σε σχετικά μικρά κομμάτια.
Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και ρίχνουμε το κρέας να σωταριστεί καλά από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σωτάρουμε κι αυτό. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε για 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε τις ντομάτες περασμένες στο μούλτι, αλάτι και πιπέρι, την κανέλλα και τα γαρύφαλλα. Ρίχνουμε και μια μεγάλη κούπα ζεστό νερό και μόλις το φαγητό πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 1 ώρα τουλάχιστον, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας και να πήξει η σάλτσα. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα και αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ακόμα.
Σερβίρουμε με μακαρόνια, άσπρο ρύζι, πουρέ ή πατάτες τηγανητές!

Τρίτη, 25 Μαΐου 2010

Ένα ελαφρύ δείπνο...

Τι θα λέγατε για ένα ελαφρύ, δροσιστικό και νόστιμο δείπνο;

Χρησιμοποίησα Κρητικά κριθαροκουλουράκια - τα άφησα ολόκληρα και έβαλα στα μισά ένα κομμάτι ανθότυρο και από πάνω ροδέλες ντομάτας. Έριξα μια-δυο σταγόνες ελαιόλαδο και ελάχιστο αλατάκι και τέλος έκοψα από πάνω μπόλικο φρέσκο βασιλικό από το γλαστράκι μου!
Σε άλλα έβαλα μια ροδέλα ντομάτας, μισή μπαλίτσα μοτσαρέλα, ξερό δυόσμο και ελάχιστο ελαιόλαδο...
Απολαυστικό και πεντανόστιμο, μπορεί επίσης να αποτελέσει ένα ωραιότατο ορεκτικό!!!

Δευτέρα, 24 Μαΐου 2010

Χοιρινές μπριζόλες στα κάρβουνα

Συνοδέψτε με χωριάτικη σαλάτα και υπέροχο δροσερό τζατζίκι!
Ξεπλένουμε τις μπριζόλες και τις αφήνουμε να στεγνώσουν καλά.
Αλατοπιπερώνουμε και από τις δυο πλευρές και τις αραδιάζουμε σε ταψί. Προσθέτουμε ρίγανη, 1-2 κλωνάρια δεντρολίβανο, 4-5 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες, 2-3 φύλλα δάφνης και λίγο ελαιόλαδο.
Αφήνουμε στο ψυγείο να πάρουν τα αρώματα από τα μυρωδικά.
Όταν ετοιμαστούν τα κάρβουνα, ζεσταίνουμε τη σχάρα καλά και μετά τοποθετούμε πάνω τις μπριζόλες.
Η ώρα ψησίματος εξαρτάται από το πόσο καλοψημένη θέλουμε την μπριζόλα μας.

Τζατζίκι

Ένα τέλειο συνοδευτικό για ψητά κρέατα, νόστιμο και υγιεινό!

Για ένα μεγάλο μπολ:

1 κιλό γιαούρτι σακούλας
4-5 σκελίδες σκόρδο
2 μεγάλα αγγούρια
Αλάτι και πιπέρι
Ελαιόλαδο και ξύδι

Πλένουμε πολύ καλά τα αγγούρια και τα καθαρίζουμε αφήνοντας όμως λίγη φλούδα.
Σε μεγάλο μπολ τρίβουμε τα αγγούρια από το χοντρό τρίφτη του κρεμμυδιού. Καθαρίζουμε τα σκόρδα και τα τρίβουμε από τον ψιλό τρίφτη ή τα λιώνουμε με την πρέσα του σκόρδου.
Πιέζουμε καλά το αγγούρι να βγάλει όσο περισσότερα υγρά γίνεται και στραγγίζουμε.
Αλατοπιπερώνουμε και στραγγίζουμε και πάλι.
Προσθέτουμε στο αγγούρι το γιαούρτι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και εναλλάξ το λάδι με το ξύδι –όσο πάρει, περίπου ένα φλυτζάνι τσαγιού- ανακατεύοντας συνεχώς. Αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσει και να σφίξει μέχρι να σερβίρουμε. Καλή μας όρεξη!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...