Τετάρτη, 30 Ιουνίου 2010

Να σας κεράσω μια ρακή;


Αν σας αρέσει η ρακή κοπιάστε να σας κεράσω Κρητικό λικέρ!


Τι έβαλα:
1 μέτριο βάζο ρακή (περίπου 500 ml)
3 κουταλιές σούπας μέλι
τη φλούδα από ένα πορτοκάλι
2 κομμάτια κανέλλα
2 κουταλιές γαρύφαλλα


Έβαλα την κανέλλα, τα γαρύφαλλα και τις φλούδες πορτοκαλιού 
σε ένα βάζο με φαρδύ στόμιο.
Πρόσθεσα το μέλι
και γέμισα το βάζο με ρακή.
Σφράγισα με το καπάκι και ανακίνησα καλά. 
 Άφησα σε δροσερό μέρος για 2 βδομάδες, ανακινώντας πότε-πότε.
Μετά σούρωσα τη ρακή σε φιάλη και την έβαλα στο ψυγείο!

Στην υγειά μας!!!

Τρίτη, 29 Ιουνίου 2010

Πιπεριές με ανθότυρο

Ένα θαυμάσιο ορεκτικό, ελαφρύ και εύγευστο!

Για 6 άτομα:

6 χοντρές πιπεριές κέρατο
250 γρ ανθότυρο περίπου
1 αυγό
2-3 κουταλιές μαϊντανός ψιλοκομμένος
1-2 κουταλιές γλυκάνισο
2 κουταλιές ελαιόλαδο και
4-5 κουταλιές ελαιόλαδο για το ψήσιμο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Πλένουμε καλά τις πιπεριές, κόβουμε το κοτσάνι και το φυλάμε και αδειάζουμε το εσωτερικό τους από τα σπόρια. Τις ξεπλένουμε και τις αφήνουμε να στραγγίσουν.
Σε μπολ λιώνουμε το ανθότυρο με ένα πηρούνι και προσθέτουμε το αυγό, τον μαϊντανό, τις 2 κουταλιές ελαιόλαδο, αλατοπίπερο και το γλυκάνισο. Ανακατεύουμε καλά.
Γεμίζουμε προσεκτικά τις πιπεριές με ένα κουταλάκι, τις κλείνουμε το καπάκι τους και τις αραδιάζουμε σε ταψάκι. Τις περιχύνουμε με 4-5 κουταλιές ελαιόλαδο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν.Πολύ νόστιμες ζεστές και κρύες!

Δευτέρα, 28 Ιουνίου 2010

Χαμογελο-βραβείο!

Ένα βραβείο χαμογελαστό! Δεν είναι πολύ χαριτωμένο; Κι έτσι γίνεται διπλή η χαρά μου, γιατί σήμερα οι αναγνώστες του Betty's Cuisine έγιναν 250 !!!

Ευχαριστώ πολύ την φίλη Ελευθερία από το Γεύση Ελευθερίας για την χαρά που μου έδωσε με αυτή της την χειρονομία!

Για να μην ξεχάσω κανέναν, θέλω να το χαρίσω κι εγώ με τη σειρά μου σε όλες τις φίλες -και τους φίλους- που έχω αποκτήσει μέσα από αυτή τη σελίδα και που μου είναι πραγματικά πολύτιμη και απαραίτητη πλέον η συντροφιά τους!

Σάββατο, 26 Ιουνίου 2010

Κρητικά κουλουράκια κανέλλας

Την αδυναμία που έχω στις Κρητικές συνταγές την έχω δηλώσει προ πολλού!
Σήμερα έφτιαξα τραγανά, μυρωδάτα κουλουράκια ~ μοσχοβόλισε το σπίτι από το κανελλογαρύφαλλο και μου θύμισε περασμένα χρόνια στο χωριό που τα έφτιαχνε η πεθερά μου για τα εγγόνια της
! Υλικά για 70 περίπου κουλουράκια:

800 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ποτήρι ελαιόλαδο
¾ νεροπότηρου ζάχαρη
¾ νεροπότηρου γάλα χλιαρό
2 κοφτά κουταλάκια σόδα
3 κοφτά κουταλάκια κανέλλα
2 κοφτά κουταλάκια γαρύφαλλο τριμμένο
Λίγο σουσάμι (προαιρετικά)

Προθέρμανα το φούρνο στους 180ο.
Σε μεγάλο μπολ έριξα το λάδι με τη ζάχαρη και ανακάτεψα με το σύρμα.
Ζέστανα ελαφρά το γάλα και διέλυσα μέσα τη σόδα. Πρόσθεσα το γάλα στο λάδι, ανακατεύοντας πάντα, και μετά την κανέλλα και το γαρύφαλλο. Πρόσθεσα λίγο-λίγο το αλεύρι ζυμώνοντας με τα χέρια, μέχρι να γίνει μια ζύμη σφιχτή που να μην κολλάει στα χέρια. Ε, μετά τα γνωστά... έπλασα κουλουράκια σε διάφορα σχήματα, τα αράδιασα σε ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα και τα έψησα για 20 λεπτά. Τα μισά κουλουράκια τα κύλησα σε σουσάμι αφού πρώτα τα έβρεξα με λίγο νερό.

Κοπιάστε...!

Παρασκευή, 25 Ιουνίου 2010

Ανθοτυροκεκάκια

Θυμίζει κεκάκι ~ δεν είναι πολύ γλυκό, αλλά έχει μια ιδιαίτερη νοστιμιά …
ο συνδυασμός ανθότυρου και σταφίδας το κάνει ξεχωριστό!


Για 8 κεκάκια :

300 γρ ανθότυρο
150 γρ ζάχαρη καστανή
4 αυγά
Ένα φλυτζανάκι γλυκό κρασί
80 γρ κορν φλάουρ
150 γρ σταφίδες ξανθές

Βάζουμε σε μπολ το ανθότυρο και το λιώνουμε με το πηρούνι.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε να ενωθούν καλά. Ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Στο τέλος ρίχνουμε τις σταφίδες, το κορν φλάουρ και το κρασί και φροντίζουμε να γίνει ένας ομοιογενής χυλός. Αλείφουμε με ελάχιστο λάδι φορμίτσες για κέικ, μοιράζουμε τον χυλό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο για 30 λεπτά περίπου.
Αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά και ξεφορμάρουμε.
Είδατε πόσο εύκολα γίνονται; Και τι νόστιμα! Για το γραφείο ή το κολατσιό των παιδιών...

Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2010

Κριθαρότο με πιπεριές Φλωρίνης

Χορταστικό, πανεύκολο και πολύ γρήγορο!

Υλικά για 2-3 μερίδες:
250 γρ κριθαράκι μέτριο
3 κουταλιές ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι
1 φλυτζάνι κρασί λευκό
1 μεγάλη πιπεριά Φλωρίνης (από βάζο)
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Λίγη φέτα

Ψιλόκοψα την πιπεριά
και έβαλα το κρεμμύδι σε βαθύ τηγάνι με το λάδι να ροδίσει ελαφρά. Πρόσθεσα το κριθαράκι και σωτάρισα για 1 λεπτό. Έσβησα με το κρασί και έριξα αλατοπίπερο. Άφησα να εξατμιστεί λίγο το αλκοόλ και πρόσθεσα ανακατεύοντας λίγο-λίγο νερό. Κάθε φορά που τέλειωνε πρόσθετα λίγο ακόμα μέχρι να ετοιμαστεί το κριθαράκι. Έριξα και τις πιπεριές ανακάτεψα και απέσυρα από τη φωτιά. Το σέρβιρα χλιαρό, προσθέτοντας σε κάθε πιάτο λίγη φέτα κομμένη κομματάκια.

Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2010

Σοκολατένια αμυγδαλόπιτα

Ένα σοκολατογλυκάκι που θα ενθουσιάσει τους πάντες!

Για το γλυκό:

200 γρ αμύγδαλα
50 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
110 γρ ζάχαρη
4 αυγά
110 γρ βιτάμ
250 γρ κουβερτούρα
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Για το σιρόπι:

110 γρ ζάχαρη
300 γρ φρέσκος χυμός πορτοκάλι
3-4 κουταλιές λικέρ της αρεσκείας σας

Ζεματάμε τα αμύγδαλα σε βραστό νερό, τα αφήνουμε να μισοκρυώσουν και τα ξεφλουδίζουμε.Τα περνάμε στο μούλτι να γίνουν σκόνη.
Σπάμε την κουβερτούρα σε κομμάτια και την λιώνουμε σε μπεν-μαρί μαζί με το βούτυρο. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Στο μίξερ χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη για 5 λεπτά. Προσθέτουμε την λιωμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε ελαφρά. Ρίχνουμε και το αλεύρι, το αλεσμένο αμύγδαλο και το ξύσμα. Ανακατεύουμε ελαφρά να ενωθούν.
Λαδώνουμε ελαφρά μια φόρμα με έλασμα Νο 20, ρίχνουμε μέσα το γλυκό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο για 20-25 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά, αφαιρούμε τη φόρμα και τοποθετούμε σε πιατέλα. Σε κατσαρολάκι βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι και βράζουμε για 2-3 λεπτά. Ρίχνουμε το μισό ζεστό σιρόπι στο γλυκό, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε προσθέτοντας σε κάθε πιάτο λίγο σιρόπι ακόμα.

Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2010

Μουσακάς

Από τα πλέον αγαπημένα καλοκαιρινά φαγητά ~ στην παραδοσιακή του μορφή τα λαχανικά τα περνάμε από το τηγάνι, εδώ τα έχω ψήσει στο φούρνο για πιο ελαφρύ και υγιεινό πιάτο...
Για ένα μεγάλο ταψί –περίπου 12 κομμάτια – χρειαζόμαστε:

4-5 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες
5-6 κολοκυθάκια
3-4 πατάτες μέτριες
1 δόση κιμάς κοκκινιστός

Για την μπεσαμέλ:
4 φλυτζάνια γάλα φρέσκο
6 κουταλιές φυτίνη
7-8 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 αυγά
4-5 κουταλιές κίτρινο τυρί τριμμένο
Αλάτι και πιπέρι
Μοσχοκάρυδο

Πλένουμε τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια και τα κόβουμε σε μακρόστενες λωρίδες μέτριες σε πάχος. Καθαρίζουμε και πλένουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε φέτες.Αλατοπιπερώνουμε, λαδώνουμε ελαφρά και ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν ελαφρά.
Ετοιμάζουμε τονκιμά κοκκινιστό. Για την μπεσαμέλ, βάζουμε το κρύο γάλα σε μπολ και προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας καλά με το σύρμα. Σε κατσαρόλα βάζουμε τη φυτίνη να λιώσει και μόλις αρχίσει να ζεσταίνεται προσθέτουμε λίγο-λίγο το γάλα με το αλεύρι, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να αρχίσει να βράζει και να πήξει. Με αυτό τον τρόπο δεν πρόκειται ποτέ να σβωλιάσει!
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να μισοκρυώσει, ανακατεύοντας πότε-πότε για να μην κάνει κρούστα.Μόλις κρυώσει λίγο προσθέτουμε αλατοπίπερο, το μοσχοκάρυδο, το τριμμένο τυρί και τα αυγά και ανακατεύουμε καλά.
Σε μεγάλο πυρέξ ή ταψί στρώνουμε τις πατάτες σε μια στρώση, από πάνω τα κολοκυθάκια και τέλος τις μελιτζάνες. Από πάνω στρώνουμε τον κιμά και πάνω στον κιμά την μπεσαμέλ, φροντίζοντας να πάει παντού. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με λίγο τριμμένο τυρί.Ψήνουμε στους 170ο για 40-45 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν κόψουμε σε κομμάτια.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...