Τρίτη, 28 Δεκεμβρίου 2010

Γαλοπούλα με κάστανα

 Η κλασική γεμιστή γαλοπούλα δεν μας ξετρελαίνει οικογενειακώς...  
Ετούτη η συνταγή όμως, με το φιλέτο, τα κάστανα και την κρέμα γάλακτος έχει κάνει αίσθηση όσες φορές την έχω φτιάξει και έχει γίνει από τα απαραίτητα πιάτα του Πρωτοχρονιάτικου τραπεζιού!!! 

Υλικά για 6 μερίδες:

3 κουταλιές βούτυρο
μισό φλυτζάνι ελαιόλαδο
800 γρ φιλέτο γαλοπούλας σε μικρά κομμάτια
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
150 γρ μπέικον ψιλοκομμένο
1 φλυτζάνι λευκό κρασί
μισό φλυτζάνι ζωμός κοτόπουλο
800 γρ κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα
300 γρ κρέμα γάλακτος
Αλάτι και πιπέρι

Σωτάρουμε σε μεγάλο βαθύ τηγάνι με το βούτυρο και το ελαιόλαδο τη γαλοπούλα. 
Μόλις πάρει χρώμα τη μεταφέρουμε σε πιατέλα.
Προσθέτουμε στο τηγάνι τα κρεμμύδια και το μπέικον και τα σωτάρουμε ελαφρά,
μέχρι να πάρουν χρώμα. 
  Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε τον ζωμό, τη γαλοπούλα,
 τα κάστανα και αλατοπίπερο. 
Αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσει η γαλοπούλα, περίπου 15 λεπτά. 
 Προσθέτουμε τη κρέμα γάλακτος και βράζουμε μέχρι να πήξει ελαφρά.
 Σερβίρουμε με άγριο ρύζι. 
Και του χρόνου!

Κυριακή, 26 Δεκεμβρίου 2010

Coleslaw

Πολύ εμφανίσιμη και νόστιμη σαλάτα, θα στολίσει το γιορτινό τραπέζι
και θα συνοδεύσει  εξαιρετικά τα ψητά κρέατα!
 

Υλικά για 4 μερίδες:

300 γρ  λάχανο
2 καρότα
2 κρεμμυδάκια φρέσκα

Για τη σάλτσα:

4 κουταλιές μαγιονέζα
4 κουταλιές sour cream
1 κουταλιά μουστάρδα πικάντικη
2 κουταλιές ξύδι
1 κουταλάκι ζάχαρη
Αλάτι και πιπέρι

Για τη sour cream:

250 γρ κρέμα γάλακτος
4 κουταλιές βούτυρο γάλακτος

Φτιάχνουμε από την προηγούμενη μέρα τη δική μας
sour cream:
Ζεσταίνουμε ελαφρά σε κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος (να μην βράσει ούτε να κάψει), αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το βούτυρο γάλακτος. 
Ανακατεύουμε καλά και την μεταφέρουμε σε βάζο με καπάκι που κλείνει καλά. 
Αφήνουμε για 24 ώρες εκτός ψυγείου, σε θερμοκρασία δωματίου. 
Κατόπιν την φυλάμε στο ψυγείο για 10 μέρες, ανακατεύοντας πότε-πότε.

Για τη σαλάτα:

Ψιλοκόβουμε το λάχανο


και τρίβουμε το καρότο. 


Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το λάχανο, το καρότο και τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια.



Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε τα υλικά για τη σάλτσα. 

 Περιχύνουμε με τη σάλτσα τα λαχανικά και ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθούν.

 Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα πριν σερβίρουμε. 

 

Καλή απόλαυση!

Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2010

Σαραγλί με σοκολάτα και σιρόπι πορτοκάλι



Να σας κεράσω ένα υπέροχο σιροπιαστό γλυκάκι ένα βήμα πριν τα Χριστούγεννα!

Υλικά για 2 μέτρια ταψάκια:
1 πακέτο φύλλο Βηρυτού
2 φλυτζάνια καρυδόψιχα
1 πακέτο μπισκότα digestive (220 γρ)
1 κουταλιά σούπας κανέλα
150 γρ νιφάδες σοκολάτας
2 φλυτζάνια περίπου φυτίνη

Για το σιρόπι:
1 ½ φλυτζάνι μέλι
2 φλυτζάνια χυμός πορτοκάλι
½ φλυτζάνι ζάχαρη
1 κανέλα ξύλο

Τρίβουμε στο μούλτι την καρυδόψιχα

και τα μπισκότα.
Τα βάζουμε σε μπολ και τα ανακατεύουμε με την σοκολάτα και την κανέλα.

Λιώνουμε τη φυτίνη και την αφήνουμε να κρυώσει.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο.

Απλώνουμε ένα φύλλο στον πάγκο εργασίας και το βουτυρώνουμε.

Το διπλώνουμε στα 2 και βουτυρώνουμε πάλι.
Απλώνουμε 3-4 κουταλιές από το μίγμα κατά μήκος της μεγαλύτερης πλευράς του φύλλου
και τυλίγουμε σε ρολό.


Πιέζουμε τις άκρες προς τα μέσα ώστε να ζαρώσει το φύλλο.

Το τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψάκι και συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν όλα τα φύλλα.

Βουτυρώνουμε καλά την επιφάνεια και ψήνουμε για 20-25 λεπτά περίπου,


μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.
Όσο ψήνεται το γλυκό, βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε κατσαρόλα
και τα βράζουμε για 8-10 λεπτά.

Βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο και όπως είναι καυτό
το περιχύνουμε με προσοχή με το ζεστό σιρόπι.

Κάνουμε υπομονή και αφήνουμε να ρουφήξει καλά το σιρόπι πριν το σερβίρουμε!

Καλά Χριστούγεννα!


ΥΓ:  Η συνταγή είναι από το site του Κανάκη  www.kanaki.gr  με μικρές τροποποιήσεις.

Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου 2010

Cup cakes... Χριστουγεννιάτικα!

Πανεύκολα κεκάκια βανίλιας,
 διακοσμήστε τα με χρωματιστό γλάσο για να είναι μέσα στο πνεύμα των ημερών!


Υλικά για 12 κεκάκια:

110 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
110 γρ ζάχαρη
2 αυγά
1 φακελάκι βανίλια
110 γρ φαρίνα (αλεύρι που φουσκώνει μόνο του)
2-3 κουταλιές γάλα

Για το γλάσο βουτύρου:
140 γρ βούτυρο
280 γρ ζάχαρη άχνη
1-2 κουταλιές γάλα
Λίγες σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής


Αφήνουμε το βούτυρο εκτός ψυγείου να μαλακώσει καλά.

Το χτυπάμε στο μίξερ να ασπρίσει και προσθέτουμε τη ζάχαρη


Συνεχίζουμε το χτύπημα και προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά. 
 Χτυπάμε για 2-3 λεπτά ακόμα να αφρατέψει καλά.

Προσθέτουμε τη βανίλια και λίγο-λίγο το αλεύρι,
εναλλάξ με το γάλα
ανακατεύοντας απαλά με ένα κουτάλι,

μέχρι να ενσωματωθεί και να έχουμε ένα μίγμα κρεμώδες.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο
Στις θήκες των muffins στρώνουμε τα ειδικά χαρτάκια για τα κεκάκια (στα σούπερ μάρκετ).
 

Μοιράζουμε το μίγμα στα χαρτάκια, γεμίζοντας μέχρι τη μέση
και ψήνουμε για 15 λεπτά περίπου ~ δοκιμάζουμε με μια οδοντογλυφίδα, αν βγει καθαρή είναι έτοιμα, αλλιώς ψήνουμε 1-2 λεπτά ακόμα.

Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.

Ετοιμάζουμε το γλάσο χτυπώντας το βούτυρο να μαλακώσει
και προσθέτουμε λίγη-λίγη τη ζάχαρη άχνη και το γάλα ~ το μίγμα πρέπει να είναι κρεμώδες.

Χωρίζουμε το γλάσο σε μπολ, ανάλογα με το πόσα χρώματα θέλουμε,
προσθέτουμε λίγες σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής στο καθένα,
ανακατεύουμε καλά και στολίζουμε τα κεκάκια μας!


Και του χρόνου, Καλά Χριστούγεννα σε όλους!!!

Σάββατο, 18 Δεκεμβρίου 2010

Μελομακάρονα !

Και του χρόνου να 'μαστε καλά να ξαναφτιάξουμε!


Υπέροχα ψημένα και σωστά μελωμένα τα μελομακάρονα,
θεωρώ πως είναι το ωραιότερο Χριστουγεννιάτικο γλυκό!

Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου 2010

Βουτήματα βουτύρου... και στην άκρη σοκολάτα!!!

Υπέροχα, ανάλαφρα μπισκοτάκια με ντελικάτη γεύση!

Υλικά για 60 μπισκότα:

1 βούτυρο αγελάδος 250 γρ
200 γρ ζάχαρη άχνη
5 αυγά
1 φακελάκι βανίλια
400 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι μπέικιν

 

 

Αφήνουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να μαλακώσει αρκετά.
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν.
Χτυπάμε το βούτυρο στο μίξερ μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει.
Προσθέτουμε την άχνη τμηματικά και συνεχίζουμε το χτύπημα για 5 λεπτά.

Ρίχνουμε τη βανίλια, ένα-ένα τα αυγά και τέλος λίγο-λίγο το αλεύρι, συνεχίζοντας το χτύπημα.
Το μίγμα θα γίνει σχετικά μαλακό και δεν θα πλάθεται με το χέρι.


Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ο και στρώνουμε το ταψί του φούρνου με λαδόκολλα.
Βάζουμε το μίγμα σε κορνέ και σχηματίζουμε μπισκοτάκια
σε ότι σχήμα θέλουμε ~ κατά προτίμηση μακρουλό.


Ψήνουμε για 10 λεπτά περίπου, προσέχοντας γιατί αρπάζουν εύκολα.
Μόλις ροδίσουν τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν καλά.
Σε μπεν-μαρί λιώνουμε μια πλάκα κουβερτούρα με μια κουταλιά βούτυρο,
ανακατεύοντας να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Απομακρύνουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.
Βουτάμε την άκρη από τα μπισκοτάκια στη λιωμένη σοκολάτα


και τα τοποθετούμε πάλι στη σχάρα μέχρι να σφίξει η σοκολάτα.


Καλή επιτυχία!

Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2010

Μανιταρόπιτα με ζαμπόν


Για ένα μέτριο ταψί (12 κομμάτια):

500 γρ φρέσκα μανιτάρια στρογγυλά
1 μέτριο κρεμμύδι
2-3 κουταλιές βούτυρο
4 φλυτζάνια γάλα
1 φλυτζάνι αλεύρι
3 αυγά
5-6 φέτες ζαμπόν
Μισό φλυτζάνι κίτρινο τυρί τριμμένο
Αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
1 πακέτο φύλλο κρούστας
Βούτυρο για τα φύλλα

Καθαρίζουμε τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε φετούλες.

Το ίδιο κάνουμε και με το κρεμμύδι.

Κόβουμε το ζαμπόν σε κυβάκια.

 Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο και ροδίζουμε σε δυνατή φωτιά το κρεμμύδι και τα μανιτάρια. 

 Μόλις μαλακώσουν αλατοπιπερώνουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά.


Σε μπολ ρίχνουμε το γάλα και προσθέτουμε το αλεύρι λίγο-λίγο ανακατεύοντας με το σύρμα.

Ρίχνουμε το μίγμα σταδιακά στα μανιτάρια, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα για 5 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει βράση το μίγμα και να πήξει.
Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, το ζαμπόν και το τυρί.


Χτυπάμε ελαφρά τα 2 αυγά ολόκληρα και τον κρόκο από το 3ο αυγό,
κρατάμε το ένα ασπράδι χωριστά για να αλείψουμε την επιφάνεια της πίτας.  
Ρίχνουμε τα αυγά στο μίγμα και ανακατεύουμε καλά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ο.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί ή πυρέξ και στρώνουμε τα μισά φύλλα, βουτυρώνοντας ένα-ένα ανάμεσα. 
Ρίχνουμε το μίγμα και γυρνάμε προς τα μέσα τα φύλλα που εξέχουν.

 Στρώνουμε και τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρωμένα, αλείφουμε καλά την επιφάνεια με το ασπράδι που κρατήσαμε (χτυπημένο με μισή κουταλιά νερό), χαράζουμε ελαφρά σε κομμάτια και ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου.

Περιμένουμε να μισοκρυώσει πριν την κόψουμε.


Καλή απόλαυση!

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...