Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου 2011

Τραγανά μπισκότα με καρύδα

Υλικά για 30 μπισκοτάκια:

100 γρ βιτάμ
4 κουταλιές ζάχαρη καστανή
½ φλυτζάνι ζάχαρη άσπρη
1 αυγό
1 βανίλια
1 ½ φλυτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κουταλάκι σόδα
¼ κουταλάκι αλάτι
1 ½ φλυτζάνι καρύδα



Ανακατεύουμε το αλεύρι με τη σόδα και το αλάτι.
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο να ασπρίσει και προσθέτουμε την άσπρη και την καστανή ζάχαρη.
Συνεχίζουμε το χτύπημα και προσθέτουμε το αυγό.
Μόλις το μίγμα αφρατέψει καλά προσθέτουμε την βανίλια και κουταλιά-κουταλιά το αλεύρι. 
Τέλος ρίχνουμε στο μίγμα την καρύδα και ανακατεύουμε καλά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα στους 170 C και στρώνουμε το ταψί με λαδόκολλα.
Πλάθουμε τη ζύμη σε στρογγυλά μπαλάκια, τα αραδιάζουμε στο ταψί σε αρκετή απόσταση μεταξύ τους και τα ψήνουμε για 9-10 λεπτά ~ όχι παραπάνω γιατί σκληραίνουν και αρπάζουν εύκολα!
 Είναι απολαυστικότατα ~ αν σας αρέσει η καρύδα μην διστάσετε να τα δοκιμάσετε!
 

Κυριακή, 30 Ιανουαρίου 2011

ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΟΥ ΜΗΝΑ!!!


Μια μεγάλη έκπληξη με περίμενε προχτές... Βρήκα στο mail του blog ένα μήνυμα από άγνωστο αποστολέα με μια μόνο λέξη:  ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!! Για να είμαι ειλικρινής η πρώτη μου αντίδραση ήταν να το ρίξω στα spam!  Η περιέργεια όμως με έκανε να πατήσω στο link και εκεί πραγματικά συγκινήθηκα διαβαζοντας την πιο κάτω ανάρτηση:

Το βραβείο πάει.....στο καλύτερο blog μαγειρικής που έχω συναντήσει το Betty's Cuisine η χρυσοχέρα Betty μας παρουσιάζει νόστιμες συνταγές δοκιμασμένες, με άρωμα γλυκιάς μανούλας με απλές και εύκολες οδηγίες .Τα λόγια είναι περιττά παροτρύνω όλους λοιπόν να δείτε την σελίδα αυτή!!!!
http://bettyscuisine.blogspot.com/


Ευχαριστώ θερμότατα την Elena.P και το Παραμυθένιο σπίτι της για την τιμή που μου έκανε και την χαρά που μου έδωσε!

ΥΓ:  Μην φανταστείτε ότι την ψώνισα και θεωρώ πως έχω το καλύτερο blog... αλλά δεν είναι πολύ τρυφερή ανάρτηση;   :)

Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2011

Πρασοτυρόπιτα της Κικής

Αν και χρόνια μακριά από την Ελλάδα, η Κική όσον αφορά στο φαγητό τουλάχιστον επιμένει Ελληνικά και μας στέλνει μια ακόμα νοστιμότατη δημιουργία της!


Υλικά:
1 πακέτο σφολιάτα
2-3 κουταλιές ελαιόλαδο
4 πράσα
2 κρεμμύδια
100 γρ ζαμπόν
  100 γρ φέτα
Αλάτι και πιπέρι
Άνιθος

Τρίβουμε τα κρεμμύδια στο μούλτι.
 Κόβουμε τα πράσα σε ροδέλες,
 και την φέτα σε κομματάκια.
 Βάζουμε το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα να ζεσταθεί καλά, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα πράσα και τα σωτάρουμε για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. 

Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ζαμπόν ψιλοκομμένο,
τη φέτα σε μικρά κομμάτια, ελάχιστο αλάτι (γιατί έχουν αρκετό η φέτα και το ζαμπόν),
πιπέρι και τον άνιθο ψιλοκομμένο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C.
Λαδώνουμε ελαφρά ένα μέτριο ταψί ή πυρέξ,
στρώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας,
ρίχνουμε τη γέμιση 
  και καλύπτουμε με το άλλο φύλλο. 
Αλείφουμε την επιφάνεια με λίγο γάλα και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Καλύπτουμε την πίτα με αλουμινόχαρτο και την ψήνουμε για 30 λεπτά.
 Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 20 λεπτά ακόμα, μέχρι να ροδίσει καλά.  
 
 Τρώγεται ωραιότατα και κρύα!


Καλή επιτυχία!

Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2011

Λαχανοντολμάδες

Τους λαχανοντολμάδες τους θεωρώ ένα κατ’εξοχήν μαμαδίστικο, οικογενειακό φαγάκι, λίγο παρεξηγημένο ίσως επειδή είναι χρονοβόρο ~ αλλά ασύγκριτο σε νοστιμιά!
 
Υλικά για μια μεγάλη κατσαρόλα:
(συγνώμη αλλά δεν τους μέτρησα! πάντως έγιναν μπόλικοι)

1 λάχανο 2 ½ κιλά περίπου
1 κιλό κιμάς –συνήθως βάζω μισό μοσχαρίσιο και μισό χοιρινό
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 φλυτζάνι ρύζι – συνήθως βάζω ρύζι για γεμιστά
Αλάτι και πιπέρι
3 αυγά
Χυμός απο 4 λεμόνια
Ένα φλυτζάνι ελαιόλαδο

Χωρίζουμε τα φύλλα του λάχανου και τα ρίχνουμε λίγα-λίγα σε νερό που βράζει.

Τα βράζουμε λίγο, ίσα να μαλακώσουν ελαφρά.
Τα βγάζουμε με προσοχή και τα αφήνουμε να στραγγίσουν. 
 Ανακατεύουμε τον κιμά με το κρεμμύδι, τα 2 ασπράδια, τον μαϊντανό, αλατοπίπερο και το ρύζι.
Ζυμώνουμε να ανακατευτούν καλά τα υλικά.

Αν τα φύλλα είναι πολύ μεγάλα, τα κόβουμε στα 2. 
Παίρνουμε ένα φύλλο, το απλώνουμε και βάζουμε στην άκρη μια κουταλιά κιμά. 
Διπλώνουμε σε κύλινδρο, προσέχοντας να γυρίσουμε καλά τις άκρες προς τα μέσα
για να μην χυθεί η γέμιση.
Στρώνουμε τον πάτο μιας μεγάλης κατσαρόλας με λίγα κομμάτια από το βρασμένο λάχανο
και επάνω τοποθετούμε τους ντολμάδες με το τυλιγμένο μέρος προς τα κάτω, σε πυκνές στρώσεις. 
Όταν τους βάλουμε όλους περιχύνουμε με το λάδι, αλατοπιπερώνουμε
και προσθέτουμε ζεστό νερό να τους σκεπάσει.
Τοποθετούμε από πάνω ένα πιάτο ανάποδα – έτσι αποφεύγουμε να ανοίξουν με το βράσιμο.
Βράζουμε το φαγητό σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα περίπου, μέχρι να μείνει με ελάχιστο ζουμί.
Μόλις ετοιμαστεί αφαιρούμε με προσοχή το πιάτο. 
 Χτυπάμε τους 2 κρόκους και το ολόκληρο αυγό, προσθέτουμε το λεμόνι
 και προσθέτουμε λίγο-λίγο από το ζουμί του φαγητού, ανακατεύοντας πάντα.
Περιχύνουμε το φαγητό με το αυγολέμονο και, κουνώντας την κατσαρόλα πάνω στη φωτιά,
αφήνουμε το φαγητό να πάρει 2-3 βράσεις.
 Γίνονται λαχταριστοί, πεντανόστιμοι και τρώγονται ζεστοί ή σε θερμοκρασία δωματίου.
 Καλή επιτυχία!

Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2011

Κριθαράκι με ψητά λαχανικά

 

Υλικά για 4-5 μερίδες:

500 γρ φρέσκα μανιτάρια
1 μελιτζάνα
1 κόκκινη πιπεριά
1 κίτρινη πιπεριά
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
250 γρ κριθαράκι
1 κομμάτι φέτα
10 κουταλιές ελαιόλαδο
Χυμός από 1 λεμόνι
Αλατοπίπερο
Φρέσκος βασιλικός


Κόβουμε τα μανιτάρια, τις πιπεριές, την μελιτζάνα και το κρεμμύδι σε κυβάκια.
Αφήνουμε το σκόρδο ολόκληρο με τη φλούδα. 
Τα τοποθετούμε σε ταψί και τα ανακατεύουμε με τις 5 κουταλιές λάδι.
Τα ψήνουμε για μισή ώρα στους 200 C.

Εν τω μεταξύ βράζουμε το κριθαράκι σε μπόλικο αλατισμένο νερό.
Το σουρώνουμε και το ρίχνουμε σε βαθύ μπόλ. 
 Ρίχνουμε και τα λαχανικά -αφού πετάξουμε το σκόρδο- και ανακατεύουμε καλά.
 Χτυπάμε τις υπόλοιπες 5 κουταλιές λάδι με το χυμό λεμονιού και με μπόλικο αλατοπίπερο.

Περιχύνουμε το κριθαράκι, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να κρυώσει.

Τότε προσθέτουμε τη φέτα κομμένη σε μικρούς κύβους
και γαρνίρουμε με φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού. 
Αν αφαιρέσουμε τη φέτα γίνεται ένα ωραιότατο νηστίσιμο πιάτο!

Πολύ νόστιμο και ελαφρύ, τρώγεται ωραιότατα και κρύο! 
Καλή απόλαυση!

Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2011

Χρόνια Πολλά !!!

Απίστευτο!!!

Το Betty's Cuisine έκλεισε τα 2!!!




Σαν χτες μου φαίνεται που δημιουργήθηκε τούτο το blog, που ξεκίνησα να γράφω συνταγές και δειλά-δειλά να τις εμπλουτίζω με φωτογραφίες, που πέταξα από τη χαρά μου όταν είδα το πρώτο σχόλιο από κάποιον άγνωστο... κι όμως, πέρασαν κιόλας 2 χρόνια!

Ένα μεγάλο ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου σε όλους εσάς που με την παρέα και τα σχόλιά σας μου χαρίσατε 2 χρόνια όμορφης και πολύτιμης επικοινωνίας και φιλίας!

Σας ευχαριστώ πολύ!

Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2011

Ψωμί ολικής αλέσεως

Τίποτα καλύτερο από το φρέσκο, ζεστό, σπιτικό ψωμάκι!


Μπορεί να αποφεύγω το ζύμωμα συνήθως και να μην έχω καλή σχέση με τις ζύμες (παρά μόνο όταν τις τρώω!) αλλά καμμιά φορά με πιάνει κι εμένα ο οίστρος ~ ορίστε λοιπόν ένα λαχταριστό ψωμάκι από τα χεράκια μου!


Υλικά για 2 φρατζόλες:

1 κιλό αλεύρι Ολικής Άλεσης
2 φακελάκια ξερή μαγιά
3 φλυτζάνια τσαγιού ζεστό νερό
1 κοφτή κουταλιά σούπας αλάτι
2-3 κουταλιές γλυκάνισο (προαιρετικά)


Βάζουμε τη μαγιά σε μπολ, τη διαλύουμε με 1 φλυτζάνι χλιαρό νερό,
προσθέτουμε λίγο αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει χυλός.
Αφήνουμε για μια ώρα τουλάχιστον να φουσκώσει.
Προσθέτουμε στο χυλό το αλεύρι (ίσως χρειαστούμε λίγο περισσότερο ή λίγο λιγότερο),
το υπόλοιπο χλιαρό νερό και το αλάτι και ζυμώνουμε καλά.
Σκεπάζουμε το μπολ με πετσέτα και το τοποθετούμε σε ζεστό σημείο,
για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να  φουσκώσει.
Κατόπιν πλάθουμε τη ζύμη σε 2 φρατζόλες ή καρβέλια
και με το μαχαίρι κάνουμε εγκοπές κατά μήκος ~
στη μία φρατζόλα πρόσθεσα, όταν την έπλαθα, 3 κουταλιές γλυκάνισο,
γιατί μου αρέσει ιδιαίτερα η γεύση του!
Τοποθετούμε τα ψωμιά σε λαδωμένο ταψί,
τα σκεπάζουμε με την πετσέτα και τα ξαναβάζουμε σε ζεστό σημείο,
για 1 ώρα για να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο. 
 Ψήνουμε στους 210ο C για 1 ώρα περίπου. 
Δοκιμάζουμε με ένα μαχαίρι αν έχει ψηθεί στο εσωτερικό.
 Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσουν.
 Καλή επιτυχία!

Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2011

Μπισκότα με σοκολάτα

Έχω ένα πρόβλημα: δεν μπορώ να αντισταθώ όταν βλέπω εύκολη συνταγή για μπισκότα!
Ειδικά όταν η συνταγή είναι του Παρλιάρου και άρα, σίγουρη επιτυχία!
Τα δοκίμασα βεβαίως αμέσως και σας διαβεβαιώ ότι
δεν έχετε φτιάξει πιο γρήγορα, εύκολα και νόστιμα μπισκοτάκια!


Υλικά για 50 μπισκοτάκια:
(φιλική συμβουλή: φτιάξτε εξ αρχής διπλή δόση, έτσι ίσως προλάβετε να τα δοκιμάσετε και σεις!)

60 γρ βιτάμ
100 γρ ζάχαρη καστανή
1 αυγό
100 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι μπέικιν
2 κουταλάκια κανέλλα
½ κουταλάκι αλάτι
50 γρ σοκολάτα τρούφα


Χτυπάμε το βούτυρο στο μίξερ για 1-2 λεπτά, προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα. 
Χτυπώντας πάντα, ρίχνουμε και το αυγό.
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν και το προσθέτουμε λίγο-λίγο μαζί με την κανέλλα, το αλάτι
και τελευταία την τρούφα. 

Στρώνουμε το ταψί του φούρνου με λαδόκολλα και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ο.
Τοποθετούμε στην λαδόκολλα πολύ μικρές κουταλιές (μικρές, το τονίζω!) από το μίγμα. 
Μην σας νοιάζει που δεν έχουν ωραίο σχήμα, θα δείτε σε λίγο πως θα γίνουν…
Ψήνουμε για 10 λεπτά. 
Ορίστε!Είδατε πόσο φούσκωσαν και στρογγύλεψαν;!!! 
  Απολαύστε τα όπως σας αρέσει!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...