Τρίτη, 31 Μαΐου 2011

Ριγκατόνι ολικής αλέσεως με φρέσκα μανιτάρια

Ζυμαρικά με φρέσκα μανιτάρια: ο τέλειος συνδυασμός!
Τελευταία βρίσκω ότι όταν τα ζυμαρικά είναι ολικής αλέσεως η γεύση απογειώνεται! 

Υλικά για 4 μερίδες:

500 γρ ριγκατόνι ολικής αλέσεως
(ή άλλο κοντό ζυμαρικό της αρεσκείας σας)
5-6 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
500 γρ μανιτάρια πλευρώτους
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ποτήρι κρασιού λευκό ξηρό κρασί
200 γρ. κρέμα γάλακτος
Αλατοπίπερο
Παρμεζάνα για το σερβίρισμα


Καθαρίζουμε τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε μέτρια κομμάτια.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια.
Βράζουμε τα ζυμαρικά σε μπόλικο αλατισμένο νερό, να κρατάνε,
τα σουρώνουμε και τα διατηρούμε ζεστά.
Μέχρι να βράσουν τα ζυμαρικά  ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι
και σοτάρουμε τα μανιτάρια μαζί με τα κρεμμυδάκια σε δυνατή φωτιά για 10 λεπτά,
μέχρι να πιούν τα υγρά τους. 
Αλατίζουμε και σβήνουμε με το κρασί. 
 Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι
και την κρέμα γάλακτος.
 Αφήνουμε σε δυνατή φωτιά για 1-2 λεπτά και κατόπιν ρίχνουμε τα ζυμαρικά.
 Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν με τη σάλτσα και σερβίρουμε ζεστά,
πασπαλίζοντας με την τριμμένη παρμεζάνα.

Απολαυστικό!!!

Κυριακή, 29 Μαΐου 2011

Μοσχάρι λεμονάτο

Από τα Κυριακάτικα οικογενειακά φαγάκια των παιδικών μου χρόνων!

Υλικά για 4 μερίδες:

700 γρ μοσχάρι
(συνήθως χρησιμοποιώ ποντίκι)
1 μέτριο κρεμμύδι ολόκληρο
1 σκελίδα σκόρδο ολόκληρη
Μισή κούπα ελαιόλαδο
Χυμός από 2  λεμόνια
Αλάτι και πιπέρι

Κόβουμε το κρέας σε μικρά κομμάτια.
Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά
και ρίχνουμε το κρέας να ροδίσει.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι και τη σκελίδα σκόρδο ολόκληρα
και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 10 λεπτά περίπου.

Προσθέτουμε μια κούπα ζεστό νερό και αφήνουμε να σιγοβράσει
για 45 λεπτά περίπου.
Ρίχνουμε το χυμό των λεμονιών και αλατοπιπερώνουμε.

Συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε μέτρια φωτιά,
 μέχρι να χυλώσει το κρέας
και να μείνει με λίγη πηχτή σαλτσούλα. 
Αν μας φανεί η σάλτσα νερουλή
προσθέτουμε 2 κουταλιές νισεστέ
(ή αλεύρι ή κορν φλάουρ) και ανακατεύουμε καλά.
Σερβίρουμε με ρύζι πιλάφι ή πατατούλες τηγανιτές.

 Καλή απόλαυση!

Τετάρτη, 25 Μαΐου 2011

Μακαρονοσαλάτα με γαρίδες, κολοκυθάκι και φέτα!

Ένα ακόμα νόστιμο και γρήγορο φαγάκι
 από τα χεράκια της Κικής!

Υλικά για 2-3 μερίδες:

250 γρ ζυμαρικά της αρεσκείας μας
200 γρ γαρίδες κατεψυγμένες
3 κολοκυθάκια σε μικρά κομμάτια
3-4 κουταλιές ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
100 γρ φέτα κομμένη σε κυβάκια
Φρέσκο κρεμμυδάκι ή chives (προαιρετικά)


Βράζουμε 250 γρ ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου, κρατάμε μισό φλυτζάνι από το νερό στο οποίο έβρασαν
και τα σουρώνουμε.
(εδώ έγινε με πένες ολικής αλέσεως). 
Μέχρι να ετοιμαστούν ετοιμάζουμε τις γαρίδες: 
Σε βαθύ τηγάνι σοτάρουμε τα κολοκύθια με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
Μόλις μαλακώσουν λίγο προσθέτουμε τις γαρίδες
και αφήνουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να μαγειρευτούν.

Σβήνουμε τη φωτιά,
αφήνουμε όμως το σκεύος πάνω στο ζεστό μάτι
 και προσθέτουμε τα ζυμαρικά και τη φέτα.
Ανακατεύουμε καλά.
Για να γίνει λίγο πιο ρευστή η σαλτσούλα,
 ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε 2-3 κουταλιές
από το νερό που έβρασαν τα ζυμαρικά.
Σερβίρουμε με λίγο ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι.
Είναι νοστιμότατο και κρύο!

Σημ:  όσο μικρότερα κομματάκια είναι η φέτα, τόσο καλύτερα,
γιατί λιώνει και γίνεται σαν πηχτή σαλτσούλα!

Δευτέρα, 23 Μαΐου 2011

Κέικ με πορτοκάλι και σταγόνες σοκολάτας

Καλησπέρα και καλή βδομάδα! 
Για να ξεκινήσουμε τη βδομάδα μας γλυκά,
έφτιαξα ένα πεντανόστιμο κέικ,
με έντονη τη γεύση και τη μυρωδιά του πορτοκαλιού που, ως γνωστόν,
κάνει θαυμάσια παρέα με τη σοκολάτα!
 Υλικά για μια φόρμα 30cm:

1 πακέτο βιτάμ (250γρ)
2 ½ φλυτζάνια ζάχαρη
4 αυγά
1 πακέτο Φαρίνα (αλεύρι που φουσκώνει μόνο του)
1 1/4 φλυτζάνι φρεσκοστυμένος χυμός πορτοκάλι
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 φακελάκι σταγόνες σοκολάτας

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο να ασπρίσει καλά.
Προσθέτουμε λίγη-λίγη τη ζάχαρη και ένα-ένα τα αυγά.
Συνεχίζουμε το χτύπημα για 3 λεπτά.
Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι εναλλάξ με τον πορτοκαλοχυμό,
προσθέτουμε και το ξύσμα και συνεχίζουμε το χτύπημα για 1-2 λεπτά ακόμα.  
Ρίχνουμε τις σταγόνες σοκολάτας και ανακατεύουμε.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο.
Βουτυρώνουμε ελαφρά μια φόρμα του κέικ και την αλευρώνουμε.
Ρίχνουμε μέσα το μίγμα.
 Ψήνουμε για 1 ώρα περίπου.
Δοκιμάζουμε αν ψήθηκε,
βυθίζοντας τη λάμα ενός μαχαιριού στο κέικ. 
Αν βγει καθαρή είναι έτοιμο,
αλλιώς ψήνουμε λίγα λεπτά ακόμα. 
 Το βγάζουμε από το φούρνο, το αφήνουμε να μισοκρυώσει
για 10 λεπτά μέσα στη φόρμα 
και μετά το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.
Το σερβίρουμε σκέτο ή το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη
ή με κουβερτούρα λιωμένη και ανακατεμένη με λίγο βούτυρο.

Παρασκευή, 20 Μαΐου 2011

Κουνέλι κοκκινιστό με μακαρόνια

Αν σας αρέσει το κουνέλι, η συνταγή αυτή θα σας ενθουσιάσει...
αλλιώς, απλά προσπεράστε!
Υλικά για 6 μερίδες:

1 κουνέλι κομμένο σε μερίδες
1 φλυτζάνι μηλόξιδο
1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλυτζάνι κόκκινο κρασί
3 μέτριες ώριμες ντομάτες λιωμένες
4 κουταλιές πελτές
2 κούπες μοσχαρίσιος ζωμός
(δηλ 2 κύβοι διαλυμένοι σε ζεστό νερό)
5 κόκκοι μπαχάρι
5 κόκκοι πιπέρι
2 δαφνόφυλλλα
5 γαρύφαλλα
1 ξύλο κανέλλα
1 πακέτο μακαρόνια
Παρμεζάνα τριμμένη
Λίγη φυτίνη για τα μακαρόνια


Βάζουμε το κουνέλι σε βαθύ μπολ,
 το περιχύνουμε με το μηλόξιδο
και το αφήνουμε σκεπασμένο στο ψυγείο για 2-3 ώρες,
γυρίζοντας τα κομμάτια 1-2 φορές.
Κατόπιν το ξεπλένουμε και το στραγγίζουμε καλά. 
 Σε μεγάλη βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο
και σοτάρουμε το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε το κουνέλι, το τσιγαρίζουμε καλά
 και το σβήνουμε με το κρασί.
 Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τις ντομάτες,
τον πελτέ, τον ζωμό, τα μπαχαρικά
 και αφήνουμε να σιγοβράσει για 1 ώρα περίπου,
 μέχρι να μαλακώσει το κουνέλι και να δέσει καλά η σάλτσα.
 Σε άλλη κατσαρόλα βράζουμε μπόλικο νερό, προσθέτουμε αλάτι
και βράζουμε τα μακαρόνια. 
Τα περιχύνουμε με λίγη λιωμένη φυτίνη.
Σερβίρουμε στα πιάτα τα μακαρόνια με το κρέας
και περιχύνουμε με μπόλικη σάλτσα.

Αν θέλουμε προσθέτουμε παρμεζάνα τριμμένη.

Τετάρτη, 18 Μαΐου 2011

Τυροπιτάκια σε σπιτική ζύμη

Τώρα που έπιασαν οι πρώτες ζέστες και είναι χαρά Θεού
οι Μαγιάτικες βραδυές σε μπαλκόνια και κήπους,
έφτιαξα αυτά τα νοστιμότατα τυροπιτάκια
για να συνοδέψουν γευστικά την μπυρίτσα και το ποτό μας!
Υλικά για 30 τυροπιτάκια:

Για τη ζύμη:
100 γρ βιτάμ
1 γιαούρτι 200 γρ
2 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι μπέικιν
½ κουταλάκι σόδα
½ κουταλάκι αλάτι

Για τη γέμιση:
150 γρ φέτα
1 αυγό
Λίγο πιπέρι
1 κρόκος για το άλειμμα

Χτυπάμε στο μίξερ το βιτάμ για 3-4 λεπτά.
Προσθέτουμε το γιαούρτι και συνεχίζουμε το χτύπημα 1-2 λεπτά.
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν, τη σόδα και το αλάτι
 και το ρίχνουμε λίγο-λίγο στο βιτάμ.
Χτυπάμε μέχρι να πάρουμε μια ζύμη μαλακή και ελαστική
που δεν θα κολλάει στα χέρια και θα πλάθεται εύκολα.
Λιώνουμε τη φέτα με ένα πηρούνι και την ανακατεύυμε με το αυγό και λίγο πιπεράκι.
Με τη βοήθεια του πλάστη, ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο μέτριου πάχους
και με ένα ποτήρι κόβουμε στρογγυλούς δίσκους.
Εννοείται ότι το ζυμαράκι που περισσεύει ανάμεσα στους δίσκους δεν το πετάμε:
 το ξαναζυμώνουμε λίγο με τα χέρια μας και το χρησιμοποιούμε κατά τον ίδιο τρόπο.
 Βάζουμε σε κάθε δίσκο λίγη γέμιση, διπλώνουμε στα 2
και με ένα πηρουνάκι πιέζουμε τις άκρες ώστε να κολλήσει καλά η ζύμη.
Τοποθετούμε τα τυροπιτάκια στη λαμαρίνα του φούρνου
που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ο.
Αραιώνουμε τον κρόκο με μια κουταλιά νερό και αλείφουμε καλά τα τυροπιτάκια.
Αν θέλουμε τα στολίζουμε με σουσάμι ή μαυροκούκι.
Ψήνουμε για 12-15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά.
 Απολαμβάνουμε ζεστά ή κρύα!

Δευτέρα, 16 Μαΐου 2011

Μαρμελάδα αχλάδι-μήλο-μπανάνα!



3 αχλάδια κι 1 κόκκινο μήλο με κοιτούσαν παραπονεμένα μέσα από τη φρουτιέρα... 
και επειδή το μέλλον τους προβλεπόταν δυσοίωνο,
τα έστειλα να κάνουν πολύ ταιριαστή παρέα με 1 μπανάνα: 
το αποτέλεσμα; μια εκπληκτική, μυρωδάτη, γευστικότατη μαρμελάδα!!!

Έπλυνα λοιπόν τα 3 αχλαδάκια και το μηλαράκι, τα καθάρισα και τα έκοψα κομματάκια. 
Ψιλόκοψα και την μπανάνα. 
 Όλα μαζί σε βάρος ήταν 600 γρ περίπου. 
 Τα έριξα στην κατσαρόλα και τα σκέπασα με 300 γρ ζάχαρη.
Τα άφησα να αναπαυτούν για καμμιά ωρίτσα και μετά στην φωτιά ~
στην αρχή δυνατή να πάρουν βράση και αμέσως μετά σε χαμηλή, ίσα να κάνουν φουσκάλες. 
Τα ανακάτευα βέβαια που και που για να μην πιάσουν στον πάτο της κατσαρόλας. 
 Σε μισή ωρίτσα έκρινα ότι η ανάμικτη μαρμελαδίτσα μου ήταν έτοιμη ~
πρόσθεσα τότε και το χυμό από μισό μικρό λεμονάκι,
έσβησα τη φωτιά και άφησα την κατσαρόλα πάνω στο μάτι
μέχρι να σταματήσει η βράση.
 Γέμισα ένα βαζάκι αποστειρωμένο, το γύρισα ανάποδα
και το άφησα να κρυώσει.
Ό,τι περίσσεψε στην κατσαρόλα το βλέπετε στο μπολάκι
που φαγώθηκε εν ριπή οφθαλμού ~ ούτε να κρυώσει δεν πρόλαβε J

Πραγματικά μοσχοβόλισε το σπίτι!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...