Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2011

Χοιρινό φούρνου με μυρωδικά

Μοσχομυρωδάτο και ιδιαίτερα εύγευστο! 

Υλικά για 8 μερίδες:

1 χοιρινό καρέ
2 κουταλιές μίγμα από διάφορα βότανα δηλ.
Ρίγανη, δεντρολίβανο, θυμάρι, φασκόμηλο
Αλάτι και πιπέρι
Μισό φλυτζάνι ελαιόλαδο
1 νεροπότηρο κόκκινο γλυκό κρασί
Ξύσμα και χυμός από 1 πορτοκάλι
1 γεμάτη κουταλιά μέλι

Τρίβουμε στο μούλτι τα βότανα.
Πλένουμε και στεγνώνουμε το κρέας.
Το αλατοπιπερώνουμε και το πασπαλίζουμε καλά με τα βότανα.
Το ραντίζουμε με το ελαιόλαδο
και το βάζουμε σε μέτριο φούρνο (180ο) για 40 λεπτά περίπου.
Ανακατεύουμε καλά το κρασί, το χυμό, το ξύσμα πορτοκαλιού και το μέλι.
Συνεχίζουμε το ψήσιμο, βρέχοντας πότε-πότε το κρέας
 με το μίγμα του κρασιού.
Θα πάρει περίπου άλλη 1 ώρα,
ανάλογα με το μέγεθος του κρέατος. 
Μέχρι να ετοιμαστεί,
θα πρέπει να έχουν τελειώσει και τα υγρά υλικά.
Βγάζουμε από το φούρνο, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο
και αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά περίπου.
Είναι πολύ εντυπωσιακό αν το παρουσιάζουμε στο τραπέζι ολόκληρο
πάνω σε ξύλο κοπής και τη σάλτσα χωριστά.
Το συνοδεύει υπέροχα ένας σπιτικός πουρές πατάτας
και μια ανάμεικτη σαλάτα.

Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2011

Κέικ αμυγδάλου με αρωματισμένο ελαιόλαδο

Καλή βδομάδα, γλυκιά σαν αυτό το κεκάκι που το
αρωματισμένο ελαιόλαδο το κάνει ελαφρύ και ευωδιαστό!


Για μια μακρόστενη φόρμα No 26:

150 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
150 γρ ζάχαρη άχνη
3 αυγά
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
200 γρ αμύγδαλα σε σκόνη

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το μπέικιν.

Αν έχουμε αμύγδαλα με φλούδα,
τα ζεματάμε για 2 λεπτά σε βραστό νερό
και μετά αφαιρούμε την φλούδα με τα δάχτυλά μας.
Κατόπιν τα στεγνώνουμε και τα τρίβουμε στο μούλτι
να γίνουν σαν τραχανάς...
Στο μπολ του μίξερ ρίχνουμε το ελαιόλαδο
(που το έχουμε αρωματίσει με φλούδες εσπεριδοειδών –
 βλέπε εδώ) ~
 αλλά και σκέτο καλής ποιότητας ελαιόλαδο μας κάνει.
Προσθέτουμε τα αυγά και την άχνη ~
 αν δεν έχουμε άχνη τρίβουμε στο μούλτι απλή λευκή ζάχαρη
μέχρι να γίνει σαν πούδρα!
Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα να ανακατευούν καλά τα υλικά.
Προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι, τα αμύγδαλα και το ξύσμα.
Ανακατεύουμε ελαφρά. 
Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ελαφρά
μια μακρόστενη φόρμα για κέικ,
αδειάζουμε μέσα το μίγμα
 και ψήνουμε για 40-45 λεπτά στους 170ο.
Δομικάζουμε με τη λάμα ενός μαχαιριού,
αν βγει καθαρή το κέικ είναι έτοιμο,
διαφορετικά ψήνουμε για λίγα λεπτά ακόμα.
Βγάζουμε από το φούρνο,
το αφήνουμε για 10 λεπτά μέσα στη φόρμα,
μετά ξεφορμάρουμε σε πιατέλα
 και όταν κρυώσει τελείως πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Απολαύστε!

Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2011

Πατάτες σουφλέ

... ή πως αξιοποίησα τις βραστές πατάτες που περίσσεψαν
από την πατατοσαλάτα που έφτιαξα χτες...
Χρησιμοποίησα ό,τι υπήρχε πρόχειρο:

4 βραστές πατάτες
5-6 φέτες ζαμπόν ψιλοκομμένο
Γραβιέρα Νάξου τριμμένη
Αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο
2 κουταλιές ελαιόλαδο

Για την μπεσαμέλ:
4 φλυτζάνια γάλα φρέσκο
6 κουταλιές φυτίνη
7 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 αυγό
Γραβιέρα Νάξου τριμμένη
Αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο



Έφτιαξα κατ’αρχήν την μπεσαμέλ:
Σε βαθιά κατσαρόλα έβαλα τη φυτίνη να λιώσει και να ζεσταθεί.
Σε μπολ έριξα το γάλα και πρόσθεσα λίγο-λίγο το αλεύρι,
ανακατεύοντας με το σύρμα.
Έριξα το μίγμα αυτό στη φυτίνη και ανακάτεψα
μέχρι να πάρει βράση και να αρχίσει να πήζει.
Τότε την απέσυρα από τη φωτιά, άφησα να κρυώσει λιγάκι
και πρόσθεσα 4-5 κουταλιές γραβιέρα Νάξου τριμμένη,
λίγο αλατοπίπερο, λίγο μοσχοκάρυδο και τέλος το αυγό.
Ανακάτεψα να ενωθούν καλά και έτοιμη η κρέμα!
Άλειψα με λίγο ελαιόλαδο ένα μέτριο πυρέξ
και έστρωσα τις βρασμένες πατάτες, κομμένες ροδέλες.
 Τις αλατοπιπέρωσα ελαφρά, πρόσθεσα το ζαμπόν ψιλοκομμένο,
 λίγη τριμμένη γραβιέρα
και από πάνω το κάλυψα με την μπεσαμέλ.
 Το έψησα στους  180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου,
μέχρι που φούσκωσε και ρόδισε.
Αφού το έβγαλα από το φούρνο και κρύωσε ελαφρά
το απολαύσαμε με μια ντοματοσαλάτα
και την απαραίτητη μπυρίτσα J!
Καλή όρεξη!

Κυριακή, 17 Ιουλίου 2011

Μποστανοφάσουλα τουρσί

Ολόφρεσκα και τρυφερά αυτή την εποχή,
τα μποστανοφάσουλα είναι μια από τις αγαπημένες μας καλοκαιρινές σαλάτες. 
  Έφτιαξα όμως σήμερα και λίγα τουρσί,
θα νοστιμίσουν τις ανάμικτες σαλάτες
 και θα συνοδεύσουν γευστικά ψητά κρέατα! 
Καθάρισα τις άκρες από τα φασολάκια
και τα έκοψα σε ίσα κομμάτια. 
Τα έπλυνα καλά και τα άφησα να στεγνώσουν.
Έπλυνα με καυτό νερό ένα μεγάλο βάζο
και έριξα μέσα μπόλικους κόκκους πιπέρι,
 αρκετούς κόκκους κόλιανδρο και 2 κουταλιές χοντρό αλάτι.
 Έβαλα μέσα τα φασολάκια όσο πιο στριμωχτά γινόταν
και ανάμεσά τους  3 σκελίδες σκόρδο.
Σε ένα κατσαρολάκι έβρασα 1 κούπα λευκό ξύδι με 3 κούπες νερό
 και 1 κουταλιά χοντρό αλάτι
και με αυτό γέμισα το βάζο με τα φασολάκια, μέχρι επάνω.
Το έκλεισα ερμητικά και το άφησα σε δροσερό μέρος. 
Και τώρα, υπομονή για 2 βδομάδες περίπου που θα είναι έτοιμο!

Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2011

Ψωμί ανάμικτο

Έχετε καταλάβει φαντάζομαι ότι εδώ και καιρό
δεν αγοράζω ψωμί!
 Ήταν να μην πάρω φόρα :)
Τώρα είμαι στην διαδικασία να ανακατεύω διαφορετικά αλεύρια,
δοκιμάζοντας το αποτέλεσμα!
 Για 6-7 καρβελάκια ή για 1 μεγάλο καρβέλι:

350 γρ αλεύρι ολικής αλέσεως
150 γρ αλεύρι για ψωμί ζυμωτό
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
1 φακελάκι μαγιά ξηρή
270 γρ νερό

Ρίχνουμε τα 2 αλεύρια και τη μαγιά στον κάδο του μίξερ
 και αναδεύουμε για λίγο να ανακατευτούν.
Προσθέτουμε το νερό και το αλάτι και ζυμώνουμε για 10 λεπτά,
μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική και λεία.
Πασπαλίζουμε με ελάχιστο αλεύρι
και αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη για 20 λεπτά περίπου,
να ξεκουραστεί.
Πλάθουμε ένα μεγάλο καρβέλι
ή κόβουμε τη ζύμη σε 6-7 ίσα κομμάτια
και φτιάχνουμε μικρά καρβελάκια.
 Τα τοποθετούμε, σε απόσταση μεταξύ τους,
στο ταψί του φούρνου που έχουμε καλύψει με λαδόκολλα.
Ανάβουμε το φούρνο στις αντιστάσεις στους 50 βαθμούς
και τοποθετούμε μέσα τα ψωμιά για 30 λεπτά περίπου,
μέχρι να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο.
Δυναμώνουμε το φούρνο στους 180-190ο και ψήνουμε
για 30 λεπτά αν έχουμε φτιάξει καρβελάκια
ή για 1 ώρα περίπου αν φτιάξαμε ένα μεγάλο ψωμί.
Για να βεβαιωθούμε ότι είναι ψημένα γυρίζουμε ανάποδα
και χτυπάμε με τα δάχτυλα ~
αν κάνει κούφιο ήχο είναι έτοιμα,
αλλιώς ψήνουμε για λίγα λεπτά ακόμα.

Βγάζουμε από το φούρνο, σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα,
 αφήνουμε να κρυώσουν και απολαμβάνουμε!

Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2011

Πένες φούρνου με φέτα

Ένα ψευτο-σουφλέ που θα σας κερδίσει με την απλότητά του!

Υλικά για 1 μεγάλο πυρέξ:

500 γρ πένες
3 κουταλιές σούπας φυτίνη
350 γρ φέτα λιωμένη
150 γρ κίτρινο τυρί τριμμένο (καλύτερα πικάντικο)
3 φλυτζάνια γάλα
4 αυγά
5 κουταλιές φαρίνα
Αλάτι
Πιπέρι
Πάπρικα
3-4 παξιμαδάκια ολικής αλέσεως (ή φρυγανιές)

Τρίβουμε τα παξιμαδάκια ή τις φρυγανιές στο μπλέντερ.
 Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ και πασπαλίζουμε ομοιόμορφα με τα τρίμματα.
 Βράζουμε τις πένες να κρατάνε, στον κατώτερο προτεινόμενο χρόνο βρασμού του πακέτου.
Τις σουρώνουμε χωρίς να τις ξεπλύνουμε και τις ρίχνουμε πίσω στην κατσαρόλα
όπου έχουμε λιώσει 3 κουταλιές φυτίνη. 
Ανακατεύουμε καλά.
Χτυπάμε τα αυγά, προσθέτουμε λίγο-λίγο το γάλα και τη φαρίνα
ανακατεύοντας να ενωθούν καλά τα υλικά.
 Ρίχνουμε το μίγμα στην κατσαρόλα με τα ζυμαρικά,
προσθέτουμε τη λιωμένη φέτα και το τριμμένο τυρί.
Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε πάπρικα.
Αδειάζουμε τα ζυμαρικά στο πυρέξ και ψήνουμε για μισή ώρα περίπου στους 160ο.
 Αν δεν θέλουμε πολύ ξεροψημένο το φαγητό μας,
λίγο πριν το τέλος σκεπάζουμε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο.
Τρώγεται ωραιότατο ζεστό αλλά και κρύο!

Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2011

Κόκορας κοκκινιστός

Νόστιμο όπως όλα τα μαμαδίστικα φαγάκια!

Υλικά για 5-6 μερίδες:

1 κόκορας (1 1/2 κιλό περίπου) κομμένος σε μερίδες
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι τριμμένο
½ φλυτζάνι ελαιόλαδο
3 φρέσκιες ώριμες ντομάτες
1 ξυλάκι κανέλλας
2 φύλλα δάφνης
5-6 κόκκοι μπαχάρι
5-6 κόκκοι πιπέρι
Αλάτι
1 κουταλιά πελτές (προαιρετικά)

Καψαλίζουμε τον κόκορα να φύγουν οι τριχούλες,
τον πλένουμε και τον στεγνώνουμε καλά.
Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο
και σωτάρουμε τα κομμάτια του κόκορα,
να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
Προσθέτουμε και το κρεμμύδι
και σωτάρουμε για 1-2 λεπτά ακόμα.
Προσθέτουμε τις φρέσκιες ντομάτες τριμμένες, την κανέλλα,
 το μπαχάρι και το πιπέρι, αλάτι, τα φύλλα δάφνης
και τον πελτέ (αν οι ντομάτες δεν είναι πολύ ώριμες).
Προσθέτουμε μισό φλυτζάνι νερό
και μόλις το φαγητό πάρει βράση
χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο
και αφήνουμε για 1 ώρα περίπου
να σιγοβράσει και να δέσει η σάλτσα.
 Σερβίρουμε με χυλοπίτες και λίγο τριμμένο τυράκι
ή με ρύζι πιλάφι ή με πατάτες τηγανητές!

Δευτέρα, 4 Ιουλίου 2011

Κεφτεδάκια ψητά

Τρελαίνομαι για τα κεφτεδάκια αλλά έχω ένα θέμα με το τηγάνι... από πολλές απόψεις: 
γίνεται μια κουζίνα χάλια, δεν είναι υγιεινό κλπ κλπ...
Όμως με την ίδια συνταγή που γίνονται τα τηγανητά
φτιάχνω ωραιότατα ψητά κεφτεδάκια, νόστιμα
και βεβαίως λιγότερα επιβαρυντικά!

Η βασική συνταγή είναι εδώ.

Απλά αφού ετοιμάσουμε τον κιμά και τα πλάσουμε
(καλύτερα μικρούλια)
τα αραδιάζουμε στο ταψί του φούρνου
που έχουμε καλύψει με λαδόκολλα.

Τα ψήνουμε στο γκριλ σε μέτρια θερμοκρασία
για 10 λεπτά περίπου και κατόπιν τα γυρνάμε προσεκτικά
να ψηθούν από όλες τις πλευρές. 
 Ανάλογα με το μέγεθος,
δεν θα χρειαστούν συνολικά πάνω από 20-25 λεπτά. 
Τα συνοδεύουμε με μια πράσινη βραστή σαλάτα
και έχουμε ένα ωραιότατο, νοστιμότατο φαγάκι!
Καλή όρεξη!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...