Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2011

Βασιλόπιτα τούρτα

Η βασιλόπιτα των παιδικών μου χρόνων!

 Υλικά:

250 γρ. Βούτυρο γάλακτος ή βιτάμ
8 αυγά
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλυτζανάκι κονιάκ
500 γρ. Ζάχαρη
Χυμός 6 πορτοκαλιών
1 κουταλάκι σόδα
1 κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού
2 κουταλάκια μπέικιν

Χτυπάμε το βούτυρο πολύ καλά να ασπρίσει.
Χτυπάμε τους κρόκους με την ζάχαρη

και τους ρίχνουμε στο βούτυρο.
Ρίχνουμε το κονιάκ και το χυμό πορτοκαλιού, 
μέσα στον οποίο έχουμε διαλύσει τη σόδα.
Χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι 
και το ανακατεύουμε με το ξύσμα και το μπέικιν.
Προσθέτουμε εναλλάξ στο μίγμα βούτυρο-κρόκοι το αλεύρι 
και τη μαρέγκα και ανακατεύουμε ελαφρά 
να γίνουν όλα τα υλικά ένας πηχτός χυλός.
Πλένουμε καλά ένα νόμισμα, το τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο 
και το ρίχνουμε στο μίγμα.
Αδειάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί 
και ψήνουμε στους 180 για 1 ώρα περίπου.
Δοκιμάζουμε βυθίζοντας την λάμα ενός μαχαιριού, 
αν βγει καθαρή, η βασιλόπιτα είναι έτοιμη,
διαφορετικά ψήνουμε για λίγα λεπτά ακόμα.
 Αφήνουμε να μισοκρώσει, την ξεφορμάρουμε σε πιατέλα
 και την πασπαλίζουμε με μπόλικη ζάχαρη άχνη!

Και του χρόνου! 
Καλή Πρωτοχρονιά!

Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2011

Καλά Χριστούγεννα!

 Σε όλους εσάς που μου κάνετε παρέα 
και σας θεωρώ φιλαράκια μου...
 Εύχομαι να περάσετε καλές γιορτές, 
δίπλα σε πρόσωπα αγαπημένα και χαρούμενα, 
με πολλή αγάπη και λιγότερα άγχη, 
με καλή διάθεση και θετική σκέψη 
και με ένα αληθινό χαμόγελο
για όσους το έχουν πραγματικά ανάγκη!

Καλά Χριστούγεννα!

Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2011

Αρνί καπαμάς

Δεν μπορώ να γευτώ αυτό το φαγάκι 
χωρίς να μου φέρει αναμνήσεις από τα παιδικά μου χρόνια 
στο σπίτι της γιαγιάς στο χωριό!
Υλικά για 4-5 μερίδες:

1 κιλό αρνί σε μερίδες
1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
Λίγο αλεύρι
½ φλυτζάνι κρασί λευκό
2-3 ώριμες ντομάτες
Αλατοπίπερο
Κανέλλα ξύλο
4-5 Γαρύφαλα
Λιώνουμε τις ντομάτες στο μούλτι.
Πλένουμε καλά τα κομμάτια του αρνιού και τα στεγνώνουμε.
Τα αλατοπιπερώνουμε και τα αλευρώνουμε καλά. 
 Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο  να κάψει
και σοτάρουμε τα κομμάτια του κρέατος,
μέχρι να ροδίσουν από όλες τις μεριές.
 Αποσύρουμε το κρέας από το τηγάνι και το ρίχνουμε σε κατσαρόλα.
Στο λάδι του τηγανιού προσθέτουμε το κρασί
 και μετά από 2 λεπτά ρίχνουμε και τις ντομάτες.
Ρίχνουμε αλατοπίπερο, την κανέλλα και τα γαρύφαλα
και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει για 3-4 λεπτά.
 Την αδειάζουμε στην κατσαρόλα με το κρέας,
προσθέτουμε ένα φλυτζάνι ζεστό νερό,
χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το κρέας να σιγοβράσει
μέχρι να μαλακώσει
και να μείνει με λίγη πηχτή σάλτσα.
 Αυτό το φαγητό το τρώγαμε παραδοσιακά με μακαρόνια,
περιχυμένα με την σαλτσούλα του κρέατος.
 Καλή όρεξη! 

Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2011

Χοιρινό ψητό με λεμόνι και πορτοκάλι

Και επειδή ακόμη ταλαιπωρούμαι με το χέρι 
και αδυνατώ να ασχοληθώ (και) με την μαγειρική, 
οι αναρτήσεις αυτές είναι από παλιές καλές στιγμές στην κουζίνα!


Μια παραλλαγή σε ένα πολύ γνωστό και αγαπημένο φαγητό, 
το κλασικό ψητό με πατάτες
των Κυριακάτικων οικογενειακών συγκεντρώσεων...

2 κιλά χοιρινός λαιμός
3 λεμόνια
2 πορτοκάλια
2-3 σκελίδες σκόρδο
3-4 γαρύφαλλα
1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
ρίγανη


Κάνουμε μικρές τρύπες στο κρέας και βάζουμε μέσα το σκόρδο 
και τα γαρύφαλλα.

Βάζουμε το κρέας στο ταψί και το περιχύνουμε 
με το λάδι και το χυμό των λεμονιών και των πορτοκαλιών.
Αλατοπιπερώνουμε καλά και πασπαλίζουμε με την ρίγανη.

Σκεπάζουμε με καπάκι ή αλουμινόχαρτο
 και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 1 ώρα.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια. 
Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε λίγη ρίγανη ακόμα.

Προσθέτουμε τις πατάτες στο ταψί, 
ανακατεύουμε να πάρουν την γεύση από τους χυμούς του κρέατος, 
σκεπάζουμε πάλι και αφήνουμε να ψηθεί για 1 1/4 
ή μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν καλά οι πατάτες.

Σερβίρουμε το κρέας με τις πατάτες και τη σάλτσα του φαγητού χωριστά.

Ιδιαίτερη και πολύ λεπτή γεύση χάρη στο χυμό πορτοκαλιού... 
Θα σας αρέσει, είμαι σίγουρη!

Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2011

Τούρτα με μπισκότα


Γιορτή στο σπίτι σήμερα και, 
αν και με ένα χέρι ακόμα,
δεν μπορούσα να μην φτιάξω γλυκό για το κοριτσάκι μου!
Ορίστε λοιπόν μια πανεύκολη τουρτίτσα
 πραγματικά απολαυστική!
 Για μία φόρμα Νο 26:

1 πακέτο μπισκότα πτι-μπερ
4 φλυτζάνια τσαγιού γάλα
1 βιτάμ (250 γρ)
8 κουταλιές σούπας ζάχαρη
6 κουταλιές σούπας νισεστέ (ή κορν-φλάουρ)
50 γρ κουβερτούρα
1 κουτί Morfat σαντιγύ
1 ζαχαρούχο γάλα
100 γρ τρούφα σοκολάτα
100 γρ σταγόνες σοκολάτας

Σπάμε τα μπισκότα σε χοντρά κομμάτια 
και τα τοποθετούμε σε μια φόρμα με έλασμα.
 Βάζουμε το γάλα σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, 
προσθέτουμε κουταλιά-κουταλιά το νισεστέ 
(ή το κορν-φλάουρ) ανακατεύοντας διαρκώς, 
ρίχνουμε το βιτάμ, 
 την κουβερτούρα και τη ζάχαρη και μόλις γίνει σαν λεία κρέμα 
και πήξει, αποσύρουμε από τη φωτιά.
 Περιχύνουμε τα μπισκότα με την καυτή κρέμα, 
αφήνουμε να κρυώσει
και τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να σφίξει.
 Χτυπάμε την σαντιγύ μέχρι να αφρατέψει
και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Συνεχίζοντας το χτύπημα,
προσθέτουμε λίγο-λίγο το ζαχαρούχο γάλα.
Μόλις ομογενοποιηθούν τα υλικά,
ρίχνουμε και την τρούφα και ανακατεύουμε.
 Αδειάζουμε την σαντιγύ πάνω στην τούρτα 
και γαρνίρουμε με τις σταγόνες σοκολάτας, 
με χρωματιστές πέρλες ή με νιφάδες σοκολάτας.
Βάζουμε την τούρτα και πάλι στο ψυγείο
για 1 ώρα τουλάχιστον, 
μέχρι να σφίξει καλά η σαντιγύ.
Τοποθετούμε σε πιατέλα, αφαιρούμε το τσέρκι
και απολαμβάνουμε!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...