Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Χριστόψωμο


Έθιμο Χριστουγεννιάτικο που το συναντάμε σε κάθε γωνιά της Ελληνικής γης, 
με διαφορετικές συνταγές κατά περιοχή 
και που οι παλιές μαστόρισσες το έκαναν να θυμίζει πραγματικό έργο τέχνης!
Υλικά για το ψωμί:

500 γρ αλεύρι σκληρό
1 φακελάκι μαγιά ξηρή
½ κουταλάκι ζάχαρη
Χυμός και ξύσμα από 1 μέτριο πορτοκάλι
1 κουταλάκι αλάτι
3 κουταλάκια γλυκάνισο
½ κουταλάκι κανέλα τριμμένη
1/3 κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο
1 γεμάτη κουταλιά μέλι

Για το στόλισμα:

5-6 κουταλιές αλεύρι
Λίγο αλάτι
Λίγο νερό
Καρύδια
Γαρύφαλλα


 Ανακατεύουμε την μαγιά με την ζάχαρη και λίγο χλιαρό νερό.
 Την αφήνουμε σκεπασμένη για 15 λεπτά, μέχρι να δημιουργηθούν φουσκάλες στην επιφάνεια.
 Διαλύουμε το μέλι μέσα στο χυμό του πορτοκαλιού.
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι, το γλυκάνισο, 
 την κανέλα, το γαρύφαλλο και το ξύσμα.
Προσθέτουμε αυτό το μίγμα στο μίγμα της μαγιάς 
και αρχίζουμε να ζυμώνουμε προσθέτοντας το χυμό πορτοκαλιού και λίγο χλιαρό νερό
 (μισό φλυτζάνι περίπου) μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη μαλακή και ελαστική 
που δεν θα κολλάει στα τοιχώματα του μπολ. 
Βρέχουμε μια λαδόκολλα, την στύβουμε και την απλώνουμε σε μια μέτρια στρογγυλή φόρμα.
Απλώνουμε επάνω το ζυμαράκι μας, φροντίζοντας να έχει παντού το ίδιο πάχος. 
Με το έξτρα αλεύρι, το αλάτι και λίγο νεράκι φτιάχνουμε ένα ζυμαράκι 
που το χωρίζουμε σε ίσα μέρη και με αυτό δημιουργούμε ένα σταυρό πάνω στο ψωμάκι μας 
και ό,τι άλλο σχέδιο μας αρέσει ~ 
επειδή εμένα η καλλιτεχνία δεν είναι το δυνατό μου σημείο, έφτιαξα κάτι απλό! J 
Στολίζουμε με τα καρύδια και τα γαρύφαλλα και αφήνουμε το ψωμί σκεπασμένο, 
σε ζεστό σημείο, για 1 1/2 ώρα τουλάχιστον, 
μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Ψήνουμε στους 190ο για 35-40 λεπτά.
 Το κόβουμε ανήμερα τα Χριστούγεννα 
και το απολαμβάνουμε στο γιορτινό τραπέζι!

Δέντρο Χριστουγεννιάτικο 
μ' ευχές έχω στολίσει
Ο νέος χρόνος που θα 'ρθει
 χαρές να σας γεμίσει!!!

Καλές γιορτές σε όλους!!!



17 σχόλια:

  1. Δεν έχω φάει ποτέ χριστόψωμο! Η γεύση του μοιάζει με άρτο ή καμία σχέση; Μου αρέσει πολύ όπως το στόλισες με τα καρυδάκια!
    Και του χρόνου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν θα έλεγα ότι μοιάζει με άρτο, έχει ελάχιστα γλυκιά γεύση και έντονα αρώματα από το γλυκάνισο και τα κανελογαρύφαλα. Αξίζει πάντως να το δοκιμάσεις!
      Καλά Χριστούγεννα!

      Διαγραφή
  2. Πολύ ωραίο!
    Καλές γιορτές με υγεία και ευτυχία σε σένα και την οικογένεια σου:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Μαρία μου, Καλά Χριστούγεννα, να χαίρεσαι την οικογένειά σου!

      Διαγραφή
  3. Και του χρόνου με υγεία Μπέττυ!! Να είσαι καλά εσύ και η οικογένειά σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μοσχομύρισε το Χριστόψωμό σου, Μπέτυ! Ροδοψημένο και με ωραίο φούσκωμα. Και του χρόνου!!
    Καλή σου ημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν ξέρω αν η καλλιτεχνία είναι το δυνατό σου σημείο, το έκανες όμως πανέμορφο!
    Και του χρόνου Μπέτυ μου!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Ελενάκι μου, να είσαι καλά!
      Καλές γιορτές!!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  6. με υγεία και χαρά να έρθουν και φέτος οι Άγιες μέρες, υπέροχο!!! κάθε χρόνο να είσαι γερή και να μας χαρίζεις νόστιμες συνταγές!
    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές!
      Καλά Χριστούγεννα, με υγεία και χαρά!

      Διαγραφή
  7. Τέλειο το έκανες!
    Καλά Χριστούγεννα εύχομαι με υγεία και χαρά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εύχομαι κάθε τι καλό σε σένα και την οικογένειά σου!
      Καλά Χριστούγεννα!!!

      Διαγραφή
  8. Πολύ ωραίο χριστόψωμο

    Καλά χριστούγεννα Μπέτυ με υγεία και χαρά στην οικογένειά σου.

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ ωραίο Μπέττυ! Και του χρόνου! Καλή χρονιά να έχουμε όλοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...