Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2012

Τυροπιτάκια με ζύμη (σαν) κουρού!


Η ζύμη αυτή είναι εκπληκτική! 
Αντικαθιστώντας τη γέμιση με λουκανικάκια
 φτιάχνουμε υπέροχα λουκανοπιτάκια
για να ξετρελάνουμε μικρούς και μεγάλους! 
Υλικά:

Για τη ζύμη:
450 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Ένα φακελάκι μαγιά ξηρή (9 γρ)
Ένα αυγό
Ένα φλυτζάνι χλιαρό φρέσκο γάλα
1 κουταλάκι αλάτι

Για τη γέμιση:
100 γρ φέτα
100 γρ γιαούρτι
100 γρ κίτρινα τυριά τριμμένα
Λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 κρόκος για επάλειψη


Στο μπολ του μίξερ ρίχνουμε όλα τα υλικά της ζύμης 
και ζυμώνουμε καλά, για 5 λεπτά περίπου, 
μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή και ελαστική, 
που δεν θα κολλάει στα τοιχώματα του μπολ.
 Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο αλεύρι ή λίγο γάλα ακόμα, 
για να πετύχουμε τη σωστή σύσταση της ζύμης.
 Σκεπάζουμε το μπολ με πετσέτα 
και αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό σημείο μέχρι να φουσκώσει καλά
 και να διπλασιαστεί σε όγκο ~ θα χρειαστεί περίπου μια ώρα.
 Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα υλικά της γέμισης 
και τα ανακατεύουμε καλά.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε ίσα κομμάτια μεγέθους καρυδιού 
και ανοίγουμε τα κομμάτια σε φύλλο.
Βάζουμε μια κουταλιά γέμισης σε κάθε φυλλαράκι,
το κλείνουμε σε σχήμα μισοφέγγαρου και το πιέζουμε
να κολλήσουν καλά οι άκρες για να μην ανοίξουν στο ψήσιμο.
 Στρώνουμε την λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα, 
προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C
και αραιώνουμε τον κρόκο με 1 κουταλιά νερό.
Προσεκτικά, αλείφουμε τα τυροπιτάκια με τον κρόκο 
και τα ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 15 λεπτά περίπου,  
 μέχρι να ροδίσουν καλά.
Δοκιμάστε τα!

Κυριακή, 25 Μαρτίου 2012

Μελαχρινό με κίτρο Νάξου


Γνωρίζετε το κίτρο Νάξου; 
Είναι ένα ιδιαίτερα αρωματικό, ήπιο και χωνευτικό ποτό
που αξίζει να το δοκιμάσετε! 
Στο Μελαχρινό, είδος καρυδόπιτας της Νάξου,
το κίτρο μπαίνει στο σιρόπι 
και αρωματίζει πολύ διακριτικά και ιδιαίτερα το γλυκάκι!
 Για το γλυκό:

6 αυγά
1 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1 ¼ φλυτζάνι τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
¼ φλυτζάνι τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 κουταλάκια κακάο
2 κουταλάκια μπέικιν
2 κουταλάκια κανέλα
½ κουταλάκι γαρύφαλο
2 βανίλιες
Λίγο αλάτι
1 φλυτζάνι καρύδια χοντροκομμένα
¼ φλυτζανιού σπορέλαιο

Για το σιρόπι:

3 φλυτζάνια νερό
2 φλυτζάνια ζάχαρη
Χυμός από μισό λεμόνι
1 φλυτζανάκι κίτρο Νάξου

Βουτυρώνουμε ένα μέτριο πυρέξ 
και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ο.
Χοντροκόβουμε τα καρύδια στο μούλτι.
Χτυπάμε πολύ καλά τα αυγά με τη ζάχαρη να φουσκώσουν.
 Σε μπολ ανακατεύουμε το σιμιγδάλι, το αλεύρι, το κακάο, 
το μπέικιν, την κανέλα, το γαρύφαλο, τις βανίλιες και το αλάτι.
Προσθέτουμε στα αυγά κουταλιά-κουταλιά 
το μίγμα με τα στεγνά υλικά, 
ανακατεύοντας στην χαμηλότερη ταχύτητα.
Τέλος προσθέτουμε τα καρύδια και το σπορέλαιο.
 Αδειάζουμε το μίγμα στο πυρεξ 
και ψήνουμε το γλυκό για 40 λεπτά περίπου. 
 Το αποσύρουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.
 Βράζουμε τη ζάχαρη, το νερό και το χυμό λεμονιού για 5 λεπτά.
Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το κίτρο.
Κόβουμε το γλυκό και το περιχύνουμε
σιγά-σιγά με το ζεστό σιρόπι.
 Αφήνουμε να απορροφήσει όλο το σιρόπι και απολαμβάνουμε! 
Γίνεται πολύ αφράτο και καθόλου λιγωτικό! 
Δοκιμάστε το!

Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2012

Ομελέτα με μανιτάρια


Ένα φαγάκι απλούστατο αλλά νόστιμο και αγαπημένο, 
με αφορμή υπέροχα μανιταράκια εκ Κρήτης!
Τα υλικά και οι ποσότητες εννοείται πως είναι ανάλογα 
με το γούστο του καθενός.
Προσωπικά, όταν έχω τέτοια μανιτάρια,
 θέλω να απολαμβάνω ξεκάθαρη την γεύση τους
 και άρα δεν βάζω κρεμμύδια, πιπεριές κλπ.

Πλένουμε και στεγνώνουμε τα μανιτάρια.
Τα αλατίζουμε και τα σοτάρουμε σε βαθύ τηγάνι
 με λίγο ελαιόλαδο.
 Χτυπάμε πολύ καλά τα αυγά με 2 κουταλιές γάλα,
λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Περιχύνουμε τα μανιτάρια 
και αφήνουμε σε δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά, 
μέχρι να ψηθούν καλά από κάτω.
 Γυρνάμε προσεκτικά την ομελέτα 
ή βάζουμε το τηγάνι στο γκριλ για 1-2 λεπτά
 μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.
 Συνοδεύουμε την ομελέτα μας με μια πράσινη
 ή χωριάτικη σαλάτα.

Καλή απόλαυση!

Κυριακή, 18 Μαρτίου 2012

Κουλουράκια δίχρωμα


Νοστιμότατα, τραγανά, νηστίσιμα και ελαφριά!

Υλικά για 50 κουλουράκια περίπου:

1 φλ. τσ. ζάχαρη
¾ φλ. τσ. ελαιόλαδο
½ φλ. τσ. φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
½ κ. γλ. αλάτι
1 κ. γλ. μπέικιν
500 γρ φαρίνα (αλεύρι που φουσκώνει μόνο του)
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
2 κ. σ. κακάο


Στο μπολ του μίξερ ρίχνουμε την ζάχαρη, το ελαιόλαδο 
και το χυμό του πορτοκαλιού 
και χτυπάμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη ~ 4-5 λεπτά περίπου.
Προσθέτουμε το αλάτι, το μπέικιν 
και σταδιακά σχεδόν όλο το αλεύρι ~ 
κρατάμε 3-4 κουταλιές για το τέλος.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 ίσα κομμάτια.
Στο ένα κομμάτι ρίχνουμε το κακάο και λίγο αλεύρι
και ζυμώνουμε ελαφρά.
 Στο άλλο κομμάτι ζύμης προσθέτουμε το ξύσμα 
και λίγο αλεύρι ακόμα.
Ζυμώνουμε για λίγο να ανακατευτούν καλά τα υλικά.
Δεν παραζυμώνουμε γιατί σφίγγει η ζύμη και σκληραίνει 
και τα κουλουράκια δεν γίνονται τραγανά! 
Στρώνουμε 2 λαμαρίνες του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί 
και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 C.
Με τα δυο χεράκια φτιάχνουμε μικρά μπαλάκια από τις ζύμες. J
Κάθε μπαλάκι το πλάθουμε σε κορδονάκι 
μήκους περίπου όσο το δάχτυλό μας.
Ενώνουμε στην μια άκρη
δυο κορδονάκια διαφορετικού χρώματος 
και μετά τα στρίβουμε να πάρουν το σχήμα βίδας.
Τα αραδιάζουμε στις λαμαρίνες 
σε απόσταση μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν αρκετά 
και τα ψήνουμε για 12-15 λεπτά περίπου, 
μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν ελαφρά.
Μην τα παραψήσετε, 
όταν βγαίνουν από το φούρνο είναι τόσο μαλακά 
που αν τα πιέσεις δημιουργείται βαθούλωμα ~ 
μην σας ανησυχήσει, μόλις κρυώσουν σφίγγουν 
και γίνονται όσο τραγανά πρέπει!

Δώστε στα παιδάκια σας ζυμαράκι και διασκεδάστε μαζί τους 
ζυμώνοντας και πλάθοντας αυτά τα πανεύκολα κουλουράκια!

Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2012

Γαλοπούλα με κριθαράκι

Όσοι δεν αγαπούν την γαλοπούλα, 
μπορούν να την αντικαταστήσουν με κοτόπουλο. 
Είναι ένα φαγάκι γρήγορο και πολύ-πολύ νόστιμο!
Υλικά:

500 γρ φιλέτο γαλοπούλας
4-5 κουταλιές ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
Μισό φλυτζάνι λευκό κρασί
3 ντομάτες σε κυβάκια
Αλατοπίπερο
Μισό κουταλάκι ζάχαρη
250 γρ κρέμα γάλακτος

Κόβουμε τη γαλοπούλα σε μικρές μπουκιές.
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο 
και την σωτάρουμε από όλες τις πλευρές.  
 Μόλις ροδίσει προσθέτουμε και το σκόρδο 
και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.
Την σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε σε δυνατή φωτιά 
για 2-3 λεπτά,  μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
 Προσθέτουμε τις ντομάτες, το αλατοπίπερο και την ζάχαρη.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει 
για μισή ώρα περίπου, 
μέχρι να μαλακώσει η γαλοπούλα και να πιεί τα υγρά η σάλτσα.
Περιχύνουμε με την κρέμα γάλακτος
και αφήνουμε για 2-3 λεπτά σε σιγανή φωτιά να δέσει η σάλτσα.
Εν τω μεταξύ έχουμε βράσει το κριθαράκι «να κρατάει».
Σερβίρουμε το κριθαράκι 
και επάνω την γαλοπούλα με την σαλτσούλα της! 
Δοκιμάστε την!

Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2012

Κουκιά χλωρά σαλάτα

Μόλις εμφανίστηκαν τα πρώτα-πρώτα 
φρέσκα κουκιά στην αγορά
και έσπευσα να φτιάξω λίγα σαλάτα που μας αρέσουν πολύ!
Καθαρίζουμε τα κουκιά από τα κοτσανάκια τους
και αν είναι μακριά τα κόβουμε στα δύο.  
 Αν δούμε ότι είναι σκληρά θα πρέπει να τα καθαρίσουμε
 και γύρω-γύρω ~ όπως τα φασολάκια.
Τα πλένουμε καλά και τα ρίχνουμε σε μπόλικο νερό που βράζει.
 Τα αφήνουμε να βράσουν σε δυνατή φωτιά 
για 30-40 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν 
χωρίς όμως να παραβράσουν. 
Τα στραγγίζουμε καλά και αφού μισοκρυώσουν
τα σερβίρουμε με αλατάκι, ξύδι και ελαιόλαδο.  
Αν θέλουμε προσθέτουμε λίγο άνιθο ή μάραθο ψιλοκομμένο.

Παρασκευή, 9 Μαρτίου 2012

Apple crumble


Πεντανόστιμο γλυκάκι με μήλα,
θυμίζει αρκετά την ψιχουλιαστή μηλόπιτα, 
είναι εξ ίσου ευωδιαστό και λαχταριστό! 
Ας το φτιάξουμε για το Σαββατοκύριακο!
 Υλικά για ένα μικρό πυρέξ:
(περίπου 6 μερίδες)

4 μέτρια μήλα
(έβαλα 1 πράσινο και 3 κόκκινα)
250 γρ ζάχαρη
200 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρ βούτυρο φρέσκο
2 γαρύφαλλα
2 κουταλιές κανέλλα τριμμένη

Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε κυβάκια.
Τα βάζουμε σε κατσαρόλα, ρίχνουμε τα 180 γρ της ζάχαρης,
 τα γαρύφαλλα και την κανέλα 
και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά περίπου.
Ανακατεύουμε τακτικά και προσέχουμε να μην κολλήσουν.
Τα μήλα πρέπει να μαλακώσουν αλλά να μην γίνουν πουρές.
Αφαιρούμε τα γαρύφαλλα
και στρώνουμε τα μήλα σε ένα μέτριο πυρέξ.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150ο.
 Ανακατεύουμε το αλεύρι με την υπόλοιπη ζάχαρη (δηλ. 70 γρ).
Κόβουμε το βούτυρο σε κομματάκια
και το προσθέτουμε στο αλεύρι.
Ανακατεύουμε με τα χέρια καλά,
μέχρι να γίνει το μίγμα σαν ψίχουλα. 
 Καλύπτουμε τα μήλα με το ψιχουλιαστό αλεύρι 
χωρίς να το πιέσουμε καθόλου. 
 Ψήνουμε για μισή ώρα περίπου 
ή μέχρι να ροδοκοκκινήσει η επιφάνεια.
 Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και το σερβίρουμε με το κουτάλι 
(δεν κόβεται σε κομμάτια).
 Είναι υπέροχο σκέτο, με σαντιγύ ή, ακόμα καλύτερα, 
με παγωτό βανίλια!
Καλή απόλαυση!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...