Πέμπτη, 28 Ιουνίου 2012

Κοτόπουλο με παρμεζάνα


Πολύ-πολύ νόστιμο και ιδιαίτερο, 
πολύ εμφανίσιμο και γευστικότατο!

Υλικά για 4 μερίδες:

8 μικρά μπουτάκια κοτόπουλο
Μισό φλυτζάνι φυτίνη
1 φλυτζάνι παρμεζάνα τριμμένη
3 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300 γρ κρέμα γάλακτος
2 αυγά
Αλατοπίπερο
4-5 φρυγανιές τριμμένες


Καψαλίζουμε τις τριχούλες από το κοτόπουλο, 
το πλένουμε καλά και το στεγνώνουμε.
Σε βαθύ τηγάνι ρίχνουμε την μισή ποσότητα φυτίνης
 και μόλις ζεσταθεί καλά, ρίχνουμε το κοτόπουλο 
και το ροδίζουμε πολύ καλά από όλες τις πλευρές.
Αλατοπιπερώνουμε, 
προσθέτουμε μισό φλυτζάνι ζεστό νερό, 
χαμηλώνουμε τη φωτιά 
και το αφήνουμε να ψηθεί για 40 λεπτά περίπου.
Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την υπόλοιπη φυτίνη 
 και ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι, 
ανακατεύοντας συνεχώς να διαλυθεί καλά.
 Προσθέτουμε και την κρέμα γάλακτος, 
ανακατεύουμε μια-δυο φορές και αποσύρουμε από την φωτιά.
Μόλις μισοκρυώσει, 
ρίχνουμε την μισή παρμεζάνα 
και τα 2 αυγά ανακατεύοντας καλά.

Λαδώνουμε ελαφρά ένα πυρέξ 
και πασπαλίζουμε με την μισή τριμμένη φρυγανιά.
Τοποθετούμε τα μπουτάκια στο πυρέξ, 
τα καλύπτουμε με την κρέμα 
 και τα πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη παρμεζάνα 
και την φρυγανιά.
 Ψήνουμε στους 180ο για 15 λεπτά, 
μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
 Σερβίρουμε με ρύζι πιλάφι 
ή και σκέτα με μια πράσινη σαλάτα.
Καλή όρεξη!

Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2012

Μαυρομάτικα σαλάτα με πιπεριά Φλωρίνης


Μια σαλάτα πολύχρωμη και πολύ νόστιμη!

Υλικά:

250 γρ μαυρομάτικα
2-3 πιπεριές Φλωρίνης από βάζο
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
Μισή πράσινη πιπεριά
Μια μέτρια ντομάτα
Λίγος μαϊντανός
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ελαιόλαδο
Ξύδι μπαλσάμικο

Βράζουμε τα μαυρομάτικα σε μπόλικο νερό 
και τα σουρώνουμε.
Ψιλοκόβουμε τις πιπεριές Φλωρίνης, τα κρεμμυδάκια, 
την πράσινη πιπεριά, την ντομάτα και τον μαϊντανό 
 και τα ανακατεύουμε με τα φασόλια.
Χτυπάμε καλά το ελαιόλαδο, το μπαλσάμικο και το αλατοπίπερο
 και περιχύνουμε την σαλάτα μας.
Αφήνουμε για 10 λεπτά να αναδειχτούν οι μυρωδιές 
και σερβίρουμε!
Όλο αρώματα και γεύσεις!

Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2012

Σοκολατόπιτα

Η φίλη του blog Βασούλα εντόπισε πρώτη (στο Πρωϊνό Mega)
 και έφτιαξε αυτό το ανάλαφρο γλυκάκι 
και με παρότρυνε ένθερμα να το φτιάξω ~ 
και είχε απόλυτο δίκιο!!!

Σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα με μια συμβουλή:  
μην σας φανεί λίγη η ζάχαρη, 
είναι όσο πρέπει γλυκό και αέρινο!!!

Υλικά:

Για τη βάση:

170 γρ βιτάμ
100 γρ ζάχαρη & 1 κουταλιά
225 γρ κουβερτούρα σε κομμάτια
120 γρ αμύγδαλο τριμμένο
Ξύσμα από 1 λεμόνι ή πορτοκάλι
6 αυγά

Για το γλάσο:

160 γρ κρέμα γάλακτος
160 γρ κουβερτούρα σε κομμάτια

Προσθέτουμε στα αμύγδαλα την 1 κουταλιά ζάχαρη 
και τα τρίβουμε να γίνουν σκόνη.
Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους.
Ρίχνουμε τα ασπράδια στον κάδο του μίξερ, 
προσθέτουμε την μισή ποσότητα ζάχαρης (50 γρ) 
και χτυπάμε σε σφιχτή μαρέγκα.
Ενώνουμε τους κρόκους με το τριμμένο αμύγδαλο,
το ξύσμα και την υπόλοιπη ζάχαρη 
 και ανακατεύουμε καλά.
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν-μαρί μαζί με το βιτάμ,
ανακατεύοντας να ενωθούν. 
 Ενώνουμε το μίγμα των κρόκων με το μίγμα της κουβερτούρας 
και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε λίγη-λίγη τη μαρέγκα και ανακατεύουμε ελαφρά, 
ίσα να ενσωματωθούν τα υλικά, 
για να μην χάσει το μίγμα τον αέρα του.
 Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο.
Παίρνουμε μια λαδόκολλα και την βρέχουμε καλά.
Την στύβουμε και την στρώνουμε
σε μια μέτρια στρογγυλή φόρμα.
 Απλώνουμε μέσα το μίγμα και ψήνουμε για 25 λεπτά.
Αποσύρουμε από το φούρνο ~ 
μην σας προβληματίσει ότι είναι αρκετά μαλακή, 
θα σφίξει όσο κρυώνει...
 Μόλις κρυώσει την αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα 
και πετάμε την λαδόκολλα.

Για το γλάσο βράζουμε την κρέμα γάλακτος και, 
όπως είναι καυτή, 
την ρίχνουμε πάνω στην χοντροκομμένη κουβερτούρα.
 Ανακατεύουμε ζωηρά να λιώσει η κουβερτούρα 
και να ενωθούν τα υλικά 
και περιχύνουμε με το γλάσο την σοκολατόπιτα.
 Αφήνουμε να κρυώσει για να σφίξει το γλάσο και σερβίρουμε.
 Σημ:  
Υπό κανονικές συνθήκες, 
την σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου
 και είναι τόσο αφράτη που τρώγεται με κουταλάκι! 
Λόγω ζέστης την έβαλα στο ψυγείο όπου και έσφιξε λίγο, 
χωρίς όμως να χάσει τίποτα από τη γεύση της!
Καλή απόλαυση!!!

Δευτέρα, 18 Ιουνίου 2012

Σαλάτα φιογκάκια ολικής με κοτόπουλο και σάλτσα γιαουρτιού


Πολύ νόστιμη σαλάτα ζυμαρικών 
αλλά και θαυμάσιο κρύο κύριο πιάτο!

Υλικά:

2 φλυτζάνια βραστό ή ψητό κοτόπουλο χοντροκομμένο
Μισή πιπεριά κόκκινη και μισή κίτρινη
4 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κονσέρβες μανιτάρια σε φέτες
500 γρ φιογκάκια ολικής αλέσεως
1 γιαούρτι (200 γρ)
2-3 κουταλιές μαγιονέζα
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι


 Κόβουμε το κοτόπουλο σε μπουκιές, 
προσθέτουμε αλάτι και λίγο πιπέρι.
 Κόβουμε τις πιπεριές σε κυβάκια.
 Σε μικρό τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο 
και ροδίζουμε ελαφρά τα μανιτάρια.  
Αλατοπιπερώνουμε.
 Βράζουμε τα φιογκάκια σε μπόλικο αλατισμένο νερό να κρατάνε.
Τα σουρώνουμε, τους ρίχνουμε λίγο κρύο νερό 
και 2 κουταλιές ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν, 
τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να στραγγίσουν καλά.
 Τα ρίχνουμε σε βαθύ μπολ και προσθέτουμε το κοτόπουλο, 
τις πιπεριές και τα μανιτάρια και ανακατεύουμε.
Ανακατεύουμε το γιαούρτι με την μαγιονέζα,
προσθέτοντας 2 κουταλιές νερό,
περιχύνουμε την σαλάτα
και σερβίρουμε. 

Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2012

Τυρόψωμο ολικής αφράτο


Πολύ αφράτο και νοστιμότατο!
 Υλικά για μια φόρμα 23 cm:

200 γρ αλεύρι ολικής
300 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι μαγιά (9 γρ.)
Μισό κουταλάκι αλάτι
Νερό
200 γρ φέτα
Ελαιόλαδο
Ρίγανη


Ανακατεύουμε τα αλεύρια με την μαγιά.
Διαλύουμε το αλάτι σε ένα φλυτζάνι νερό.
Ζυμώνουμε στον κάδο του μίξερ 
προσθέτοντας λίγο-λίγο το νερό, 
μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη μαλακή και ελαστική 
που δεν θα κολλάει στα τοιχώματα.
Ίσως χρειαστεί λίγο νερό ακόμα.
Θερμαίνουμε το φούρνο στην χαμηλότερη θερμοκρασία, 
τον σβήνουμε και βάζουμε μέσα το ζυμάρι 
να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο  ~ μια ώρα περίπου.
Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 3 ίσα μέρη.
Λαδώνουμε καλά ένα στρογγυλό ταψάκι και απλώνουμε μέσα, 
με το χέρι, το ένα κομμάτι ζυμάρι.
 Αλείφουμε την επιφάνεια με λίγο ελαιόλαδο, 
ρίχνουμε το 1/3 της φέτας και λίγη ρίγανη.
Επαναλαμβάνουμε με τα άλλα δυο κομμάτια ζύμης 
και την υπόλοιπη φέτα και ρίγανη.
 Ρολάρουμε τις ζύμες 
και ζυμώνουμε καλά να ανακατευτούν τα υλικά.
 Απλώνουμε τη ζύμη στο ταψάκι,
λαδώνουμε καλά την επιφάνεια, 
πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανη ακόμα 
και την αφήνουμε και πάλι στο ζεστό φούρνο
για μισή ώρα περίπου, να ξαναφουσκώσει.
 Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 160ο 
και ψήνουμε για 45 λεπτά περίπου, 
μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει καλά.

Τρίτη, 5 Ιουνίου 2012

Ψητά λαχανικά με φέτα


Μια σαλάτα γεμάτη χρώματα και μυρωδιές!
 Υλικά:

2 ντομάτες
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
2 πιπεριές πράσινες
2 πιπεριές κόκκινες
2 μελιτζάνες φλάσκες
αλατοπίπερο
6 κουταλιές ελαιόλαδο
3 κουταλιές μπαλσάμικο
1 κουταλιά μέλι
Κόκκοι από χρωματιστά πιπέρια
250 γρ φέτα σε κυβάκια
2-3 κλωνάρια δεντρολίβανο

Πλένουμε και στραγγίζουμε όλα τα λαχανικά.
Κόβουμε τις ντομάτες και τα κρεμμύδια σε χοντρά κομμάτια.
Τα αραδιάζουμε σε ένα ταψί, τα πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο
 και τα περιχύνουμε με 3 κουταλιές ελαιόλαδο 
που το έχουμε ανακατέψει με το μπαλσάμικο και το μέλι.
Τα ψήνουμε στο γκριλ για μισή ώρα περίπου ~ 
πρέπει να μαλακώσουν ελαφρά, όχι να λιώσουν!
Κόβουμε τις μελιτζάνες σε χοντρές φέτες και τις πιπεριές 
σε μεγάλα κομμάτια.
Τα βάζουμε σε ταψί, αλατοπιπερώνουμε 
και ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Ψήνουμε στο γκριλ μέχρι να ροδίσουν και από τις 2 πλευρές.
Βάζουμε τα λαχανικά σε στρώσεις εναλλάξ σε μεγάλο μπολ,
 τοποθετούμε ανάμεσα τη φέτα, τον δεντρολίβανο 
και τους κόκκους πιπεριού.
Αν σερβίρουμε αμέσως, ραντίζουμε με ελάχιστο λάδι
 και μπαλσάμικο.

Αν θέλουμε να την διατηρήσουμε για 3-4 μέρες,
 καλύπτουμε τα λαχανικά με ελαιόλαδο,
 σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο. 
Όταν χρησιμοποιήσουμε τα λαχανικά, δεν πετάμε το ελαιόλαδο,
 μπορούμε ωραιότατα να το χρησιμοποιήσουμε 
σε οποιαδήποτε σαλάτα, είναι νοστιμότατο και μυρωδάτο!
Απολαύστε την!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...