Σάββατο, 29 Δεκεμβρίου 2012

Μοσχαράκι bourguignon


Είναι χρονοβόρο και λίγο μπελαλίδικο ~ 
αξίζει όμως απόλυτα και τον κόπο και την αναμονή!
 J
Μια εναλλακτική, νοστιμότατη πρόταση για το
Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι!

Υλικά για την μαρινάδα:

1 κουταλιά ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι
1 καρότο
1 μπουκάλι κόκκινο κρασί
2-3 φύλλα δάφνης
Μια πρέζα μοσχοκάρυδο
1 κλωνάρι δεντρολίβανος

Για το φαγητό:

1 κιλό μοσχάρι (χτένι ή ποντίκι) σε μερίδες
5-6 φέτες μπέικον
3 κουταλιές ελαιόλαδο
4-5 καρότα
4-5 μέτρια ξερά κρεμμύδια
2 κλαδάκια φρέσκος δεντρολίβανος
2 κλαδάκια φρέσκια ρίγανη
2 κύβοι βοδινού διαλυμένοι σε 2 κούπες ζεστό νερό
300 γρ μανιτάρια
2 σκελίδες σκόρδο
2 κουταλιές αλεύρι
Αλάτι και πιπέρι

Από το προηγούμενο βράδυ ετοιμάζουμε την μαρινάδα:
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο 
και σωτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι σε φέτες και το καρότο σε ροδέλες.
Προσθέτουμε το κρασί, την δάφνη, το μοσχοκάρυδο και το δεντρολίβανο 
και αφήνουμε σε δυνατή φωτιά για 15 λεπτά περίπου.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Σε βαθύ μπολ τοποθετούμε το μοσχάρι και το περιχύνουμε με την μαρινάδα.
 Σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο όλο το βράδυ.
Την επόμενη μέρα, σουρώνουμε την μαρινάδα και την κρατάμε.
Στεγνώνουμε το μοσχάρι σε χαρτί κουζίνας.
Σε βαθύ τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία, σωτάρουμε το μπέικον μέχρι να ροδίσει ελαφρά.
Το βγάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα 
και ρίχνουμε στο τηγάνι τις 2 κουταλιές από το ελαιόλαδο.

Ροδίζουμε καλά το κρέας και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το μπέικον.
 Στο λάδι του τηγανιού σωτάρουμε τα κρεμμύδια και τα καρότα.
Μόλις ροδίσουν τα ρίχνουμε κι αυτά στην κατσαρόλα, προσθέτουμε την μαρινάδα, 
τον δεντρολίβανο, την ρίγανη, τους κύβους βοδινού και λίγο αλατοπίπερο.
Αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 1 ½  ώρα περίπου, 
μέχρι να μαλακώσει το κρέας.


Σωτάρουμε ελαφρά τα μανιτάρια με την υπόλοιπη 1 κουταλιά ελαιόλαδο,  
προσθέτουμε το σκόρδο λιωμένο και ελάχιστο αλατοπίπερο.
Μόλις αλλάξουν χρώμα τα μανιτάρια τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα 
και πασπαλίζουμε το φαγητό με το αλεύρι.
Συνεχίζουμε το βράσιμο για 5 λεπτά ακόμα, δοκιμάζουμε 
 αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο αλατοπίπερο.
 Σερβίρουμε με ένα υπέροχο σπιτικό πουρέ!

Καλή Πρωτοχρονιά σε όλους,
με υγεία, αγάπη και πολλά χαμόγελα!!!
 

Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2012

Χριστόψωμο


Έθιμο Χριστουγεννιάτικο που το συναντάμε σε κάθε γωνιά της Ελληνικής γης, 
με διαφορετικές συνταγές κατά περιοχή 
και που οι παλιές μαστόρισσες το έκαναν να θυμίζει πραγματικό έργο τέχνης!
Υλικά για το ψωμί:

500 γρ αλεύρι σκληρό
1 φακελάκι μαγιά ξηρή
½ κουταλάκι ζάχαρη
Χυμός και ξύσμα από 1 μέτριο πορτοκάλι
1 κουταλάκι αλάτι
3 κουταλάκια γλυκάνισο
½ κουταλάκι κανέλα τριμμένη
1/3 κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο
1 γεμάτη κουταλιά μέλι

Για το στόλισμα:

5-6 κουταλιές αλεύρι
Λίγο αλάτι
Λίγο νερό
Καρύδια
Γαρύφαλλα


 Ανακατεύουμε την μαγιά με την ζάχαρη και λίγο χλιαρό νερό.
 Την αφήνουμε σκεπασμένη για 15 λεπτά, μέχρι να δημιουργηθούν φουσκάλες στην επιφάνεια.
 Διαλύουμε το μέλι μέσα στο χυμό του πορτοκαλιού.
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι, το γλυκάνισο, 
 την κανέλα, το γαρύφαλλο και το ξύσμα.
Προσθέτουμε αυτό το μίγμα στο μίγμα της μαγιάς 
και αρχίζουμε να ζυμώνουμε προσθέτοντας το χυμό πορτοκαλιού και λίγο χλιαρό νερό
 (μισό φλυτζάνι περίπου) μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη μαλακή και ελαστική 
που δεν θα κολλάει στα τοιχώματα του μπολ. 
Βρέχουμε μια λαδόκολλα, την στύβουμε και την απλώνουμε σε μια μέτρια στρογγυλή φόρμα.
Απλώνουμε επάνω το ζυμαράκι μας, φροντίζοντας να έχει παντού το ίδιο πάχος. 
Με το έξτρα αλεύρι, το αλάτι και λίγο νεράκι φτιάχνουμε ένα ζυμαράκι 
που το χωρίζουμε σε ίσα μέρη και με αυτό δημιουργούμε ένα σταυρό πάνω στο ψωμάκι μας 
και ό,τι άλλο σχέδιο μας αρέσει ~ 
επειδή εμένα η καλλιτεχνία δεν είναι το δυνατό μου σημείο, έφτιαξα κάτι απλό! J 
Στολίζουμε με τα καρύδια και τα γαρύφαλλα και αφήνουμε το ψωμί σκεπασμένο, 
σε ζεστό σημείο, για 1 1/2 ώρα τουλάχιστον, 
μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Ψήνουμε στους 190ο για 35-40 λεπτά.
 Το κόβουμε ανήμερα τα Χριστούγεννα 
και το απολαμβάνουμε στο γιορτινό τραπέζι!

Δέντρο Χριστουγεννιάτικο 
μ' ευχές έχω στολίσει
Ο νέος χρόνος που θα 'ρθει
 χαρές να σας γεμίσει!!!

Καλές γιορτές σε όλους!!!



Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου 2012

Κουραμπιέδες αμυγδάλου


Υπέροχοι, τραγανοί, αφράτοι, ευωδιαστοί και αγαπημένοι!!!

Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου σε όλους σας
Καλά Χριστούγεννα, με υγεία, αγάπη και θετική σκέψη!
Υλικά για τους κουραμπιέδες:

600 γρ βούτυρο φρέσκο
200 γρ αμύγδαλα ακαθάριστα, άψητα και ανάλατα
180 γρ ζάχαρη άχνη
1 κιλό αλεύρι Νο 2
1 κουταλάκι μπέικιν
50 γρ κονιάκ
Για το πασπάλισμα:

Ανθόνερο
Ζάχαρη άχνη (περίπου ½ κιλό)


Στρώνουμε λαδόκολα σε ένα ταψί και αραδιάζουμε τα αμύγδαλα.
Τα ψήνουμε στις αντιστάσεις για 5-6 λεπτά και τα αφήνουμε να μισοκρυώσουν.
Τα τοποθετούμε ανάμεσα σε δύο λαδόκολες και τα σπάμε σε μέτρια κομμάτια, 
χρησιμοποιώντας τον πλάστη.
Χτυπάμε το βούτυρο με την άχνη στο μίξερ για 20 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα.
Όσο περισσότερο το χτυπήσουμε, 
τόσο πιο τραγανοί και αφράτοι θα γίνουν οι κουραμπιέδες μας, 
γι' αυτό λοιπόν χτυπήστε αλύπητα! J
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν και το προσθέτουμε στο βούτυρο.
Συνεχίζουμε το χτύπημα για 5-6 λεπτά ακόμα, προσθέτοντας και το κονιάκ.
Ρίχνουμε στο μίγμα τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε σε σιγανή ταχύτητα για ένα λεπτό.
Το μίγμα πρέπει να είναι σχετικά σφιχτό αλλά ανάλαφρο και να μην κολλάει στα χέρια.
Ίσως χρειαστεί να το δουλέψουμε λίγα λεπτά παραπάνω.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στις αντιστάσεις στους 170ο 
και στρώνουμε λαδόκολα σε λαμαρίνες.
Πλάθουμε τους κουραμπιέδες στο μέγεθος που μας αρέσει, 
φροντίζοντας να έχουν το ίδιο μέγεθος για να ψηθούν ομοιόμορφα, 
και τους πατάμε λίγο με το δάχτυλο στο κέντρο, 
για να σταθεί καλύτερα η άχνη στο πασπάλισμα.
Τους ψήνουμε, ανάλογα με το μέγεθος, από 20 μέχρι 30 λεπτά, 
να ροδίσουν ελαφρά, χωρίς να παραψηθούν.
Τους αποσύρουμε από το φούρνο και τους ψεκάζουμε με το ανθόνερο.
Τους αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
Σε βαθύ μπολ κοσκινίζουμε την άχνη, ρίχνουμε λίγους-λίγους τους κουραμπιέδες, 
τους γυρνάμε 2-3 φορές να καλυφθούν καλά με την ζάχαρη.
Πασπαλίζουμε μια μεγάλη πιατέλα με λίγη άχνη 
και τοποθετούμε τους κουραμπιέδες σε στρώσεις.
Ανάμεσα σε κάθε στρώση, πασπαλίζουμε με λίγη άχνη ακόμα.
 Καλή επιτυχία και καλές γιορτές σε όλους!

Με αυτή τη δοσολογία, βγήκαν 138 κουραμπιέδες~μπουκίτσες!

Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2012

Παξιμάδια γλυκάνισου νηστίσιμα

Μοσχομυρωδάτα, ελαφρώς γλυκά, 
υπέροχα για όσους, σαν εμένα, αγαπούν τον γλυκάνισο!

Υλικά:

500-600 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κουταλάκι αλάτι
2 κουταλάκια μπέικιν
3 κουταλάκια γλυκάνισο
¾ ποτηριού σπορέλαιο
1 ποτήρι κρασί λευκό
½ ποτήρι ζάχαρη
2-3 κουταλιές σουσάμι


Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι, το μπέικιν και το γλυκάνισο.
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το σπορέλαιο, το κρασί και την ζάχαρη
 και χτυπάμε για 2-3 λεπτά να λιώσει η ζάχαρη.
Ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι στον κάδο ζυμώνοντας σε μέτρια ταχύτητα, 
μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη μαλακή και ελαστική, 
που δεν θα κολλάει στα τοιχώματα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο.
Αλείφουμε με λίγο σπορέλαιο μια μακρόστενη φόρμα και αδειάζουμε μέσα τη ζύμη. 
Την στρώνουμε με το χέρι, να πάει παντού ομοιόμορφα.
Με κοφτερό μαχαιράκι χαράζουμε την επιφάνεια σε ίσα κομμάτια.
Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με σουσάμι.
Ψήνουμε στους 180ο για 45 λεπτά περίπου.
Αποσύρουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.
Βγάζουμε από την φόρμα και κόβουμε στα σημεία που είχαμε χαράξει. 
Τοποθετούμε τα παξιμάδια σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα 
και ψήνουμε για 1 ώρα περίπου στους 130ο, μέχρι να στεγνώσουν τελείως.
Τα απολαμβάνουμε!


Καλή επιτυχία!

Κυριακή, 9 Δεκεμβρίου 2012

Τούρτα μωσαϊκό


Εύκολο και πολύ αγαπητό γλυκό, 
το μωσαϊκό μετατρέπεται σε μια υπέροχη, 
λαχταριστή τούρτα για τους αγαπημένους μας!
 Υλικά:

Για το μωσαϊκό:

1 κουτί σαντιγύ Morfat
250 γρ κρέμα γάλακτος
125 γρ κουβερτούρα
3 κουταλιές σούπας μερέντα
2 πακέτα πτι-μπερ
2 κουταλιές κονιάκ

Για το γλάσο:

200 γρ κρέμα γάλακτος
200 γρ κουβερτούρα 

Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν-μαρί 
και την αφήνουμε να κρυώσει.
Σπάμε τα μπισκότα στα 4 και τα ραντίζουμε με το κονιάκ.
Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε την σαντιγύ να αφρατέψει.
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και, 
συνεχίζοντας το χτύπημα, 
ρίχνουμε  την κουβερτούρα
 και την μερέντα.
 Προσθέτουμε τα μπισκότα και ανακατεύουμε.
Τοποθετούμε το μίγμα σε φόρμα με έλασμα, 
στρώνουμε καλά την επιφάνεια 
και αφήνουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες, να σφίξει.
 Σπάμε την κουβερτούρα σε κομμάτια και την βάζουμε σε μπολ.
Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε καλά την κρέμα γάλακτος 
(όχι να βράσει) και την αδειάζουμε πάνω στην κουβερτούρα.
Ανακατεύουμε ζωηρά, να λιώσει και να ομογενοποιηθεί.
 Μόλις κρυώσει το γλάσο, περιχύνουμε προσεκτικά το γλυκό
και το ξαναβάζουμε στο ψυγείο για άλλες 3 ώρες.
Στολίζουμε με σαντιγύ, με λιωμένη σοκολάτα γάλακτος 
ή με χρωματιστές πέρλες και σερβίρουμε!

Η συνταγή είναι από το sidagi.gr 
με κάποιες δικές μου παρεμβάσεις!

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΝΝΟΥΛΕΣ !!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...