Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2013

Πίτα με ζαμπόν και αυγά

Πάρα πολύ νόστιμη και εντυπωσιακή!
Υλικά για την ζύμη: 

280 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Μια πρέζα αλάτι
200 γρ βούτυρο παγωμένο
Χυμός από μισό μικρό λεμόνι
200ml παγωμένο νερό 

Για την γέμιση: 

350 γρ ζαμπόν ψιλοκομμένο
5 αυγά
50ml γάλα
Αλατοπίπερο
Ένας κρόκος για να αλείψουμε το φύλλο
 
Φτιάχνουμε την ζύμη:

Στο μπολ του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι με το αλάτι.
Προσθέτουμε το βούτυρο κομμένο σε κομμάτια
και αρχίζουμε να ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα.
Προσθέτουμε το λεμόνι και λίγο-λίγο το παγωμένο νερό,
μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη μαλακή και ελαστική
αλλά όχι υγρή ή κολλώδη.
Μεταφέρουμε την ζύμη σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια
και σχηματίζουμε ένα τούβλο.
Με την βοήθεια του πλάστη την ανοίγουμε σε παραλληλόγραμμο
και την διπλώνουμε στα τρία: 
διπλώνουμε το πρώτο κομμάτι μέχρι την μέση του παραλληλόγραμμου
και μετά το πάνω κομμάτι να καλύψει τα άλλα δύο. 
Με τον πλάστη πατάμε λίγο τις άκρες να κολλήσουν,
τυλίγουμε την ζύμη σε μεμβράνη
και την αφήνουμε στο ψυγείο για 15 λεπτά.
Ξετυλίγουμε την ζύμη έχοντας την ένωση στα δεξιά μας
και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία,
δηλαδή:  την ανοίγουμε σε παραλληλόγραμμο
και την διπλώνουμε και πάλι στα τρία.
Την αφήνουμε και πάλι 15 λεπτά στο ψυγείο
και επαναλαμβάνουμε την πιο πάνω διαδικασία άλλες 2 φορές ~
 δηλαδή συνολικά την ανοίγουμε και την διπλώνουμε 4 φορές,
αφήνοντάς την στο ψυγείο 15 λεπτά κάθε φορά.
Μόλις είναι έτοιμη, την μοιράζουμε σε 2 σχεδόν ίσα μέρη.
 
Λαδώνουμε μια ταρτιέρα 30cm
και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο.
 
Πάνω σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια,
ανοίγουμε το λίγο μεγαλύτερο κομμάτι ζύμης σε φύλλο
και καλύπτουμε τον πάτο και τα τοιχώματα της ταρτιέρας.
Απλώνουμε πάνω στη ζύμη το ψιλοκομμένο ζαμπόν,
αφήνοντας 4 κενά σημεία σε ίσες αποστάσεις.
Χτυπάμε το ένα αυγό με το γάλα, λίγο αλάτι και μπόλικο πιπέρι
και περιχύνουμε το ζαμπόν.
Σπάμε ένα-ένα τα υπόλοιπα αυγά σε ένα μπολάκι και,
πολύ προσεκτικά, τα ρίχνουμε στα κενά
που έχουμε αφήσει μέσα στο ζαμπόν.
Θέλουμε τα αυγά να μείνουν ολόκληρα!
Τέλος ανοίγουμε σε φύλλο την υπόλοιπη ζύμη
και σκεπάζουμε την πίτα μας.
Γυρίζουμε προς τα μέσα τα περισσεύματα,
φτιάχνοντας ένα κορδόνι. 
Αλείφουμε την πίτα με τον κρόκο,
που τον έχουμε αραιώσει με 2 κουταλιές νερό,
και κάνουμε μικρές τρυπούλες στην επιφάνεια της πίτας
για να την βοηθήσουμε να ψηθεί σωστά.
Την ψήνουμε για 15 λεπτά στους 200ο και κατόπιν
χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 180ο
και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 25 λεπτά ακόμα,
μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.
  Την σερβίρουμε ζεστή ή χλιαρή.
 
Μπορούμε αντί για ζαμπόν να χρησιμοποιήσουμε
ψιλοκομμένο ψητό κοτόπουλο
ή κρέας που μας έχει περισσέψει!

Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2013

Λεμόνια τουρσί

Ξέρετε την παροιμία «όποιος έχει πολύ πιπέρι βάζει και στα λάχανα»; 
Αυτό έπαθα εγώ φέτος με τα λεμονάκια μου ~ 
έφτιαξα μαρμελάδα λεμόνι, συμπυκνωμένο χυμό, limoncello,
τώρα και τουρσί!!!
Υλικά:

Λεμόνια βιολογικά, κατά προτίμηση μικρά
Χρησιμοποίησα λεμόνια από το δεντράκι μου που είναι αράντιστα και, φυσικά, ακέρωτα!
Αλάτι χοντρό
Κανέλλα ξύλο
Γαρύφαλλα
Ξερή καυτερή πιπεριά
Χυμός λεμονιού
Ελαιόλαδο


Αποστειρώνουμε τα βάζα που θα χρησιμοποιήσουμε
(για την αποστείρωση πατήστε εδώ).

Πλένουμε καλά τα λεμόνια και τα στεγνώνουμε.
 Κόβουμε τα λεμόνια κάθετα στα 4, χωρίς όμως να τα χωρίσουμε.
 Τα γεμίζουμε με χοντρό αλάτι.
 Ρίχνουμε στον πάτο του βάζου 2 κουταλιές χοντρό αλάτι  
 και τοποθετούμε τα λεμόνια όρθια στα βάζα, στριμωχτά.
 Προσθέτουμε στα κενά ξυλάκια κανέλλας, γαρύφαλλα, 
 λίγο χοντρό αλάτι ακόμα και πιπερίτσες καυτερές 
και συνεχίζουμε με δεύτερη στρώση λεμονιών.
 Αφού γεμίσει το βάζο με τα λεμόνια και τα υπόλοιπα υλικά,
 στύβουμε χυμό από άλλα λεμόνια 
 και γεμίζουμε το βάζο.
 Κλείνουμε καλά με το καπάκι
και αφήνουμε σε δροσερό ντουλάπι για 2 βδομάδες.
Στο τέλος της πρώτης βδομάδα θα έχει κατέβει η στάθμη του χυμού,
οπότε συμπληρώνουμε χυμό από ένα ή δύο λεμόνια ακόμα,
 να ξαναγεμίσει το βάζο ως επάνω.
Μετά το τέλος των 2 εβδομάδων συμπληρώνουμε λάδι
να απογεμίσει το βάζο
 και αφήνουμε να μείνει για 2 βδομάδες ακόμα.

Μετά από αυτό το διάστημα, είναι έτοιμα να τα χρησιμοποιήσουμε
 σε μαρινάδες, σε σάλτσες, σε φαγητά,
ακόμα και σε φετούλες, σαν συνοδευτικό σε ουζάκι!!!
 

Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2013

Τυρόπιτα με σπιτική ζύμη

Τραγανή, αφράτη, πεντανόστιμη!
Για το φύλλο:

400 γρ αλεύρι ζυμωτό
250 γρ  αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια αλάτι
1/2 κουταλάκι ζάχαρη
1/2 κουταλάκι σόδα (σκόνη)
3 κουταλάκια ξύδι
2 κουταλιές ελαιόλαδο
Νερό (όσο πάρει)
Επίσης θα χρειαστούμε επιπλέον ελαιόλαδο για να αλείψουμε την πίτα.

Για την γέμιση: 
 
200γρ Κρητικό ανθότυρο
150 γρ φέτα πικάντικη
50 γρ κασέρι
3-4 κουταλιές γάλα
2 αυγά
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ρίγανη 

Ξεκινάμε με την ζύμη:
Ανακατεύουμε τα 2 αλεύρια, το αλάτι και την ζάχαρη.
Διαλύουμε τη σόδα στο ξίδι και τη ρίχνουμε στα αλεύρια.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και λίγο- λίγο το νερό και ζυμώνουμε,
 μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη εύπλαστη, που δε θα κολλάει στα χέρια.
Την αφήνουμε μέσα στο μπολ, σκεπασμένη με καθαρή πετσέτα,
να ξεκουραστεί για 30'.

Για την γέμιση:
Σε μεγάλο μπολ λιώνουμε την φέτα,
προσθέτουμε το τριμμένο ανθότυρο, το τριμμένο κασέρι,  
 το γάλα, τα αυγά, το πιπέρι και την ρίγανη.
Ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο στον αέρα
και λαδώνουμε καλά ένα μέτριο ταψί ή ταρτιέρα (η δική μου είναι 30cm)
Μοιράζουμε τη ζύμη σε 2 ίσα μέρη.
Ανοίγουμε το ένα κομμάτι σε φύλλο πάχους 1 εκατοστού περίπου
και το στρώνουμε στο ταψί. 
  Απλώνουμε την γέμιση και καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο.
Ενώνουμε τις άκρες των δυο φύλλων και τις στριφώνουμε να κλείσουν καλά.
Λαδώνουμε καλά την επιφάνεια, την ραντίζουμε με λίγο νερό,
πασπαλίζουμε με λίγο μαυροκούκι ή παπαρουνόσπορο 
  και ψήνουμε για 1 ώρα περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια.
 Αφήνουμε λίγη ώρα να μισοκρυώσει...
και απολαμβάνουμε!!!

Θα ήθελα να διευκρινήσω πως ποσότητα της γέμισης είναι θέμα γούστου,
αν την θέλετε μπόλικη, σαν την δική μου,
χρησιμοποιήστε παρόμοιου μεγέθους ταψί,
διαφορετικά βάλτε την σε μεγαλύτερο ή μειώστε την ποσότητα των υλικών.
Η ποσότητα της ζύμης επαρκεί και για αρκετά μεγαλύτερο ταψί,
απλά  το φύλλο θα γίνει λιγότερο παχουλό!
 

Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2013

Μαρμελάδα λεμόνι

Η λεμονιά μου και φέτος λύγιζε από το βάρος των λεμονιών της!
Έφτιαξα… και τι δεν έφτιαξα! J 
Ας ξεκινήσουμε με την μαρμελαδίτσα…
Υλικά για 2 μικρά βάζα: 

5 μέτρια λεμόνια
3 φλιτζάνια νερό
2 φλιτζάνια ζάχαρη (περίπου)
 
 
Πλένουμε καλά τα λεμόνια και τα στεγνώνουμε.
Τα ξύνουμε ελαφρά και τα κόβουμε σε τέταρτα.
Αφαιρούμε τα κουκούτσια και τις εσωτερικές σκληρές μεμβράνες
και ψιλοκόβουμε τα λεμονια σε μια κατσαρόλα.
Μαζεύουμε τα κουκούτσια και τις μεμβράνες,
όπου βρίσκεται όλη η πολύτιμη πηκτίνη, και τα τυλίγουμε σε καθαρό τούλι,
 το δένουμε καλά και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα.
Προσθέτουμε το νερό και σιγοβράζουμε για μισή ώρα.
Αφαιρούμε το τούλι πιέζοντάς το για να πάρουμε όσο περισσότερο υλικό  μπορούμε.
Με ένα φλιτζάνι μετράμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας ~
όσα φλιτζάνια υλικό έχουμε, τόσα φλιτζάνια ζάχαρη θα προσθέσουμε
για να φτιάξουμε την μαρμελάδα μας.
Σιγοβράζουμε για μισή ώρα, ανακατεύοντας πότε-πότε, μέχρι να δέσει.
Γεμίζουμε με την ζεστή μαρμελάδα τα καυτά βάζα,
κλείνουμε σφιχτά με το καπάκι και γυρίζουμε τα βάζα ανάποδα
μέχρι να κρυώσουν τελείως.
Εκτός ψυγείου διατηρείται για μήνες,
ενώ όταν ανοίγουμε ένα βάζο το διατηρούμε στο ψυγείο!

Καλοφάγωτη!
 

Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2013

Κιμάς για μακαρόνια


Δεν ξέρω κανέναν που να μην του αρέσει αυτό το φαγάκι ~
και αν ο κιμάς είναι μυρωδάτος και πικάντικος, ακόμα καλύτερα! J
 
Υλικά:  

1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
5-6 κουταλιές ελαιόλαδο
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο
1 κρασοπότηρο κόκκινο κρασί
1 ξυλάκι κανέλας
3-4 γαρύφαλλα
2 δαφνόφυλλα
4-5 κόκκοι μπαχάρι
Μισό κουταλάκι κόλιανδρος
3-4 ντομάτες ώριμες
2 κουταλιές πελτές
Μια πρέζα ζάχαρη
2 κλαράκια φρέσκο θυμάρι ή ρίγανη
(ή ένα κουταλάκι ξερό)
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι 

 
Σε πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο
και σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι, μέχρι να γυαλίσει.
Προσθέτουμε το σκόρδο και τον κιμά
και τον ανακατεύουμε πιέζοντας με ξύλινη κουτάλα να ξεσβωλιάσει.
Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε 1-2 λεπτά, να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε την κανέλλα, τα γαρύφαλλα, τα δαφνόφυλλα,
αλάτι, το μπαχάρι και τον κόλιανδρο  
και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 5-6 λεπτά ακόμα,
 μέχρι να μην έχει καθόλου υγρασία
Τότε ρίχνουμε τις ντομάτες και τον πελτέ, την ζάχαρη και το θυμάρι ~
 δεν προσθέτουμε καθόλου νερό!
Χαμηλώνουμε την φωτιά αρκετά
και αφήνουμε τον κιμά να σιγοβράσει για 50 λεπτά περίπου,
μέχρι να καλοψηθεί και να μείνει με πηχτή σαλτσούλα.
Δοκιμάζουμε και αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο αλάτι ακόμα
και αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Εν τω μεταξύ βράζουμε το ζυμαρικό της αρεσκείας μας al dente,
σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου.
Σουρώνουμε χωρίς να ξεπλύνουμε και σερβίρουμε τα ζυμαρικά στα πιάτα,
πασπαλίζοντας πρώτα με τριμμένο τυρί και προσθέτοντας από πάνω
μια γενναία δόση κιμά!

Καλή όρεξη! 

Συνήθως (και ανάλογα με τις ντομάτες) δεν προσθέτω καθόλου νερό ~
αν χρειαστεί, προς το τέλος, ρίχνω ένα φλιτζανάκι ζεστό!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...