Τρίτη, 25 Ιουνίου 2013

Τυρομπουκίτσες

Ετοιμάζονται σε ελάχιστο χρόνο 
και συνοδεύουν λαχταριστά το ποτάκι μας!

Υλικά για 30 τυρένιες μπουκίτσες:

100 γρ φαρίνα (αλεύρι που φουσκώνει μόνο του)
1 κουτ. γλ. μπέικιν
100 γρ κίτρινα τυριά τριμμένα
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
4 κουτ. σούπας φυτίνη ρευστή (ή βιτάμ λιωμένο)
4-5 κουταλιές γάλα

Ανακατεύουμε τη φαρίνα με το μπέικιν.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το γάλα 
και αρχίζουμε να ζυμώνουμε.
 Προσθέτουμε το γάλα λίγο-λίγο, 
μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη απαλή και μαλακή.
Δεν χρειάζεται ιδιαίτερο ζύμωμα, σε 5 λεπτά είναι έτοιμη!
Προθερμαίνουμε το φούρνο 
στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις.
Πλάθουμε μικρά μπαλάκια και τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα 
που την έχουμε καλύψει με λαδόκολλα.
 Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με μαυροκούκι 
και ψήνουμε για 13-15 λεπτά
 μέχρι να ροδοκοκκινήσουν!
 Βάλτε ένα ουζάκι με μπόλικα παγάκια 
και απολαύστε τα!

Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2013

Σοκολατένια muffins ολικής με νιφάδες σοκολάτας

Ετοιμάζονται –και τρώγονται- εν ριπή οφθαλμού! J
Υλικά για 18 μέτρια muffins:

2 κούπες φαρίνα ολικής
¾ κούπας  ζάχαρη
¾ κούπας κακάο
Μια πρέζα αλάτι
2 αυγά
1 ½ κούπες γάλα
1/3 κούπας σπορέλαιο
3 κουταλιές βούτυρο λιωμένο
1 κουταλάκι βανίλια υγρή
100 γρ νιφάδες σοκολάτας

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο.
Σε μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, την ζάχαρη, το αλάτι 
 και το κακάο και ανακατεύουμε
 να ενσωματωθούν.
Σε άλλο μπολ ρίχνουμε τα αυγά, το γάλα, 
το σπορέλαιο, το βούτυρο και την βανίλια.
 και ανακατεύουμε. 
 Ρίχνουμε στα στεγνά υλικά το μίγμα των αυγών 
και ανακατεύουμε ελαφρά ~ το μίγμα πρέπει να έχει σβώλους!
Προσθέτουμε και τις νιφάδες σοκολάτας.
 Γεμίζουμε τις θήκες κατά τα ¾ και ψήνουμε για 16-18 λεπτά, 
προσοχή να μην παραψηθούν!
 Αποσύρουμε από τον φούρνο, 
αφήνουμε για 5΄μέσα στις θήκες 
και κατόπιν τα βγάζουμε, 
αφήνοντάς τα πάνω σε σχάρα να κρυώσουν τελείως.


Καλή απόλαυση 
και να περάσετε ένα όμορφο Σαββατοκύριακο!!!

Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2013

Καλαμάρια γεμιστά με ρύζι σε κόκκινη σάλτσα

Μην σας πτοήσει το μακροσκελές της εκτέλεσης, 
δοκιμάστε τα και δεν θα χάσετε! J
Υλικά:

Για την γέμιση:

5 καλαμάρια
1/3 φλ. ελαιόλαδο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
1/3 φλ. ρύζι
1/3 φλ. λευκό κρασί
2 κουταλιές  πάστα ντομάτας
2 κουταλιές άνηθο ψιλοκομμένο
2 κουταλιές μάραθο ψιλοκομμένο
Αλατοπίπερο
πάπρικα

Για την σάλτσα:

1/3 φλ. ελαιόλαδο
1/3 φλ. λευκό κρασί
2 κουταλιές πάστα ντομάτας
1 κύβος λαχανικών
Αλατοπίπερο
πάπρικα
Καθαρίζουμε τα καλαμάρια με προσοχή, να μην σπάσουν: 

Αφαιρούμε τα πλοκάμια, πετάμε τα μάτια και το στόμα, 
τα πλένουμε και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.

Πετάμε τα εντόσθια και το κόκκαλο,
 τρίβουμε ελαφρά για να αφαιρέσουμε την εξωτερική μεμβράνη, 
πλένουμε καλά και τα αφήνουμε να στεγνώσουν.
 Ψιλοκόβουμε τα μισά πλοκάμια και το κρεμμύδι.
Βάζουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και ροδίζουμε τα πλοκάμια,
 το κρεμμύδι και το σκόρδο ολόκληρο, να γυαλίσουν.
 Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.
Ρίχνουμε το κρασί , αφήνουμε για λίγο να εξατμιστεί το αλκοόλ 
 και προσθέτουμε την ντομάτα, αλατοπίπερο,
 πάπρικα και μισό φλιτζάνι νερό. 
 Αφήνουμε να σιγοβράσει για 10 λεπτά περίπου.
Αποσύρουμε από την φωτιά, προσθέτουμε τον άνηθο και το μάραθο,
 πετάμε το σκόρδο και αφήνουμε την γέμιση να μισοκρυώσει.
 Με ένα κουταλάκι γεμίζουμε προσεκτικά τα καλαμάρια κατά τα ¾. 
Δεν πρέπει να τα παραγεμίσουμε γιατί θα ανοίξουν στο βράσιμο.
Κλείνουμε το στόμιο με μια οδοντογλυφίδα.
 Σε βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, 
το αφήνουμε να ζεσταθεί και τοποθετούμε με προσοχή τα καλαμάρια 
και τα πλοκάμια που έχουμε κρατήσει ολόκληρα.
 Τα ροδίζουμε και από τις 2 πλευρές και προσθέτουμε το κρασί, 
 την ντομάτα, λίγο αλατοπίπερο ακόμα και λίγη πάπρικα.
 Διαλύουμε τον κύβο λαχανικών σε λίγο ζεστό νερό, 
το προσθέτουμε στο τηγάνι 
και αφήνουμε σε μέτρια προς σιγανή φωτιά,
 να βράσουν για μισή ώρα περίπου 
και να μείνουν με λίγη πηχτή σάλτσα.

Αν χρειαστεί, κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, 
προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ακόμα.
 Τα σερβίρουμε ζεστά αλλά και κρύα, 
κομμένα σε ροδέλες, είναι ένα υπέροχο μεζεδάκι!


Σημ:  Αν σας έχει περισσέψει γέμιση, 
ρίξτε την στο τηγάνι 10 λεπτά πριν ετοιμαστεί το φαγητό 
για να ψηθεί και να χυλώσει μέσα στην σαλτσούλα!

Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2013

Μπισκότα με ταχίνι, βρώμη και μέλι

Πιο εύκολα, υγιεινά και χορταστικά μπισκότα 
δεν έχετε ξαναφτιάξει!

 Υλικά:

160 γρ ταχίνι
160 γρ βρώμη
160 γρ μέλι
1 κουταλάκι κανέλα
100 γρ σταγόνες κουβερτούρας
 Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά μαζί.
 Αδειάζουμε το μίγμα σε αλουμινόχαρτο ή μεμβράνη, 
το  πλάθουμε σε ρολό 
και το αφήνουμε στην κατάψυξη για 10 λεπτά.

Εν τω μεταξύ, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο 
και στρώνουμε το ταψί του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί.

Κόβουμε το ρολό σε ίσα κομμάτια,  
δίνουμε σχήμα μπισκότου σε κάθε κομμάτι, 

 τα αραδιάζουμε στο ταψί και τα ψήνουμε για 7-8 λεπτά περίπου ~ 
προσοχή στο ψήσιμο γιατί αρπάζουν εύκολα, 
δεν χρειάζεται να αλλάξουν χρώμα, μόνο να ροδίσουν ελαφρά.
 Τα αποσύρουμε από τον φούρνο 
και όπως είναι με το χαρτί τα μεταφέρουμε σε σχάρα 
και τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.
 Τα απολαμβάνουμε για πρωινό, για σνακ, 
σκέτα ή με το γάλα μας…


Όταν τα βγάζουμε από τον φούρνο είναι αρκετά μαλακά, 
όσο κρυώνουν όμως σφίγγουν και γίνονται ελαφρώς τραγανά!

Αφιερωμένα εξαιρετικά σε όσους αγαπούν το ταχίνι! J

Δευτέρα, 3 Ιουνίου 2013

Κουνέλι κρασάτο κοκκινιστό

Κουνελάκι Κρητικό, σιγοψημένο σε πεντανόστιμη, πικάντικη σαλτσούλα!
Υλικά:


1 κουνέλι 1 ½ κιλό περίπου
1 ½ κρασοπότηρο ελαιόλαδο
2 κρασοπότηρα κόκκινο κρασί
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια
4 κουταλάκια πολτός σκόρδου (ή 4 σκελίδες)
4 δαφνόφυλλα
Πιπέρι σε κόκκους
Μπαχάρι σε κόκκους
4-5 γαρύφαλλα
1 ξύλο κανέλας
Πάπρικα γλυκιά
3-4 ώριμες ντομάτες
2 κουταλιές πελτές

 
Κόβουμε το κουνέλι σε μερίδες, το πλένουμε και το στεγνώνουμε.
Χοντροτρίβουμε τα κρεμμύδια και τις ντομάτες.
  Σε τηγάνι ή κατσαρολάκι βάζουμε 2 -3 κουταλιές ελαιόλαδο
και σωτάρουμε τα κρεμμύδια, μέχρι να γυαλίσουν.
  Σε πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε καλά το υπόλοιπο ελαιόλαδο 
και σωτάρουμε το κουνέλι, 
ανακατεύοντας 2-3 φορές μέχρι να ροδίσει απ’ όλες τις πλευρές.
Όσο ροδίζει, προσθέτουμε και τον πολτό σκόρδου 
(ή τις σκελίδες ολόκληρες).
  Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τα δαφνόφυλλα, τα πιπέρια, 
το μπαχάρι,τα γαρύφαλλα και την κανέλα, την πάπρικα, 
τα κρεμμύδια και, τέλος, το κρασί.
Αφήνουμε σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά, να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Σε αυτό το σημείο, αν θέλουμε, αφαιρούμε τις σκελίδες σκόρδου.
Προσθέτουμε τις ντομάτες και τον πελτέ, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 1 ώρα περίπου, 
  μέχρι να μαλακώσει το κουνέλι και να πήξει η σάλτσα.
  Δεν προσθέτουμε καθόλου νερό, 
θέλουμε το κουνέλι να σιγοβράσει μέσα στο κρασί!
 Συνοδεύουμε με πατάτες τηγανιτές, ρύζι ή ζυμαρικό!

Καλή μας όρεξη!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...