Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2013

Ψωμί ολικής με λιναρόσπορο

Την τρέλα μου με τα ψωμιά την έχετε μάλλον καταλάβει… 
κάθε φορά με μια μικρή παραλλαγή για ακόμα καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα…
Υλικά:

250 γρ αλεύρι ολικής
250 γρ αλεύρι ζυμωτό
30 γρ μαγιά νωπή (ή 9 γρ ξερή)
4 κουταλιές σούπας λιναρόσπορος καφέ
2 κουταλιές σούπας λιναρόσπορος χρυσός
3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλάκια αλάτι
1 κουταλάκι ζάχαρη
Νερό χλιαρό όσο πάρει

Για πασπάλισμα: λίγο λιναρόσπορο, παπαρουνόσπορο, σουσάμι ή μαυροκούκι.

 Τρίβουμε στο μούλτι το λιναρόσπορο, να σπάσουν τα σποράκια του.
 Σε ένα μπολάκι τρίβουμε με το χέρι την νωπή μαγιά,
  προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό και την ζάχαρη
και ανακατεύουμε να διαλυθεί.
Προσθέτουμε 2-3 κουταλιές από το ζυμωτό αλεύρι,
 ανακατεύουμε καλά και σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και μια πετσέτα.

Αν χρησιμοποιήσουμε ξερή μαγιά, δεν ακολουθούμε αυτή την διαδικασία, 
απλά ανακατεύουμε την ξερή μαγιά με το αλεύρι.

Αφήνουμε για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να κάνει φουσκάλες στην επιφάνεια.

Αν δεν δημιουργηθούν φουσκάλες, 
σημαίνει ότι κάποιο πρόβλημα υπάρχει με την μαγιά, 
οπότε δεν την χρησιμοποιούμε γιατί δεν θα φουσκώσει το ψωμί.
Στο μπολ του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι ολικής 
με το ζυμωτό και το αλάτι.
Προσθέτουμε την μαγιά, το ελαιόλαδο και τον λιναρόσπορο 
και ξεκινάμε το ζύμωμα με τον γάντζο, 
προσθέτοντας λίγο-λίγο το χλιαρό νερό ~ 
θα χρειαστεί περίπου 1 ½ φλιτζάνι τσαγιού.
 Συνεχίζουμε το ζύμωμα για 10 λεπτά περίπου, 
μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη απαλή και ελαστική 
που δεν θα κολλάει στα τοιχώματα του μπολ.
Πασπαλίζουμε τον πάγκο εργασίας με λίγο αλεύρι 
και μεταφέρουμε εκεί την ζύμη.
Ζυμώνουμε λίγο με τα χέρια μας 
και μοιράζουμε την ζύμη σε 2 κομμάτια.
Πλάθουμε στο σχήμα που θέλουμε, αλείφουμε την επιφάνεια με λίγο νεράκι 
και πασπαλίζουμε με λίγο παπαρουνόσπορο, λιναρόσπορο, 
σουσάμι ή μαυροκούκι.
Με κοφτερό μαχαίρι κάνουμε βαθιές χαρακιές στην επιφάνεια ~
 έτσι το ψωμάκι μας θα ψηθεί ομοιόμορφα και δεν θα «σκάσει».
Τοποθετούμε τα ψωμάκια μας στο ταψί του φούρνου 
που έχουμε καλύψει με λαδόκολλα 
και αφήνουμε σε ζεστό σημείο σκεπασμένα μέχρι να φουσκώσουν καλά 
και να διπλασιαστούν σε όγκο.
Συνήθως ζεσταίνω τον φούρνο στους 30ο, τον σβήνω 
και βάζω το ψωμί εκεί για να φουσκώσει ~ χρειάζεται τουλάχιστον 1 ώρα, 
ενώ εκτός φούρνου μπορεί να πάρει και 2 ώρες,
 ανάλογα με την θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο στις αντιστάσεις
 και αφού φουσκώσει το ψωμάκι, το ψήνουμε για 45 λεπτά περίπου,
 ανάλογα με το μέγεθος.
Δοκιμάζουμε αν ψήθηκε, χτυπώντας με το χέρι το κάτω μέρος ~ 
αν κάνει κούφιο ήχο είναι έτοιμο, διαφορετικά ψήνουμε για λίγα λεπτά ακόμα.
Αποσύρουμε από τον φούρνο,
 το καλύπτουμε με καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε να κρυώσει ~ 
αν έχουμε υπομονή να περιμένουμε, διαφορετικά ορμάμε! J


Καλή απόλαυση!

Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2013

Κρητικά νηστίσιμα παξιμαδάκια με σταφίδες

Με τέτοια υλικά, δεν υπάρχει λόγος για περαιτέρω περιγραφή… 
ένα θα πω μόνο: δοκιμάστε τα οπωσδήποτε!
Υλικά για 50 παξιμάδια:

1 κιλό περίπου αλεύρι σκληρό
2 κουταλάκια γλ. μπέικιν
1 1/2  νεροπότηρο ελαιόλαδο
1 1/2 νεροπότηρο ζάχαρη
4-5 κουταλιές κονιάκ
1 νεροπότηρο φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκάλι
1 κουταλάκι γλ. σόδα
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1 κουταλάκι κανέλα
Μια πρέζα γαρύφαλλο
200 γρ. σταφίδες ξανθές

Ανακατεύουμε τις σταφίδες με μια κουταλιά αλεύρι.
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν.
Στρώνουμε με λαδόκολλα το ταψί του φούρνου 
και προθερμαίνουμε τον φούρνο στις αντιστάσεις, στους 180ο.
Σε μπολ χτυπάμε πολύ καλά το ελαιόλαδο με την ζάχαρη.
Προσθέτουμε το κονιάκ, 
διαλύουμε την σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και τον προσθέτουμε κι αυτόν.
Ρίχνουμε και το ξύσμα, την κανέλα και το γαρύφαλλο και ανακατεύουμε.
Ζυμώνοντας πάντα, προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι. 
Ίσως χρειαστεί λίγο περισσότερο ή λίγο λιγότερο από 1 κιλό, 
πρέπει η ζύμη μας να είναι μαλακή και ελαστική αλλά να μην κολλάει.
Τέλος, προσθέτουμε και τις σταφίδες 
και ζυμώνουμε ελαφρά μέχρι να ενσωματωθούν.
Μεταφέρουμε την ζύμη σε επιφάνεια εργασίας 
που την έχουμε πασπαλίσει με λίγο αλεύρι, 
την μοιράζουμε σε 3 ίσα μέρη και πλάθουμε φρατζόλες.
Τις τοποθετούμε στο ταψί και χαράζουμε σε ίσες αποστάσεις, 
αρκετά βαθιά, την επιφάνεια χωρίς να φτάσουμε στον πάτο.
 Ψήνουμε για μισή ώρα, αποσύρουμε από τον φούρνο 
και αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά.
Κόβουμε τα παξιμαδάκια στα σημεία που τα είχαμε χαράξει, 
τα τοποθετούμε στο ταψί και ψήνουμε για 45 λεπτά ακόμα στους 100ο
μέχρι να στεγνώσουν καλά.
Αφού κρυώσουν τελείως, τα φυλάμε σε αεροστεγές κουτί ~ 
αν προλάβουν, διατηρούνται φρέσκα και τραγανά για αρκετό καιρό!

Καλοφάγωτα!


Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2013

Πένες με μπέικον και φρέσκια ντομάτα

Πανεύκολο και γρήγορο, 
ένα πιάτο που ξεχειλίζει αρώματα και νοστιμιά!
Υλικά:

400 γρ πένες
150 γρ μπέικον
2 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλιά ελαιόλαδο
4-5 ώριμες ντομάτες
1 καυτερή πιπερίτσα τριμμένη
Φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Πικάντικο τυρί τριμμένο
 Κόβουμε το μπέικον σε μέτρια κομμάτια,
 το σκόρδο σε λεπτές φετούλες 
και χοντροτρίβουμε τις ντομάτες.
Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά,  
να ζεσταθεί καλά και προσθέτουμε το μπέικον, 
να τσιγαριστεί και να ροδίσει ελαφρά, αλλά να μην ξεραθεί.
 Προσθέτουμε το σκόρδο και την καυτερή πιπεριά 
και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.
Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, χαμηλώνουμε τη φωτιά 
και αφήνουμε να σιγοβράσει για μισή ώρα περίπου, 
μέχρι να πιεί τα υγρά της και να πήξει ελαφρά.
Δοκιμάζουμε, προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι 
και ελάχιστο αλάτι, αν χρειάζεται.
Εν τω μεταξύ βράζουμε τις πένες σε μπόλικο αλατισμένο νερό.
Τις σουρώνουμε, τις ρίχνουμε πάλι στην κατσαρόλα 
και τις περιχύνουμε με την σάλτσα.
Προσθέτουμε τον βασιλικό, ρίχνουμε και μισό φλιτζάνι τριμμένο τυράκι, 
ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά
 και το φαγάκι μας είναι έτοιμο να το απολαύσουμε!
Καλή όρεξη!

Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2013

Muffins με μούσλι

Μου αρέσουν πολύ για σχολικό σνακ!  
Τι λέτε;
Υλικά για 12 muffins:

1 ½ φλ. τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι μπέικιν
1 ½ φλ. τσ. μούσλι
1 φλ. τσ. ζάχαρη
Μια πρέζα αλάτι
½ φλ. τσ. σπορέλαιο
½ φλ. τσ. γάλα φρέσκο
1 αυγό
1 κουταλάκι υγρή βανίλια
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο 
και τοποθετούμε τα χαρτάκια για muffins στις ειδικές θήκες.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν, 
το μούσλι, την ζάχαρη και το αλάτι.
 Σε άλλο μπολ χτυπάμε ελαφρά το σπορέλαιο, 
το γάλα, το αυγό και την βανίλια.
Ρίχνουμε το μίγμα των υγρών υλικών στο μπολ με τα στεγνά υλικά
 και ανακατεύουμε ελαφρά.
 Μοιράζουμε το μίγμα στις θήκες, 
προσέχοντας να μην τις παραγεμίσουμε γιατί φουσκώνουν αρκετά.
Ψήνουμε για 15-18 λεπτά, δοκιμάζοντας με μια οδοντογλυφίδα, 
αν βγει καθαρή τα muffins είναι  έτοιμα, 
διαφορετικά ψήνουμε 1-2 λεπτά ακόμα.
Τα αποσύρουμε από τον φούρνο 
και τα αφήνουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσουν εντελώς.
Τα απολαμβάνουμε κάθε στιγμή!


Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου 2013

Μοσχάρι με πιπεριές

Παλιά, αλλά πολύ αγαπημένη συνταγή, 
φτιάξτε την με την πρώτη ευκαιρία και θα δικαιωθείτε!
Υλικά:

1 κιλό μοσχάρι (συνήθως βάζω ποντίκι)
½ φλ. τσ. ελαιόλαδο
6 χρωματιστές πιπεριές
(έβαλα 1 κόκκινη, 1 πορτοκαλί, 1 κίτρινη, 1 πράσινη και 2 κόκκινες κέρατο)
1 φλ.τσ. λευκό κρασί
Σόγια σος
Γούστερ σος  (Worcestershire sauce)


Κόβουμε το κρέας σε μικρά κομμάτια, μεγέθους μπουκιάς.
Κόβουμε τις πιπεριές σε χοντρές λωρίδες.
Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε καλά το ελαιόλαδο 
και ρίχνουμε το κρέας να ροδίσει απ’ όλες τις πλευρές.
 Προσθέτουμε τις πιπεριές και ανακατεύουμε για λίγο,
 μέχρι να μαραθούν.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε σε δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά, 
μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε την σόγια και την γούστερ σος,
 χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό 
και αφήνουμε το φαγητό να σιγοψηθεί για 1 - 1 ½ ώρα περίπου, 
μέχρι να μαλακώσει το μοσχάρι και να χυλώσει η σάλτσα!
Δοκιμάζουμε και αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγη ακόμα από την κάθε σάλτσα.
 Ταιριάζει υπέροχα με ρυζάκι σπυρωτό!

Και κάποιες συμβουλές:
1.      Δεν δίνω ακριβή ποσότητα από τις 2 σάλτσες, προσθέστε όση σας πάει στη γεύση ~ προσωπικά για τη συγκεκριμένη ποσότητα φαγητού χρησιμοποιώ μισό μπουκαλάκι από την κάθε μια!
2.      Συνήθως δεν προσθέτω καθόλου νερό, αν χρειαστεί ρίχνω λίγο ζεστό.
3.      Επίσης δεν βάζω καθόλου αλάτι ούτε πιπέρι, οι σάλτσες είναι αρκετά πικάντικες από μόνες τους!



Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου 2013

Μπισκότα καρύδας με σταγόνες σοκολάτας

Καλημέρα, καλό μήνα και καλό Φθινόπωρο!
Ελπίζω να περάσατε όμορφα και να ξεκουραστήκατε...
Για να ξεκινήσουμε γλυκά, σας έχω μια λιχουδιά 
που δεν θα μπορέσετε να της αντισταθείτε! 
Μπισκοτάκια ελαφρώς τραγανά εξωτερικά, 
ζουμερά και μαλακά από μέσα, 
με την μυρωδιά της καρύδας να κυριαρχεί 
και τη σοκολάτα να λιώνει γλυκά στο στόμα… 
δεν μπορώ να σας τα περιγράψω καλύτερα, 
πρέπει οπωσδήποτε να τα δοκιμάσετε!!!
Υλικά για 45 μπισκότα:

185 γρ βούτυρο
100 γρ καστανή ζάχαρη
100 γρ λευκή ζάχαρη
210 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κουταλάκι σόδα
1 κουταλάκι μπέικιν
1 αυγό
1 κουταλάκι βανίλια υγρή
1 πρέζα αλάτι
1 φλιτζάνι σταγόνες σοκολάτας
1 ½ φλιτζάνι καρύδα τριμμένη

 Αφήνουμε το βούτυρο και το αυγό εκτός ψυγείου, 
να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
Ανακατεύουμε το αλεύρι με την σόδα και το μπέικιν.
Χτυπάμε καλά το βούτυρο να ασπρίσει.
 Προσθέτουμε τις ζάχαρες 
και χτυπάμε αρκετά, μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε το αυγό, την βανίλια και το αλάτι 
και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν.

 Τέλος ρίχνουμε τις σταγόνες σοκολάτας και την καρύδα 
και ανακατεύουμε  ελαφρά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο 
και στρώνουμε λαδόκολλα στην λαμαρίνα του φούρνου.
Με ένα κουτάλι αραδιάζουμε μικρά κομμάτια ζύμης πάνω στην λαδόκολλα, 
σε αρκετή απόσταση μεταξύ τους.
 Ψήνουμε για 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν
  και αφήνουμε πάνω σε σχάρα μέχρι να κρυώσουν εντελώς.
 Θεϊκά!!!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...