Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου 2013

Ραβανί με κρέμα

Σκέφτηκα να αποχαιρετήσουμε το 2013 με ένα γλυκάκι:
Ανάλαφρο, γευστικότατο, όσο πρέπει γλυκό και μυρωδάτο, 
ένα γλυκό που θα σταθεί επάξια στο γιορτινό μας τραπέζι!!!
Υλικά:
Για την βάση:
250 γρ σιμιγδάλι ψιλό
80 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ½ κουταλάκι μπέικιν
180 γρ ζάχαρη
160 ml σπορέλαιο
200 γρ γιαούρτι
3 αυγά
Χυμός και ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Μια πρέζα μαχλέπι
Μια πρέζα μαστίχα τριμμένη 

Για το σιρόπι:
220 γρ ζάχαρη
250 γρ νερό
100 γρ χυμός πορτοκάλι 

Για την κρέμα:
1 λίτρο γάλα
100 γρ ζάχαρη
80 γρ κορν φλάουρ (ή νισεστές)
1 βανίλια

Για το πασπάλισμα:
Κανέλα τριμμένη
Καστανή ζάχαρη

Φτιάχνουμε την βάση:
Βουτυρώνουμε ένα ταψί ή πυρέξ και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο.
Χτυπάμε σε γουδί την μαστίχα με μια κουταλιά από την ζάχαρη, να γίνει σκόνη.
Σε μπολ βάζουμε το σιμιγδάλι, το αλεύρι, το μπέικιν και την ζάχαρη 
και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά.
 Χτυπάμε στο μίξερ το σπορέλαιο, το γιαούρτι, τα αυγά,
 τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, το μαχλέπι και την μαστίχα.
Μόλις αφρατέψει το μίγμα, προσθέτουμε κουταλιά-κουταλιά 
το μίγμα του σιμιγδαλιού και ανακατεύουμε ελαφρά να ενσωματωθούν.
Αδειάζουμε το μίγμα στο πυρέξ, στρώνουμε να έχει παντού το ίδιο πάχος 
και ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει.
 Το αποσύρουμε από τον φούρνο.
Φτιάχνουμε το σιρόπι:
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 5-6 λεπτά την ζάχαρη, 
το νερό και τον χυμό πορτοκαλιού.
Κάνουμε τρυπίτσες την επιφάνεια του γλυκού μας 
και το περιχύνουμε προσεκτικά με το καυτό σιρόπι.
Φτιάχνουμε την κρέμα:
Βάζουμε σε μπολ το κορν φλάουρ μαζί με 5-6 κουταλιές από το γάλα
 και ανακατεύουμε καλά να λιώσει.
Ζεσταίνουμε το γάλα με την ζάχαρη και μόλις κάψει 
ρίχνουμε το κορν φλάουρ και την βανίλια
 και ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να πάρει βράση και να πήξει.
Αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε για 5 λεπτά να μισοκρυώσει 
ανακατεύοντας συχνά για να μην κάνει κρούστα στην επιφάνεια.
Αδειάζουμε την κρέμα πάνω στην σιροπιασμένη βάση, 
στρώνουμε να πάει παντού ομοιόμορφα 
και πασπαλίζουμε με όση κανέλα μας αρέσει.
Προαιρετικά πασπαλίζουμε με μπόλικη καστανή ζάχαρη 
και τοποθετούμε το γλυκό για 2-3 λεπτά κάτω από το γκριλ του φούρνου, 
μέχρι να λιώσει ελαφρά η ζάχαρη.
 Αφήνουμε το γλυκό στο ψυγείο να δροσίσει λίγο και σερβίρουμε.

Χαρούμενη Πρωτοχρονιά σε όλο τον κόσμο!!!

Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου 2013

Σαλάτα γιορτινή πολύχρωμη!

Μια  γευστικότατη σαλάτα που θα σταθεί επάξια στο γιορτινό τραπέζι, 
πολύχρωμη, δροσερή και υπέροχη χωρίς να είναι παραφορτωμένη!
Υλικά:

Σπανάκι
Ρόκα
Σαλάτα σγουρή
Χρωματιστά ντοματίνια
Ραπανάκια
Φρέσκο κρεμμυδάκι
Κουκουνάρι
Ρόδι
Καρύδια
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
Μπαλσάμικο

Πλένουμε και στεγνώνουμε καλά όλα τα υλικά.
Χοντροκόβουμε το σπανάκι, την ρόκα και την σαλάτα.
Κόβουμε τα ντοματίνια στα 2 ή στα 4,
 τα ραπανάκια  και το κρεμμυδάκι σε λεπτές ροδέλες.
Προσθέτουμε το κουκουνάρι, το ρόδι και τα καρύδια ψιλοκομμένα 
και τα ανακατεύουμε όλα μαζί.
Τοποθετούμε την σαλάτα μας σε βαθύ μπολ.
Χτυπάμε το ελαιόλαδο με το μπαλσάμικο και λίγο αλατοπίπερο
 και περιχύνουμε την σαλάτα λίγο πριν την σερβίρουμε.
Έτοιμη ~ Απολαύστε την!!!

Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου 2013

Κουραμπιέδες βουτύρου

Τραγανοί, αφράτοι, μυρωδάτοι, λαχταριστοί και απολαυστικοί ~ 
οι καλύτεροι κουραμπιέδες που έχω δοκιμάσει!!!

Υλικά για 95 κουραμπιέδες:

600 γρ βούτυρο αγελάδος τύπου Κερκύρας
180 γρ ζάχαρη άχνη
1 κιλό αλεύρι Νο 2 (μαλακό)
1 κουταλάκι μπέικιν
50 γρ κονιάκ

Για το πασπάλισμα:

Ανθόνερο
Ζάχαρη άχνη (περίπου ½ κιλό)


Χτυπάμε το βούτυρο με την άχνη στο μίξερ 
για 20 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα.
Όσο περισσότερο το χτυπήσουμε, 
τόσο πιο τραγανοί και αφράτοι θα γίνουν οι κουραμπιέδες μας,
 γι αυτό λοιπόν να είστε ανελέητοι! J
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν και το προσθέτουμε στο βούτυρο.
Συνεχίζουμε το χτύπημα για 2-3 λεπτά ακόμα, 
προσθέτοντας και το κονιάκ.
Η ζύμη θα πρέπει να είναι ανάλαφρη και βουτυράτη, 
όχι σφιχτή και «βαριά».
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στις αντιστάσεις στους 170ο 
και στρώνουμε λαδόκολα σε λαμαρίνες.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε χοντρό φύλλο και χρησιμοποιώντας κουπ-πατ 
κόβουμε ό,τι σχέδιο μας αρέσει ~ εγώ έφτιαξα ελατάκια, αστέρια, 
καμπανούλες και λουλούδια!
Ψήνουμε, ανάλογα με το μέγεθος και το πάχος της ζύμης,
 από 20 μέχρι 30 λεπτά, 
να ροδίσουν ελαφρά, χωρίς να παραψηθούν.
Τους αποσύρουμε από το φούρνο 
και τους ψεκάζουμε αμέσως με το ανθόνερο.
Τους αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν εντελώς.
Σε βαθύ μπολ κοσκινίζουμε την άχνη, 
ρίχνουμε λίγους-λίγους τους κουραμπιέδες, 
τους γυρνάμε 2-3 φορές να καλυφθούν καλά με την ζάχαρη.
Πασπαλίζουμε μια μεγάλη πιατέλα με λίγη άχνη 
και τοποθετούμε τους κουραμπιέδες σε στρώσεις.
Ανάμεσα σε κάθε στρώση, πασπαλίζουμε με λίγη άχνη ακόμα. 

Εύχομαι ολόψυχα Καλά Χριστούγεννα σε όλους, 
γεμάτα αγάπη, καλοσύνη, κατανόηση και αισιοδοξία!!!

Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2013

Στρούντελ με μήλα, φουντούκια και cranberries!


Γευστικότατο είναι, αρωματικό επίσης, φρουτώδες οπωσδήποτε,
προσωπικά το βρίσκω και πολύ γιορτινό!
Τι άλλο να ζητήσει κανείς από ένα γρήγορο γλυκάκι;
Υλικά:

1 φύλλο σφολιάτα
3 μέτρια κόκκινα μήλα
4 κουταλιές ζάχαρη καστανή
2 κουταλιές κονιάκ
1-2 κουταλιές κανέλλα
Μισό φλυτζάνι φουντούκια
Μισό φλυτζάνι cranberries
1 κρόκος αυγού
Ζάχαρη άχνη και κανέλλα για το πασπάλισμα 

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο
και στρώνουμε με λαδόκολλα ένα ταψί.
Χοντροτρίβουμε τα φουντούκια.
  Τρίβουμε τα μήλα στο μούλτι.
 προσθέτοντας την ζάχαρη, το κονιάκ και την κανέλλα
Προσθέτουμε τα φουντούκια και τα cranberries και ανακατεύουμε καλά.
 Ανοίγουμε την σφολιάτα αφήνοντας από κάτω την μεμβράνη που την τυλίγει ~
αυτό θα μας κάνει την ζωή πιο εύκολη στο να ρολάρουμε
και να μεταφέρουμε το στρούντελ στο ταψί!
Αδειάζουμε την γέμιση κατά μήκος της μακριάς πλευράς της σφολιάτας,
αφήνοντας πάνω και κάτω στις στενές πλευρές λίγο κενό
για να μην χυθεί η γέμιση.
 Δημιουργούμε ένα ρολό, ενώνοντας πρώτα τα πλαϊνά
και πιέζουμε ελαφρά με το χέρι για να κολλήσουν καλά οι ενώσεις.
 Μεταφέρουμε, με την βοήθεια της μεμβράνης την σφολιάτα στο ταψί,
πετάμε την μεμβράνη, αλείφουμε καλά με τον χτυπημένο κρόκο
 και κάνουμε μικρές χαρακιές κατά μήκος του φύλλου,
για να ψηθεί καλύτερα η γέμιση. 
 Ψήνουμε για μισή ώρα περίπου,μέχρι να ροδίσει καλά η σφολιάτα.
Αποσύρουμε από τον φούρνο και τοποθετούμε πάνω σε σχάρα
μέχρι να κρυώσει σχεδόν τελείως.
Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανελίτσα και απολαμβάνουμε!

Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου 2013

Τούρτα μους σοκολάτα

Για το κοριτσάκι μου που γιορτάζει...
Μια τουρτίτσα τόσο εύκολη και νόστιμη 
που δεν θα θελήσετε να αγοράσετε ξανά έτοιμη!
 Υλικά:

1 ½ - 2 πακέτα πτι-μπερ
500 γρ κουβερτούρα
5 κουταλιές κοφτές βούτυρο
100 γρ ζάχαρη άχνη
6 αυγά
Μια πρέζα αλάτι
Μισό φλιτζάνι γάλα φρέσκο
6 κουταλιές κονιάκ
Τρούφα
Σαντιγύ για γαρνίρισμα

Κόβουμε την κουβερτούρα σε κομμάτια 
και την λιώνουμε σε μπαιν-μαρί, 
μαζί με το βούτυρο και 3 κουταλιές νερό.
 Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια.
 Χτυπάμε τα ασπράδια μαζί με το αλάτι σε πηχτή μαρέγκα. 
 Χτυπάμε ελαφρά τους κρόκους 
και τους ενώνουμε με την λιωμένη κουβερτούρα.
Προσθέτουμε την άχνη και 3 κουταλιές από το κονιάκ 
και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε και την μαρέγκα, κουταλιά-κουταλιά, 
ανακατεύοντας ελαφρά, να ενσωματωθεί.
 Βάζουμε σε ένα πιάτο το γάλα και τις υπόλοιπες 3 κουταλιές κονιάκ.
Σε φόρμα με έλασμα στρώνουμε μια στρώση μπισκότα, 
αφού πρώτα τα βουτήξουμε ελαφρά στο πιάτο με το γάλα.
Επάνω απλώνουμε μια στρώση από την μους σοκολάτα.
 Συνεχίζουμε με άλλη μια στρώση μπισκότα και μους 
και συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά ~ 
ανάλογα με το μέγεθος της φόρμας 
θα βγουν 3 ή 4 στρώσεις μπισκότου 
και η τελευταία στρώση θα είναι μους.
Γαρνίρουμε την επιφάνεια με τρούφα, 
κάνουμε σχέδια με την σαντιγύ, 
 προσθέτουμε κερασάκια ή ό,τι άλλο μας αρέσει 
και βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον.

Καλή επιτυχία!

Χρόνια πολλά σε όλες τις Αννούλες!!!


Η συνταγή από παλιό φυλλάδιο συνταγών 
των Πτι-μπερ Παπαδοπούλου!

Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου 2013

Μελομακάρονα με ταχίνι

Έφτιαξα και τα πρώτα για φέτος! 
Λίγο διαφορετικά από τα συνηθισμένα, τραγανά και μυρωδάτα
γεμάτα ενέργεια και γεύση, νόστιμα και υγιεινά… δοκιμάστε τα!!!
Υλικά για 65 μελομακάρονα:

Για τα μελομακάρονα:
5-6 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι ζάχαρη
½ φλιτζάνι ταχίνι
5-6 κουταλιές κονιάκ
1 φλιτζάνι χυμός πορτοκάλι
1 κουταλάκι σόδα
1 κουταλάκι μπέικιν
2-3 κουταλάκια κανέλα
Μια πρέζα γαρύφαλλο τριμμένο
Ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι
Χοντροκομμένη καρυδόψιχα για το πασπάλισμα

Για το σιρόπι:
2 φλιτζάνια νερό
2 φλιτζάνια ζάχαρη
2 φλιτζάνια μέλι
1 ξυλάκι κανέλας 

Χτυπάμε αρχικά καλά το ελαιόλαδο με την ζάχαρη και το ταχίνι.
Προσθέτουμε το κονιάκ, την σόδα διαλυμένη στο χυμό πορτοκαλιού, 
το μπέικιν,  την κανέλα, το γαρύφαλλο και το ξύσμα. 
Προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι,
 όσο χρειάζεται για να πετύχουμε μια ζύμη μάλλον σφιχτή.
Δεν χρειάζεται πολύ ζύμωμα, ίσα να ενωθούν καλά τα υλικά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο στον αέρα
 και καλύπτουμε με λαδόκολλα 2  λαμαρίνες του φούρνου.
Πλάθουμε μικρά μελομακάρονα, 
τα τοποθετούμε στην λαδόκολλα σε μικρή απόσταση μεταξύ τους 
 και τα ψήνουμε για 20-25 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν.
Τα αφήνουμε να μισοκρυώσουν και ετοιμάζουμε το σιρόπι:
Βράζουμε το νερό με την ζάχαρη και την κανέλα για 5 λεπτά, 
προσθέτουμε το μέλι, αφήνουμε να πάρει μια βράση ακόμα 
και αποσύρουμε από την φωτιά.
Βουτάμε στο καυτό σιρόπι τα μελομακάρονα γυρίζοντάς τα 2-3 φορές, 
τα βγάζουμε σε πιατέλα, τα περιχύνουμε με το σιρόπι που περίσσεψε 
και τα πασπαλίζουμε με μπόλικο τριμμένο καρύδι.
 Και του χρόνου να είμαστε όλοι καλά!!!

Χρόνια πολλά σε όλους, με υγεία, χαρά, θετική διάθεση 
και πολλά χαμόγελα!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...