Παρασκευή, 28 Μαρτίου 2014

Muffins με καρύδα

Κερνάω πανεύκολα muffins και σας αφήνω για λίγες μέρες...
Να είστε φρόνιμοι και τα λέμε σύντομα! J
10 λεπτά προετοιμασία και 25 λεπτά ψήσιμο! 
Και έχετε αυτά τα πολύ αφράτα, ελαφριά,
νοστιμότατα και μυρωδάτα κεκάκια 
για το κολατσιό των παιδιών, το πρωϊνό της οικογένειας, 
το κέρασμα για το καφεδάκι...
 Υλικά για 12 muffins:

2 φλ. τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ φλ. τσ. ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι μπέικιν
½ φλ. τσ. σπορέλαιο
1 φλ. τσ. γάλα
1 αυγό
1 φλ. τσ. καρύδα τριμμένη

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα στεγνά υλικά, 
δηλ. το αλεύρι, την ζάχαρη, το αλάτι και το μπέικιν.
 Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το σπορέλαιο, το γάλα και το αυγό.
 Ρίχνουμε το μίγμα των υγρών υλικών στο μίγμα με το αλεύρι, 
προσθέτουμε και την καρύδα και ανακατεύουμε.
 Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο.
Στρώνουμε με τα ειδικά χαρτάκια τις θήκες των muffins.  
Αν δεν έχουμε χαρτάκια, θα πρέπει να λαδώσουμε 
και να αλευρώσουμε ελαφρά τις μαφινοθήκες.
Μοιράζουμε το μίγμα στις θήκες, 
γεμίζοντάς τις κατά τα ¾ γιατί φουσκώνουν αρκετά.
 Ψήνουμε για 20-25 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινήσουν.
Αποσύρουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν.
Αν θέλουμε, πριν τα ψήσουμε,
τα πασπαλίζουμε με λίγη ακόμα καρύδα, για έξτρα γεύση!

Οι λάτρεις της σοκολάτας ας προσθέσουν στο μίγμα 
λίγες σοκολατοσταγόνες ή τρούφα!

Δευτέρα, 24 Μαρτίου 2014

Σταφιδόψωμα ολικής νηστίσιμα

Η ευωδιά τους απίστευτη! 
Μοσχοβόλησε το σπίτι και δεν πρόλαβαν να μείνουν δεύτερη μέρα!!! J
Υλικά για 6 μεγάλα σταφιδόψωμα:

350 γρ αλεύρι σκληρό
200 γρ αλεύρι ολικής
25 γρ. μαγιά νωπή
Μισό περίπου φλιτζάνι νερό χλιαρό
Μισό φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
Μισό κουταλάκι αλάτι
½ κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο
3 κουταλάκια κανέλλα
Μισό φλιτζάνι τσαγιού σπορέλαιο
¾ φλιτζανιού τσαγιού χυμός πορτοκάλι
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1 ½ φλιτζάνι τσαγιού σταφίδες ξανθές 

Τρίβουμε την μαγιά με τα δάχτυλα και την βάζουμε σε ένα μπολ 
με μια κουταλιά από την ζάχαρη.  
Προσθέτουμε το χλιαρό νερό, ανακατεύουμε ελαφρά
σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα 
και αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά περίπου,
μέχρι να φουσκώσει και να αφρίσει.
Στο μπολ του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, την υπόλοιπη ζάχαρη, 
το αλάτι, το γαρύφαλλο και την κανέλα 
και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά.
Προσθέτουμε το σπορέλαιο, το χυμό, το ξύσμα και την φουσκωμένη μαγιά 
και βάζουμε το μίξερ σε λειτουργία με τον γάντζο ζυμώματος.
Ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη εύπλαστη 
που δεν θα κολλάει στα τοιχώματα.  
Αρχικά η ζύμη μπορεί να φαίνεται σφιχτή, 
την αφήνουμε να ζυμωθεί αρκετή ώρα (10 λεπτά) 
και μόνο αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό ακόμα.  
Τέλος προσθέτουμε τις σταφίδες και ζυμώνουμε για λίγα λεπτά ακόμα, 
μέχρι να ενσωματωθούν στην ζύμη.
Σκεπάζουμε το μπολ με καθαρή πετσέτα 
και το αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 1 ώρα περίπου.
Για να επισπεύσουμε την διαδικασία, 
ανάβουμε το φούρνο στους 30 βαθμούς 
και βάζουμε μέσα το μπολ με τη ζύμη, 
σκεπασμένο με την πετσέτα, 
για 20 λεπτά περίπου.
Κόβουμε την ζύμη σε ίσα κομμάτια και πλάθουμε κορδόνια.  
Προσπαθούμε, όσο γίνεται, να κρύψουμε τις σταφίδες μέσα στη ζύμη 
για να μην καούν στο ψήσιμο και πικρίσουν.
Τα γυρίζουμε σαν σαλιγκαράκια (ή σε όποιο άλλο σχήμα μας αρέσει) 
και τα τοποθετούμε στο μεγάλο ταψί του φούρνου 
που το έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Αν θέλουμε, τα πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι.
Τα ξαναβάζουμε στο φούρνο, στους 30 βαθμούς, 
για 1 ώρα περίπου ή μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο 
ή τα αφήνουμε σε ζεστό σημείο σκεπασμένα και περιμένουμε υπομονετικά!
Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180, στις αντιστάσεις, 
και ψήνουμε για 30-35 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν καλά.
 Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε σε σχάρα 
μέχρι να κρυώσουν τελείως.
 Απολαμβάνουμε!

Δευτέρα, 17 Μαρτίου 2014

Βολβοί τουρσί

Ένας μεζές που συνάντησα πολύ συχνά στα Κρητικά τραπεζώματα,
που συνοδεύει θαυμάσια την ρακή, το ουζάκι και την μπυρίτσα μας, 
με εγγυημένη συνταγή της συνυφάδας μου! J 
Υλικά:

1 κιλό βολβοί
3 κουταλιές χοντρό αλάτι
2 φλιτζάνια ξύδι
Ελαιόλαδο


Καθαρίζουμε τους βολβούς από τα εξωτερικά φύλλα, 
όπως τα κρεμμύδια, και τους πλένουμε πολύ καλά.
Τους τοποθετούμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό να τους σκεπάζει 
και τους βράζουμε για 4-5 λεπτά από την στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός.
Δοκιμάζουμε λίγο με ένα πιρούνι, 
πρέπει να έχουν μαλακώσει πολύ ελαφρά αλλά να κρατάνε.
 Τους σουρώνουμε και τους αφήνουμε να στραγγίσουν.
 Σε μπολ ανακατεύουμε πολύ καλά το ξύδι με το αλάτι, 
μέχρι αυτό να λιώσει.
 Βάζουμε τους βολβούς σε βάζο που κλείνει αεροστεγώς, 
προσθέτουμε το μίγμα του ξυδιού με το αλάτι 
και απογεμίζουμε το βάζο με ελαιόλαδο.
Κλείνουμε το βάζο καλά 
και το αφήνουμε για 1 εβδομάδα πριν το γευτούμε.
 Όσο καταναλώνουμε τους βολβούς κατεβαίνει η στάθμη του λαδιού, 
 τότε προσθέτουμε λίγο καινούριο, 
πρέπει πάντα οι βολβοί να είναι βυθισμένοι στο αλατόξυδο και στο λάδι
και θα διατηρηθούν αναλλοίωτοι για πολλούς μήνες!

Γίνονται εξαιρετικοί, αν βρείτε βολβούς που έχουν μαζευτεί στους αγρούς, 
δηλαδή όχι καλλιεργημένους και φυσικά, όχι εισαγόμενους!!!

Πέμπτη, 13 Μαρτίου 2014

Ταχινόπιτα με σταφίδες και καρύδια

Ωραία πίτα, αρωματική και με πλούσια γεύση, χωρίς να είναι πολύ γλυκιά. Χορταρτική, ιδανική για νηστεία και χωρίς χοληστερόλη γιατί δεν περιέχει καθόλου αυγά, βούτυρο ή άλλη λιπαρή ουσία.
 Υλικά:

1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
2 φλιτζάνια ταχίνι
1 φλιτζάνι νερό
1 φλιτζάνι φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκάλι
1 κουταλάκι κανέλα
1 πρέζα γαρύφαλλο
2 κουταλάκια σόδα (σκόνη)
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
550 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια μπέικιν
1 φλιτζάνι σταφίδες
2 φλιτζάνια καρυδόψιχα χοντροκομμένη 


Προθερμαίνουμε τον φούρνο στις αντιστάσεις στους 180ο.
Αλείφουμε με λίγο λάδι ένα ταψί και το αλευρώνουμε ελαφρά.
Χοντροτρίβουμε τα καρύδια 
και αλευρώνουμε ελαφρά τις σταφίδες. 
Ρίχνουμε στο μπολ του μίξερ τη ζάχαρη, το ταχίνι, 
το νερό και τον χυμό και χτυπάμε καλά για 1-2 λεπτά, 
μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και το ταχίνι.
Εγώ έβαλα χυμό από σαγκουίνι, εξ ου και το χρώμα!
Προσθέτουμε την κανέλα, το γαρύφαλλο, 
την σόδα και το ξύσμα, ανακατεύοντας καλά.
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν 
και το ρίχνουμε στο μίγμα χτυπώντας σε χαμηλή ταχύτητα.
Τελευταία προσθέτουμε τις σταφίδες και τα καρύδια και ανακατεύουμε καλά.
Το μίγμα θα είναι σχετικά παχύρευστο, σαν του κέικ.
Αδειάζουμε το μίγμα στο ταψί, πασπαλίζουμε με σουσάμι 
και ψήνουμε στους 180ο για 45-55 λεπτά περίπου.
Δοκιμάζουμε με την λάμα ενός μαχαιριού,
 αν βγει καθαρή, η πίτα μας είναι έτοιμη,
 διαφορετικά ψήνουμε για λίγα λεπτά ακόμα.
Βγάζουμε από το φούρνο 
και περιμένουμε να κρυώσει πριν την κόψουμε.

Καλή απόλαυση!!!

Δευτέρα, 10 Μαρτίου 2014

Καλαμαράκια φούρνου, γεμιστά με ρύζι και φέτα

Απλά υπέροχα και απολαυστικά!
Φυσικά, η φέτα είναι προαιρετική... 
αν την παραλείψετε, έχετε ένα θαυμάσιο νηστίσιμο πιάτο!!!
Υλικά:

6-7 καλαμαράκια μέτρια
1/3 φλ. ελαιόλαδο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
1 κόκκινη πιπεριά
1 κουταλάκι πολτός σκόρδου (ή 1 σκελίδα)
1/3 φλ. ρύζι
1/3 φλ. λευκό κρασί
2 κουταλιές  πάστα ντομάτας
2 κουταλιές μάραθο ψιλοκομμένο
2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλατοπίπερο
Πάπρικα
Φέτα σε κυβάκια 


Καθαρίζουμε τα καλαμάρια με προσοχή, να μην σπάσουν: 
Αφαιρούμε τα πλοκάμια, πετάμε τα μάτια και το στόμα, 
τα πλένουμε και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.
Πετάμε τα εντόσθια και το κόκκαλο, 
τρίβουμε ελαφρά για να αφαιρέσουμε την εξωτερική μεμβράνη, 
πλένουμε καλά τα καλαμάρια και τα αφήνουμε να στεγνώσουν.

Ψιλοκόβουμε τα μισά πλοκάμια, το κρεμμύδι και την πιπεριά.
Βάζουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι 
και ροδίζουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά, 
μετά από λίγο προσθέτουμε και το σκόρδο ολόκληρο, 
να γυαλίσουν.
Αν χρησιμοποιήσουμε πολτό σκόρδου
τον προσθέτουμε αργότερα, μαζί με την ντομάτα.
Ρίχνουμε και τα ψιλοκομμένα πλοκάμια και τα ροδίζουμε ελαφρά.
Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.
 Ρίχνουμε το κρασί , αφήνουμε για λίγο να εξατμιστεί το αλκοόλ 
και προσθέτουμε την ντομάτα, αλατοπίπερο, 
πάπρικα, και μισό φλιτζάνι νερό.
Αφήνουμε να σιγοβράσει για 10 λεπτά περίπου.
Αποσύρουμε από την φωτιά, 
πετάμε το σκόρδο (αν έχουμε βάλει σκελίδα), 
προσθέτουμε την φέτα, τον μάραθο και τον μαϊντανό, 
και αφήνουμε την γέμιση να μισοκρυώσει.
Με ένα κουταλάκι γεμίζουμε προσεκτικά τα καλαμάρια κατά τα ¾. 
Δεν πρέπει να τα παραγεμίσουμε γιατί θα ανοίξουν στο βράσιμο.
Κλείνουμε το στόμιο με μια οδοντογλυφίδα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο στις αντιστάσεις.
Τοποθετούμε με προσοχή τα καλαμαράκια σε ταψί 
που το έχουμε λαδώσει ελαφρά.  
Δίπλα τοποθετούμε και τα ολόκληρα πλοκάμια.
Τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, λίγο νεράκι,
και τα πασπαλίζουμε με ελάχιστο αλατοπίπερο και πάπρικα. 
 Τα ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν καλά.
Τα σερβίρουμε ζεστά αλλά και κρύα, κομμένα σε ροδέλες, 
είναι ένα υπέροχο μεζεδάκι!

Γευστικότατα!

Πέμπτη, 6 Μαρτίου 2014

Τυροπιτάκια σε αφράτη ζύμη

Υπέροχη η ζύμη ~ την γέμιση την αφήνω στο γούστο σας! J
Υλικά  για την ζύμη (βγαίνουν 30 κομμάτια):

1 κεσεδάκι γιαούρτι 2% (200 γρ)
1 κεσεδάκι σπορέλαιο
25 γρ φρέσκια μαγιά (1 κύβος)
½ κουταλάκι ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
2 κουταλάκια μπέικιν
2 αυγά
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου 500 γρ)
Λίγο ασπράδι για την επάλειψη
Μαυροκούκι για πασπάλισμα

Για την γέμιση:

150 γρ φέτα λιωμένη
1 αυγό
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ένα κουταλάκι ξερή ρίγανη


Τρίβουμε την μαγιά σε ένα μπολάκι, την πασπαλίζουμε με την ζάχαρη 
και προσθέτουμε 2-3 κουταλιές χλιαρό νερό.   
Ανακατεύουμε και την αφήνουμε για 15 λεπτά, 
μέχρι να φουσκώσει και να αφρίσει.
 Στο μπολ του μίξερ ρίχνουμε το γιαούρτι, το σπορέλαιο, 
το αλάτι, το μπέικιν και τα αυγά 
(κρατάμε λίγο από το 1 ασπράδι για την επάλειψη)
και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε το μίγμα της μαγιάς και λίγο-λίγο το αλεύρι 
μέχρι να πετύχουμε μια απαλή, αφράτη ζύμη 
που δεν θα κολλάει στα τοιχώματα.
Την αφήνουμε για 15 λεπτά να ξεκουραστεί
 και ετοιμάζουμε την γέμιση.
 Σε ένα μπολ λιώνουμε την φέτα, προσθέτουμε το αυγό, 
το πιπέρι και την ρίγανη και ανακατεύουμε καλά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 30ο 
και στρώνουμε λαδόκολλα στο ταψί.
Παίρνουμε μικρά κομματάκια ζύμης, τα πλάθουμε μπαλάκια, 
τα ανοίγουμε με το χέρι και τοποθετούμε στη μέση 
λίγη ποσότητα γέμισης.
Τα κλείνουμε καλά και τα τοποθετούμε στο ταψί, 
σε απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν αρκετά.
 Χτυπάμε το ασπράδι με μια κουταλιά νερό 
και αλείφουμε καλά τα πιτάκια μας.
Πασπαλίζουμε, αν θέλουμε, με λίγο μαυροκούκι.
 Τα βάζουμε στο φούρνο και τα αφήνουμε για 30 λεπτά, 
μέχρι να φουσκώσουν.
Δυναμώνουμε τη θερμοκρασία στους 170ο 
και ψήνουμε για μισή ώρα περίπου, 
μέχρι να φουσκώσουν και να ροδοκοκκινήσουν. 
 Μπορούμε να τα γεμίσουμε με λουκάνικο, λιωμένη πατάτα, κιμά, 
σπανάκι, ζαμπόν και τυρί και με ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή μας!
 Ζεστά είναι ονειρεμένα!
Απολαύστε τα!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...