Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου 2014

Παραδοσιακό τραγανό φύλλο για αλμυρές πίτες

Ευχαριστώ πολύ την Ζωή Κ. για την συνταγή και για την εκτέλεση !
Είναι τόσο εύκολο και πεντανόστιμο 
που είμαι σίγουρη πως δεν θα θελήσετε ποτέ πια φύλλο του εμπορίου!!! 
Εγώ σήμερα έφτιαξα με αυτό την αγαπημένη μας σπανακοτυρόπιτα!

Υλικά για ένα μεγάλο ταψί:

500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Μια πρέζα αλάτι
1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο
2 κουταλιές σούπας ξύδι
Χλιαρό νερό
Νισεστές για τα φύλλα
Γέμιση της αρεσκείας σας

Βάζουμε το αλεύρι σε μεγάλο μπολ 
και προσθέτουμε το αλάτι, το ελαιόλαδο και το ξύδι.
 Ξεκινάμε να ζυμώνουμε, προσθέτοντας λίγο-λίγο χλιαρό νερό, 
 μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη ελαστική 
που δεν θα κολλάει στα τοιχώματα και στα χέρια μας.
 Της δίνουμε το σχήμα μπάλας, την σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα 
και την αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί 
μέχρι να ετοιμάσουμε την γέμιση.
Μοιράζουμε την ζύμη σε δυο ίσα μέρη 
και πλάθουμε δυο μπαστούνια.
 Κόβουμε κάθε μπαστούνι σε 8 ίσα μέση,  
  κάθε κομμάτι το κάνουμε μπαλίτσα, πιέζουμε ελαφρά να πλατύνει 

 και το ανοίγουμε σε στρογγυλό φύλλο μεγέθους πιάτου του φρούτου, πασπαλίζοντας με νισεστέ κάθε φορά που κολλάει. 
 Τοποθετούμε το ένα φύλλο πάνω στο άλλο, 
πασπαλίζοντας ανάμεσα με νισεστέ 
 και τα ανοίγουμε όλα μαζί σε ένα μεγαλύτερο φύλλο, 
 σε σχήμα και μέγεθος ανάλογο με το ταψί 
που θα χρησιμοποιήσουμε για την πίτα μας.
 Το ίδιο κάνουμε και με το δεύτερο μπαστούνι, 
ανοίγουμε δηλαδή ένα δεύτερο οκταπλό φύλλο.
Στρώνουμε το ένα φύλλο σε καλά λαδωμένο ταψί, 
 απλώνουμε επάνω την γέμιση 
 και καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο.
Εν τω μεταξύ έχουμε προθερμάνει στον φούρνο στον αέρα στους 180ο.

Λαδώνουμε καλά την επιφάνεια, την χαράζουμε, 
ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε την πίτα μας 
στο δεύτερο από κάτω ράφι του φούρνου, 
μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.
 Αποσύρουμε από τον φούρνο, 
αφήνουμε να μισοκρυώσει και απολαμβάνουμε!
Σημ:

  • Αν σας βγει το φύλλο μεγαλύτερο από το ταψί μην πετάτε τα περισσεύματα ~ φτιάξτε υπέροχα τυροπιτάκια, κιμαδοπιτάκια ή πατατοπιτάκια!
  • Μπορείτε να διατηρήσετε το φύλλο στην συντήρηση για 3 μέρες τουλάχιστον, τυλιγμένο καλά μέσα σε μεμβράνη!

Δευτέρα, 3 Νοεμβρίου 2014

Παστιτσάδα

 Ένα πολύ-πολύ νόστιμο, πλούσιο φαγητό, γεμάτο αρώματα!
Υλικά:

1 κιλό μοσχάρι
½ ποτήρι ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 ποτήρι λευκό κρασί
2 κουταλιές ξύδι
1 κιλό ώριμες ντομάτες
3-4 κουταλιές πελτές
2 δαφνόφυλλα
1 κουταλάκι κόκκινο πιπέρι
2 ξυλάκια κανέλλας
1 κουταλάκι κανέλλα
5-6 γαρύφαλλα
Μια πρέζα μοσχοκάρυδο
Αλάτι και πιπέρι


Κόβω το κρέας σε μικρά κομμάτια και το τσιγαρίζω στο λάδι 
μαζί με το κρεμμύδι και το σκόρδο.


Προσθέτω το κρασί και το ξύδι και αφήνω το φαγητό να πάρει 2-3 βράσεις.

Ρίχνω τις ντομάτες χοντροτριμμένες, τον πελτέ, τα δαφνόφυλλα, 
το κόκκινο πιπέρι, τις κανέλλες, τα γαρύφαλλα, το μοσχοκάρυδο και αλατοπίπερο.
Προσθέτω και 2 ποτήρια ζεστό νερό, χαμηλώνω τη φωτιά 
και αφήνω το φαγητό να σιγοβράσει για 1 ½ ώρα περίπου, 
μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να χυλώσει ωραία η σάλτσα.


Ιδανικά συνοδεύεται από χοντρό μακαρόνι.

Σερβίρεται ζεστό με τριμμένο τυράκι και, αν θέλουμε, λίγη κανελλίτσα.
Καλή απόλαυση! 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...