Δευτέρα, 26 Ιανουαρίου 2015

Μπάρες βρώμης με μέλι και ξηρούς καρπούς

Σπιτικές μπάρες δημητριακών, φτιαγμένες με αγάπη και αγνά υλικά
 για ένα νόστιμο, υγιεινό και πολύ χορταστικό μίνι γεύμα! J
Υλικά:

2 φλιτζάνια νιφάδες βρώμης
1 φλιτζάνι δημητριακά ολικής αλέσεως
1 φλιτζάνι αμύγδαλα ωμά
½ φλιτζάνι καρύδια
½ φλιτζάνι σταφίδες
1 κουταλάκι κανέλα
½ κουταλάκι αλάτι
60 γρ βούτυρο
1/3 φλιτζανιού καστανή ζάχαρη
¼ φλιτζανιού μέλι

 Χοντροκόβουμε τα αμύγδαλα και τα καρύδια.
Με μια βρεγμένη λαδόκολλα καλύπτουμε τον πάτο 
και τα τοιχώματα από ένα μικρό πυρέξ ή ταψάκι.
Σε μεγάλο μπολ βάζουμε την βρώμη, τα δημητριακά, τα αμύγδαλα, 
τα καρύδια, τις σταφίδες, την κανέλα και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά.
Σε κατσαρολάκι ρίχνουμε το βούτυρο και την καστανή ζάχαρη.
Το βάζουμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς 
μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Αποσύρουμε από την φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε καλά.
Το ρίχνουμε αμέσως πάνω στο μπολ με τα στεγνά υλικά και ανακατεύουμε καλά, 
με γρήγορες κινήσεις, μέχρι να βραχούν όλα τα υλικά.
 Αδειάζουμε το μίγμα στο ταψάκι και στρώνουμε 
πατώντας με την ανάποδη ενός κουταλιού, 
να έχει παντού το ίδιο πάχος.
Αφήνουμε εκτός ψυγείου για 3-4 ώρες περίπου, μέχρι να σφίξει καλά.
 Αποσύρουμε από το ταψάκι και κόβουμε σε μακρόστενα ή τετράγωνα κομμάτια.


Απολαμβάνουμε!

Τετάρτη, 21 Ιανουαρίου 2015

Κέικ μανταρινιού με καρύδια και σταφίδες... και 6α γενέθλια!!!

Υπέροχα μυρωδάτο και απολαυστικά γευστικό!!!
Υλικά για μια μακρόστενη φόρμα:

100 γρ ελαιόλαδο
200 γρ ζάχαρη
2-3 κουταλιές κονιάκ
Ξύσμα από 2-3 μανταρίνια
½ κουταλάκι γαρύφαλλο
2 κουταλάκια κανέλλα
180 γρ φρεσκοστυμμένος χυμός μανταρίνι
1 κουταλάκι σόδα
380 γρ φαρίνα (αλεύρι που φουσκώνει μόνο του)
80 γρ καρύδια
100 γρ σταφίδες

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο στον αέρα ή στους 180ο στις αντιστάσεις.
Λαδώνουμε και αλευρώνουμε την φόρμα που θα χρησιμοποιήσουμε.

Χοντροτρίβουμε τα καρύδια και αλευρώνουμε ελαφρά τις σταφίδες.
Στο μπολ του μίξερ βάζουμε το ελαιόλαδο και την ζάχαρη και χτυπάμε για 2-3 λεπτά.
Προσθέτουμε το κονιάκ, το ξύσμα, το γαρύφαλλο και την κανέλλα.
 Διαλύουμε την σόδα στο χυμό και τα προσθέτουμε στο μίγμα.
Ανακατεύοντας  σε χαμηλή ταχύτητα, προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι 
και τέλος τα καρύδια  και τις σταφίδες. 
Μόλις ενσωματωθούν, αδειάζουμε το μίγμα στην φόρμα 
και ψήνουμε το κέικ μας για 40 λεπτά περίπου, 
στους 170ο, στην δεύτερη από κάτω σκάλα.
Με την λάμα ενός μαχαιριού δοκιμάζουμε αν ψήθηκε.  
Αν βγει καθαρή το κέικ είναι έτοιμο, διαφορετικά ψήνουμε για λίγα λεπτά ακόμα.
Αποσύρουμε από τον φούρνο και αφήνουμε το κέικ μέσα στην φόρμα για 10 λεπτά.
Κατόπιν ξεφορμάρουμε σε πιατέλα 
και πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη ή με γλάσο της αρεσκείας μας.

Καλοφάγωτο! J

ΥΓ:  Μπορείτε αντί για μανταρίνι να χρησιμοποιήσετε πορτοκάλι (ξύσμα και χυμό) και να αυξομειώσετε τις ποσότητες των μπαχαρικών ανάλογα με το γούστο σας!
Επίσης δεν χρειάζεται καν μίξερ, μπορείτε απλώς να χτυπήσετε τα υλικά με σύρμα. 

Το κεκάκι αυτό είναι κέρασμα για τα 6α γενέθλια του μπλογκ!!!
Σας ευχαριστώ όλους πολύ για την χαρά που μου δίνετε όλα αυτά τα χρόνια
 μέσα από τούτες τις σελίδες!
Να είστε πάντα καλά!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...