Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2016

Λεμονο-πορτοκαλογλυκό!

Μια παραλλαγή από το φανταστικό πορτοκάλι γλυκό/μαρμελάδα που είχα φτιάξει πριν καιρό…
για όσους αρέσκονται στις ξινούτσικες γεύσεις!

Υλικά για 3 μεσαία βάζα:

5 πορτοκάλια βιολογικής καλλιέργειας
1 λεμόνι από την λεμονιά μου
Ζάχαρη 80% του καθαρού βάρους των εσπεριδοειδών

Έπλυνα καλά τα πορτοκάλια και το λεμόνι
και τα έβαλα σε αρκετό νερό να βράσουν σε δυνατή φωτιά για 1 ώρα.
 Μόλις κρύωσαν λίγο τα έκοψα σε λεπτές φέτες –πετώντας τις άκρες- και μετά σε κυβάκια.
Τα ζύγισα μαζί με τον χυμό που έβγαλαν όταν τα έκοψα
και πρόσθεσα το 80% του βάρους τους σε ζάχαρη
(ήταν 1 κιλό μαζί με το χυμό τους άρα έβαλα 800 γρ ζάχαρης).
Τα έριξα όλα μαζί στην κατσαρόλα
και τα έβαλα να βράσουν σε μέτρια φωτιά,
ανακατεύοντας συχνά.
Σε 20 λεπτά περίπου ήταν έτοιμα. 
Εν τω μεταξύ αποστείρωσα τα βάζα δηλαδή
τα ξέπλυνα με καυτό νερό, τα τοποθέτησα ανάποδα στην σχάρα του φούρνου
πάνω σε καθαρή πετσέτα και άναψα το φούρνο στους 100 βαθμούς για 10 λεπτά.
Κατόπιν γέμισα τα ζεστά βάζα με το καυτό γλυκό,
τα σφράγισα με το καπάκι τους, 
τα γύρισα ανάποδα και τα άφησα να κρυώσουν.

Ένα ωραιότατο, λαχταριστό γλυκάκι με πολλές εφαρμογές ~
απολαύστε το σαν μαρμελάδα, σαν γλυκό κουταλιού,
πάνω σε γιαουρτάκι ή ακόμα και σε γλυκές τάρτες!

Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου 2016

Μαρμελάδα ακτινίδιο

Μια ιδιαίτερη και πρωτότυπη μαρμελάδα 
που θα σας ενθουσιάσει με την απίστευτη, αρωματική, 
ξινούτσικη γεύση της!!!
Υλικά:

1 κιλό ώριμα ακτινίδια
600 γρ ζάχαρη
Ξύσμα από 1 λεμόνι
Χυμός μισού λεμονιού

 Καθαρίζουμε τα ακτινίδια και τα κόβουμε σε φέτες.
 Τα ζυγίζουμε, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα 
και προσθέτουμε ζάχαρη ίση με το 60% του βάρους τους .
 Ανακατεύουμε και τα αφήνουμε εκτός ψυγείου για 1 ώρα τουλάχιστον.
Αφού μείνουν και κατεβάσουν τα υγρά τους, τα βάζουμε σε δυνατή φωτιά.
Μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό
 και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν, ανακατεύοντας σταδιακά.
Αφού βράσουν για 10 λεπτά, 
τα πολτοποιούμε με το ραβδομπλέντερ (ή το μούλτι).
Τέλος, προσθέτουμε το ξύσμα και το χυμό λεμονιού 
και βράζουμε για 10 λεπτά ακόμα.
Η μαρμελάδα δεν θα πήξει πολύ όσο βράζει,  
θα πήξει όμως και θα σταθεροποιηθεί όσο κρυώνει.
Αποστειρώνουμε τα βάζα και τα γεμίζουμε με την καυτή μαρμελάδα.
 Βιδώνουμε σφιχτά τα καπάκια, γυρίζουμε τα βαζάκια ανάποδα
 και τα αφήνουμε έτσι μέχρι να κρυώσουν εντελώς.
Φυλάμε τα βάζα στο ντουλάπι της κουζίνας 
και τα βάζουμε στο ψυγείο μόνο αφού ανοιχτούν.


Καλοφάγωτη!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...