Σελίδες

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Μεξικάνικο ρύζι

Απολαυστικό σαν πρώτο πιάτο, σαν συνοδευτικό σε ψητά κρέατα ή και σαν ελαφρύ γεύμα ~ και για όσους θέλουν να νηστέψουν θα αντικαταστήσουμε τους κύβους βοδινού με λίγο αλατοπίπερο και πάλι νοστιμότατο νηστήσιμο πιάτο θα έχουμε!

Για 4 μερίδες:

2 κούπες ρύζι σπυρωτό (για πιλάφι)
1/4 της κούπας λάδι
1 κρεμμυδάκι ξερό ψιλοκομμένο
Μισή πράσινη, μισή κόκκινη και μισή κίτρινη πιπεριά σε κύβους
1 κουτί κονκασέ
μισό κουταλάκι ζάχαρη
2 κούπες νερό χλιαρό
2 κύβοι ζωμός βοδινό
1 κουταλάκι τσίλι
1 κουταλάκι κύμινο
Λίγο πιπέρι

Σοτάρουμε στο λάδι το κρεμμύδι και τις πιπεριές για λίγα λεπτά, σε φαρδύ τηγάνι.
Προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά.
Προσθέτουμε τα ντοματάκια με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
Διαλύουμε τους κύβους στο ζεστό νερό και τα προσθέτουμε στο ρύζι μαζί με το κύμινο, το τσίλι και λίγο πιπεράκι.
Αφήνουμε το φαγητό σκεπασμένο να βράσει σε χαμηλή φωτιά, περίπου 20 λεπτά, ανακατεύοντας που και που.
Δοκιμάζουμε και αν αντέχουμε ρίχνουμε λίγο τσίλι ή κύμινο ακόμα!
Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα για 5 λεπτά και σερβίρουμε.

24 σχόλια:

  1. Betty τρελαίνομαι για ρύζι, σε οποιαδήποτε παραλλαγή. Το μεξικάνικο πρέπει να είναι πολύ νόστιμο! Μ'αρέσει πολύ που έχεις φωτογραφίες βήμα-βήμα. Είναι πολύ βοηθητικές.
    Σ'ευχαριστώ για την επίσκεψή στου στο blog μου και για τα καλά σου λόγια :)
    Μάγδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιάμι, γιάμι το ρυζάκι σε όλες του τις εκδοχές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Betty, as tous Mexicanous..emeis h Floriniotes kanomnai afto to piato xponia me piperies...kai sto fourno!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αν και περιμενα να εχεις κατι καυτερο και κατι σε φασολι μεσα, μια που το λες μεξικανικο, ομολογο οτι ετσι το προτιμώ καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό το ρυζάκι, με αυτά τα πρόσθετα, το κάνουμε στο σπίτι μας, αλλά δεν ήξερα ότι έχει και όνομα.
    Μόνο που δεν έχω πάντα πολύχρωμες πιπεριές και προσέχω την ποσότητα του καυτερού, γιατί την πάτησα μερικές φορές. Βάζω καυτερή πάπρικα, με την μύτη του μαχαιριού.
    Είναι γι'αυτούς που το σκέτο ρύζι το βρίσκουν άνοστο.
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το ρύζι το σουρώνω σαν τα μακαρόνια γιατί αλλιώς μου λασπώνει θα το δοκιμάσω κι έτσι και αν δεν τα καταφέρω πάλι τέρμα οι δοκιμές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ my little expat kitchen:
    Κι εγώ σε ευχαριστώ, ελπίζω να τα λέμε...

    @ hani:
    please do, I could translate for you if you like!

    @ Λίλα:
    κι εγώ σαν Κινέζος κάνω για το ρύζι!!!

    @ Peter M:
    I should rename my rice then... Floriniotiko rice!

    @ Ελευθερία:
    Μην το βλέπεις έτσι, είναι αρκούντως καυτερό!!!

    @ ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ:
    Παρά λίγο να την πατήσω κι εγώ, τελευταία στιγμή το 'σωσα !!!

    @ rena:
    για το σκέτο σπυρωτό πιλάφι αν ακολουθήσεις τον κανόνα 1 ρύζι 2 1/2 νερό και μάλλον δυνατή φωτιά, δεν πρόκειται να σου λασπώσει ποτέ!
    στην συγκεκριμένη συνταγή που έχει κονκασέ βάλε ακριβώς τις αναλογίες που αναφέρω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Θα το δοκιμάσω με μανέστρα σπιτική νομίζω ότι δεν θα είναι εξίσου νόστιμο!!
    Καλησπέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χρώματα και αρώματα...όλα στο πιάτο σου σήμερα!!!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύ Μεξικάνα σε βρίσκω σήμερα κυρία μου, τι πολύχρωμες νοστιμιές είναι αυτές!!!!
    Σούπερ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σαν ζωγραφιά μου φαίνεται! Τόσο ωραία χρώματα ανοίγουν την όρεξη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τι είναι το κονκασε και που βρισκεται μεσα στη συνταγη? Πολυ ωραιο πιατο, όμως πραγματικα.. και γρηγορο ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τι όμορφα χρώματα! Χορταίνει και το μάτι και το στομάχι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. τελειο το μεξικανικο ρυζι και λιγο πικαντικο...εγω το συνοδευω με κοτοπουλο σνιτσελ ψητο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κάνω ακριβώς το ίδιο χωρίς κύμινο και τσίλι και το λέω γιουβέτσι λαχανικών. Θα νοστιμιζει ακ΄μα περισσότερο με τα μπαχαρικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Υπέροχα χρώματα και φαντάζομαι... υπέροχη γεύση!!! Λατρεύω τα πικάντικα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @ Ξανθή:
    με σπιτική μανέστρα ε; πολύ ωραία ιδέα, θα το κάνω κι εγώ την επόμενη φορά (δυστυχώς όμως με αγοραστή...)

    @ dhmhtra, ΕΛΕΝΑ και Αγγελική:
    τα χρώματα μου άρεσαν κι εμένα πολύ, είναι πολύ εμφανίσιμο πιάτο ~ εκτός από νόστιμο!

    @ martha :
    κονκασέ είναι το ψιλοκομμένο ντοματάκι (σε κουτί ή κονσέρβα στα σούπερ μάρκετ) και το έχω προσθέσει στο φαγητό αφού σωτάρισα το ρύζι...

    @ big mama:
    ουράνιο τόξο το ρυζάκι...χαχα...

    @ Pansofix:
    θα δένουν οι γεύσεις τους υπέροχα!

    @ kiki:
    είναι σίγουρα πιο πικάντικο ~ για τους λάτρεις των δυνατών γεύσεων!

    @ painter:
    δοκίμασέ το και δεν θα χάσεις...

    @ hani:
    you are welcome my friend, any time!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Teleio to ryzaki Betty! Ontos oi piperies dinoun polu wraio xrwma sto piato kai to kymino kai to tsili dinoun monadiki geush.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Γεια σου Μπέττυ,
    Ανακάλυψα το blog τυχαια και τωρα δεν λεω να ξεκολλήσω!! Υπεροχες & ευκολές συνταγές τις οποιες φτίαχνω συνεχώς...και τρελλαίνω τον αντρα μου!
    Μολις εφτιαξα το μεξικάνικο ρυζι και ειναι φανταστικό!!
    Σε ευχαριστώ πολύ για τις απιθανες γευστικές ιδέες!!
    Με αγαπη, Τζένη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Τζένη γειά σου,

    Αυτό το blog το συντηρώ με μεγάλη αγάπη γιατί αγαπώ πολύ τη μαγειρική και χαίρομαι πάρα-πάρα πολύ όταν υπάρχει τέτοια ανταπόκριση σαν τη δική σου!
    Οι περισσότερες συνταγές όπως θα έχεις ήδη διαπιστώσει είναι εύκολες και σχετικά γρήγορες, είναι πάντως όλες δοκιμασμένες!
    Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, μείνε στην παρέα μας, ακολουθούν και άλλες νοστιμιές!
    Καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Παρακολουθώ την κουζίνα σου Betty και μου αρέσει πολύ. Το συγκεκριμένο μεξικάνικο ρύζι το έφτιαξα και ήταν υπέροχο!!!! Συγχαρητήρια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Αγαπητέ Ανώνυμε:

    Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
    Το ρύζι αυτό είναι από τα αγαπημένα μου!

    καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή