Σελίδες

Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Σταφιδοκεκάκια νηστήσιμα

Σάββατο σήμερα, ας φτιάξουμε για τον καφέ μας κάτι πανεύκολα ατομικά κεκάκια
που θυμίζουν σταφιδόψωμο, νόστιμα, μυρωδάτα και λαχταριστά!

1 πακέτο φαρίνα περίπου (δηλ. 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του)
1 φλυτζάνι ζάχαρη
1 φλυτζάνι σπορέλαιο
1 φλυτζάνι χυμός πορτοκάλι
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
2 φλυτζάνια σταφίδες μαύρες και ξανθές
1 σφηνάκι κονιάκ
1 κουταλάκι κανέλλα σκόνη
1 κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο

Βάζουμε τις σταφίδες σε μπολάκι, τις περιχύνουμε με το κονιάκ
και τις αφήνουμε να μουσκέψουν.
 Στο μπολ του μίξερ ρίχνουμε τη ζάχαρη, το σπορέλαιο και το χυμό πορτοκαλιού
 και χτυπάμε για 2-3 λεπτά. 
Εναλλακτικά, μπορούμε να χτυπήσουμε το μίγμα με το σύρμα.
 Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο και στρώνουμε χάρτινες θήκες στις φορμίτσες των muffins.  Αν δεν έχουμε χάρτινες θήκες, απλά λαδώνουμε τις φορμίτσες.
Προσθέτουμε στο μίγμα των υγρών υλικών το ξύσμα, την κανέλλα και το γαρύφαλλο.
Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτουμε λίγη-λίγη τη φαρίνα. 
Ίσως δεν χρειαστεί όλο το πακέτο, εμένα μου περίσσεψε μισό φλυτζάνι περίπου. 
Το μίγμα πρέπει να είναι παχύρευστο, όπως του κέικ. 
Δεν χρειάζεται πολύ χτύπημα!
 Τέλος προσθέτουμε τις σταφίδες μαζί με το κονιάκ και ανακατεύουμε 1-2 φορές.
Γεμίζουμε τις θήκες κατά τα ¾, γιατί φουσκώνουν και χύνονται!
 Ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου. 
Δοκιμάζουμε με τη λάμα ενός μαχαιριού, αν βγαίνει καθαρή είναι έτοιμα,
αλλιώς ψήνουμε για 2-3 λεπτά ακόμα.
Αφήνουμε να κρυώσουν και απολαμβάνουμε!

26 σχόλια:

  1. καλημερα, οι σταφιδες ειναι αγαπημενο υλικο και τα κεκακια σου ειναι πανεμορφα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εύκολα και νόστιμα!Και πολύ ελαφριά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πολυ όμορφα!!!παιρνω μερικά για το δρόμο:))
    Εύχομαι σε όλους μια ευτυχισμενη και τυχερη εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και νηστίσιμα και νόστιμα!
    Φαίνονται πολύ αφράτα!
    Καλή βδομάδα Μπέτυ μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπέροχη συνταγή..αντιγράφω..φουσκώνουν και χωρίς αυγά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αχ Μπετούλα, τέτοια εύκολα γλυκάκι είναι θησαυροί!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. τελεια συνταγη!!! γιαμ γιαμ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ Αχτίδα μου, είδες πόσο φουσκωτά και όμορφα είναι στη φωτογραφία; Ναι, φουσκώνουν και χωρίς αυγά!
    Τη λάτρεψα αυτή τη συνταγή, είναι πολύ πιο ελαφριά από άλλα muffins και νηστήσιμα (για όσους ενδιαφέρονται) και, το κυριότερο, πολύ-πολύ νόστιμα!
    Δοκίμασέ τα και περιμένω να μου πεις ...
    Φιλιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. λατρεύω οτιδήποτε με σταφιδόψωμο!1 πακέτο φαρίνα φαντάζομαι οτι ειναι μισό κιλο,σωστά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ Και λοιπόν;

    Ναι μισό κιλό είναι, το προσθέτω και στη συνταγή για να είναι πιο σαφές!
    Φιλιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Bettoula
    Μπορώ να έχω ένα, δύο με τον πρωινό καφέ μου?
    Thank you
    Vassoula

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Απλά τέλεια!!! Ο συνδυασμός σταφίδας , μπραντυ και πορτοκαλιού είναι θεσπέσιος. Μπράβο καταπληκτική συνταγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΜΑΡΙΑ ΑΠΟ ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟ ΚΡΗΤΗΣ12 Απριλίου 2013 στις 9:58 π.μ.

    ΠΟΛΛΥ ΩΡΑΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ!!ΠΟΣΑ ΦΟΡΜΑΚΙΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΠΕΡΙΠΟΥ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Μαρία
      Ανάλογα με το μέγεθος των μαφινοθηκών, εμένα βγαίνουν 12 αρκετά μεγάλα...

      Διαγραφή
  14. Απλά απίθανα !!! Και η συνταγή πολύ εύκολη. Μπράβο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλησπέρα . Στον αέρα τα ψήνετε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΕΓΩ ΤΗΝ ΕΚΑΝΑ ΣΗΜΕΡΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΚΑΤΑ ΓΡΑΜΜΑ Κ ΔΕΝ ΜΟΥ ΒΓΗΚΑΝ ΓΛΥΚΑ. ΤΟ ΚΟΝΙΑΚ ΙΣΩΣ. ΑΦΗΝΕΙ ΜΙΑ ΠΙΚΡΑ, ΣΤΙΦΑΔΑ ΚΑΤΙ. Κ ΕΠΕΙΔΗ ΝΗΣΤΕΥΩ ΘΕΛΩ ΤΕΤΟΙΑ ΓΛΥΚΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ισως έφταιγαν και τα πορτοκάλια? Μπορείτε να αυξήσετε ελαφρά την ποσότητα της ζάχαρης, ας πούμε 2-3 κουταλιές επιπλέον. Επίσης αντί κονιάκ βάλτε ένα λικέρ της αρεσκείας σας!

      Διαγραφή
  17. ΚΑΛΗΜΈΡΑ. ΜΠΟΡΟΥΝΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ Κ ΣΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΤΟΥ ΚΕΙΚ?ΠΙΣΗ ΩΡΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΝΑ ΘΈΛΕΙ ΨΉΣΙΜΟ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά και μπορούμε!
      Θα χρειαστεί περίπου 50-60 λεπτά ψήσιμο, ανάλογα με το πόσο δυνατός είναι ο φούρνος σας!

      Διαγραφή
  18. Αντί για χυμό πορτοκαλιού τι άλλο μπορούμε να ρίξουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή