Τίποτα δεν συγκρίνεται με την μυρωδιά του φρεσκοψημένου σπιτικού ψωμιού!
Υλικά για 6-7 καρβελάκια:
500 γρ αλεύρι για ψωμί ζυμωτό
(από το φούρνο της γειτονιάς)
1 ½ κουταλάκι αλάτι
320 γρ νερό
1 φακελάκι μαγιά ξερή
Στο μπολ του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι και την μαγιά
και ανακατεύουμε με τον γάντζο.
Προσθέτουμε το νερό και ζυμώνουμε για 5 λεπτά περίπου.
Διαλύουμε το αλάτι σε 2 κουταλιές νερό
και το προσθέτουμε στη ζύμη.
Συνεχίζουμε το ζύμωμα για 5 λεπτά ακόμα
μέχρι να γίνει η ζύμη λεία και ελαστική.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε 1-2 κουταλιές αλεύρι επιπλέον.
Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη για 30 λεπτά να ξεκουραστεί.
Κατόπιν την κόβουμε σε 8 ίσα κομμάτια,
τους δίνουμε σχήμα στρογγυλό, σαν καρβελάκια,
και τα αραδιάζουμε στο ταψί του φούρνου
που έχουμε καλύψει με λαδόκολλα.
Αφήνουμε τα ψωμάκια σκεπασμένα σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα περίπου ~
για πιο γρήγορα, τα βάζουμε στο φούρνο που έχουμε ανάψει στους 50ο για μισή ώρα,
μέχρι να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο.
Τα ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου, ανάλογα με το μέγεθος, στους 180ο.
Μόλις ροδίσουν καλά, τα γυρνάμε ανάποδα και χτυπάμε ελαφρά με το χέρι μας.
Αν κάνουν κούφιο ήχο είναι έτοιμα, αλλιώς ψήνουμε για λίγα λεπτά ακόμα.
Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα ραντίζουμε με λίγο νεράκι
για να γίνουν γυαλιστερά!
Αυτή είναι η βασική συνταγή, η οποία παίρνει πολλές παραλλαγές ~
μπορείτε να προσθέσετε στη ζύμη ρίγανη ή τριμμένο τυρί
ή ακόμα και ελάχιστο λιωμένο σκόρδο ανακατεμένο με λίγο ελαιόλαδο
και να φτιάξετε τη δική σας νόστιμη ποικιλία
από ατομικά ψωμάκια!
Να χα τώρα ένα, όνειρο φαίνονται! Οντως καμμία σχέση με της αγοράς, το χειροποίητο καρβελάκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜμμμμμ μοσχομύρισε φρέσκο ψωμάκι!!! Παίρνω μια φετούλα να βάλω πάνω τη μαρμελάδα φράουλα που μόλις έφτιαξα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ΄ευχαριστώ!!
φιλιά
βρε μπετουλα γιατι μας κολαζεις βραδιατικα λυπησου μας
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλή μου ήταν να μην αρχίσεις τα ζυμώματα, δε σε προλαβαίνουμε!!! ο φούρναρης της μπλογκογειτονιάς έγινες!!! ένα ζεστό παρακαλώ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήθα το φάω με σπιτικό βουτυράκι φρέσκο!!!
Πωπω πρωι πρωι , ζεστό ψωμάκι με....μερέντα!! σλουρπ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία μπράβο σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤόσο καλή νοικοκυρά φτιάχνεις τα πάντα και φαίνονται φανταστικά!
Γιατί βρε κορίτσι μου βάζεις μαγιά στο ψωμί σου?
Κράτα λίγο προζυμάκι! Σου αρέσει αυτή η χάλια μυρωδιά της μαγιάς?
Το πιο ωραίο ψωμάκι που έχω φάει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό τη μέρα που το δοκιμάσαμε δεν αγόρασα ξανά ψωμί από τον φούρνο.
Απλό στην παρασκευή του και πολύ νόστιμο.
Αν και έχω αρτοπαρασκευαστή αυτό είναι το κάτι άλλο....
Ευχαριστούμε για τη συνταγή !!!
Καλημερα σας. Θα ηθελα να ρωτησω, τα 320 γρ νερό, ποσα ml ειναι? Γιατι τα υγρα σε ml τα μετραω. Ευχαριστω πολυ!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Viki:
ΑπάντησηΔιαγραφήKalimera Viki
To nero einai to idio kai se gr kai se ml, diladi pali 320 ml tha ypologiseis gia tin syntagi...
Ευχαριστω πολυ!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚυρία Μπέτυ δοκίμασα την συνταγή σας και έφτιαξα ατομικά ψωμάκια!!Έγιναν τέλειααα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:-DDDDDDD
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχ ναι; Μπράβοοοοο!!!
ΔιαγραφήΠολύ χαίρομαι που σας άρεσαν!!!
Καλοφάγωτα!
Polu nostima ta pswmakia sou,!!!!!!!Ta ekana exthes giati exw 4 paidakia k ksetrelathikan,!Efxaristw gia thn grigorh k efkolh sudagh gia ta pswmakia,!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή