Σελίδες

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Ψωμί με μυρωδικά


Ψωμάκι εύκολο και γεμάτο γεύσεις και αρώματα, 
θα σας ενθουσιάσει με τη γεύση και τη νοστιμιά του!
Υλικά για 2 καρβέλια:

300 γρ αλεύρι ζυμωτό
100 γρ αλεύρι ολικής αλέσεως
100 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης
1 μικρό ξερό κρεμμύδι
25 γρ μαγιά φρέσκια (ή ένα φακελάκι ξερή)
Μισή κουταλιά ζάχαρη
Μισό κεσεδάκι γιαούρτι
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι ρίγανη
1 κουταλάκι μπούκοβο
Μισό φλυτζάνι πικάντικο σκληρό τυρί τριμμένο
Λίγο σουσάμι
Λίγο γλυκάνισο

Σε μπολάκι βάζουμε τη μαγιά και την ζάχαρη
 και τα διαλύουμε σε μισό φλυτζάνι χλιαρό νερό. 
  Το σκεπάζουμε και αφήνουμε να ενεργοποιηθεί η μαγιά ~ 
για 15 λεπτά περίπου. 
Κόβουμε την πιπεριά σε μικρά κυβάκια
και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι.
Τα μαραίνουμε σε τηγάνι, χωρίς λιπαρή ουσία, 
σε σιγανή φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Στο μπολ του μίξερ βάζουμε τα αλεύρια, το γιαούρτι, το αλάτι, 
τη ρίγανη, το μπούκοβο, το τριμμένο τυρί και τη μαγιά.
Ζυμώνουμε σε μέτρια ταχύτητα προσθέτοντας λίγο-λίγο 
μισό περίπου φλυτζάνι νερό.
Συνεχίζουμε το ζύμωμα για 10 λεπτά τουλάχιστον, 
μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη μαλακή και ελαστική 
που δεν θα κολλάει στα τοιχώματα ~ 
ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό ή λίγο αλεύρι ακόμα, 
μέχρι να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα!

Τέλος, προσθέτουμε την πιπεριά και το κρεμμύδι 
και ζυμώνουμε για 2-3 λεπτά ακόμα, 
να ενσωματωθούν καλά τα υλικά.
Λαδώνουμε ελαφρά τα χέρια μας
και αλείφουμε ελαφρά το ζυμάρι.
Σκεπάζουμε το μπολ με πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος 
για 1 ώρα τουλάχιστον, μέχρι να φουσκώσει η ζύμη
και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Μόλις φουσκώσει, την χωρίζουμε στα δύο.
Πασπαλίζουμε τον πάγκο με γλυκάνισο και σουσάμι, 
πλάθουμε τη ζύμη σε καρβελάκια και τα κυλάμε επάνω,
να καλυφθούν καλά τα καρβέλια με τα υλικά!
Τοποθετούμε τα καρβελάκια σε λαμαρίνα 
καλυμένη με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος,
 χαράζουμε ελαφρά την επιφάνεια
και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν,
για μισή ώρα περίπου.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180-190 βαθμούς, 
για μισή ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσουν καλά.
Γυρνάμε το καρβέλι ανάποδα και χτυπάμε ελαφρά με τα δάχτυλα – 
αν κάνει κούφιο ήχο είναι έτοιμο,
αλλιώς ψήνουμε για λίγα λεπτά ακόμα.
Μόλις είναι έτοιμα τα αποσύρουμε από το φούρνο, 
τα σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα
 και τα αφήνουμε να μισοκρυώσουν πριν τα απολαύσουμε!!!
 Καλή επιτυχία!

12 σχόλια:

  1. Υπέροχο Μπέττυ θα το φτιάξω!!
    Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μοσχομύρισε... εξαιρετικό ψωμί!
    Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παραλείπω την πιπεριά λόγω αλλεργίας του συζύγου και παίρνω και τα 2 καρβελάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εμένα με ενθουσίασε όχι μόνο η γεύση, αλλά και η όψη του!
    Παίρνω και τις πιπεριές που άφησε η Λίλα!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πωπω τι υπέροχο που ειναι αυτο το ψωμάκι! Στην καθησιά μου θα το κατασπάραζα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ αρωματικό και ξεχωριστό το ψωμάκι σου Μπέτυ.
    Τέλειο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το δοκίμασα σήμερα και το ένα καρβελάκι το έφαγε ο άντρας μου όλο! Ευτυχώς μας έμεινε το άλλο...
    Σας ευχαριστώ πολύ και συγχαρητήρια!
    Εύη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ FriDay RiDer, χαίρομαι πολύ που σας άρεσε και σε ευχαριστώ πολύ!
    Είναι τόσο όμορφο να διαβάζω τέτοια σχόλια πρωί-πρωί!
    Μου φτιάχνει την μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Θα το δοκιμάσω και εγώ και θα σας ξαναγράψω😘

    ΑπάντησηΔιαγραφή