Με τέτοια υλικά, δεν υπάρχει
λόγος για περαιτέρω περιγραφή…
1 κιλό περίπου αλεύρι σκληρό
2 κουταλάκια γλ. μπέικιν
1 1/2 νεροπότηρο ελαιόλαδο
1 1/2 νεροπότηρο ζάχαρη
4-5 κουταλιές κονιάκ
1 νεροπότηρο φρεσκοστυμμένος
χυμός πορτοκάλι
1 κουταλάκι γλ. σόδα
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1 κουταλάκι κανέλα
Μια πρέζα γαρύφαλλο
200 γρ. σταφίδες ξανθές
Ανακατεύουμε τις σταφίδες με μια
κουταλιά αλεύρι.
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το
μπέικιν.
Στρώνουμε με λαδόκολλα το ταψί
του φούρνου
και προθερμαίνουμε τον φούρνο στις αντιστάσεις, στους 180ο.
Σε μπολ χτυπάμε πολύ καλά το
ελαιόλαδο με την ζάχαρη.
Προσθέτουμε το κονιάκ,
διαλύουμε
την σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και τον προσθέτουμε κι αυτόν.
Ρίχνουμε και το ξύσμα, την κανέλα
και το γαρύφαλλο και ανακατεύουμε.
Ζυμώνοντας πάντα, προσθέτουμε
λίγο-λίγο το αλεύρι.
Ίσως χρειαστεί λίγο
περισσότερο ή λίγο λιγότερο από 1 κιλό,
πρέπει η ζύμη μας να είναι μαλακή και
ελαστική αλλά να μην κολλάει.
Τέλος, προσθέτουμε και τις σταφίδες
και ζυμώνουμε ελαφρά μέχρι να ενσωματωθούν.
Μεταφέρουμε την ζύμη σε επιφάνεια
εργασίας
που την έχουμε πασπαλίσει με λίγο αλεύρι,
την μοιράζουμε σε 3 ίσα μέρη
και πλάθουμε φρατζόλες.
Τις τοποθετούμε στο ταψί και
χαράζουμε σε ίσες αποστάσεις,
αρκετά βαθιά, την επιφάνεια χωρίς να φτάσουμε
στον πάτο.
Ψήνουμε για μισή ώρα, αποσύρουμε
από τον φούρνο
και αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά.
Κόβουμε τα παξιμαδάκια στα σημεία
που τα είχαμε χαράξει,
τα τοποθετούμε στο ταψί και ψήνουμε για 45 λεπτά ακόμα
στους 100ο,
μέχρι να στεγνώσουν καλά.
Αφού κρυώσουν τελείως, τα φυλάμε
σε αεροστεγές κουτί ~
Μπέτυ μου μας αρέσουν πολύ τα παξιμαδάκια, θα τα δοκιμάσω οπωσδήποτε!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠεριμένω εναγωνίως την γνώμη σου! :)
ΔιαγραφήΤέλεια Ευχαριστώ πολύ να είστε καλά ωραία πολύ νόστιμα
ΔιαγραφήΕγώ σας ευχαριστώ!
ΔιαγραφήΧαίρομαι πολύ που σας άρεσαν!
Και έψαχνα να βρω μια καλή συνταγή για παξιμάδια! Θα τη δοκιμάσω άμεσα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦτιάξτα, μην το σκέφτεσαι! :))
ΔιαγραφήΣαν νέΑ μαγείρισσα καθώς είμαι, τέτοιες Συνταγές κάνουν τις μετοχές μου να ανεβαίνουν στα ύψη! Ευχαριστώ για την έμπνευση! Τα εύσημα της "πρώτης ύλης" δικά σου! :) Φιλικά, Αλεξάνδρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣα νέα μαγείρισσα καθώς είμαι, τέτοιες συνταγες κάνουν τις μετοχές μου να ανεβαίνουΝ στα ύψη! Τα εύσημΑ της "πρώτης ύλης", δικαίως δικά σου! Ευχαριστώ! Φιλικά, Αλεξάνδρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο και στις δυο μας λοιπόν Αλεξάνδρα! :)
ΔιαγραφήΧαίρομαι πολύ που βρίσκεις τις συνταγές μου του γούστου σου!
Σε ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη, καλή συνέχεια!
Τα έφτιαξα εχθές και μοσχομύρισε το σπίτι! Απίθανη γεύση!!! Ευχαριστούμε πολύ! Αδαμαντία
ΑπάντησηΔιαγραφήΑαα πολύ χαίρομαι που σας άρεσαν τα αγαπημένα μου!!! 😊
ΔιαγραφήΜπεττυ μου καλο χειμωνα! Ελπίζω να εισαι καλα! Εχω τα παξιμαδακια σου στο φουρνο. Επανερχομαι με εντυπωσεις!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρια.
Καλό χειμώνα και σε σένα Μαρία!
ΔιαγραφήΕλπίζω να αγαπήσεις τα παξιμαδάκια μου όπως εγώ!
Μπέτυ μου καλο χειμώνα! Εχω τα παξιμαδακια σου στο φουρνο. Επανέρχομαι με εντυπωσεις...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρια.
Λοιπον, δεν παιζονται! Μου βγηκαν και τσουπωτουλια, αλλα και τραγανα! Με εσωσες με αυτη τη συνταγη! Εχεις και τα ευσημα απο τον αντρουλη μου! Να'σαι παντα καλα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρια.
Χαίρομαι πάρα πολύ!!!
ΔιαγραφήΚαι του δικού μου πολυαγαπημένα, εδώ και χρόνια δεν λείπουν ποτέ απ το σπίτι μας!
Καλοφάγωτα!!!
Λοιπον, δεν παιζονται! Μου βγηκαν και τσουπωτουλια, αλλα και τραγανα! Με εσωσες με αυτη τη συνταγη! Εχεις και τα ευσημα απο τον αντρουλη μου! Να'σαι παντα καλα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρια.
Υπεροχα!!!!!!!!οσοι τα φαγανε μου ζητησανε την συνταγη!!!!συγχαρητηρια!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑαα χαίρομαι πάρα πολύ που σας άρεσαν τόσο! Είναι τα αγαπημένα όλης της οικογένειας! Κυριολεκτικά δεν λείπουν ποτέ απ το δικό μου σπίτι! Ευχαριστώ πολύ!
ΔιαγραφήΜπωρο να βαλω αμυγδαλο αντι για σταφιδες?
ΑπάντησηΔιαγραφήΦυσικά! Απλά θα σου βγουν λίγο πιο αγλυκα!
ΔιαγραφήΜόλις τα έβαλα στη κουζίνα ανυπομονώ να δω τη έκανα❤
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπλά καταπληκτικά. Τα φτιάχνω για δεύτερη φορά. Καλύτερα και από αγοραστά. Μπράβο σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ, πολύ χαίρομαι που σου άρεσαν τόσο!
ΔιαγραφήΕδώ και χρόνια δεν λείπουν ποτέ απ το σπίτι μου!
Μπορώ να βάλω μαύρες σταφίδες;
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι, φυσικά!
Διαγραφή