Σελίδες

Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Βολβοί τουρσί

Ένας μεζές που συνάντησα πολύ συχνά στα Κρητικά τραπεζώματα,
που συνοδεύει θαυμάσια την ρακή, το ουζάκι και την μπυρίτσα μας, 
με εγγυημένη συνταγή της συνυφάδας μου! J 
Υλικά:

1 κιλό βολβοί
3 κουταλιές χοντρό αλάτι
2 φλιτζάνια ξύδι
Ελαιόλαδο


Καθαρίζουμε τους βολβούς από τα εξωτερικά φύλλα, 
όπως τα κρεμμύδια, και τους πλένουμε πολύ καλά.
Τους τοποθετούμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό να τους σκεπάζει 
και τους βράζουμε για 4-5 λεπτά από την στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός.
Δοκιμάζουμε λίγο με ένα πιρούνι, 
πρέπει να έχουν μαλακώσει πολύ ελαφρά αλλά να κρατάνε.
 Τους σουρώνουμε και τους αφήνουμε να στραγγίσουν.
 Σε μπολ ανακατεύουμε πολύ καλά το ξύδι με το αλάτι, 
μέχρι αυτό να λιώσει.
 Βάζουμε τους βολβούς σε βάζο που κλείνει αεροστεγώς, 
προσθέτουμε το μίγμα του ξυδιού με το αλάτι 
και απογεμίζουμε το βάζο με ελαιόλαδο.
Κλείνουμε το βάζο καλά 
και το αφήνουμε για 1 εβδομάδα πριν το γευτούμε.
 Όσο καταναλώνουμε τους βολβούς κατεβαίνει η στάθμη του λαδιού, 
 τότε προσθέτουμε λίγο καινούριο, 
πρέπει πάντα οι βολβοί να είναι βυθισμένοι στο αλατόξυδο και στο λάδι
και θα διατηρηθούν αναλλοίωτοι για πολλούς μήνες!

Γίνονται εξαιρετικοί, αν βρείτε βολβούς που έχουν μαζευτεί στους αγρούς, 
δηλαδή όχι καλλιεργημένους και φυσικά, όχι εισαγόμενους!!!

4 σχόλια:

  1. Δηλαδή Μπέττυ δεν τους γλυκαίνει η συνυφάδα σου; Γιατί εμείς εδώ στα ανατολικά τους βράζουμε 2-3 φορές να γλυκάνουν.
    Ωραία παρουσίαση για τους αγαπημένους ασκορδουλάκους :-)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι, τους βράζει μόνο αυτή τη μια φορά και μετά τους βάζει στα βάζα...
      Έχω ακούσει επίσης ότι κάποιοι τους αφήνουν 2-3 σε νερό (που το αλλάζουν 2 φορές τη μέρα) για να γλυκάνουν.
      Είναι πάντως ωραίο ορεκτικό! :)

      Διαγραφή
    2. Έφτιαξα μια φορά πριν χρόνια αλλά δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο ίσως δεν ήταν καλή η πρώτη ύλη. Προχτές στη λαϊκή είχε κάποιος από Πελοπόννησο θα το δω και πάλι.

      Διαγραφή
    3. Είναι γεγονός Ξανθή μου ότι όσες φορές έχω δοκιμάσει είναι από Κρήτη, μαζεμένοι από τους αγρούς και τα βουνά, οπότε θεωρώ πως καμμία σχέση δεν έχουν με καλλιεργημένα...

      Διαγραφή