Σελίδες

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Νηστίσιμα παξιμαδάκια με σταφίδες και αμύγδαλα

Τραγανά, μυρωδάτα, γευστικότατα, υγιεινά, χορταστικά, νηστίσιμα… 
χρειάζεται να συνεχίσω; J 
Υλικά:

1 κιλό περίπου αλεύρι σκληρό
2 κουταλάκια γλ. μπέικιν
1 ½ νεροπότηρο ελαιόλαδο
1 ½ νεροπότηρο ζάχαρη
4-5 κουταλιές κονιάκ
1 νεροπότηρο φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκάλι
1 κουταλάκι γλ. σόδα
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1 κουταλάκι κανέλα
Μια πρέζα γαρύφαλλο
200 γρ. σταφίδες μαύρες
200 γρ αμύγδαλα ωμά και ανάλατα

Στο ταψί του φούρνου στρώνουμε λαδόκολλα, 
απλώνουμε τα αμύγδαλα και τα φουρνίζουμε στους 170ο για 10 λεπτά, 
μέχρι να πάρουν ένα πολύ ελαφρύ χρώμα ~ 
προσοχή μην τα ξεχάσουμε γιατί θα σκουρύνουν πολύ και θα πικρίσουν!
Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα χοντροκόβουμε.
Ανακατεύουμε τις σταφίδες με μια κουταλιά αλεύρι.
 Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν.
Στρώνουμε με λαδόκολλα το ταψί του φούρνου 
και προθερμαίνουμε τον φούρνο στις αντιστάσεις, στους 180ο.
Σε μπολ χτυπάμε πολύ καλά το ελαιόλαδο με την ζάχαρη.
 Προσθέτουμε το κονιάκ, διαλύουμε την σόδα στο χυμό πορτοκαλιού 
και τον προσθέτουμε κι αυτόν.
Ρίχνουμε και το ξύσμα, την κανέλα και το γαρύφαλλο και ανακατεύουμε.
 Ζυμώνοντας πάντα, προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι. 
Ίσως χρειαστεί λίγο περισσότερο ή λίγο λιγότερο από 1 κιλό,
 πρέπει η ζύμη μας να είναι μαλακή και ελαστική αλλά να μην κολλάει.
Τέλος, προσθέτουμε τις σταφίδες και τα αμύγδαλα 
και ζυμώνουμε ελαφρά μέχρι να ενσωματωθούν.
 Μεταφέρουμε την ζύμη σε επιφάνεια εργασίας 
που την έχουμε πασπαλίσει με λίγο αλεύρι, 
την μοιράζουμε σε ίσα μέρη και πλάθουμε μπαστούνια.
Τα τοποθετούμε στο ταψί, δημιουργώντας διαχωριστικά με την λαδόκολλα
 ώστε να μην απλώσουν πολύ στο ψήσιμο και να μην κολλήσουν.
 Ψήνουμε για μισή ώρα, αποσύρουμε από τον φούρνο 
και αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά.
 Κόβουμε τα μπαστούνια σε παξιμαδάκια όχι πολύ χοντρά σε πάχος, 
τα τοποθετούμε ξαπλωτά στο ταψί 
και φουρνίζουμε για 45 λεπτά ακόμα στους 100ο, μέχρι να στεγνώσουν καλά.
 Αφού κρυώσουν τελείως, τα φυλάμε σε αεροστεγές δοχείο γυάλινο ή μεταλλικό ~ διατηρούνται φρέσκα και τραγανά για αρκετό καιρό!

Δοκιμάστε τα και θα με θυμηθείτε!!!

21 σχόλια:

  1. Να ξέρες τι μου 'κανες τώρα Μπέττυ μου...!!! Τα είδε ο άντρας μου και τα θέλει...χτες, γιατί τρελαίνεται για τέτοια παξιμαδακια!! Φωτιές που μ'αναψες!! Χαλαλι...φαίνονται πεντανοστιμα! Πολλά φιλια!
    Μαρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου ένα θα σου πω: τα φτιάχνω ανελλιπώς κάθε 2-3 βδομάδες, ο καλός μου παθαίνει στερητικό όταν δει πως τελειώνουν!!! Τα λατρεύει και δεν θέλει τίποτα άλλο , μόνο αυτά! Εθισμός όχι αστεία!!! :)

      Διαγραφή
    2. Μαρία μου ένα θα σου πω: τα φτιάχνω ανελλιπώς κάθε 2-3 βδομάδες, ο καλός μου παθαίνει στερητικό όταν δει πως τελειώνουν!!! Τα λατρεύει και δεν θέλει τίποτα άλλο , μόνο αυτά! Εθισμός όχι αστεία!!! :)

      Διαγραφή
  2. Έμενα πάντως με έπεισες θα τα δοκιμάσω !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Thank you dear Betty for your nice comment and following! I follow you back right now!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τέλεια! Τα έκανα με αμύγδαλο και δάκρυα κουβερτούρας! Ευχαριστώ πάρα πάρα πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπερα, θα ηθελα να ρωτησω αν μπορω να αντικαταστησω το ελαιολαδο με σπορελαιο η να τα βαλω μισο και μισο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βεβαίως και μπορείτε, πολλές φορές βάζω σκέτο σπορέλαιο (γίνονται πιο ελαφριά) ή και μισό-μισό με ελαιόλαδο!

      Διαγραφή
  6. Καλησπέρα δεν αναφέρεται σε πόσους βαθμούς ψήνονται τα μπαστουνακια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα μπαστουνάκια ψήνονται στην θερμοκρασία που προθερμάναμε τον φούρνο, δηλ στους 180!

      Διαγραφή
    2. Τα έφτιαξα και όταν πήγα να τα κόψω τριβονταν γιατί;

      Διαγραφή
    3. Μάλλον ήταν πολύ ζεστά ή ίσως ήταν το μαχαίρι ακατάλληλο ;

      Διαγραφή
    4. Λέτε ότι η ζύμη δεν πρέπει να κολλάει.εγω έβαλα πάνω από 1 κιλό αλεύρι και κολλαγε και σκλήρυνε το ζυμάρι.επισης καθώς ψηνονταν τα μπαστούνια σκάσαμε από πάνω.

      Διαγραφή
  7. Εγώ τα έφτιαξα σήμερα.Ειναι πολύ ωραία.Απλα τα μισά τα χάραξα πριν ψηθούν.Τα υπόλοιπα μετά.Τα χαραγμένα από πρίν,είναι τέλεια.Τα υπόλοιπα μμμμμμ,όχι και τόσο.Χαραγμενα εννοώ το μαχαίρι μέχρι κάτω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι βοηθάει καλύτερα να διατηρήσουν το σχήμα τους! Χαίρομαι πολύ που σας άρεσαν!

      Διαγραφή
  8. Μπορουμε να τα κάνουμε και κριτσίνια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχουν άλλες πιο ενδεδειγμενες συνταγές, γράψτε "κριτσινια" στην αναζήτηση και θα τις δείτε!

      Διαγραφή
  9. Αυτά τα παξιμαδακια απλά δεν υπάρχουν!! Δεν μπορούμε να πιούμε τον καφέ μας χωρίς Αυτά!! Όσοι τα έχουν δοκιμάσει έχουν πάθει πλάκα!! Τα φτιάχνω εδώ και τέσσερα χρόνια και δεν τα αλλάζω!! Απλά θέλει λίγη προσοχή στο κόψιμο!! Αλλά τούς έχω πάρει τον αέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή