Σελίδες

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Δίχρωμα νηστίσιμα παξιμαδάκια με κακάο

Για τα 7α γενέθλια του blog σας κερνάω 
υπέροχα νοστιμότατα παξιμαδάκια για όλες τις ώρες!

Σοκολατένια και τραγανά!
 Υλικά:

1 κιλό περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια γλ. μπέικιν
1 νεροπότηρο ελαιόλαδο (ή αν προτιμάτε, σπορέλαιο)
1 νεροπότηρο ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
4-5 κουταλιές κονιάκ
1 νεροπότηρο φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκάλι
1 κουταλάκι γλ. σόδα
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1 κουταλάκι κανέλα
3-4 κουταλιές κακάο


 Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν.
Στρώνουμε με λαδόκολλα το ταψί του φούρνου
και προθερμαίνουμε τον φούρνο στις αντιστάσεις, στους 180ο.
Σε μπολ χτυπάμε πολύ καλά το ελαιόλαδο, την ζάχαρη, 
το αλάτι και το κονιάκ.
 Διαλύουμε την σόδα στο χυμό πορτοκαλιού 
και τον προσθέτουμε κι αυτόν.
Ρίχνουμε και το ξύσμα με την κανέλα και ανακατεύουμε.
Ζυμώνοντας πάντα, προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι. 
Ίσως χρειαστεί λίγο περισσότερο ή λίγο λιγότερο από 1 κιλό, 
πρέπει η ζύμη μας να είναι μαλακή και ελαστική 
αλλά να μην κολλάει.
 Με τα  2/3 της ζύμης δημιουργούμε μια μπάλα 
και την βάζουμε στο ψυγείο να σφίξει.
Στο υπόλοιπο 1/3 της ζύμης προσθέτουμε το κακάο κοσκινισμένο 
και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί.  
Αφήνουμε και αυτή τη ζύμη στο ψυγείο για λίγα λεπτά.
 Μεταφέρουμε την λευκή ζύμη σε επιφάνεια εργασίας 
που την έχουμε πασπαλίσει με λίγο αλεύρι, 
την χωρίζουμε σε δυο ίσα μέρη και την ανοίγουμε σε χοντρό φύλλο.
Πλάθουμε ένα χοντρό κορδόνι με την μισή σοκολατένια ζύμη, 
το τοποθετούμε στο κέντρο της λευκής ζύμης 
και διπλώνουμε προς τα μέσα, σχηματίζοντας ρολό.
 Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά.
 Τοποθετούμε τα ρολά στο ταψί και χαράζουμε σε ίσες αποστάσεις, 
αρκετά βαθιά, την επιφάνεια χωρίς όμως να φτάσουμε στον πάτο.
 Ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου, αποσύρουμε από τον φούρνο 
και αφήνουμε να σταθούν για 10 λεπτά.
 Κόβουμε τα παξιμαδάκια στα σημεία που τα είχαμε χαράξει, 
 τα τοποθετούμε στο ταψί και ψήνουμε για 30 λεπτά ακόμα στους 100ο
μέχρι να στεγνώσουν καλά.
 Αφού κρυώσουν τελείως, τα φυλάμε σε αεροστεγές κουτί ~ 
αν προλάβουν, διατηρούνται φρέσκα και τραγανά 
για αρκετό καιρό!
Καλή επιτυχία!

Αν θέλετε μικρότερου μεγέθους παξιμαδάκια χωρίστε τις ζύμες σε 4 ίσα μέρη, όπως έκανα εγώ και δημιουργήστε 4 ρολά.

32 σχόλια:

  1. Πολύχρονο το μπλογκ σου! Αυτά, είναι από τα παξιμάδια που μπορώ να τρώω αμέτρητα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραια παξιμαδάκια για τον καφέ!
    Καλή Χρονιά :)

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χρόνια Πολλά bettyscuisine και ευχαριστώ που με εμπνέεις με τις συνταγές σου τόσα χρόνια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. μπορω να φτιάξω τις ζυμες το πρωί και να τις αφησω στο ψυγειο εως το απόγευμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βεβαίως, κανένα πρόβλημα! Καλά τυλιγμένες σε μεμβράνη δεν παθαίνουν τίποτα!

      Διαγραφή
  5. τέλεια!!τα εφτιαξα βγηκαν καταπληκτικά!!

    Αφροδίτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. καλη χρονια με υγεια και γλυκες ομορφες στνταγες, Ηθελα να ρωτησω εαν γινονται αφρατα και τραγανα, ποσα περιπου βγαινουν σε αυτη τη δοση?ευζαρθστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή χρονιά με υγεία!
      Βγαίνουν 2 γεμάτες λαμαρίνες του φούρνου και ναι, είναι και αφράτα και τραγανά!

      Διαγραφή
  7. Τα έφτιαξα και τα παιδία ξετρελάθηκαν! Πολύ καλή συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Ρωξάνη!
      Πολύ χαίρομαι που άρεσαν τόσο στα παιδάκια! Την επόμενη φορά φτιάξτε τα μαζί, θα το διασκεδάσουν!

      Διαγραφή
  8. Τώρα θα τα φτιάξω φαίνονται ωραια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Να σασ ρωτήσω ποσα σοκολατένια μπαστουνακια θα κάνω θα φτάσουν αφού θα είναι λιγότερα κάτι δεν κατάλαβα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οπως γράφω, χωριστε τις ζύμες σε 2 ή σε 4 ίσα μέρη. Στην πρώτη περίπτωση θα βγουν μεγαλύτερα τα μπαστουνάκια, στη δεύτερη μικρότερα!

      Διαγραφή
  10. Τα έκανα έχουν πολύ ωραία γεύση αλλά δεν μου έγιναν τραγανά. Άργησαν να στεγνώσουν και τα άφησα παραπάνω. Μήπως αυτό είναι λάθος ή έκανα πιο σφικτή την ζύμη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανάλογα με τον φούρνο ίσως χρειαστούν περισσότερη ώρα ή λίγο πιο ψηλή θερμοκρασία πχ 120C

      Διαγραφή
  11. Τα έκανα και έγιναν ανάρπαστα ευχαριστουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΣΕ ΠΟΣΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ ΨΗΝΟΥΜΕ ΓΙΑ 40 ΛΕΠΤΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μπορούν να γίνουν μόνο με την λευκη ζύμη και με ξηρούς καρπους(δηλ. Αμύγδαλο, φυστίκι)??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχω συνταγή όπως την θέλετε!
      Ακολουθήστε τον σύνδεσμο:
      http://bettyscuisine.blogspot.com/2015/06/blog-post.html
      ή γράψτε στην αναζήτηση:
      Νηστίσιμα παξιμαδάκια με σταφίδες και αμύγδαλα

      Διαγραφή
  14. Εξαιρετικά ωραιότερα δεν έχω ξανα φτιάξει ευχαριστώ για την συνταγή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόσο πολύ χαίρομαι που σας άρεσε τόσο η συνταγή μου!!!
      Ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  15. Φαντάστηκα τα έφτιαξα στο μνημόσινο της πεθερά μου και τους άρεσαν πολύ, και έκτοτε τα κάνω για την οικογένεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλησπέρα σας,αντί για κονιακ τι αλλο μπορώ να βάλω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλησπέρα! Το κονιάκ μπορείτε να το αντικαταστήσετε με λίγο λικέρ ή να το παραλείψετε τελείως, αν χρειαστεί συμπληρώστε λίγο ακόμα χυμό πορτοκάλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πρόσθεσα αμύγδαλα και τα αποθέωσαν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι πολύ που σας άρεσαν και προσθέσατε την προσωπική σας πινελιά!

      Διαγραφή