Σελίδες

Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021

Φοκάτσια με ντοματίνια, ελιές και αγκινάρες

Ένα λεπτό ψωμάκι με υπέροχη γεύση, θυμίζει και λίγο πίτσα, που μπορούμε  να του προσθέσουμε όποιο υλικό μας αρέσει και να το απολαύσουμε σκέτο, σαν ορεκτικό ή ακόμα και με το φαγητό μας! 

Υλικά για μια ταρτιέρα 30cm:

2 κούπες αλεύρι γ.ο.χ

1 κ.σ. ζάχαρη

1 κ.γλ. αλάτι

1 κ.γλ. ρίγανη ξερή

1 κ.γλ. μαγιά ξερή

¾ κούπας χλιαρό νερό

3 κ.σ. ελαιόλαδο

4-5 ντοματίνια

2-3 ελιές χωρίς κουκούτσια

2-3 αγκινάρες τουρσί

Χοντρό αλάτι (προαιρετικά)

Διαλύουμε την μαγιά στο χλιαρό νερό και την αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά, μέχρι να ενεργοποιηθεί, δηλαδή να αρχίσει να κάνει φουσκάλες. Αν δεν φουσκώσει σημαίνει ότι η μαγιά είναι χαλασμένη, άρα δεν μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε!


Στο μπολ του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, την ζάχαρη, το αλάτι και την ρίγανη.

Προσθέτουμε την ενεργοποιημένη μαγιά και το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε για 5-6 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια απαλή και αφράτη ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια.

Λαδώνουμε ένα μπολ, τοποθετούμε μέσα την ζύμη, λαδώνουμε ελαφρά και την επιφάνεια και την καλύπτουμε με μεμβράνη και μια πετσέτα.

Την αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 1 – 1 ½ ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Λαδώνουμε μια πιατέλα ή ένα ταψί και απλώνουμε μέσα την ζύμη, φροντίζοντας να λαδωθεί και η επιφάνεια.

Την καλύπτουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξαναφουσκώσει, για 40-45 λεπτά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στις αντιστάσεις στους 190ο.


Στολίζουμε την επιφάνεια με τα ντοματίνια κομμένα στη μέση, με τις ελιές και τις αγκινάρες και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με λίγο χοντρό αλάτι και ελάχιστο ελαιόλαδο.

Ψήνουμε την φοκάτσια για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά.


Αποσύρουμε από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και απολαμβάνουμε!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου