Οπως ίσως θα καταλάβατε μιλάμε για το "πιλάφι του γάμου" ένα πιάτο που δεν απουσιάζει ποτέ απο τα γαμήλια (και όχι μόνο) γλέντια των Κρητικών.
Θα χρειαστείτε λοιπόν 3 κιλά αρνί.
Το πλένετε καλά, το βάζετε σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό (να το σκεπάζει) και αρκετό αλάτι. Το ξαφριζετε και το αφήνετε να βράσει περίπου μιά ώρα (το κρέας πρέπει να κρατάει λίγο). Το βγάζετε σε πιατέλα και το αλατίζετε όσο είναι ζεστό.
Το πλένετε καλά, το βάζετε σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό (να το σκεπάζει) και αρκετό αλάτι. Το ξαφριζετε και το αφήνετε να βράσει περίπου μιά ώρα (το κρέας πρέπει να κρατάει λίγο). Το βγάζετε σε πιατέλα και το αλατίζετε όσο είναι ζεστό.
Οταν το σερβίρετε είναι προτιμότερο να έχει κρυώσει.
Σουρώνετε το ζουμί και μετράτε 4 κούπες ζουμί για 1 κούπα ρύζι. Το βάζετε στη φωτιά και μόλις πάρει βράση ρίχνετε το ρύζι ανακατεύοντας συχνά. Λίγο πριν το κατεβάσετε απο τη φωτιά ρίχνετε μέσα το χυμό 2 - 3 λεμονιών.
Σουρώνετε το ζουμί και μετράτε 4 κούπες ζουμί για 1 κούπα ρύζι. Το βάζετε στη φωτιά και μόλις πάρει βράση ρίχνετε το ρύζι ανακατεύοντας συχνά. Λίγο πριν το κατεβάσετε απο τη φωτιά ρίχνετε μέσα το χυμό 2 - 3 λεμονιών.
Το μυστικό του γαμοπίλαφου είναι να μην λασπώσει, δεν πρέπει λοιπόν να πιεί όλο του το ζουμί, πρέπει όταν το κατεβάσετε απ τη φωτιά να είναι ελαφρά νερουλό αλλά χυλωμένο.
Απο τα πολυ αγαπημένα μου φαγητά. Η συνταγή σας πληθωρική όπως πρέπει να είναι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγχαρητ΄ρια
Δ. Πρασσος
Μα δεν είναι από τα καλύτερα φαγητά? Εμένα πάντως είναι από τις πρώτες επιλογές μου ειδικά όταν έχω κόσμο στο σπίτι...
ΑπάντησηΔιαγραφή