Είχα αντιρρήσεις για την χρησιμότητα αυτής της συνταγής μέχρι που, συζητώντας προχτές με κάποια νέα παιδιά, άκουσα να με ρωτάνε πως γίνεται το βραστό κοτόπουλο !!!
Κατάλαβα λοιπόν ότι κακώς θεωρούσα δεδομένο ότι όλοι ξέρουν πως μαγειρεύεται κάτι τόσο απλό...
Παίρνουμε λοιπόν ένα κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες ή αν προτιμάμε μόνο 3-4 μπούτια.
Αν έχει τριχούλες τις καψαλίζουμε στο γκαζάκι ή με ένα αναπτήρα και το πλένουμε καλά.
Το βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό να το σκεπάζει, αλάτι και 1 κρεμμύδι ολόκληρο. Το βάζουμε σε δυνατή φωτιά και όταν αρχίσει να δημιουργείται αφρός τον αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και τον πετάμε.
Αφήνουμε να βράσει τουλάχιστον μισή ώρα. Αν το κοτόπουλο είναι χωριάτικο υπολογίζουμε μιά ώρα βράσιμο πριν ρίξουμε τις πατάτες.
Καθαρίζουμε 4-5 πατατες και τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα ολόκληρες προσθέτοντας λίγο αλάτι ακόμα.
Οταν βράσουν και οι πατάτες, σε μισή ώρα περίπου, κατεβάζουμε το φαγητό από τη φωτιά και βγάζουμε κοτόπουλο και πατάτες σε πιατέλα. Πετάμε το κρεμμύδι.
Σουρώνουμε το ζουμί και ρίχνουμε ρύζι, βράζοντας σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά περίπου.
Σερβίρεται με μπόλικο λεμόνι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Αν δείτε ότι το κοτόπουλο είναι εντελώς άπαχο μπορείτε στο βράσιμο να προσθέσετε μιά κουταλιά βούτυρο. Επίσης αν θέλετε μπορείτε μόλις πάρει βράση το κοτόπουλο να προσθέσετε 2-3 καρότα.
Αν προτιμάτε την σούπα πιο πηχτή και πλούσια σε γεύση προσθέστε αυγολέμονο!
Δηλαδή μόλις βράσει το ρύζι και σβήσετε τη φωτιά, χτυπήστε ένα αυγό με το χυμό ενός λεμονιού, προσθέστε λίγο-λίγο 5-6 κουταλιές ζουμί από το φαγητό ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κόψει το αυγό.
Κατόπιν ρίξτε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα, κουνήστε καλά να πάει παντού και σερβίρετε καυτή...
Θυμηθείτε πάντα να πλένετε καλά και να απολυμαίνετε τις επιφάνεις που έχει ακουμπήσει το ωμό κοτόπουλο...
Kouniste kala na paei padou...se oles tis epifaneies tis kouzines...prosoxi min san ksefigei kammia...xaxaxaxaxa
ΑπάντησηΔιαγραφήeee ftou sou omos...den ypopheresai...
ΑπάντησηΔιαγραφήxixixi
Πόσο ρύζι βάζουμε ?????
ΑπάντησηΔιαγραφή@Smoketses: η αναλογία ρυζιού-ζωμού είναι σχετική με το πόσο πηχτή θέλουμε τη σούπα μας... για μια σούπα μέτρια στα 3 φλιτζάνια νερό βάζουμε μισό φλιτζάνι ρύζι...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαποιες τεχνικες λεπτομερειες, χωρις να αλλαξει η συνταγη.
ΑπάντησηΔιαγραφή1) Οχι σε δυνατη φωτια. Το κρεας παντα σε σιγανη.
2) Οχι αλάτι απτην αρχή.Προς το τέλος γιατι το κοτόπουλο αν βράσει πολύ με το αλάτι γίνεται σκλήροτερο.
Τωρα την φτιαχνω και γω την σουπα σου. Ευχαριστώ για την συνταγή.
Τωρα την φτιαχνω και εγω τελεια για την κρυα Βουδαπεστη ευχαριστω - Κατερινα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιρετική, σήμερα που ήμουν άρρωστος την έκανα και ξανάνιωσα. Προτίμησα να βάλω φιλέτο κοτόπουλου και έριξα και λίγο τζίντζερ, για πειραματισμό... βγήκε σούπερ. Ευχαριστώ πολύ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜην το γελάτε, εμενα προσωπικά με βοήθησε λογω του ειμαι και αντρας και τωρα ξεκινάω τα πρώτα μου βήματα. Ευχαριστώ πολύ, συγχαρητήρια για την προσπάθεια σας και εύχομαι καλή συνέχεια με μεράκι και αγάπη..! Κώστας Κ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚώστα, αυτό το μπλογκ δημιουργήθηκε γι'αυτό ακριβώς το σκοπό: για να βοηθήσει άτομα που κάνουν τις πρώτες τους απόπειρες στην κουζίνα ~ γι' αυτό και οι συνταγές στην πλειοψηφία τους είναι απλές και γραμμένες με αρκετές λεπτομέρειες!
ΑπάντησηΔιαγραφή'Ετσι είναι μεγάλη η χαρά μου όταν λαμβάνω σχόλια σαν το δικό σου και σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!
Χρόνια Πολλά. Έχω μια απορία. Μου δώσαν μια συνταγή να βράσω ένα κοτόπουλο χωριάτικο στην χύτρα μια ώρα. Ίσως είναι και κοκόρι δεν ξέρω. Και μετά να το βάλω στο φούρνο. Υπάρχει κάποιος τρόπος να είναι μαλακό το κρέας?
ΔιαγραφήΚαλημέρα Ειρήνη!
ΔιαγραφήΑυτή είναι μια τεχνική για τα χωριάτικα κοτόπουλα που συνήθως είναι ιδιαίτερα σκληρά και αν τα βάλεις κατευθείαν στον φούρνο δεν ψήνονται σωστά. Έτσι έκανε η μαμά μου και με την γαλοπούλα των Χριστουγέννων, την έβραζε πρώτα και μετά στο φούρνο για να μαλακώσει το κρέας της και να ψηθεί καλά!
Άρα ναι, βράστο πρώτα ~ αν και 1 ώρα στη χύτρα μου φαίνεται πολύ! πρόσεξε μην λιώσει!!!
Μας έχεις σώσει!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα την κάνω αυτή τη Κυριακή.
Είχα απορία για το αυγολέμονο!
@ THANOS:
ΑπάντησηΔιαγραφήΜεγάλη χαρά μου δίνουν τέτοια σχόλια!!! :)
Καλή επιτυχία και περιμένω εντυπώσεις!
Καμιά φορά από τις πολλές πολύπλοκες συνταγές... ξεχνάμε τις απλές αλλά τόσο νόστιμες και χρήσιμες για διάφορες περιστάσεις! Τώρα βράζει για κοιλιακές "περιστάσεις"... χωρίς το αυγολέμονο! Ευχαριστούμε!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧωρίς το αυγολέμονο, μόνο με μπόλικο λεμονάκι, το προτιμώ κι εγώ αυτό το φαγάκι!
ΔιαγραφήΚαλή σου μέρα Ντόρα!
Το ρυζιπου λετε το ριχνουμε στη κατσαρολα ή στη τρυπητη που εχουμε σουρωσει τ ζουμι;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑφού σουρώσουμε το ζουμί σε καθαρή κατσαρόλα ρίχνουμε και το ρύζι και βράζουμε...
ΔιαγραφήΕυχαριστούμε για τη συνταγή. Είχα απορία για το πόσο το βράζουμε. Προσοχή μόνο!! Το κοτόπουλο δεν το πλενουμε ποτέ. Είναι ένα λάθος που αναπαράγεται δυστυχώς. Πέρα από τη σαλμονέλα (που δεν είναι τίποτα), το ωμό κοτόπουλο μπορεί να περιέχει το καμπυλοβακτηριδιο που είναι άκρως επικίνδυνο!! Υπάρχει σαν επίσημη εντολή του NHS και στην Αγγλία όλα τα πακέτα το έχουν επάνω ως προειδοποίηση.
ΑπάντησηΔιαγραφή