Πλούσια η σοδειά από τις βερυκοκιές μας και φέτος.
Είπα λοιπόν να φτιάξω λίγη σπιτική μαρμελάδα
για να την απολαύσουμε στο πρωϊνό μας με ψωμάκι ή φρυγανιές,
αλλά και πάνω σε γιαούρτι σαν επιδόρπιο.
2 κιλά βερύκοκα (ζυγισμένα χωρίς κουκούτσια)
1 ½ κιλό ζάχαρη
Χυμό 2 λεμονιών
Πλένουμε καλά τα βερύκοκα,
τα καθαρίζουμε από τυχόν χτυπήματα κλπ.
και τα κόβουμε στη μέση, αφαιρώντας το κουκούτσι.
Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με μισό φλιτζάνι νερό
να σιγοβράσουν μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν.
Ρίχνουμε στη κατσαρόλα τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να λιώσει.Αφήνουμε τη μαρμελάδα να σιγοβράσει μέχρι να λιώσουν τα βερύκοκα, ανακατεύοντας συχνά για να μην κολλήσει. Αν κολλήσει αλλάζουμε αμέσως κατσαρόλα.
Ρίχνουμε το χυμό λεμονιών λίγο πριν κατεβάσουμε τη μαρμελάδα από τη φωτιά.
Την αφήνουμε τουλάχιστον μια νύχτα για να κρυώσει καλά.
Τη μεταφέρουμε σε γυάλινα βάζα που κλείνουν καλά και τα οποία έχουμε αποστειρώσει βράζοντάς τα.
Πριν κλείσουμε τα βάζα ρίχνουμε μερικές κουταλιές κονιάκ στην επιφάνεια, για να διατηρηθεί η μαρμελάδα μας καλύτερα.
.
Μπορούμε να τη διατηρήσουμε στο ψυγείο μέχρι και 1 χρόνο – αν προλάβουμε βέβαια !!!
ti wraia sidagi einai auti?...kai polu eukoli na ftiaxtei...borw na exw ena vazo?
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ευχαρίστως! Θα σου φυλάξω ένα για όταν έρθεις...
ΑπάντησηΔιαγραφήi make this every year too, using our own apricots
ΑπάντησηΔιαγραφήυπέροχο χρώμα έχει η μαρμελάδα σου, οι δικοί μου μόνο φράουλα και κεράσι τρώνε, οπότε αποφεύγω να φτιάχνω τις υπόλοιπες. εμένα μου αρέσουν όλα τα φρούτα, βερύκοκκο και ροδάκινο τα αγαπώ για το χρώμα τους, ταιριάζουν και σε πολλές συνταγές για γλυκάκια
ΑπάντησηΔιαγραφήBetty μου αυτήν την "σοδειά" σου πολύ την ζήλεψα, είσαι τυχερή που έχεις τα δικά σου βερυκοκάκια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυκαιρία για νόστιμες μαρμελάδες το καλοκαίρι, και η μαρμελάδα βερύκοκο είναι από τις πιο νόστιμες πραγματικά!!
Το χρώμα της μαρμελάδας σου τέλειο!!!
Καλή βδομάδα εύχομαι!
Λοιπόν από όλες τις μαρμελάδες αυτή μου θυμίζει τα παιδικά μου χρόνια στην κατασκήνωση που περνούσα υπέροχα.. μέχρι που γαιδούρεψα και δεν με παίρνανε πια...;oP
ΑπάντησηΔιαγραφήπολύ αγαπημένη μαρμελάδα.. κάνω κάθε χρόνο...
Δεν χρειάζεται να πώ πόσο μου αρέσει το βερύκκοκο μαρμελάδα πόσο μάλλον όταν γινεται με βερύκκοκα σαν του κήπου σας. Βλέποντας την φέτα ψωμιού με την μαρμελάδα νόμιζα πώς ήταν πάνω σε στρώση από βούτυρο και ... απογοητεύθηκα γιατι δεν το τρώω το βούτυρο ωμό με μαρμελάδα. Ομως το γιαούρτι το επικροτώ απόλυτα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔ.Π.
Η αγαπημένη μου μαρμελάδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε τα γλυκά και τις μαρμελάδες δεν τα πολυκαταφέρνω...
Θα κάνω μια προσπάθεια,με ενέπνευσε η συνταγή σου και οι απίθανες φωτογραφίες!
Να είσαι καλά!
50fm: Να την κάνεις την προσπάθεια, δεν είναι τίποτα δύσκολο, αξίζει τον κόπο και πραγματικά δεν έχει καμμία σχέση με τις μαρμελάδες του εμπορίου...Καλή επιτυχία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό τις πιο νόστιμες μαρμελάδες που υπάρχουν! Καλοφάγωτη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι όμορφο χρώμα!Το βερύκοκο και το ροδάκινο είναι οι αγαπημένες μας μαρμελάδες. Και το ροδάκινο έτσι γίνεται; Λέω να το δοκιμάσω.
ΑπάντησηΔιαγραφήBetty ...γειά σου
ΑπάντησηΔιαγραφήΛαχταριστά τα βερίκοκα σου και η μαρμελάδα σου.
Εμείς στα ορεινά τα βλέπουμε στο μπάγκο του μανάβη. Αλλοι είναι τυχεροί και τα κόβουν ολόφρεσκα από τα περιβόλια, μου άνοιξε η όρεξη!
big mama: ακριβώς το ίδιο γίνεται και το ροδάκινο...δοκίμασε και πες μου...Καλή επιτυχία!
ΑπάντησηΔιαγραφήdhmhtra: εσείς "στα ορεινά" έχετε την τύχη να έχετε άλλα πράγματα που εμείς δυστυχώς τα αγοράζουμε πακεταρισμένα και σας ζηλεύουμε...όπως τα μανιταράκια! Καλό σου βράδυ...
μμμμμμμμμμ μία από τις αγαπημένες μου...
ΑπάντησηΔιαγραφήπαλιά φτιαχναμε με τη μαμά μου συνέχεια, τώρα το σταματήσαμε γιατί δεν έμεναν για δευτερο μήνα τα βαζάκια....
πολλά φιλιά
Αμαλί
Γειά σου Μπέττυ, είμαι η Ρίτα.Από την φωτογραφία φαίνεται η μαρμελάδα βερύκοκο υπέροχη.Τώρα φτιάχνω και την δική μου μαρμελάδα βερύκοκο σύμφωνα με την δική σου συνταγή.Ελπιζω να ανταλλάξουμε απόψεις και συνταγές από την Θάσο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓειά σου Μπέττυ, είμαι η Ρίτα.Από την φωτογραφία φαίνεται η μαρμελάδα βερύκοκο υπέροχη.Τώρα φτιάχνω και την δική μου μαρμελάδα βερύκοκο σύμφωνα με την δική σου συνταγή.Ελπιζω να ανταλλάξουμε απόψεις και συνταγές από την Θάσο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓειά σου Μπέττυ.Ειμαι η ρίτα.Η μαρμελάδα εγινε πολύ ωραία,μόνο που δεν έβαλα λεμόνι γιατί είναι ήδη ξυνή.Λές να χαλάσει?Αλήθεια έχεις δοκιμάσει κολοκυθοκεφτέδες από την Θάσο?
ΑπάντησηΔιαγραφήΡίτα γειά σου και καλώς ήρθες στην παρέα μας. Το λεμόνι το βάζω για να βοηθήσει στο πήξιμο, για να μην χαλάσει ρίξε σε κάθε βάζο 1-2 κουταλιές κονιάκ και φύλαξε την στο ψυγείο (όπως γράφω και στη συνταγή) γιατί δεν έχει συντηρητικά. Ετσι μπορείς να την διατηρήσεις για 1 χρόνο περίπου - αν περισσέψει βέβαια! Πολύ θα ήθελα τη συνταγή για κολοκυθοκεφτέδες, όχι δυστυχώς δεν τους έχω δοκιμάσει, δεν έχω έρθει Θάσο ποτέ αν και πολύ θα το ήθελα. Θα μου την στείλεις;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπέττυ γειά σου.Και εγώ χάρηκα που μπήκα στην παρέα σας.Εγώ δεν είμαι από την Θάσο.Είμαι από την Θεσσαλονίκη.Απλά παντρεύτηκα Θασίτη και κατοικούμε μόνιμα στην Θάσο.Προσπαθώ να αναβιώσω τοπικές παλιές συνταγές που τείνουν να χαθούν.Οι κολοκυθοκεφτέδες είναι γνωστοίμόνο στην Θάσο . Φτιάχνονται πολύ εύκολα κι είναι πεντανόστιμοι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥλικά:1 κιλό κολοκυθάκια(ξυμμένα στον τρίφτη) ,1 κρεμμύδιξερό,3-4 αβγά,1τέταρτο τυρί(κεφαλοτύρικατά προτίμηση), αλάτι,μαύρο πιπέρι,καιαλεύριόσο πάρει.Εκτέλεση".Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί,αφού πρώτα στραγγίσουμε καλά τα
κολοκυθάκια μας.Προσθέτουμε το αλεύρι στοτέλος και όσο πάρει.Το μίγμα πρέπει να είναι σφικτό.Βάζουμε σε ένα ρηχό πιάτο αλεύρι.Πλάθουμε με το μίγμα κεφτεδάκια,ούτε πολύ μεγάλα ούτε μικρά.Ζεσταίνουμε μπόλικο λάδι σέ βαθύ τηγάνι και αλευρώνουμε τα κεφτεδάκια.Τα τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν χρυσοκάστανο χρώμα.Εμάς μας αρέσουν ξεροψημένα για αυτό όταν τα πλάθω τα κάνω πιο πλατιά.Σου εύχομαι καλή επιτυχία και καλή όρεξη.
Υ.Σ.
Εχεις δοκιμάσειμπουρέκια με χταπόδι,τζατζαλόπιτα,χταποδοκεφτέδες.Καλά μιλάμε,είναι τέλειοι.Να γλύφεις τα χέρια σου.
Να έρθεις στην Θάσο. Είναι πολύ όμορφο νησί.Αφού να σκεφτείς πρώτα ερωτεύτηκα την Θάσο, και μετά τον άντρα μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπέττυ γεια σου
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε λένε Ελένη Π. και έχουμε να συναντηθούμε χρόνια.Έχουμε μια κοινή φίλη τη Βασω Π.
Εδώ και καιρό επισκέπτομαι το site σου και θαυμάζω τις δημιουργίες σου αλλά και το κουράγιο και την όρεξη που έχεις να τα φτάχνεις , να τα φωτογραφίζεις και να μας τα παρουσιάζεις έτσι αναλυτικά.Έδωσα το site σου και σε μια συνάδελφο "νέα νοικοκυρά" και έχει ενθουσιαστεί με τις συνταγές σου.Καλή συνέχεια.
Λενιώ
Γειά σου Ελένη, χαίρομαι που ξαναμιλάμε μετά από τόσα (αλήθεια πόσα;) χρόνια και σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια...Επίσης ευχαριστώ για τη διαφήμιση που κάνεις στο blog μου!!! Πραγματικά αγαπάω τη μαγειρική και η ενασχόληση με τούτη τη σελίδα λειτουργεί και σαν αγχολυτικό! Ελπίζω να τα λέμε, φιλιά στον Κωστή...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπέτυ
Εφτιαξα αυτην την μαρμελαδα και ειναι υπεροχη!!!Τhnx για την συνταγη!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Ανώνυμη/ε φίλη/ε, χαίρομαι πολύ που σου άρεσε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕμείς πλέον την απολαμβάνουμε κάθε χρόνο!
Να σαι καλά...
Γειά σου Μπέττυ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό όλες τις συνταγές που βρήκα, αποφάσισα να φτιάξω τη δική σου που φαίνεται υπέροχη! Επειδή είμαι λίγο άσχετη, μπορείς να μου διευκρινίσεις αν πρέπει να βγάλω τις φλούδες από τα βερύκοκα;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
@ Ανώνυμος:
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα ανώνυμη φίλη,
όχι δεν χρειάζεται να αφαιρέσεις τα φλούδια, θα λιώσουν με το βράσιμο και θα δώσουν στην μαρμελάδα την πηχτή υφή που χρειάζεται!
Ακολούθησε την συνταγή όπως ακριβώς την περιγράφω και δεν θα έχεις πρόβλημα!
Αν χρειαστείς οτιδήποτε, θα χαρώ να βοηθήσω!
Καλή επιτυχία!
Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση αστραπή! Ξεκινάω αμέσως (έχω σούπερ βερύκοκα από το χωριό) και θα σου γράψω αύριο για το αποτέλεσμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΡάνια
Καλημέρα Μπέτυ,
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ μαρμελάδα έγινε μούρλια! Τώρα έχω το εξής δίλημμα, να την κρατήσω όλη για μας ή να τη μοιράσω στους φίλους να πάθουν πλάκα; :)
Σε ευχαριστώ και πάλι για την υπέροχη συνταγή σου.
Ράνια
@ Ράνια:
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχ μπράβο, χαίρομαι τόσο πολύ!
Ειδικά όταν τα βερύκοκα είναι εγγυημένα (όπως τα δικά σου και τα δικά μου) αυτή η μαρμελαδίτσα γίνεται εκπληκτική!
Αφού κι εγώ περισσότερα κάνω μαρμελάδα και λιγότερα αφήνω να φάμε φρέσκα!
Άρα σωστό το δίλημμα! :))
Συγχαρητήρια για την επιτυχία!
Φιλιά...
Aγαπημένη μαρμελάδα, την περασμένη βδομάδα την έφτιαξα κι εγώ με βερύκοκα διαμαντοπούλου, έγινε υπέροχη !Η μόνη διαφορά που έχουμε είναι ότι εγώ βάζω 1 λεμόνι. Μπράβο που ανέβασες την συνταγή!
ΑπάντησηΔιαγραφή