Μια ξεχασμένη παραδοσιακή πίτα!
Η μαλαμουδόπιτα είναι μια πίτα που έκαναν από τα πολύ παλιά χρόνια - και ιδιαίτερα σε περιόδους νηστείας. Παρόλο που έρχομαι στην Κρήτη πάρα πολλά χρόνια δεν είχε τύχει ποτέ να την δοκιμάσω, στην πραγματικότητα δεν την είχα καν ξανακούσει! Σκέφτηκα λοιπόν να την καταγράψω και να σας την παρουσιάσω, μιας και, απ’ ότι κατάλαβα, την παρασκευή αλλά ακόμη και την ύπαρξη αυτής της πίτας γνωρίζουν ελάχιστες γιαγιάδες στο χωριό...
Τα υλικά είναι για 6 πίτες.
Για τη γέμιση:
Μισό κιλό αλεύρι ολικής αλέσεως
3 κουταλιές δυόσμο
3 κουταλιές μάραθο
1 κουταλιά αλάτι
3-4 κουταλιές ζάχαρη
Λάδι όσο πάρει
Για το φύλλο:
Μισό κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλιές αλάτι
Νερό όσο πάρει
Σε λεκανίτσα ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης
Χωρίζουμε τη γέμιση και τη ζύμη σε 6 ίσα μέρη.
Ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε ένα φύλλο σχετικά παχύ, βάζουμε στο κέντρο τη γέμιση,
κλείνουμε καλά σαν λυχναράκι
και με τον πλάστη ανοίγουμε πάλι την πίτα να γίνει πλατιά, σε μέγεθος πιάτου.
Τηγανίζουμε σε μπόλικο ελαιόλαδο να ροδίσουν καλά.
Βγάζουμε σε πιάτο, κόβουμε στα 4 και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλλα.
Τρώγονται ζεστές και κρύες, είναι πολύ νόστιμες, χορταστικές και διαφορετικές!
Δυστυχώς δεν κατάφερα ακόμα να πιστοποιήσω την ετοιμολογία της ονομασίας αυτής της πίτας. Η επικρατέστερη εκδοχή πάντως είναι ότι το όνομα προέρχεται από το ρήμα "μαλάσσω" επειδή η γέμιση της πίτας ζυμώνεται (μαλάσσεται) με τα χέρια...
den tin exw ksanakousei autin tin pita alla fenetai uperoxi..mia dokimi tha mas peisei :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εγώ δεν την έχω ξανακούσει, πάντως οι συνδυασμοί που περιέχει φαίνονται πολύ ενδιαφέροντες!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνα σωρό νοστιμιές μας έφερες λοιπόν από την Κρήτη, να σαι καλά!!
Αμάν τα σάλια μου τρέξανε. Κι εγώ σαν τα κορίτσια δε τις είχα ξανακούσει, μάλιστα στην αρχή μου φάνηκε σα να είχαν κιμά και μπερδεύτηκα γιατί είχε και ζάχαρη πάνω. Μπράβο σε πεθερά και νύφη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλειες οι πιτούλες και λαχταριστές. Εγώ με τα παραδοσιακά έχω ένα κόλλημα, τα λατρεύω γενικώς. Ευχαριστούμε για όλο το οδοιπορικό στην Κρήτη!
ΑπάντησηΔιαγραφήτέλειες!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήενδιαφέρον έχει ο συνδυασμός ζάχαρης με δυόσμο και μάραθο. πρέπει να δοκιμαστεί άμεσα.
η γιαγιά μου κι η γιαγιά του άνδρα μου έφτιαχναν κάτι παρόμοιο με γέμιση αλεύρι λάδι ζάχαρη, γλυκιές λαδόπιτες τις έλεγαν.
η πεθερά σου χρησιμοποιεί πολύ το ολικής αλέσεως όπως είδαμε αυτές τις μέρες, ενώ οι δικές μας γιαγιάδες το χωριάτικο.
αυτό το γευστικό οδοιπορικό στην Κρήτη μας πέθανε, βάλαμε κιλά και μόνο που βλέπαμε!!!
Πολύ ωραία παραδοσιακή συνταγή...μύρισε χωριό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντως ούτε εγώ τις είχα ακουστά, επίσης κι εγώ νόμιζα από την φώτο στην αρχή οτι είχε κιμά ;))
Πρώτη φορά κι εγώ την ακούω! Αχ αυτές οι κρητικές πίτες! Να είχα μία!
ΑπάντησηΔιαγραφήprepei na to dokimaso!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιναι ωραία να ξετρυπώνουμε ξεχασμένες συνταγές της γιαγιάς μας. Πρώτη φορά την ακούω αυτήν την πίτα,και είμαι και fan τους!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά και συ και η πεθερούλα σου που μας ξελιγώσατε ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ θεια Ευφροσύνη στα Σελλια Αγίου Βασιλείου φτιάχνει συνέχεια αυτές τις πίτες είναι η ειδικότητα της. Είναι χορταστική και νόστιμη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ θεια Ευφροσύνη στα Σελλια Αγίου Βασιλείου φτιάχνει συνέχεια αυτές τις πίτες είναι η ειδικότητα της. Είναι χορταστική και νόστιμη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι όντως πολύ χορταστική και ιδιαίτερης γεύσης!
ΔιαγραφήΧαίρομαι που τις γνωρίζει και κάποιος ακόμα!