Τα υλικά για 6 μερίδες:
1 1/2 κιλό αρνί σε μικρά κομμάτια
μισό φλυτζάνι ελαιόλαδο
χυμός από 2 λεμόνια
αλάτι και πιπέρι
Για συνοδευτικό:
2 φλυτζάνια ρύζι για πιλάφι
2 κύβοι ζωμός βοδινό
5 φλυτζάνια νερό
Πλένουμε το κρέας και το στεγνώνουμε καλά.
Σε πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι. Ρίχνουμε το αρνί και το σοτάρουμε καλά από όλες τις πλευρές, ανακατεύοντας να μην κολλήσει.
Μόλις ροδίσει, προσθέτουμε αλατοπίπερο και το χυμό λεμονιού. Αφήνουμε σε δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά, προσθέτουμε μια κούπα ζεστό νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για 1 1/2 ώρα περίπου. Ενδιάμεσα ελέγχουμε να έχει το κρέας αρκετό νερό ώστε να μην στεγνώσει. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε σταδιακά μια κούπα ζεστό νερό ακόμα.
Όταν ψηθεί το κρέας πρέπει να έχει μείνει με το λαδάκι του και ελάχιστη σάλτσα.Σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε το ρύζι, το νερό και τους κύβους βοδινό. Ανάβουμε τη φωτιά και αφήνουμε το ρύζι να ψηθεί σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας πότε-πότε, μέχρι να τελειώσει όλο το υγρό του και να γίνει σπυρωτό. Δεν προσθέτουμε λιπαρή ουσία ούτε σουρώνουμε. Σερβίρουμε το κρέας με το ρύζι και το περιχύνουμε με μπόλικη σαλτσούλα.
Φυσικά μπορούμε ωραιότατα, αντί για ρύζι, να το συνοδεύσουμε με πουρέ ή πατάτες τηγανιτές...
Φυσικά μπορούμε ωραιότατα, αντί για ρύζι, να το συνοδεύσουμε με πουρέ ή πατάτες τηγανιτές...
Ωραίο φαγάκι είχες Μπετούλα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα εγώ στις παλιότερες νοικοκυρές ανήκω, αλλά το κρύβω, μην με μαρτυράς, έτσι??
Φιλάκια!
Το πήρα το μεζεδάκι μου και το ήπια και το κρασάκι μου! Νοστιμότατο και παραδοσιακό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραίο φαγητό!. Πειράζει που δεν τρώω αρνί?
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλούς χαιρετσμούς!!
Στο πατρικό μου το είχαμε τουλάχιστον 2-3 φορές το χρόνο. Αργότερα με κατσικάκι. Λένε ότι είναι πιο υγειινό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα τελευταία χρόνια καθόλου. Μάλλον δεν το κατέβαζε η κούτρα μας.
Καλά που μου το θύμισες.
Καλό βράδυ
Τέλειο το φαγάκι σου! Σου γεμίζει την ψυχή! Το κρασί Κρητικό;-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλενάκι, κι εγώ "παλιοσειρά" είμαι, άσχετα αν το παίζω τζόβενο, χαχα...πολλά φιλιά
ΑπάντησηΔιαγραφήBetty Manousos: μπορείς κάλιστα να το φτιάξεις με κατσίκι, είναι και πιό υγιεινό...
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλό σου βράδυ...
big mama: το κρασί Κρητικό - δική μας παραγωγή,
ΑπάντησηΔιαγραφήτο αρνάκι επίσης Κρητικό, του κουνιάδου μου...
γευστικότατα και τα δυο...
Τελικά έχουν δεινοπαθήσει τα αρνάκια από την οικογένεια σου !!! θα σας επικηρρύξουν ως άκρως επικίνδυνους για το γένος των αμνοεριφίων !!!χαχαχα
ΑπάντησηΔιαγραφήδεν το συζητώ και τι δε θα 'δινα για μια μερίδα, έτσι ξινούλι με λεμονάκι είναι μούρλια,
εμείς το αποφεύγουμε, ιδιαίτερα όταν βρίσκεται κοντά μας η μεγάλη μου κόρη, τότε απαγορεύεται ρητά και η παράλληλη έλευση αμνοεριφίων στο σπίτι, μας κυνηγάει τους βάρβαρους!!!
Αχ..τι θέλω και βολτάρω τέτοια ώρα σε μαγειρικά μπλογκς η πεινασμένη;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπετούλα το φτιάχνω ετσι σχεδόν το φτιάχνω και εγω. Τα τελευταία δε χρόνια βάζω κατσικάκι αντι για αρνάκι, γίνεται εξ'ίσου ωραίο. Το πιο σημαντικό σ'αυτην την συνταγή είναι αυτο που επισημαίνεις - να μείνει με το λαδάκι του.
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλό μήνα
Μπέττυ καλό μήνα, έτσι ακριβώς όπως λες να θυμόμαστε οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεώτεροι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΞέρεις έχω πολλά νέα παιδιά στη δουλειά μου που χαίρονται να μαθαίνουν κι έχουν μάθει να τριγυρίζουν στα διάφορα μπλογκόσπιτα μας, πρέπει να τα υποστηρίζουμε!!
Το φέρνω από δω, το φέρνω από κει, φεύγω και ξανάρχομαι από χθες. Η μυρωδιές βλέπεις :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω κατσικάκι που το προορίζω για γεμιστό, αλλά με έβαλες σε μπελάδες τώρα!!
Πολλά φιλιά
Καλό μήνα Μπέττυ
I've been eating alot of lamb and this dish would certainly be devoured...I'll bring the wine.
ΑπάντησηΔιαγραφήPeter, the wine in the photo is the one we make, from our vineyard in Crete.
ΑπάντησηΔιαγραφήSo, could you please bring something else, for example one of those delicious sweets I can see in your site? haha...
Καλό μήνα...
poli oreo fagaki...me kritiki 'ependysi' se ola...euxaristoume kai kalon mina simera 1/11/2016!
ΑπάντησηΔιαγραφή