Σελίδες

Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009

Χάντρες

Όχι οι πράσινες, οι κόκκινες, οι θαλασσιές οι χάντρες...
Τα φασολάκια βεβαίως, που γίνονται πολύ νόστιμα με φρέσκια ντοματούλα, είτε ως κυρίως είτε ως ορεκτικό, και είναι ό,τι πρέπει για τα κρύα που έρχονται...

Πως τα φτιάχνουμε:

1 κιλό φασολάκια χάντρες
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2-3 ντομάτες ώριμες τριμμένες
2 κουταλιές πελτές
½ κούπας ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
1 κουταλάκι ζάχαρη

Βγάζουμε τις χάντρες από το περίβλημα και τις πλένουμε καλά.
Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδια για 1-2 λεπτά.
Προσθέτουμε την ντομάτα, τον πελτέ, ένα φλυτζάνι ζεστό νερό, αλάτι και πιπέρι και τη ζάχαρη. Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει για 6-7 λεπτά και προσθέτουμε τα φασολάκια. Ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 1 ¼ περίπου, ανακατεύοντας που και που και ελέγχοντας μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο ζεστό νερό ακόμα. Όταν ετοιμαστεί το φαγητό πρέπει η σαλτσούλα να έχει πήξει και να μην έχει καθόλου ζουμιά.

15 σχόλια:

  1. Μπέττυ τα τελευταία χρόνια είναι τα μόνα φασόλια που κάνουμε φασολάδα λόγω του ότι η κόρη μας μόνο αυτά θέλει.
    Έτσι αγοράζω τώρα αρκετά κι αποθηκεύω σε σακουλάκια στην κατάψυξη.
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. σούπερ φαγάκι, και σηκώνει και πολλά μεζεδάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ Ξανθή μου και το δικό μου κοριτσάκι από όλα τα φασόλια μόνο αυτά τρώει... και ως γνωστόν δεν χαλάμε χατήρι στα παιδιά μας...
    Καλό σου βράδυ...

    @ Γαστεροπλήξ, τελικά πρέπει να οργανώσουμε βραδυά μεζεδο-κρασο-κατάνυξης...χαχα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Betty, this is so comforting...a big plate with some psari plaki....aide!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ ωραίο φαγάκι και ότι πρέπει για την εποχή! Μια χαρά κανονικό φαγάκι είναι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτά είναι που λέμε και μπαρμπούνια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πάντως εμένα το τραγουδάκι μου ήρθε στο μυαλό με τις χάντρες χα χα χα!
    Οτι πρέπει το φαγάκι τώρα που θα πιάσουν τα κρύα Betty μου!
    Και με το σχετικό κρασάκι εννοείται;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η αλήθεια είναι οτι και εγώ σιγοτραγόυδησα το γνωστό τραγουδάκι βλέποντας τον τίτλο :)
    Οι χάντρες είναι τα αγαπημένα μου φασόλια με έχει εφοδιάσει η μαμά μου και όπως η Ξανθή τα έχω στην κατάψυξη.(Τελικά σε όλες τις κόρες αρέσουν οι χάντρες χαχαχα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Mπέττυ μου,είναι το αγαπημένο φαγητό του καλού μου,αντιλαμβάνεσαι ότι ανασκουμπώνομαι γιατί έχω να μαγειρέψω τρεις βδομάδες!
    Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τι έγινε μπετούλα? αφήσατε τα ουζα με την Ελενα και πιάσατε τα κρασάκια ???

    Υπέροχες οι χάντρες σου !!! ετσι τις φτιάχνουμε και εσείς.

    καλη σου μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. μμμμμμμμμμμ καιρό τους είναι σιγά σιγά θα τα φτιάξω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δεν έχω φάει ποτέ μου αυτά τα φασόλια,αν τα βρω θα τα δοκιμάσω 100%!Σκόρδο,μαιντανό να βάλω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @ Peter M: I could not agree more! you are a real "Kalofagas"!

    @ big mama: και ο καλός μου άμα έχει αυτό δεν θέλει τίποτα άλλο, μόνο λίγο φρέσκο ψωμάκι!

    @ kiki: ναι, αυτά είναι τα λεγόμενα και "μπαρμπούνια"...

    @ Ελενάκι, μην μας φοβάσαι, το κρασάκι δεν μας λείπει ποτέ, ειδικά με τέτοια φαγάκια!

    @ pandora: είδες οι μανούλες; τα πάντα για να ευχαριστήσουν τα παιδάκια τους!

    @ 50fm τι σύμπτωση! και του δικού μου - στα ώπα-ώπα τους έχουμε!

    @ Maria B: ο καιρός βλέπεις Μαράκι μου... τέτοια εποχή τραβιέται το κρασάκι μια χαρά - να σε περιμένουμε;

    @ Asteri πράγματι με τις πρώτες δροσιές τραβιούνται πολύ!

    @ Και λοιπόν;E allora? να τα δοκιμάσεις, σίγουρα θα σου αρέσουν - μαϊντανό βάλε άφοβα, σκόρδο εγώ δεν βάζω ποτέ, ίσως θα μπορούσες να προσθέσεις ελάχιστο στην αρχή να ροδίσει μαζί με το κρεμμύδι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. η φασολαδα ειναι τελειο φαγητο , αλλα ρε παιδια η κορη μου μολις φαει φουσκωνει και δεν μπορει να χωνεψει για ωρες .κανενα κολπο για να 'ελαφρυνει' το φαγητο?δεν γινεται χειμωνας χωρις φασολαδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασε να τα βράσεις σε μπόλικο σκέτο νερό για λίγη ώρα, μετά τα σουρώνεις και πετάς το νερό και μετά τα ρίχνεις στην σάλτσα και συνεχίζεις όπως λέει η συνταγή... έτσι θα γίνουν λίγο πιο ελαφριά!

      Διαγραφή