Προθερμάνετε το φούρνο στους 170.
Τρίψτε αρκετά καρότα στον τρίφτη - θα χρειαστείτε 3 κούπες περίπου και ανακατέψτε τα με το χυμό μισού λεμονιού για να μην μαυρίσουν.
Στο μπολ του μίξερ κοσκινήστε 3 κούπες φαρίνα, 1 κουταλάκι σόδα, 1/2 κουταλάκι αλάτι, λίγο μοσχοκάρυδο, μπαχάρι, και κανέλλα. Προσθέστε 1 1/2 κούπα ζάχαρη, 4 αυγά, 1 κούπα λάδι, λίγο κονιάκ και τα καρότα. Χτυπήστε για 1 λεπτό ελαφρά να ενωθούν και 3 λεπτά γρήγορα να αφρατέψουν. Ρίξτε μισή κούπα καρύδια χοντροκομμένα, και προαιρετικά μισή κούπα δαμάσκηνα ξερά ψιλοκομμένα και μισή κούπα σταφίδες -εγώ δεν είχα αυτή τη φορά και έτσι τα παρέλειψα.
Βουτυρώστε και αλευρώστε μία φόρμα και ψήστε στους 170 βαθμούς για 1 ώρα περίπου. Με τη λάμα ενός μαχαιριού δοκιμάστε αν έχει ψηθεί καλά στο εσωτερικό. Αν η λάμα βγει καθαρή είναι έτοιμο, αλλιώς ψήστε να 10 λεπτά ακόμα. Αφήστε το μέσα στη φόρμα 10 λεπτά να κρυώσει και αναποδογυρίστε το σε πιατέλα. Αφήστε να κρυώσει τελείως. Εδώ μπορείτε αν θέλετε να το πασπαλίσετε με ζάχαρη άχνη, με γλάσο σοκολάτας ή γλάσο λευκό.
Το λευκό γλάσο επέλεξα αυτή τη φορά ~ αν θέλετε να το φτιάξετε ανακατέψτε σε χαμηλή φωτιά 2 κούπες ζάχαρη άχνη με 1 βανίλια κα 2-3 κουταλιές νερό μέχρι να λιώσει και να ζεσταθεί. Προσθέστε ένα ασπράδι χτυπημένο και ανακατέψτε μέχρι να γίνει ένα λευκό αφράτο γλάσο.
Βουτυρώστε και αλευρώστε μία φόρμα και ψήστε στους 170 βαθμούς για 1 ώρα περίπου. Με τη λάμα ενός μαχαιριού δοκιμάστε αν έχει ψηθεί καλά στο εσωτερικό. Αν η λάμα βγει καθαρή είναι έτοιμο, αλλιώς ψήστε να 10 λεπτά ακόμα. Αφήστε το μέσα στη φόρμα 10 λεπτά να κρυώσει και αναποδογυρίστε το σε πιατέλα. Αφήστε να κρυώσει τελείως. Εδώ μπορείτε αν θέλετε να το πασπαλίσετε με ζάχαρη άχνη, με γλάσο σοκολάτας ή γλάσο λευκό.
Το λευκό γλάσο επέλεξα αυτή τη φορά ~ αν θέλετε να το φτιάξετε ανακατέψτε σε χαμηλή φωτιά 2 κούπες ζάχαρη άχνη με 1 βανίλια κα 2-3 κουταλιές νερό μέχρι να λιώσει και να ζεσταθεί. Προσθέστε ένα ασπράδι χτυπημένο και ανακατέψτε μέχρι να γίνει ένα λευκό αφράτο γλάσο.
Με το κουτάλι περιχύστε το κεϊκ με το γλάσο, αφήνοντάς το να τρέξει τριγύρω...πάνω στο κέϊκ....!!!!
Πω πω, τί εξαιρετικό blog είναι αυτό!; Σαν κι αυτό άλλο δεν υπάρχει! Καλογραμμένες συνταγές, νοστιμότατες, θεσπέσιες! Και πόσο καθαρά παρουσιάζονται, ώστε να μπορέσουμε όλες να τις κάμουμε! Μπράβο σας! Να σας έχει ο Θεός καλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑνώνυμη φίλη, σε ευχαριστώ πολύ για τους επαίνους και τον ενθουσιασμό σου και σε καλωσορίζω στην παρέα μας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό σου βράδυ...
ΤΕΛΕΙΟ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντα μου άρεσε το κέικ αυτό , αλλά ποτε΄δεν επιχειρούσα να το φτιάξω.
Να η ευκαιρεία!!
Καλό Σαββατοκύριακο!
Ax afto to glaso PANW sto keik exei katastrepsei oikogenies!
ΑπάντησηΔιαγραφήharika görünüyor.. afiyet olsun
ΑπάντησηΔιαγραφήένα κεκάκι για να μην έχουμε πολλές τύψεις είναι αυτό, μας κατέστρεψες με το γλάσο!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι το καρότο ψημένο έχει περισσότερα θρεπτικά στοιχεία από το ωμό, κάνω πως δεν βλέπω την περίσσια ζάχαρη και τρώωωωωωωωω!!!!
καλό μήνα και καλή εβδομάδα
πολυ καλο και το κεικ, και το γλασο
ΑπάντησηΔιαγραφήελπιζω να μην τελειωσε, ενα κομματακι για τον καφε μου ειναι οτι πρεπει!!!!!!!!!!
Θα πάρω μια κομματάρα χωρίς γλάσο όμως κι όμως δε μου αρέσουν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα!!!
Betty είναι πολύ εύκολο το καημένο, ούτε χτύπημα δεν θέλει... αφαίρεσε το γλάσο (για πιο ελαφρύ) και δοκίμασέ το, δεν αμφιβάλλω ότι θα σου αρέσει.
ΑπάντησηΔιαγραφήKiki ναι ναι το τονίζω "ΠΑΝΩ στο κέικ"... ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί χωρίς αυτές τις λεπτομερείς εξηγήσεις...χαχαχα...
γαστεροπλήξ φάε σήμερα, από αύριο θα το ρίξουμε πάλι στις σαλάτες! Καλό σου μήνα...
Ελευθερία μου καλή σου μέρα και καλό μήνα, κόπιασε, το κέικ σε περιμένει!
Και λοιπόν;E allora? ό,τι τραβάει η όρεξή σου...μακάρι να μπορούσα να σου στείλω ένα μεγάααααααααλο κομμάτι!
καλό μήνα να έχουμε... φιλιά...
Thank you, I would follow your visit your blog to google translate and the translation of your recipe I would make to your labor markets are good health:)
ΑπάντησηΔιαγραφήBetty το καρότο είναι το αγαπημένο μου λαχανικό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜόνο στον καφέ δεν το βάζω!!!
Το κέικ αυτό το φτιάχνω πολύ τακτικά.
Αν και τώρα με τα blog έχω μεγάλη επιλογή και στο τέλος δεν ξέρω τι να πρωτοφτιάξω.
Μου αρέσει υπερβολικά το κέικ καρότου, όσο για το λευκό γλάσο το αγαπά η εγγονή μου όμως σπάνια το καταφέρνω καλά δεν ξέρω γιατί.Θα το προσπαθήσω όπως το λες αυτή την εβδομάδα , θα της κάνω ένα κέικ απλό πορτοκαλιού και θα της το βάλω γιατί ξέρω οτι την ξετρελλαίνει.
ΑπάντησηΔιαγραφήCarrot cake, το λατρεύουμε!!
ΑπάντησηΔιαγραφήKαλό και νόστιμο μήνα Μπέτυ μου!!
Mπέττυ μου, πάλι με κολάζεις...
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχεις έναν τρόπο, να με ξελογιάζεις!
Σούπερ κέικ!
Καλό μήνα πεντανόστιμη!
Δήμητρα παρ'ότι μας αρέσει πολύ, είχα καιρό να το φτιάξω, μου αρέσει που δεν έχει βούτυρο και το καρότο το κάνει ξεχωριστό...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχτίδα μάλλον έπρεπε να κάνω μεγαλύτερη δόση, λιγοστό έπεσε... επίσης να φροντίσεις το κέικ να είναι τελείως κρύο όταν ρίξεις το γλάσο...
Ελενάκι μου καλό μήνα να έχουμε, να απολαμβάνουμε τις νοστιμιές σου!
50fm είπαμε, είμαστε επιρρεπείς στην αμαρτία !!!
χαχα...
Τέλειο το κεκάκι, παλιά το έφτιαχνα συχνά, μετά το ξέχασα. Μου αρέσει το γλάσσο σου! Καλό μήνα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπέτυ μου, υπέροχο το κάροτ κέικ σου! Όσο ζούσε ο πατέρας μου, του το έφτιαχνα συχνά, γιατί του άρεσε. Όταν τον έχασα, σταμάτησα να το φτιάχνω...
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα προσπαθήσω να ξαναρχίσω με την συνταγή σου!
Καλό μήνα!
καλέ τι νοστιμιές είναι αυτές !!! ήρθα να σου δώσω να καταλάβεις με την μυρωδιά !! χιχιχιχι!!
ΑπάντησηΔιαγραφήυπέροχο Μπετυ μου και αυτό το γλάσσο είναι πολύ γιαμ-γιαμ !!!
παίρνω 2 κομματάκια αν δεν σε πειράζει και φεύγω (μην μου τα ζητήσει και κανείς πίσω!χιχιχι)
φιλια και καλό μήνα !
Στα δικά μου κέικ το γλάσο δεν προλαβαίνει να τρέξει, κάποιο δαχτυλάκι του σταματάει τη ροή! Έγραψες πάλι Μπέτυ μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήbig mama κι εγώ είχα πολύ καιρό να το φτιάξω, το θυμήθηκα σκαλίζοντας παλιές συνταγές...καλό μήνα να χουμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγγελική μου κι εγώ ορισμένα φαγητά τα συνδέω με καταστάσεις και με επηρεάζουν ανάλογα...
Μαράκι, ευτυχώς πρόλαβες! ψίχουλο δεν έχει μείνει μέχρι τώρα που μιλάμε...
Λίλα μου το δαχτυλάκι σίγουρα είναι πιο γλυκό και από το ίδιο το γλάσο! φιλιά...
oute ena komataki gia ton proino kafe??
ΑπάντησηΔιαγραφήVassoula
Βασούλα μου, δεν ήθελα να σε βάλω σε πειρασμό και να σου χαλάσω τη δίαιτα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήYum! Carrot cake is one of my favorites. This looks delicious and so pretty.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχο το έκανα χθες...Ότι πρέπει για πρωινό πριν την δουλειά...Ευχαριστώ Κ.Μπέτυ....
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Μαριαλένα:
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι που σου άρεσε, είναι το αγαπημένο μου κέικ!
Καλό απόγευμα...
Πολύ νόστιμο το κέικ καρότου. Προσωπικά, προτιμώ το γλάσο τυριού. Του δίνει νομίζω μια ξεχωριστή γεύση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια το γλάσο τυριού χρειάζεται κανείς βούτυρο, τυρί Kiri, ζάχαρη άχνη κι αν θέλει κανείς λίγη βανίλια. Η αναλογία του τυριού με το βούτυρο είναι 3 προς 1. Τη ζάχαρη τη βάζω πάντα δοκιμάζοντας. Χτύπημα και στο ψυγείο για να κρυώσει.
Τι ωραίο να σε ανακαλύπτουν και να σε προβάλλουν και άλλοι! Όπως εδώ iefimerida!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Katerina ante portas:
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα Κατερίνα, την είδα τη δημοσίευση και πραγματικά χάρηκα πολύ!
Έλεγα ότι θα κάνω σχετική ανάρτηση αλλά δεν πρόλαβα, τρέχω σαν τρελή αυτό τον καιρό :(
Σε ευχαριστώ πάντως για την ενημέρωση...
Καλό απόγευμα...
δεν ήξερα σε ποια συνταγή να κάνω post πάντως θέλω να σου πω ότι οι συνταγές συ είναι υπέροχεες και κάνεις πολύ καλή παρουσιάση !! μου ανοίγει η όρεξη να τις δοκιμάσω όλες! καλή συνέχεια
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Ανώνυμε/η φίλε/η, ευχαριστώ πολύ για τους επαίνους!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν έχεις δοκιμάσει κάποια, θα ήθελα να μάθω τις εντυπώσεις σου...
Καλό βράδυ...
Πολυ ωραιο κεικ!!! Το εφτιαξα σημερα, ειναι γευστικο, χορταστικο, μυρωδατο. Ευκολη συνταγη και πετυχε. Θελω να φτιαξω και αλλες συνταγες, ειναι η πρωτη που δοκιμασα. Υπεροχη σελιδα, με πολυ καλη παρουσιαση, με μερακι!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Nely:
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ-πολύ για τα καλά σου λόγια!
Θα χαρώ να μάθω αν έφτιαξες και κάτι ακόμα και τις εντυπώσεις σου!
Καλό βράδυ...