Για 4-5 μερίδες:
1 κιλό φασολάκια τσαουλιά ή μπαρμπούνια
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2-3 ντομάτες ώριμες τριμμένες
2 κουταλιές πελτές
½ κούπας ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
1 κουταλάκι ζάχαρη
2 μέτριες πατάτες
2-3 κουταλιές μαϊντανός
Καθαρίζουμε τα φασολάκια και τα πλένουμε καλά.
Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 1-2 λεπτά.
Προσθέτουμε την ντομάτα, τον πελτέ, ένα φλυτζάνι ζεστό νερό, αλάτι και πιπέρι και τη ζάχαρη.
Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει για 6-7 λεπτά και προσθέτουμε τα φασολάκια. Ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 30 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας που και που και ελέγχοντας μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο ζεστό νερό ακόμα.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε μέτρια κομμάτια.
Τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα, πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, ρίχνουμε λίγο αλατοπίπερο ακόμα και αφήνουμε να σιγοβράσουν για άλλα 30 λεπτά. Όταν ετοιμαστεί το φαγητό η σαλτσούλα δεν πρέπει να έχει καθόλου ζουμιά. Συνοδέψτε το με ένα κομμάτι φέτα και λίγο φρέσκο ψωμάκι ~ νοστιμότατο!
1 κιλό φασολάκια τσαουλιά ή μπαρμπούνια
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2-3 ντομάτες ώριμες τριμμένες
2 κουταλιές πελτές
½ κούπας ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
1 κουταλάκι ζάχαρη
2 μέτριες πατάτες
2-3 κουταλιές μαϊντανός
Καθαρίζουμε τα φασολάκια και τα πλένουμε καλά.
Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 1-2 λεπτά.
Προσθέτουμε την ντομάτα, τον πελτέ, ένα φλυτζάνι ζεστό νερό, αλάτι και πιπέρι και τη ζάχαρη.
Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει για 6-7 λεπτά και προσθέτουμε τα φασολάκια. Ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 30 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας που και που και ελέγχοντας μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο ζεστό νερό ακόμα.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε μέτρια κομμάτια.
Τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα, πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, ρίχνουμε λίγο αλατοπίπερο ακόμα και αφήνουμε να σιγοβράσουν για άλλα 30 λεπτά. Όταν ετοιμαστεί το φαγητό η σαλτσούλα δεν πρέπει να έχει καθόλου ζουμιά. Συνοδέψτε το με ένα κομμάτι φέτα και λίγο φρέσκο ψωμάκι ~ νοστιμότατο!
Δε βρίσκω αυτά τα φασολάκια εδω πέρα :((( και μου αρέσουν!Στο πιάτο βάζω και καμιά σκελίδα σκόρδο ωμή,φέτα και το ψωμί σου....αχχ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦάε και για'μενα ;)
Και λοιπόν; E allora? ούτε κατεψυγμένα ε; το ίδιο πρόβλημα έχει και η κόρη μου στο Λονδίνο.. κρίμα γιατί είναι νοστιμότατο φαγάκι...θα φάω λοιπόν εγώ την μερίδα σου και θα πιώ στην υγειά σου ένα ποτηράκι από το κόκκινο κρασί μας!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήόσο τα παιδιά ήταν μικρά συχνά πάντρευα τα φασολάκια με πατάτες, τα έτρωγαν πιο ευχάριστα, ευτυχώς τώρα τα τρώνε όπως κι αν είναι μαγειρεμένα, όπως ξημερώνει και Παρασκευή κι εγώ για κάποιο λαδερό θα βάλω πλώρη, οι καταψύκτες φέτος είναι γεμάτοι λαχανικά και θα τα τιμούμε συχνά, δε θα μας λείψουνν μέχρι το καλοκαίρι.
ΑπάντησηΔιαγραφήμούρλια φαίνεται αυτό το φαγάκι και πεινάω!!!!!!
Παραδοσιακή καθημερινή κουζίνα, ό,τι πιο καλό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα πάρω κι εγώ μια μερίδα αφού δεν υπάρχουνε ούτε κατεψυγμένα εδώ πέρα!
Αντί για φετούλα όμως πειράζει να προσθέσω στο πιάτο, γιουρτάκι; :))))))))))))))))))
Μιαμ μιαμ μιαμ
Tοσο λαχταριστά! Μούρχεται να βουτήξω το ψωμί μου στη σάλτσα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπέττυ μου για γαύρο/σαρδέλλα εννοώ. Αμα σκεφείς κάτι. Σευχαριστώ πολύ
φιλιά πολλά
γαστεροπλήξ, άμα έχεις καταψύξει δικά σου λαχανικά, είσαι πολύ τυχερή, εγώ συνήθως βολεύομαι με τα κατεψυγμένα του σ/μ, καμμιά σχέση βέβαια αλλά αν δεν υπάρχουν φρέσκα...
ΑπάντησηΔιαγραφήthalassamov, ότι ευχαριστεί τον καθένα, και με γιαουρτάκι μια χαρά το βρίσκω και πολύ υγιεινό!
ΑπάντησηΔιαγραφήBetty μου αυτό είναι το πρόβλημα, η σαλτσούλα είναι σκέτος πειρασμός!
ΑπάντησηΔιαγραφήγια γαύρο θα πρότεινα αυτό που είναι φοβερός μεζές
http://bettyscuisine.blogspot.com/2009/06/blog-post_28.html
φιλιά, καλό βράδυ...
Αγαπημένο φαγητάκι! Έτσι το κάνει και η μανούλα μου και έτσι το κάνω και εγώ! Ευτυχώς τα τρώνε όλοι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌλο το καλοκαίρι ήθελα να βάλω μιά ανάρτηση με τα φασολάκια του κήπου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΉταν η ποικιλία ζαργάνες και έφταναν τα 60εκ.
Με πέντε φασόλια γέμιζες το πιάτο. Κλασσικό ελληνικό φαγητό.
A! Δεν το έχω μόνο εγώ το πρόβλημα! Και αλλού δεν υπάρχουν φασολάκια τσαουλιά, όχι μόνο εδώ! Αυτά που πουλούν εδώ είναι τα στρογγυλά στην πιο ξυλώδη μορφή που φαντάζεστε! Τα βράζεις 2 ώρες και είναι άβραστα... άνοστα... άγευστα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλληνικά τρυφερά φασολάκια με σπιτικό ψωμί και αληθινή φέτα....(χωρίς σχόλιο)
Σήμερα το πρωί που ρώτησα το γιόκα μου τι να μαγειρέψω μου ζήτησε φασολάκια πράσινα, δε μου στέλνεις μια μεριδούλα!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣήμερα το πρωί που ρώτησα το γιόκα μου τι να μαγειρέψω μου ζήτησε φασολάκια πράσινα!!! Δε μου στέλνεις μια μεριδούλα?
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαμαδίστικο φαγητό... μαζι με το λεμονάτο κοτόπουλο με πατατούλες μου θυμίζει την μυρωδιά που είχε το σπίτι μας όταν γυριζα απο το σχολείο... γεια στα χεράκια σου Μπετη...
ΑπάντησηΔιαγραφήΈτσι τα έχω μάθει κι εγώ από την χρυσοχέρα μανούλα μου, μόνο που προσθέτω και καροτάκι σε λεπτές ροδέλες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλιά και καλό ΣΚ
Αξεπέραστο και αυτό το φαγητάκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔε μου λες γλυκούλα μου, τα μπάρμπα Στάθης, κάνουνε;
Ούτε κατεψυγμένα....αφού καμιά φορά σκεφτόμουνα να τα φέρω κατεψυγμένα από Ελλάδα αλλά μέχρι να φτάσω θα έχουν ξεπαγώσει.Βάζε και κανά κολοκυθάκι μέσα,ολόκληρο όχι σε κομμάτια....παίρνει μια νοστιμιά!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔυό ποτήρια κρασί...να ζεσταθείς!
Στην υγειά σου!!!
χχχχ
big mama: τα ίδια και μεις...όπως τα έμαθα από την μανούλα μου -βέβαια τότε δεν τα εκτιμούσα και πολύ, τώρα όμως...!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήThalassenia: πω πω φασολάκια γίγας! δεν τα ξέρω αυτά τα φασολάκια μάλλον...
Αγγελικη Ν: είναι αλήθεια, άλλη νοστιμιά τα προϊόντα τα ελληνικά ~ είναι και η νοσταλγία βέβαια...
Λίλα μου και στις δικές μου κόρες άρεσαν από όταν ήταν μικρές... σου κρατάω την τελευταία μερίδα για τον κανακάρη σου!!!
Νίκη μου, ειδικά το κοτόπουλο με τις πατατούλες κλασσικό κυριακάτικο φαγάκι... όμορφες αναμνήσεις...
Αστεράκι, συμφωνώ, μόνο που οι δικοί μου οι παράξενοι δεν θέλουν τίποτα άλλο μέσα!
50fm μια χαρά είναι τα μπάρμπα Στάθης, τα χρησιμοποιώ συχνά για ευκολία, όπως και τις μπάμιες και τον αρακά!
Αυτό το φαγάκι Μπέτυ μου (από τα πολύ αγαπημένα μου - κυρίως καλοκαιρινά - φαγάκια)είναι το μόνο που δεν μπορώ να φάω με κατεψυγμένα φασολάκια,
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν έχω κανένα πρόβλημα με μπάμιες, αγκινάρες, σπανάκι και λοιπά καταψυγμένα λαχανικά, αλλά τα φρέσκα φασολάκια είναι άλλο πράγμα!!
Μοσχομρίζει πραγματικά το σπίτι όσο μαγειρεύονται!!
Το ζήλεψα το φαγάκι σου!
Φιλιά!
Ελενάκι μου δυστυχώς καμμιά φορά λόγω έλλειψης χρόνου τα αγοράζω...σπάνια αλλά συμβαίνει!
ΑπάντησηΔιαγραφήπάντως συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, τα φρέσκα άλλο πράγμα!!!
φιλιά και καλό σαββατοκύριακο..
Όταν η κόρη μου ήταν μικρή δεν τα ήθελε με τίποτα, μάλιστα όσες φορές την άφησα να προσέχει την κατσαρόλα κατά ένα μαγικό τρόπο έπιανε στον πάτο.(Μη με ακούσει την έβαψα)
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα λοιπόν όχι μόνο τα τρώει αλλά τα ζητάει κιόλας.
Τα κορίτσια του εξωτερικού έχουν δίκιο, δυστυχώς δεν υπάρχουν.Στο Λονδίνο τα μόνα που έχω δει σε αγορές είναι κάτι του τύπου αμπελοφάσουλα.
καλό Σ/Κ
Ξανθή όχι μόνο δεν υπάρχουν αλλά και αν τα βρει κανείς σε πολύ μεγάλο σ/μ, κάνουν 5 λίρες το ένα ματσάκι που έχει 5 φασολάκια !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ για τη σελίδα που μου πρότεινες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ.
Πολλάα φιλιά
Betty, I wish I could have a plate now...I couldn't find any good fasolakia at the market, so I must just relish your dish.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΕΛΕΙΟ ΒΡΕ ΘΗΡΙΟ !!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚλασσικό γεύμα της Δευτέρας απο μέσα καλοκαιριού μέχρι...όποτε θέλεις,
Ελισάβετ μου να βάλουμε 1-2 σκελίδες σορδάκι και να αφαιρέσουμε τον πελτέ?? Προσωπικά δεν μου αρέσει να κοκκινίζουν τα πάντα, αλλά να κρατά η ντομάτα, έτσι για το ανάγλυφο..
Επιπλέον, αντί για νεράκι, προσθέτω ζωμό κοτόπουλο (...έστω απο κύβο, ελλατώνοντας το αλάτι)έτσι για να δώσει μιά παιχνιδιάρικη νότα σε αυτό το χορτοφαγικό πιάτο.
Τυράκι και φρέσκο ψωμάκι....δεν το διαπραγματεύομαι. Και μπυρίτσα μια χαρά πάει
Σε ευχαριστώ πολύ για την ανάρτηση, και μακάρι να γίνει συνήθεια σε κάθε οικογένεια!
Νάσο μου, εγώ ευχαρίστως να τον αφαιρέσω τον πελτέ...αλλά έχω κι ένα σύζυγο που τα θέλει όλα κατακόκκινα -Κρητικός γαρ- κι έτσι έχω μάθει να τα φτιάχνω λίγο "ενισχυμένα"!
ΑπάντησηΔιαγραφήπάντως το ψωμάκι και την μπυρίτσα θα την τιμήσω κι εγώ μαζί σου
φιλιά...