Ένα κέικ ελαφρύ και πολύ γευστικό, συνταγή της Κλαίρης και πάλι...
250 γρ δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσια
250 γρ καρύδια χοντροκομμένα
1 κουταλάκι σόδα φαγητού
1 αυγό
2 κουταλάκια βούτυρο
1 κούπα μαύρη ζάχαρη
1 ½ κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κούπα νερό καυτό
Λίγο αλάτι
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ο.
Κόβω τα δαμάσκηνα στα δύο και τους ρίχνω στο καυτό νερό.
Περιμένω να κρυώσει λίγο και προσθέτω τη σόδα, το αυγό, το βούτυρο, τη ζάχαρη,
λίγο αλάτι και το αλεύρι. Ανακατεύω πολύ καλά με το σύρμα των αυγών για 3-4 λεπτά και τέλος ρίχνω και τα καρύδια και ανακατεύω.
Το ενδιαφέρον είναι ότι έχει 2 κουταλάκια βούτυρο και 1 μόνο αυγό!
Για μια μεγάλη μακρόστενη φόρμα:
250 γρ δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσια
250 γρ καρύδια χοντροκομμένα
1 κουταλάκι σόδα φαγητού
1 αυγό
2 κουταλάκια βούτυρο
1 κούπα μαύρη ζάχαρη
1 ½ κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κούπα νερό καυτό
Λίγο αλάτι
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ο.
Κόβω τα δαμάσκηνα στα δύο και τους ρίχνω στο καυτό νερό.
λίγο αλάτι και το αλεύρι. Ανακατεύω πολύ καλά με το σύρμα των αυγών για 3-4 λεπτά και τέλος ρίχνω και τα καρύδια και ανακατεύω.
Ρίχνω το μίγμα σε μακρόστενη φόρμα ντυμένη με αλουμινόχαρτο (δεν είχα μεγάλη μακρόστενη κι έτσι το μοίρασα σε δύο μικρότερες).
Ψήνω για 1 ώρα περίπου στη δεύτερη σχάρα του φούρνου. Στα τελευταία 20 λεπτά ψησίματος σκεπάζω το κέικ με αλουμινόχαρτο και από πάνω για να μην αρπάξει. Αφού κρυώσει το τυλίγω με αλουμινόχαρτο και το βάζω στο ψυγείο σε χαμηλό ράφι – έτσι διατηρείται για περίπου δύο μήνες!
Καλή επιτυχία...
Ψήνω για 1 ώρα περίπου στη δεύτερη σχάρα του φούρνου. Στα τελευταία 20 λεπτά ψησίματος σκεπάζω το κέικ με αλουμινόχαρτο και από πάνω για να μην αρπάξει. Αφού κρυώσει το τυλίγω με αλουμινόχαρτο και το βάζω στο ψυγείο σε χαμηλό ράφι – έτσι διατηρείται για περίπου δύο μήνες!
Καλή επιτυχία...
Καλησπέρα
ΑπάντησηΔιαγραφήΚέικ μαζί με μια κούπα καφέ
Καλό σου βράδυ γευστικό
Πολύ ωραίο και με τα δαμάσκηνα θα είναι ακόμα πιο νόστιμο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Κυριακή.
Το απόγευμα έκανα κέϊκ με φαρίνα ολικής και ελαφρά αλεσμένα αμύγδαλα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα βλέπω τα δαμάσκηνα και όλα τα άλλα υλικά, που "συμπτωματικά" υπάρχουν, οπότε αυριο θα έχουμε και δεύτερο.
Να'σαι καλά με τις ιδέες σου.
Καλό βράδυ
Δεν είπα πιο πάνω ότι την φαρίνα ολικής την βρήκα μετά τα ¨μελαχροινά" σου τυροπιτάκια.
ΑπάντησηΔιαγραφήRespet!!
Μπέττυ θες να πεις ότι θα υπάρχει μετά τόσες μέρες στο ψυγείο;;χαχα
ΑπάντησηΔιαγραφήΈφαγα ένα παραπλήσιο με δαμάσκηνα στην Καστοριά σε μικρό ξενοδοχείο που μείναμε αλλά ξέχασα να ζητήσω τη συνταγή,οπότε τώρα θα το φτιάξω!
Καλή εβδομάδα!!
ότι πρέπει για καφεδάκι!!! μιαμ-μιάμ!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχα και προκλητικά Μπέττυ μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχ βρε Μπετούλα τι όμορφο που δείχνει!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτην αρχή νόμιζα ότι έχει και σοκολάτα μέσα!
Εχω αρκετά δαμάσκηνα που μου περίσσεψαν από τις γιορτές, μαύρη ζάχαρη δεν έχω, φαντάζομαι δεν αντικαθίσταται απο λευκή όμως.
Φιλιά, καλή βδομάδα!
Με τόσες αναρτήσεις και τόσες νοστιμιές μη μου πει κάποια πως κάνει δίαιτα...γιατί θα είναι μεγάλο ψέμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήThat's one delicious looking loaf! I love fruit & nut cakes.
ΑπάντησηΔιαγραφήThank you for the words on my blog, I'm also on facebooek and enrolled in your site,
ΑπάντησηΔιαγραφήHappy New Year you wish,
warm greetings, Wanda
Σας ευχαριστώ για τα λόγια για το blog μου, είμαι επίσης για facebooek και εγγραφεί στην ιστοσελίδα σας,
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυτυχισμένο το Νέο Έτος επιθυμείτε,
θερμούς χαιρετισμούς, Γουάντα
Ότι πρέπει για το καφεδάκι!! με υπέροχα υλικά!!! Καλή εβδομάδα:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία ιδέα.. και το λιγοστό βούτυρο και αυγά μας απενεχοποιούν από πολλά. Έχω δαμάσκηνα θα πάρω και καρύδια και θα το δοκιμάσω. Να δω πότε θα ξεκινήσω καμιά δίαιτα μόνο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠΡΟΣΚΛΗΣΗ :
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα ήταν μεγάλη τιμή για μένα και την «una cucina» μου, να παρευρεθείτε στην κοπή της πίτας μας, την Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010 το βράδυ(από τις 9 και μετά..)!
Πληροφορίες ΕΔΩ
Ω! Θα είναι ζουμερό και φρουτώδες που μου αρέσει!
ΑπάντησηΔιαγραφήτο βουτυρο ποτε μπαινει?
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Ανώνυμος:
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο βούτυρο μπαίνει μαζί με τη ζάχαρη, το αυγό και το αλεύρι...
Ευχαριστώ για την επισήμανση, το πρόσθεσα και στην εκτέλεση!
ego efxaristo
ΑπάντησηΔιαγραφήμου κάνει εντύπωση που το το δικό μου βγήκε ίδιο μέγεθος με το δικό σου το κέικ αλλά εμένα η ζύμη έφτασε για ένα κέικ ενώ εσένα σου βγήκαν δύο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα το κεικ φαίνεται φανταστικό, το νερό το σουρώνουμε από τα δαμάσκηνα ή το αφήνουμε για υγρά, και πόσο νερό θελει;; 🤔
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα! Δεν τα σουρώνουμε, το νερό είναι μια κούπα (200 ml) και το χρησιμοποιούμε!
Διαγραφή