Όπως έχετε καταλάβει η πλειοψηφία των γλυκών που φτιάχνω τελευταία είναι με συνταγές της Κλαίρης ~ θα της ζητήσω μόνιμη και αποκλειστική συνεργασία!
500 γρ φαρίνα
Χτυπώ με το σύρμα των αυγών το λάδι, το χυμό πορτοκάλι, το νερό, το κονιάκ, τα κανελογαρύφαλλα και τη ζάχαρη.
Προσθέτω το αλεύρι και μετά το λεμόνι με τη σόδα.Τα χτυπώ όλα μαζί για 4 λεπτά.
Τέλος ρίχνω τις σταφίδες ελαφρά αλευρωμένες χωρίς να ανακατέψω σχεδόν καθόλου.Αλείφω με λάδι και πασπαλίζω με αλεύρι ένα μεγαλούτσικο ταψί (ή το στρώνω με λαδόκολλα ώστε να μην έχω να τρίβω μετά!), ρίχνω το μείγμα και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λεπτά στους 200ο.
Όταν κρυώσει καλά τότε την κόβω. Δοκιμάστε την!
Τούτη η κλασική φανουρόπιτα έγινε πολύ αφράτη και νόστιμη χωρίς να είναι πολύ γλυκιά ούτε βαριά...
Τα υλικά έδωσαν ένα μεγάλο παραλληλόγραμο ταψί, 12-16 κομμάτια:
500 γρ φαρίνα
250 γρ ζάχαρη
250-300 γρ σταφίδες μαύρες ή/και ξανθές
1 γεμάτη κουταλιά σούπας κανέλλα
1 γεμάτη κουταλιά σούπας γαρύφαλλο σκόνη
1 ποτήρι λάδι (μισό ηλιέλαιο-μισό ελαιόλαδο)
1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
1 ποτήρι νερό
1 φλυτζανάκι κονιάκ
1 φλυτζανάκι λεμόνι μέσα στο οποίο διαλύω 1 γεμάτο κουταλάκι σόδα
250-300 γρ σταφίδες μαύρες ή/και ξανθές
1 γεμάτη κουταλιά σούπας κανέλλα
1 γεμάτη κουταλιά σούπας γαρύφαλλο σκόνη
1 ποτήρι λάδι (μισό ηλιέλαιο-μισό ελαιόλαδο)
1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
1 ποτήρι νερό
1 φλυτζανάκι κονιάκ
1 φλυτζανάκι λεμόνι μέσα στο οποίο διαλύω 1 γεμάτο κουταλάκι σόδα
Χτυπώ με το σύρμα των αυγών το λάδι, το χυμό πορτοκάλι, το νερό, το κονιάκ, τα κανελογαρύφαλλα και τη ζάχαρη.
Προσθέτω το αλεύρι και μετά το λεμόνι με τη σόδα.Τα χτυπώ όλα μαζί για 4 λεπτά.
Τέλος ρίχνω τις σταφίδες ελαφρά αλευρωμένες χωρίς να ανακατέψω σχεδόν καθόλου.Αλείφω με λάδι και πασπαλίζω με αλεύρι ένα μεγαλούτσικο ταψί (ή το στρώνω με λαδόκολλα ώστε να μην έχω να τρίβω μετά!), ρίχνω το μείγμα και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λεπτά στους 200ο.
Όταν κρυώσει καλά τότε την κόβω. Δοκιμάστε την!
Ζαχαροπλάστης είναι η φιλενάδα σου :)))Και μου αρέσει πολύ η φανουρόπιτα!Κράτησα σημειώσεις :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Κυριακή
χχχ
yum yum tsob tsob
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο στην φίλη σου για τις ωραίες συνταγές και σε σένα για τις ωραίες εκτελέσεις!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου αρέσει η φανουρόπιτα κι εμένα!!
Καλή βδομάδα να χουμε!
Kαταπληκτική Μπέτυ μου και για καφεδάκι ότι πρέπει!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
Η μυρωδιά της κανέλας έφτασε ως εδώ,είμαι και λίγο μπουκομένη αλλά μοσκοβόλησε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπο ότι ακούω η Αχτίδα μου έχει ταξει στον Αγ. Φανούριο πίτα για το μωράκι μας και θα την πάει μετά την έκθεση της.Κάνει πολυ συχνά και είναι απο τα κέικ που τρώω γιατί αγαπώ πολύ τις σταφίδες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρυσοχέρα και η Κλαίρη και εσύ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο και στις δυο σας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή βδομάδα!
Φιλιά
Ήρθα κι εγώ ... πρόλαβα κανά κομματάκι;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
Καλημέρα και καλή εβδομάδα
Μπράβο χρυσοχέρες! Καλή εβδομάδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλέ πως μου ξέφυγε αυτό;;έχω μια ανάλογη αλλά θα έχω υπόψιν μου κι αυτή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπεττούλα,
ΑπάντησηΔιαγραφήΜόλις τελειώσουν τα τσουρέκια, θα τη φτιάξω για "αποτοξίνωση" :))
Φιλιά πολλά
Καλό απόγευμα
Καλησπέρα σας. Μια ερώτηση έχω. Οι γεμάτες κουταλιές πρέπει να έιναι της σούπας ή του γλυκού;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ, μου αρέσει και θα την φτιάξω..!
Καλησπέρα, ναι οι γεμάτες κουταλιές είναι σούπας, ευχαριστώ για την επισήμανση, το σημειώνω και στην συνταγή για να είναι πιο ξεκάθαρο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ...
Αγαπητή Betty καλησπέρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαμμιά συνταγούλα για χαλβά Φαρσάλων έχετε;
Ευχαριστώ πολύ..!
@ KOSTAS o ψηλός:
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια να σε καλωσορίσω στην παρέα, θα ακολουθήσει σύντομα ανάρτηση με χαλβά Φαρσάλων!
Καλό βράδυ...
To ftiaxnoume vdomada para vdomada, ginetai poly nostimi! Eyxaristoume gia ti syntagi!
ΑπάντησηΔιαγραφήPS: Sorry gia ta greeklish, alla den emfanizei ta ellinika, kapoio provlima sto encoding...
Poly καλημέρα
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι που σας αρέσει, είναι κι εμένα από τις αγαπημένες μου συνταγές!
Καλή Κυριακή να έχετε...
Φαίνεται πολύ ωραία και θα την δοκιμάσω σύντομα. Κάτι όμως που παρατήρησα είναι ότι έχεις βάλει 12 υλικά. Δεν πρέπει στην Φανουρόπιτα να χρησιμοποιούμε μονό αριθμό υλικών... 7 ή 9 ή 11 ??
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Φίλε Ανώνυμε:
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια να είμαι ειλικρινής δεν το ήξερα αυτό για τα μονά υλικά!
Αν όμως υπολογίσουμε τα 2 είδη σταφίδας σαν 1 υλικό, τότε, αντί για 14 που είναι στη συνταγή, έχουμε 13!
Καλό Σ/Κ!
Καλησπέρα! Μια ερώτηση για το ταψακι. Τί διαστάσεις να έχει περίπου;
ΑπάντησηΔιαγραφήKαλησπέρα!
ΔιαγραφήΕίναι ένα μεγάλο παραλληλόγραμμο 35x25 περίπου... βγάζει 12-16 κομμάτια ανάλογα με το μέγεθος που θα τα κόψετε...
Θα την φτιάξω αυτές τις μέρες και θα σας πω, πως βγήκε
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή επιτυχία!!!
Διαγραφή