Η γεύση τους μεθυστική, αφήνουν μια τραγανή γλύκα μαζί με το άρωμα του πορτοκαλιού και του κανελλογαρύφαλλου!
Με τα πιο κάτω υλικά βγήκαν 70 κουλουράκια:
1 κιλό αλεύρι μαλακό
1 κουταλάκι κανέλλα
½ κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο
2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
1 φλυτζάνι σουσάμι
1 ½ φλυτζάνι ζάχαρη
1 φλυτζάνι αραβοσιτέλαιο
½ φλυτζάνι χυμός πορτοκάλι
½ φλυτζάνι ρακί
½ φλυτζάνι νερό
3 κουταλιές πετιμέζι
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα μαζί τα στεγνά υλικά εκτός της ζάχαρης. Σε μια λεκανίτσα βάζουμε όλα τα υγρά υλικά μαζί με τη ζάχαρη και χτυπάμε να ανακατευτούν καλά.
Προσθέτουμε τα στεγνά υλικά στο μείγμα των υγρών.
Ζυμώνουμε με τα χέρια απαλά, να πετύχουμε μια ζύμη μαλακή αλλά που δεν θα κολλάει στα χέρια (ίσως χρειαστεί να προσθέσετε 2-3 κουταλιές αλεύρι ακόμα).
Ζεσταίνουμε το φούρνο στις αντιστάσεις, στους 190 ο και στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα.
Πλάθουμε τα κουλουράκια σε διάφορα σχήματα και τα αραδιάζουμε στο ταψί αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν.
Ψήνουμε για 20-25 λεπτά περίπου, βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν.
Η συνταγή είναι από το βιβλίο Ξερολιθιές της γεύσης- Παράδοση και Γαστρονομία της Νάξου, του Δ. Παπαδόπουλου και μια και περιέχει παραδοσιακά φαγητά και γλυκά από την ιδιαίτερη πατρίδα μου, την αγαπημένη μου Νάξο, σκοπεύω να δοκιμάσω πολλές από αυτές και να παρασύρω και εσάς μαζί μου!
Να είχα μερικά τώρα με το καφεδάκι μου!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαίνονται υπέροχα και πολύ πορτοκαλένια Μπέτυ μου!
Αχ! τι μας κάνει αυτή η Νάξος με τις νοστιμιές της!
ΑπάντησηΔιαγραφήτα κανελλογαρυφαλλα σε μπισκότα είναι τα αγαπημένα μου,όπως και τα μουστοκούλουρα που δεν λέω ποτέ οχι!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλή Κυριακη
χχχχ
Μου αρέσουν πολύ οι παραδοσιακές συνταγές!!!τα κουλουράκια σου είναι υπέροχα!! μοσχοβόλησε ο τόπος!!ότι πρέπει για το καφεδάκι μας:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕμένα μ΄αρέσουν τα σχεδιάκια τους, θυμίζουν αληθινά κουλούρια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΡΕΛΑΙΝΟΜΑΙ ΓΙΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ.ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ.ΕΓΩ ΠΑΝΤΩΣ ΑΝΤΕΓΡΑΨΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΟΥ ΤΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΦΗΝΩ ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΚΑΙ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ :)))
Λαχταριστά φαίνονται τα κουλουράκια σου Μπέττυ. Και η γεύση τους απο τις αγαπημενες μου. Κανέλλα-γαρυφαλο-πορτοκάλι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα τη δοκιμάσω σίγουρα
Καλό μεσημέρι:)
Είναι νηστίσιμα; θα τα κάνω.Χθες έκανα με ολικής αλεύρι και Φυρτίκι Αιγήνης μια συνταγή της Γαστερόπληξ.
ΑπάντησηΔιαγραφήη ναξος ειναι γεματη λιχουδιες τοσα χρονια παω και παντα τρωω τα καλυτερα... και τα κουλουρακια ειναι το κατι αλλο με καφε ειδικα ασυγκριτα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠες καλέ στα γρήγορα με τι να αντικαταστήσω το πετιμέζι; Να βάλω μέλι;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροετοιμασίες για τα πασχαλινά κουλουράκια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣίγουρα θα λάβω υπόψιν αυτή την συνταγή.
Ωωω ! Λατρεμενο νησι η Ναξος ! Η μανουλα μου ηταν απο την Κορωνο !
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλη σου εβδομαδα !
Βουτάω μερικά και τρέχω να μην με πιάσεις χεχεχεχε
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
Καλή εβδομάδα
Μοσχομύρισε ο τόπος! Και φουσκώσανε και όμορφα! Αχ, να είχα δυο τρία! Καλή εβδομάδα Μπέτυ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα, καλή βδομάδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπέτυ μου μας ξεκίνησες την εβδομάδα γλυκά και μυρωδάτα!!
Φιλιά!
Ωραία που είναι Μπέττυ, προσωπικά δεν τα έχω κάνει ποτέ με ρακί (λίγο κονιάκ, βάζω συνήθως) θα τα δοκιμάσω κι' έτσι που μας τα δίνεις εσύ.
ΑπάντησηΔιαγραφήBetty,πολύ νόστιμα θα είναι!Αυτού του είδους μ΄αρέσουν πολύ.Το πετιμέζι θα τους δίνει τέλεια γεύση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑντί ρακής,μπορώ να βάλω τσίπουρο;
Καλή σου εβδομάδα!
Φαίνονται πεντανόστιμα!! Βλέποντας μόνο τη φωτο μου ήρθε η μυρωδιά τους!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌντως πρέπει να έιναι πολύ νόστιμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήγια το γραφειο θα ειναι οτι πρεπει, ειδα και τη συνταγη για κουλουρακια πορτοκαλιου, θα τιμησω αυτη πρωτα και στη συνεχεια τα λαδοκουουρα !καλη εβδομαδα
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα θέλω να τα φτιάξω μήπως μπορείτε να μου πείτε δοσολογία στα υγρά σε γραμμάρια;
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρησιμοποιώ την δοσομετρική κούπα που έχει χωρητικότητα 240 ml
Διαγραφή