Υπέροχο οικογενειακό φαγάκι ~ αν βρείτε δε χωριάτικο κόκορα έχει άλλη νοστιμιά!
Υλικά:
1 κόκορας αλανιάρης 2 κιλά περίπου κομμένος σε μερίδες
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
3 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
2 κουταλιές πελτές
3 φύλλα δάφνη
2 ποτήρια κρασιού κόκκινο κρασί
1 κουταλιά ζάχαρη
Ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
Μακαρόνια
Καψαλίζουμε τον κόκορα να καούν οι τρίχες. Τον ξεπλένουμε και τον στεγνώνουμε.Βάζουμε σε τηγάνι το ελαιόλαδο και τον ροδίζουμε από όλες τις πλευρές. Τον μεταφέρουμε σε κατσαρόλα και στο λάδι του τηγανιού τσιγαρίζουμε και το κρεμμύδι. Μόλις ξανθύνει, ρίχνουμε το λάδι με τα κρεμμύδια στην κατσαρόλα με τον κόκορα, ανάβουμε τη φωτιά και μόλις τσιτσιρίσει το λάδι σβήνουμε το φαγητό με το κρασί.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά.
Προσθέτουμε την ντομάτα, τον πελτέ, την δάφνη, αλατοπίπερο και τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε και μια κούπα νερό και βράζουμε το φαγητό σε μέτρια φωτιά για 1 ½ ώρα περίπου, ελέγχοντας πότε-πότε μήπως χρειαστεί να συμπληρώσουμε νερό.
Το φαγητό πρέπει να μείνει με μια πηχτή σάλτσα.
Βράζουμε τα μακαρόνια και σερβίρουμε με τυρί τριμμένο.
Αν βρείτε ξινότυρο (τυρί της Νάξου) προτιμήστε το, θα ενθουσιαστείτε με τη νοστιμιά του!
Άλλη μια συνταγή της Νάξου, από το βιβλίο Ξερολιθιές της Γεύσης, του Δ. Παπαδόπουλου.
Τέλειο φαγητό με μπόλικη τριμμένη ξερή μυζήθρα και ζυμωτό ψωμάκι ....... τρέλαααααααααα :)))
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
Καλημέρα
Αααααα....η σπεσιαλιτέ μου. Ξετρελλαίνει και ανορεξικούς λέμε!!! αλλά με αρκετές παραλλαγές
ΑπάντησηΔιαγραφήAxx μου ήρθε η μυρωδιά του (κι είναι και πρωί).
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλειο φαγάκι Μπέττυ... και το χονδρό κακαρόνι ειναι φοβερό.
Καλή σου μέρα!
I can see that this was a well-fed rooster...fed with corn. Look at the yellow skin! I would love a plate of this dish...with Misko makaronia!
ΑπάντησηΔιαγραφήαυτο το φαγητο το εφτιαχνε η γιαγια μου και μου ερχοταν να λυποθυμησω απο τη χαρα μου με τριμμενη ξερη μυζηθρα!!! ολα τα λεφτα!
ΑπάντησηΔιαγραφήόταν ο κόκορας είναι αλανιάρης πωπωππωωπ όλη την κατσαρόλα τρώω!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήTι να πρωτοθαυμάσω τώρα που μου τρέχουνε τα σάλια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα τα πω όμως όλα:
1. Για μια ακόμη φορά κυρία Ελισσάβετ επιβεβαιώνεις τον τίτλο "καθηγήτριας επιπέδου ΜΙΤ και άνω!" που σας έχω δώσει. Και αυτό όχι, όπως σας έχω πει και σε άλλα σχόλια, θεωρητικά και εξ' όψεως αλλά εμπειρικά δοκιμάζοντας πρώτα τις συνταγές σου!
2. Επειδή το "κόκκορας με μακαρόνια" το κατέχω καλά και παιδιόθεν σου βγάζω το καπέλο για τις καινοτομίες με τα φύλλα δάφνης και τη ζάχαρη αλλά και την επιλογή του σωστού μεγέθους μακαρονιών (με την τρύπα.
3. Οι λεπτομερέστατες και με τη συνοδεία εκπληκτικής τελειότητας φωτογραφιών,οδηγίες,συνιστούν την αιτία ενός επί πλέον επαίνου.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Εδώ ανήκουν τα αστεράκια της... Michelin και όχι σε κάποιους άλλους που αυτοθαυμάζονται!
Τέλειο το φαγητό σου και με χοντρό μακαρόνι, ότι πρέπει! Αχ, πεινάω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπέτυ, Μπέτυ, Μπέτυ (φωνάζω για να μ' ακούσεις!!)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάνε μου το τραπέζι σήμερα please!!
Φιλάκια!
Μπέττυ καταπληκτική παρουσίαση!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι με κόκκορα αλανιάρη πρώτο φαγητό,αλλά και με τα σωστά μακαρόνια!!!
Καλό απόγευμα!!
Πω πω τι φωτογραφίες είναι αυτές! Το φαγητό αυτό δεν είναι από τα αγαπημένα μου αλλά βλέποντας τις φωτο μου τρέχουν τα σάλια!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι φαγάκι είναι αυτό!!!! ΜΠΡΑΒΟ!
ΑπάντησηΔιαγραφήνα τα τωρα νυχτιατικα μ ετο μακαρονι και το κοκορι, αγαπημενο φαγητο , ολο αναμνησεις και νοσταλγια, κι απο πανω μυζηθρα βουτηρωμενη και καλη ορεξη , αχ βρε Μπεττυ τι μου εκανες !!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήTeleio to faghto sou Betty! Kokora trww mono otan pame sthn Kerkyra ta kalokairia. Twra skeftomai ena megalo piato Pastitsada me Kokora se mia paraleiaki tavernoula ... ligous mhnes akoma!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπέτυ μου σλουρπ!!!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω κοκκόρια αλανιάρικα παραγωγής και φτιάχνω συχνά προσθέτοντας και μισό κουταλάκι κύμινο μέσα, σπάει την μυρωδιά του πουλερικού και δε φαίνεται ιδιαίτερα στη γεύση της σάλτσας, η οποία σαλτσούλα σου είναι μαγική και υπέροχη!
Μπετούλα μου, δεν σε πειράζει που θα πάρω ένα μεεεγάλο πιάτο - μάλλον πιατέλα θα έλεγα - για τον άνδρα μου που λατρεύει την κοκορομακαρονάδα!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήπολύ καλομαγειρεμένο το πιάτο σου, γεια στα χέρια σου !!!
φιλια πολλά
Πηχτή κόκκινη σάλτσα + αλανιάρης μοσχοαναθρεμμένος κόκορας + μακαρόνι χοντρό με τρύπα = όλα τα λεφτά! Μπράβο Μπέτυ με τα παραδοσιακά σου! Υπέροχες και οι φωτό!
ΑπάντησηΔιαγραφή