Λαχταριστά, ψητά κεφτεδάκια σε πικάντικη σαλτσούλα!
Για τα κεφτεδάκια:
½ κιλό κιμάς μοσχαρίσιος (ή μισός μοσχαρίσιος-μισός χοιρινός)
1 μέτριο κρεμμύδι λιωμένο στο μούλτι
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
2 φέτες ψωμί (μπαγιάτικο κατά προτίμηση)
Μισή κούπα γάλα
1 αυγό
1 κουταλιά ξύδι
3 κουταλιές ελαιόλαδο
1 ώριμη ντομάτα τριμμένη
Αλάτι και πιπέρι
2-3 κουταλιές μαϊντανός ψιλοκομμένος
Ρίγανη και δυόσμος
Για την πικάντικη σάλτσα:
5-6 ντομάτες
4-5 σκελίδες σκόρδο
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 κουταλιές ελαιόλαδο
Ξερός βασιλικός και ρίγανη
αλατοπίπερο
Μουσκεύουμε καλά το ψωμί στο γάλα και το στύβουμε να φύγουν τα υγρά.
Αν δεν έχουμε ψωμί, θα τρίψουμε (όπως έκανα κι εγώ) στο μούλτι 5-6 φρυγανιές
και δεν θα τις μουσκέψουμε στο γάλα.
Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά, το ψωμί (ή την τριμμένη φρυγανιά), το κρεμμύδι και την ντομάτα, το αυγό, το ξύδι, το ελαιόλαδο, αλατοπίπερο, μαϊντανό, ρίγανη και δυόσμο.
Ζυμώνουμε καλά για 5 λεπτά και κατόπιν αφήνουμε τον κιμά σκεπασμένο στο ψυγείο.
Ώρα να φτιάξουμε τη σάλτσα:
Κόβουμε τις ντομάτες και το κρεμμύδι στα 4 και αφήνουμε τα σκόρδα με το φλούδι τους.
Τα τοποθετούμε σε ταψάκι καλυμμένο με λαδόκολλα, ραντίζουμε με το ελαιόλαδο,
προσθέτουμε τα μυρωδικά και αλατοπίπερο, ανακατεύουμε καλά
και τα ψήνουμε στο φούρνο στους 200ο για 30 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν.
Τα μεταφέρουμε σε κατσαρόλα μαζί με το ζουμί τους, ξεφλουδίζουμε τα σκόρδα προσεκτικά και τα προσθέτουμε και λιώνουμε όλα τα υλικά με το μπλέντερ χειρός –
αλλιώς στο μούλτι.
Αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να αρχίσει να πήζει ελαφρά.
Όσο βράζει η σάλτσα, πλάθουμε μικρά κεφτεδάκια,
τα αραδιάζουμε σε ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα
και τα ψήνουμε για 15 λεπτά περίπου στο γκριλ
μέχρι να ροδίσουν καλά από όλες τις πλευρές.
Μόλις είναι έτοιμα τα μεταφέρουμε στην κατσαρόλα με τη σάλτσα
και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 15 λεπτά ακόμα.
Ανακατεύουμε με προσοχή κουνώντας την κατσαρόλα ~ αν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο νεράκι.
Σερβίρουμε πάνω σε σπαγγέτι με μπόλικη σαλτσούλα!
Καλή όρεξη!!!
Αχ, μοσχοβόλησαν ως εδώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρέπει να είναι πεντανόστιμα μ'αυτή την πρωτότυπη σάλτσα, η οποία, φαντάζομαι, ότι θα ταιριάζει και σε πολλά άλλα. Θα τη δοκιμάσω σίγουρα.
A πα πα....Τι τέλειο φαγάκι είναι αυτό?Και έχω κοιμά για αύριο...Θα το φτιάξω!!Ευχαριστώ, μου έδωσες ιδέα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάτι αντίστοιχο σκεφτόμουν το πρωί να τους φτιάξω...και τελικά μου βγήκε παστίτσιο! Γιατί έτσι είμαι εγώ...χααχα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτο μυαλό μου ήσουν???
Τέλειο, πεντανόστιμο, το τσακίζουμε!
ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΟ...ΘΑ ΤΟ ΦΤΙΑΞΩ,,,,Ο ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΑΡΟΝΑΣ....ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό τα αγαπημένα μου φαγητά των παιδικών μου χρόνων!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜΙΑΜ ...ΜΙΑΜ!!!!!!!!!ΣΛΟΥΡΠ.....!
ΑπάντησηΔιαγραφήυπέροχο φαγάκι, αγαπημένο!! λαχταριστό!!
ΑπάντησηΔιαγραφήH εκδοχή του φούρνου με ξετρελλαίνει!
ΑπάντησηΔιαγραφήkalimera!!
ΑπάντησηΔιαγραφήpoli laxtaristo to fagaki sou!!to kolpo me tin saltsa mou arese!
na ise kala!filia!
Ωραίο φαγάκι μαγείρεψες, και η σαλτσούλα υπέροχη!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια στα χέρια σου!
Η σαλτσούλα στο φούρνο με ξετρέλανε:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίσαι φοβερή απο χθες που ανακάλυψα το blog σου έχω ξετρελαθεί με τις συνταγές σου!!! Αααααχ τι μου κάνεις και είμαι και σε ενδιαφέρουσα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή συνέχεια!!!
@ Σοφία:
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχ τι ωραία!!!
Με το καλό και με ένα γερό μωράκι σου εύχομαι!
Καλώς ήρθες στην παρέα μας, θα χαρώ να μαθαίνω νέα σου και εντυπώσεις/σχόλια για τις συνταγές!
Σε φιλώ...
καλημέρα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήλατρεύω τα κεφτεδάκια
θα δοκιμάσω σήμερα την συνταγή σου!!