Σελίδες

Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι και γλυκό κρασί


Το χταπόδι με το κοφτό μακαρονάκι είναι από τα αγαπημένα φαγητά της μικρής μου κόρης. 
 Εννοείται λοιπόν ότι το φτιάχνω αρκετά συχνά, ιδιαίτερα σε περίοδο νηστείας. 
Εδώ μια «ενισχυμένη» εκδοχή, γεμάτη μυρωδιές και νοστιμιά!

Υλικά για 4-5 μερίδες:

1 χταπόδι 1 κιλό περίπου
¼ φλυτζανιού ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 ξύλο κανέλλας
2 φύλλα δάφνης
Κόκκοι πιπεριού
½ φλυτζάνι φρεσκοστυμένος χυμός πορτοκάλι
1 φλυτζάνι κόκκινο γλυκό κρασί
1 κονσέρβα κονκασέ (ντοματάκια ψιλοκομμένα)
Αλατι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 πακέτο κοφτό μακαρονάκι

Βάζουμε σε κατσαρόλα, χωρίς νερό, το χταπόδι να βράσει για μισή ώρα περίπου.
Όπως βλέπουμε, το χταπόδι κατεβάζει τα δικά του υγρά και ψήνεται μέσα σε αυτά.
 Το στραγγίζουμε και το κόβουμε σε μέτρια κομμάτια. 
Το ξεπλένουμε και το αφήνουμε να στραγγίξει.
 Σε καθαρή κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια,
την κανέλλα, τη δάφνη και τα πιπέρια και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά.
 Ρίχνουμε και το χταπόδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά ακόμη.
 Προσθέτουμε το χυμό και το κρασί και αφήνουμε να πάρει 2-3 βράσεις.
 Προσθέτουμε τα ντοματάκια και λίγο αλατοπίπερο, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό
και αφήνουμε να βράσει μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι και να πήξει η σάλτσα.
Βράζουμε, σε άφθονο αλατισμένο νερό, το κοφτό μακαρονάκι και το σουρώνουμε.
 Αν θέλουμε ανακατεύουμε το ζυμαρικό με το χταπόδι.
Αλλιώς, σερβίρουμε το μακαρονάκι στα πιάτα
 και περιχύνουμε με το χταπόδι και τη σαλτσούλα του.

Απολαύστε!

13 σχόλια:

  1. Νοστιμότατο, σε περίοδο νηστείας και μη! Την καλημέρα μου, Μπέττυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ μου άρεσε η εκδοχή σου !!!
    Καλημέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ti mas kaneis proiniatika!! yperoxo to fagito....apo ekei pou den to etroga katholou, exei ginei agapimeno fagaki

    boro na exo ligo me to kafedaki mou????

    polla filia, kalimera

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και δικό μου αγαπημένο φαγητό!!!!
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπέττυ,το αγαπημένο των κοροτσιών μου.
    Η ενισχυμένη εκδοχή ακόμη καλύτερη με πλούσια γεύση και άρωμα!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. α,πα, πα, πα!!! χάλια το φαΐ σου σήμερα!!!
    θα φάω μόνο δυο πιάτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλέ κι εμένα, δεν μου αρέσει καθόλου!
    Θα φάω ότι περισσέψει από την Γαστεροπλήξ;-)
    Φιλάκια, καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ξέφυγες από τα τετριμμένα με το κρασάκι!
    Φαντάζομαι τη γεύση του!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ ωραίο φαγάκι και πολύ ωραίες φωτογραφίες επίσης....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. http://www.iefimerida.gr/news/1206/10-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AC-food-blog-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%B1%CF%82-%CE%B1%CF%81%CE%AD%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BD

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πέρασα μόνο για να αφήσω έναν χαιρετισμό. Πολύ δελεαστικές οι φωτογραφίες και οι οδηγίες, κάπως ταλαντεύτηκα αλλά τελικά (κατόπιν ωρίμου σκέψεως) δεν με πείθουν να το δοκιμάσω. Είναι ίσως από τα λίγα πιάτα που δεν μου αρέσουν και αρέσουν στον άντρα μου (Συνήθως συμβαίνει το αντίθετο). Φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή