Χριστός Ανέστη!
Χρόνια πολλά!
Ελπίζω να περάσατε όλοι καλά και να γυρίσατε ανανεωμένοι!
Μια και η γιορτή μου φέτος έπεσε ανήμερα το Πάσχα,
το γλυκό επισκιάστηκε από τα κοψίδια!
Σήμερα όμως θα σας κεράσω ένα κομματάκι
από μια πολύ δροσιστική και λαχταριστή τάρτα λεμονιού!
Για τη βάση:
250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κουταλάκια ζάχαρη
1 κουταλάκι μπέικιν
125 γρ βιτάμ
6 κουταλιές παγωμένο νερό
Για την γέμιση:
8 κουταλιές νισεστές
1 ½ φλυτζάνι ζάχαρη
Ελάχιστο αλάτι
1 ½ φλυτζάνι νερό
Ξύσμα από 3 μεγάλα λεμόνια
½ φλυτζάνι χυμός λεμονιού
2 κουταλιές βιτάμ
3 κρόκοι
Για την μαρέγκα:
3 ασπράδια
½ φλυτζάνι ζάχαρη άχνη
1 κουταλιά ξύδι
Ανακατεύουμε το αλεύρι με τη ζάχαρη και το μπέικιν.
Κόβουμε το βιτάμ σε κομματάκια, το προσθέτουμε στο αλεύρι.
Τρίβουμε με τα χέρια μας,
προσθέτοντας κουταλιά-κουταλιά το νερό,
μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη εύπλαστη.
Την καλύπτουμε με μεμβράνη
και την αφήνουμε για μισή ώρα στο ψυγείο.
Βουτυρώνουμε καλά μια ταρτιέρα,
ανοίγουμε τη ζύμη σε χοντρό φύλλο
(εγώ την άνοιξα με τα χέρια)
και καλύπτουμε καλά τη βάση και τα τοιχώματα της ταρτιέρας.
Ψήνουμε τη ζύμη για 15 λεπτά περίπου,
μέχρι να ροδίσει, στους 180ο.
Μέχρι να ψηθεί η τάρτα, ετοιμάζουμε την κρέμα:
Ανακατεύουμε σε κατσαρόλα το νισεστέ, τη ζάχαρη,
το αλάτι και το νερό.
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς,
μέχρι να πάρει βράση και να πήξει.
Αποσύρουμε από τη φωτιά
και προσθέτουμε τους κρόκους χτυπημένους,
το ξύσμα, το χυμό λεμονιού και το βιτάμ.
Ανακατεύουμε συχνά για να μην πιάσει κρούστα από πάνω
και μόλις κρυώσει την αδειάζουμε πάνω στην ψημένη τάρτα.
Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα
και λίγο πριν ετοιμαστούν προσθέτουμε το ξύδι με την άχνη.
Αδειάζουμε την μαρέγκα πάνω στην κρέμα προσεκτικά,
να καλύψει καλά όλη την επιφάνεια.
Ψήνουμε στους 180ο για 15 λεπτά περίπου,
μέχρι να πάρει χρώμα η μαρέγκα.
Αφήνουμε να κρώσει πριν σερβίρουμε,
θεωρώ δε ότι είναι πολύ καλύτερη αν μπει για λίγο στο ψυγείο!
Χρόνια πολλά στις Ελισάβετ όλου του κόσμου!
Χρόνια Πολλά, Μπέττυ! Να είσαι γερή και να δημιουργείς πάντα με αγάπη και μεράκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι μια και ήρθα πρώτη, θα πάρω δύο κομμάτια από το υπέροχο γλυκό σου! Μου αρέσει ό,τι έχει λεμόνι :-))
Μπετούλα γιόρταζες?????????
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια πολλάααααααααα!!!!!!
Λεμονογλυκάκι κέρασμα να το αφήσουμε αποκλείεται!!!
Φιλάκια πολλά!
Χρόνια πολλά Μπετούλα μας !!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήνα είσαι πάντα καλά και να χαίρεσαι την οικογένειά σου !!!!!
Υπέροχο το κέρασμα σου, θα πάρω δύο κομματάκια αν δεν σε πειράζει για να έχω και για το απόγευμα !!! χιχιχιι!!!
φιλια πολλά πολλά
Χριστός Ανέστη!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια σου Πολλά με Υγεία κι Αγάπη!!
Χριστός Ανέστη και διπλά χρόνια πολλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίνο γλυκό η λέμον πάϊ, φαίνεται να βγήκε άκρως πετυχημένη και λαχταριστή. Κρύα από το ψυγείο την προτιμώ κι εγώ!
Καλημέρα και καλή συνέχεια :)
Χριστός Ανέστη κατ'αρχάς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια Πολλά Μπέττυ για τη γιορτή σου με υγεία και ευτυχία έστω και καθυστερημένα. Πράγματι επισκιάστηκε η γιορτή από τους εορτασμούς της Λαμπρής. Καλημέρα και πολλά φιλιά!
Χρόνια Πολλά Μπέττυ! Να σε χαίρονται και να χαίρεσαι όσους αγαπάς!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχη η λεμονόταρτα!
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ για τη γιορτή σου, κι αφού είναι λεμονάτο το κέρασμα φρόντισε να είναι γερή η μερίδα μου!!!! διότι βλέπω πως πέσαμε όλοι οι λεμονολάτρεις με τα μούτρα!!!!!
Χριστλος ανέστη και ψρόνια πολλά για τη γιορτή σου. Καταπληκτικό το κέρασμά σου.Με υγεία και του χρόνου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια πολλά γενικότερα...αλλά και ειδικότερα για την γιορτή σου...και θα πάρω οπωσδήποτε ένα κομμάτι από το υπέροχο γλυκάκι σου...
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια πολλά, υπέροχο γλυκό
ΑπάντησηΔιαγραφήΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ !!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαίρνω μεγάλο κομμάτι από την υπέροχη λεμονόταρτα, σαν δροσιστικό!
(Μόλις ήρθε ειδοποίηση ότι η κάρτα δεν παραδόθηκε και την ξαναέστειλα)
Betty ,
ΑπάντησηΔιαγραφήjade do ciebie , same pysznosci tworzysz, och moje soki trawienny , jestes wspaniala,
napisz mi swoj adres ,
serdecznie pozdrawiam,
buziaki, !!!!!!!!!!!!!!
Είχα κάνει μια φορά λεμονόπιτα και απέτυχα παταγωδώς. Την επόμενη φορά θα δοκιμάσω τη δική σου. Ερωτηση: Επείδή μου αρεσει στις λεμονόπιτες η καμένη μαρέγκα όπως γίνεται με το φλογοβόλο. Λες άμα την βάλω για 5' στο γκριλ θα γίνει ή να μην το επιχειρήσω καλύτερα?
ΑπάντησηΔιαγραφήΧριστίνα, δεν το έχω επιχειρήσει, γιατί όπως φαίνεται και στις φωτό, παίρνει ωραίο χρώμα στον φούρνο ούτως ή άλλως... Πάντως αν το προσπαθήσεις θα έλεγα βάλτην για 1-2 λεπτά και πρόσεξέ την μην σου αρπάξει...
ΔιαγραφήΚαλή επιτυχία! :)
Δυστυχώς βάζοντας όμως κορν Φλάουερ και όχι νισεστε όπως λέει η συνταγή δεν μου έπηξε η κρέμα.Εχω κάνει πολλές από τις συνταγές του site σας και έχουν βγει θαυμάσιες.ειναι η πρώτη φορά που απετυχα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Χρονιά!
ΔιαγραφήΑρκετές φορές έχω αντικαταστήσει το νισεστέ με κορν φλάουρ χωρίς πρόβλημα..
Μήπως έφταιξε κάτι αλλο?