Κατάφορτη η καρυδιά μας με καρπό
και λιγουρεύτηκα καρυδάκι γλυκό!
Υλικά:
50 καρυδάκια ~ περίπου 1 κιλό
800 γρ ζάχαρη
1 ποτήρι νερό
1 βανίλια
Χυμό από ½ λεμόνι
Έπλυνα καλά τα καρυδάκια και αφαίρεσα το σκληρό κομμάτι από πάνω και από κάτω.
Με χοντρή βελόνα έκανα σε κάθε καρυδάκι κάθετα και οριζόντια μια τρύπα πέρα ως πέρα.
Τα έβαλα σε μεγάλη κατσαρόλα με μπόλικο κρύο νερό να βράσουν για 15 λεπτά.
Τα σούρωσα και τα έριξα σε μπολ με κρύο νερό για 2 μέρες,
αλλάζοντας το νερό κάθε 4-5 ώρες.
Τη δεύτερη μέρα έβαλα την ζάχαρη με το νερό να βράσουν
μέχρι να δέσει το σιρόπι, 5-6 λεπτά περίπου.
Έριξα τα καρυδάκια και τα άφησα να βράσουν 5 λεπτά.
΄Εβγαλα την κατσαρόλα απο την φωτιά
και τα άφησα να μείνουν για 24 ώρες.
Μετά το 24ωρο, τα έβαλα πάλι να βράσουν, τα ξάφρισα,
έριξα την βανίλια και το χυμό λεμονιού, ανακάτεψα καλά
και γέμισα αποστειρωμένα βάζα.
(για την αποστείρωση δείτε εδώ)
Σημ: Τα καρυδάκια πρέπει να είναι ακόμα μαλακά όταν τα μαζέψετε,
προς το τέλος Μαίου συνήθως, πριν προλάβει το εσωτερικό τους να γίνει ξυλώδες!
Επίσης φορέστε γάντια γιατί βάφουν πολύ και μετά τα χέρια καθαρίζουν πολύ δύσκολα!!!
Και την κατάφορτη καρυδιά ζήλεψα και το γλυκάκι θαύμασα, σου έγινε υπέροχο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια, καλή βδομάδα!
Τα γλυκά κουταλιού ΄μου αρέσουν πολύ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραίο γλυκάκι το καρυδάκι.
Και σου πέτυχε :)
Το πιο αγαπημένο μου από τα γλυκά του κουταλιού, γεια στα χέρια σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήμου αρέσει που απέφυγες τα βαριά αρωματικά, έτσι κρατούν το υπέροχο δικό τους άρωμα! μούρλια φαίνονται
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου αρέσει τρελά!!!!!!!!!! "Δώσε και μένα Μπέτυ" :)
ΑπάντησηΔιαγραφήγεια στα χέρια σου
Φιλιά
Καλό απόγευμα
Θυμάμαι την μητέρα μου, με την τόση ταλαιπωρία και δεν το τόλμησα ποτέ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ δική σου συνταγή σαν πιό εύκολη μου φαίνεται και για ένα βαζάκι, δεν θα έλεγα όχι!!
Δύσκολο γλυκειά μου..το αγαπώ πολύ, το τρώω όποτε πάω στη Θάσο μα για να το φτιάξω...α..πα..πα.., γι' αυτό στείλε ένα πιατάκι..
ΑπάντησηΔιαγραφή@ mia maria:
ΑπάντησηΔιαγραφήέχω προσπαθήσει 4 φορές να αφήσω σχόλιο στο μπλογκ σου αλλά δεν με θέλει :( ενώ σε άλλα μπλογκς τα καταφέρνω μια χαρά...
Τι νόστιμο που είναι το άτιμο! Και του χρόνου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα το πήρα είδηση. Για μένα είναι το καλύτερο γλυκό. Δοκίμασε όταν ξανακάνεις να ρίξεις μερικά γαρύφαλλα μέσα. Γίνεται υπέροχο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο καρυδάκι μαζεύεται για γλυκό εκεί κοντά στη γιορτή του Αγίου Πνεύματος.
Νένα Μιρμιρογλου