Είναι κάποιες γεύσεις που έχουν χαραχτεί στην μνήμη μου και με ακολουθούν από παιδί ~
όλες από την υπέροχη, αγαπημένη Νάξο:
οι τηγανητές πατάτες της γιαγιάς στο βαρύ, μαυρισμένο τηγάνι, να κολυμπάνε στο ελαιόλαδο, να τηγανίζονται στο τζάκι και να μοσχοβολάνε, οι μυρωδάτες και ασύγκριτης γεύσης ντομάτες που κόβαμε από το μποστάνι του παππού και τις τρώγαμε επιτόπου...
... και το γλυκό κυδώνι της θείας Δ!
Άφθαστη γεύση, τραγανό και όσο γλυκό έπρεπε,
με την αρμπαρόριζα να το αρωματίζει διακριτικά και υπέροχα
και το αμυγδαλάκι να το στολίζει!
Αυτή τη συνταγή μοιράζομαι μαζί σας σήμερα και χαίρομαι ιδιαίτερα γι’ αυτό!
Ας το φτιάξουμε λοιπόν...
Υλικά:
1 κιλό κυδώνια (χωρίς κουκούτσια και φλούδια)
1 κιλό ζάχαρη
1 ½ ποτήρι νερό
Χυμό από μισό λεμόνι
4-5 φύλλα αρμπαρόριζα δεμένα σε μπουκέτο
100 γρ αμύγδαλα ασπρισμένα και κομμένα στη μέση
Καθαρίζουμε τα κυδώνια και τα κόβουμε
σε λεπτά μπαστουνάκια.
σε λεπτά μπαστουνάκια.
Σε βαθιά και πλατιά κατσαρόλα ρίχνουμε το μισό ποτήρι νερό
και κατόπιν σε στρώσεις εναλλάξ το κυδώνι με τη ζάχαρη.
Ρίχνουμε από πάνω την υπόλοιπη ζάχαρη, την αρμπαρόριζα
και το υπόλοιπο (1 ποτήρι) νερό.
και το υπόλοιπο (1 ποτήρι) νερό.
Βάζουμε σε δυνατή φωτιά να πάρει βράση και κατόπιν χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο.
Αφήνουμε να βράσει περίπου 45 λεπτά,
μέχρι να μαλακώσει ελαφρά το κυδώνι και να δέσει το σιρόπι.
Όσο βράζει προσέχουμε πολύ να μην κολλήσει
αλλά και να μην φουσκώσει πολύ και χυθεί το σιρόπι ~
είμαστε λοιπόν από δίπλα!
Λίγο πριν σβήσουμε τη φωτιά προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού
και τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε ελαφρά.
Λίγο πριν σβήσουμε τη φωτιά προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού
και τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε ελαφρά.
Μοιράζουμε το καυτό γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα,
τα αναποδογυρίζουμε και τα αφήνουμε έτσι μέχρι να κρυώσουν.
Όταν ανοίξουμε το βάζο το διατηρούμε στο ψυγείο.
Πραγματικά απολαυστικό!
Καλημερα Μπέττυ!Μια συνταγη οπως την ηθελα..ειδικα το αμυγδαλάκι δίνει πολύ ωραια γευση και αρωμα!Μιας και ακομη δεν εχω φτιαξει γλυκό του κουταλιού, αυτη ειναι η καταλληλη συνταγή να το δοκιμασω!Καλή εβδομαδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιαουρτάκι με γλυκό κυδώνι.... δεν έχω καλύτερο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλη Τυρινή εβδομάδα Μπέτυ μου, φιλιά!
μιαμ μιαμ!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓλυκό κυδώνι! Υπέροχο! Τρελαίνομαι και το γλυκό κυδώνι τόσο 'μαμαδίστικη' γεύση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα πω την αλήθεια..γλυκό κυδώνι δεν είχα δοκιμάσει ποτέ μέχρι πριν κάποιο καιρό,έβλεπα την αδερφή μου που το έτρωγε και νόμιζα πως δεν θα μου αρέσει!Ε έκανα λάθος λοιπόν,καθώς είναι πολύ νόστιμο!!!Μπράβο σου φαίνεται τέλειο!Καλή εβδομάδα!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Μπέττυ μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο κιδώνι όντως είναι μια συνταγή από τα παλιά! Και η δικιά μου η γιαγιά το έφτιαχνε κατά κόρων...
Τότε δεν το έτρωγα. Τώρα όμως το εκτιμώ πάρα πολύ!
Το δικό σου φαίνεται πολύ καλοφτιαγμένο!!
Σε καλημερίζω!
Υ.Γ. ...χιχιχι στη φωτογραφία που έχεις αναρτήσει καθρεφτίζεσαι εσύ στο κουτάλι την ώρα που βγάζεις τη φωτογραφία!!! χιχιχιχι Φιλιάααα!!!!
Ομολογώ ότι είναι από τα αγαπημένα παιδικά γλυκά και αισθάνομαι ένοχος που μέχρι τώρα δεν το έφτιαξα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα όμως που θέριεψε η αρμπαρόριζα στο μπαλκόνι, τελειώνουν τα κυδώνια!
Μπορεί να βρω και να αντιγράψω!!
Καλή Εβδομάδα!
Τα γλυκά του κουταλιού έχουν γίνει τα αγαπημένα μου τελευταία. Ασε που είναι και πιο υγιεινά από πάστες και τα σχετικά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαίνεται πετυχημένο το κυδώνι σου Μπέτυ και θα το έτρωγα τώρα ευχαρίστως.
Φιλιά
Τέλειο γλυκάκι και αγαπημένο.Καλό βράδυ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπέτυ μου, έκανα τη συνταγή σου και το γλυκάκι μου έγινε υπέροχο!!Νόστιμο , τραγανό και ευωδιαστό!!Ομολογώ είναι η καλύτερη συνταγή που έκανα μέχρι τώρα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ tzeni.masterchef:
ΑπάντησηΔιαγραφήΤζένη μου, και μόνο που το λες εσύ, με τιμά ιδιαιτέρως!
Χαίρομαι που σου άρεσε τόσο και σε ευχαριστώ πολύ!!!