Σελίδες

Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Ψωμί ολικής με φέτα και λιαστή ντομάτα


Μετά την επιτυχία και την αποδοχή που είχε 
έφτιαξα μια παραλλαγή της βασικής συνταγής, 
προσθέτοντας λιαστή ντομάτα και φέτα... 
και δεν έμεινε ψίχουλο! J

 Υλικά για 2 καρβέλια:

300 γρ αλεύρι ολικής αλέσεως
150 γρ αλεύρι ζυμωτό
50 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
25 γρ μαγιά φρέσκια (ή ένα φακελάκι ξερή)
Μισή κουταλιά ζάχαρη
Μισό κεσεδάκι γιαούρτι
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι βασιλικός
1 κουταλάκι μπούκοβο
150 γρ φέτα λιωμένη
5 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
Λίγο γλυκάνισο

Σε μπολάκι βάζουμε τη μαγιά και την ζάχαρη 
και τα διαλύουμε σε μισό φλυτζάνι χλιαρό νερό.  
Το σκεπάζουμε και αφήνουμε να ενεργοποιηθεί η μαγιά ~ 
για 15 λεπτά περίπου.
Στο μπολ του μίξερ βάζουμε τα αλεύρια, το γιαούρτι, 
το αλάτι, το βασιλικό, το μπούκοβο και τη μαγιά.
Ζυμώνουμε σε μέτρια ταχύτητα προσθέτοντας λίγο-λίγο 
μισό περίπου φλυτζάνι νερό.
Συνεχίζουμε το ζύμωμα για 10 λεπτά τουλάχιστον, 
μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη μαλακή και ελαστική 
που δεν θα κολλάει στα τοιχώματα ~ 
ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό ή λίγο αλεύρι ακόμα, 
μέχρι να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα!
 Προσθέτουμε την φέτα και τη λιαστή ντομάτα
 και ζυμώνουμε για 2-3 λεπτά ακόμα, 
να ενσωματωθούν καλά τα υλικά.
Λαδώνουμε ελαφρά τα χέρια μας και αλείφουμε απαλά το ζυμάρι.
Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι, σκεπάζουμε το μπολ με πετσέτα 
και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα τουλάχιστον, 
μέχρι να φουσκώσει η ζύμη και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Μόλις φουσκώσει, την χωρίζουμε στα δύο.
Πασπαλίζουμε τον πάγκο με γλυκάνισο, 
πλάθουμε τη ζύμη σε καρβελάκια
και τα κυλάμε επάνω στο γλυκάνισο, 
να καλυφθούν καλά!
Τοποθετούμε τα καρβελάκια σε λαμαρίνα
 καλυμένη με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος
 και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν, 
για μισή ώρα περίπου.
Χαράζουμε ελαφρά την επιφάνεια με ένα μαχαίρι. 
 Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180-190 βαθμούς,
 για μισή ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσουν καλά.
Γυρνάμε το καρβέλι ανάποδα και χτυπάμε ελαφρά με τα δάχτυλα – 
αν κάνει κούφιο ήχο είναι έτοιμο, αλλιώς ψήνουμε για λίγα λεπτά ακόμα.
 Μόλις είναι έτοιμα τα αποσύρουμε από το φούρνο, 
τα σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα 
και τα αφήνουμε να μισοκρυώσουν πριν τα απολαύσουμε!!!

Καλή επιτυχία!

6 σχόλια:

  1. Χρόνια Πολλά Μπέττυ!Ευλογημενο ψωμακι με ωραια πικαντικη γεύση και θα δοκιμαστεί πάραυτα!Εχω μια προτίμηση στο αλευρι ολικής..Να'σαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρόνια Πολλά Μπέττυ.
    Ωραίο το ψωμάκι σου!
    Όταν λες αλεύρι ζυμωτό ποιό αλεύρι εννοείς; Είναι κάποιο τυποποιημένο προϊόν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ Vita:

    Ναι, στα σούπερ μάρκετ, γράφει Αλεύρι για ψωμί ζυμωτό και νομίζω είναι Μύλοι Αγ, Γεωργίου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χρόνια πολλά Μπέτυ μου, Χριστός Ανέστη!!!
    Στα ψωμάκια έχεις γίνει εξπέρ, πολύ νόστιμη και αυτή η πρότασή σου!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χρόνια πολλά!!!!!!!!!!!!!!!! Εξαιρετικό το βρίσκω το ψωμάκι σου!!!
    Καλό Σαβ/κο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ ωραίο, γεια στα χέρια σου!
    Καλό ΣΚ:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή